Kosi lift Ciglane

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Izlija

#26 Re: Kosi lift Ciglane

Post by Izlija »

Radim u jednoj od tih specializiranih kompanija tako da vrlo dobro poznajem materiju s malom razlikom, kompanija u kojoj ja radim je odbila gras zbog...
vješalica

#27 Re: Kosi lift Ciglane

Post by vješalica »

Izlija wrote:Za kosi lift na ciglanama neznam odakle bih ti počeo elaborirati ali evo probaću. Po informacijama kojim ja raspolažem poslje rata par lokalnih kompanija umreženih u sistem su vršile u više navrata neke reparacije pojedinih djelova kao i izmjenu upravljačkih ormara sa pozivnim tasterima i pripadajućom instalacijom ali nikada nisu trajno osposobljeni u rad. Čak je bilo slučajeva da se na dan predaje kosog lifta poslje "remonta" isti isključe nakon slikanja načelnika i ministara za novine. Trenutno zbog situacije u grasu tj. zbog prazne kase, neke radove na kosim liftovima su izvodili i radnici grasa koji rade na održavanju voznog parka što se kosi sa svakom logikom ali...
Rješenje za kose liftove i mogućnost uspostavljanja pouzdanog rada tih liftova je moguća i izvodljiva unutar predviđenog budžeta (po mojim kalkulacijama možda i za trećinu tog iznosa ) ali čisto sumljam da će biti u potpunosti izvedena.
pa gledajući djelatnost kojom se gras bavi,vrlo lahko se može doći do zaključka kakav profil ljudi je i uposlen
tako da mi nešto najbolje i nije jasno,da određene radove izvode uposlenici koji nisu od struke,a tvoja recimo firma takve ljude ima,zar ne?kao npr.?
jos pogotovo ako se uzme za cinjenicu da gras se bavi kosim liftom od prije rata :zzzz:
Izlija wrote:Radim u jednoj od tih specializiranih kompanija tako da vrlo dobro poznajem materiju s malom razlikom, kompanija u kojoj ja radim je odbila gras zbog...
vjerovatno zbog finansijskih problema i sto je gras bez novca tj.nije solventan,i tesko,nikako ne ispunjava dospjele obaveze i eventualno ostale stvari na tu temu

kao sto si vec pomenuo,vrlo vjerovatno ti je poznato da oni kao javna firma,za usluge remonta( u odredjenom obimu i potrebi),izlaze na tender javni,pa kome odgovaraju ponudjene stavke on se i javi,tako da to implicira,koliko para toliko muzike,a uz to i kvaliteta onoga ko dobije posao na tenderu
a ovo sto napisah se opet gore vraca na ono prvo,da kompletne radove u remontu koje gras trazi putem javnog tendera,ipak ne obavljaju uposlenici,osim vjerovatno tekuceg odrzavanja za koje nije potreban tender,a imaju ljude sigurno poput elektricara,mašinske struke i slično,zar ne?
mayab

#28 Re: Kosi lift Ciglane

Post by mayab »

Izlija wrote:Za kosi lift na ciglanama neznam odakle bih ti počeo elaborirati ali evo probaću. Po informacijama kojim ja raspolažem poslje rata par lokalnih kompanija umreženih u sistem su vršile u više navrata neke reparacije pojedinih djelova kao i izmjenu upravljačkih ormara sa pozivnim tasterima i pripadajućom instalacijom ali nikada nisu trajno osposobljeni u rad. Čak je bilo slučajeva da se na dan predaje kosog lifta poslje "remonta" isti isključe nakon slikanja načelnika i ministara za novine. Trenutno zbog situacije u grasu tj. zbog prazne kase, neke radove na kosim liftovima su izvodili i radnici grasa koji rade na održavanju voznog parka što se kosi sa svakom logikom ali...
Rješenje za kose liftove i mogućnost uspostavljanja pouzdanog rada tih liftova je moguća i izvodljiva unutar predviđenog budžeta (po mojim kalkulacijama možda i za trećinu tog iznosa ) ali čisto sumljam da će biti u potpunosti izvedena.
Eto, to je to, standardna grasovska posla, za trecinu cijene se to nesto uradi (ili može uraditi), a dvije trecine idu "pokrovitelju" :run:
Izlija

#29 Re: Kosi lift Ciglane

Post by Izlija »

@ vješalica
S obzirom da te radove na održavanju izvode automehaničari koji nemaju ništa srodno sa liftadžijama neznam kako ti nije jasno, iako se gras bavi saobraćajem i prevozom putnika u drumskom saobraćaju ti ljudi nemaju potrebno znanje ni zvanje radnika koji su se specializovali za vertikalni transport ljudi i dobara. Prije rata je te radove izvodio servis R. Končar iz Sarajeva u ime grasa a ne grasovi automehaničari iz garaže.

Što se tiče odbijanja poslova nebih dalje da diskutujem, neću bezveze da mene boli glava zbog iznošenja istine i broja koverti koje su tražene da bi se posao dobio. Kvalitet na tenderima javne nabavke nije bodovan, boduje se cijena i jedini je kriterij za dobijanje poslova preko takvih tendera. Ali naši tenderi su puni rupa pa se poslovi dijele na manje iznose koji mogu ići bez raspisivanja tendera već se ide na dogovaranje i poslovi su dijeljeni u kancelariji direktora .
vješalica

#30 Re: Kosi lift Ciglane

Post by vješalica »

Izlija wrote:@ vješalica
S obzirom da te radove na održavanju izvode automehaničari koji nemaju ništa srodno sa liftadžijama neznam kako ti nije jasno, iako se gras bavi saobraćajem i prevozom putnika u drumskom saobraćaju ti ljudi nemaju potrebno znanje ni zvanje radnika koji su se specializovali za vertikalni transport ljudi i dobara. Prije rata je te radove izvodio servis R. Končar iz Sarajeva u ime grasa a ne grasovi automehaničari iz garaže.

Što se tiče odbijanja poslova nebih dalje da diskutujem, neću bezveze da mene boli glava zbog iznošenja istine i broja koverti koje su tražene da bi se posao dobio. Kvalitet na tenderima javne nabavke nije bodovan, boduje se cijena i jedini je kriterij za dobijanje poslova preko takvih tendera. Ali naši tenderi su puni rupa pa se poslovi dijele na manje iznose koji mogu ići bez raspisivanja tendera već se ide na dogovaranje i poslovi su dijeljeni u kancelariji direktora .
vidim baš da ti djelatnosti na koje je registrirana pomenuta firma,i ne idu od ruke pa ne bi komentirala dalje :skoljka:
ali ipak smo došli do činjenice da generalni remont koji ide preko tendera opet dobijaju (ovisno od posla i prirode radova) specijalizirane firme za održavenje liftova,a da očito tekuće održavanje održavaju majstori mašinske struke
nisam upoznata za stručno zvanje liftadžija niti da ima škola za to osim nekog kursa vjerovatno,kojeg pružaju firme koje se sa tim bave,kad obučavaju uposlenike,osim ako i to nije negdje uvedeno pod kurs u raznim školama koje se nalaze u širokom brijegu i sl.

što se tiče tendera,slažem se
mnoge ex državne a danas privatne firme,regularno izvlače pare putem istih za svoje poslovanje,preko javnih preduzeća za određene radove uz kovertu ili već unaprijed dogovoreni biznis :skoljka:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#31 Re: Kosi lift Ciglane

Post by bitanga_sa_otesa »

vješalica wrote: nisam upoznata za stručno zvanje liftadžija niti da ima škola za to osim nekog kursa vjerovatno,kojeg pružaju firme koje se sa tim bave,kad obučavaju uposlenike,osim ako i to nije negdje uvedeno pod kurs u raznim školama koje se nalaze u širokom brijegu i sl.
:
vrlo je jednostavno
svaki kv ili vk elektromehanicar ili elektrotehnicar moze zavrsiti obuku od mjesec dana i dobije certifikat da je majstor za liftove....
vješalica

#32 Re: Kosi lift Ciglane

Post by vješalica »

bitanga_sa_otesa wrote:
vješalica wrote: nisam upoznata za stručno zvanje liftadžija niti da ima škola za to osim nekog kursa vjerovatno,kojeg pružaju firme koje se sa tim bave,kad obučavaju uposlenike,osim ako i to nije negdje uvedeno pod kurs u raznim školama koje se nalaze u širokom brijegu i sl.
:
vrlo je jednostavno
svaki kv ili vk elektromehanicar ili elektrotehnicar moze zavrsiti obuku od mjesec dana i dobije certifikat da je majstor za liftove....
ma dobro to,napisala sam kurs i obuka,znas na sta mislim,a ne na pravu školu npr. III stepena sa tim zvanjem
bitanga_sa_otesa

#33 Re: Kosi lift Ciglane

ma znam na sta mislis, ne postoji to zvanje :-D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#34 Re: Kosi lift Ciglane

Post by Romeo 80 »

Ja znam za liftboje. Je li to to? :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#35 Re: Kosi lift Ciglane

to je to ,u branko lazic skoli postoji to zanimanje :lol: :lol: :lol:
mahalas505

#36 Re: Kosi lift Ciglane

Post by mahalas505 »

karirana kosulja wrote:E upravo je to i poenta ,
GRAS svoje korisnike gleda kao na stoku , takav im je odnos,kao prema stoci, vozila( za stoku),a stoka plaća...
A u GRAS-u sve tvoje Sarajlije vješalica, jedan do drugoga...
rade sa stokom-naučilo tako,valjda vuče navika i genetika šta li?
Glupa generalizacija uopste se ne moze upotrijebiti kao argument u raspravi.

bitanga_sa_otesa wrote: vrlo je jednostavno
Mora da si ti jedan od ova 2 citirana :D .
bitanga_sa_otesa

#37 Re: Kosi lift Ciglane

mahalas505 wrote: Mora da si ti jedan od ova 2 citirana :D .
nisam ba ,pise ti u profilu, ja sam magistar forumske mudologije :-D
mahalas505

#38 Re: Kosi lift Ciglane

Post by mahalas505 »

bitanga_sa_otesa wrote:
mahalas505 wrote: Mora da si ti jedan od ova 2 citirana :D .
nisam ba ,pise ti u profilu, ja sam magistar forumske mudologije :-D
Ma halali ako sam pogrijesio :wink: , ali doduse rijetko se to kad desi :D . A sudeci prema profilu, promjenio si zanimanje :P .
bitanga_sa_otesa

#39 Re: Kosi lift Ciglane

Hahaha sve ti znas ne bi ti inace nick bio mahalas
valter.ba

#40 Re: Kosi lift Ciglane

Post by valter.ba »

Palamudite o KL a kompletnom tzv "elitnom naselju" samo golub moze pristupiti bez povreda. Sve je nazalost devastirano od ulica do stepenista, fasade su odvratne, sve uzas. A i elite vise nema zasigurno. Zato mislim da bi vam bilo pametnije da nagazite odgovorne iz opstine da skinu neprakticne ploce i da asfaltiraju sve ulice u naselju a i da se vi kvazielita utalite za fasade kako bi vratili malo starog sjaja i naselju i gradu. Bas me zanima u konacnici da li su stanari koji su kao "suvlasnici" lifta spremni da vlastitim sredstvima i odrzavaju taj lift??? Kao sto je vec neko spomenuo niko od vas nije prije rata kupio stan keshom vec ste ih dobivali od firmi na guzove tako da je to suvlasnistvo vrlo upitno.
dječak sa šibicama

#41 Re: Kosi lift Ciglane

Post by dječak sa šibicama »

Kakav danak neiskustvu, "elita" ne kupuje stanove do kojih se na Ciglanama treba penjati, oni kupuju stanove u "ravnim Ciglanama" kako "elita" to zove.

Ovi stanovi "uzbrdo" ionako nisu bas elitni, posebno ovi ukopani u zemlju, tu se mem osjeti zestoko. Avde Hume i Hakije Kulenovica ulice.

Tek gore u Dajanli Ibrahim Bega ima "elite", zbog njih su i Rome sa Crnog vrha iselili da bi "elita" mogla po bastama mirno ljeskariti. Ali oni su ionako svi motorizirani, pa im lift i ne treba.
karirana kosulja

#42 Re: Kosi lift Ciglane

Post by karirana kosulja »

(Dio)Instalacije kosog lifta je domaćeg proizvođača "Rudi Čajevec" Banja Luka.
Prijeratni broj zaposlenih oko 10500.
Mjesečni izvoz oko 30 miliona $.

Prvi post ažuriran.
Last edited by karirana kosulja on 08/03/2015 13:47, edited 1 time in total.
neki

#43 Re: Kosi lift Ciglane

Post by neki »

karirana kosulja wrote:(Dio)Instalacije kosog lifta je domaćeg proizvođača "Rade Končar" Banja Luka.
Prijeratni broj zaposlenih oko 10500.
Mjesečni izvoz oko 30 miliona $.

Prvi post ažuriran.
Polupao si lončiće...
Rade Končar je iz Zagreba
Rudi Čajavec je iz banja luke
Ažuriraj ponovo...
valter.ba

#44 Re: Kosi lift Ciglane

Post by valter.ba »

Mojne ga vise vidis da ne zna gdje udara :D . @djecak Rome niko nije otjerao fakat, ko je otisao prije gradnje dobio je stan za kartonsku kutiju u kojoj je do tada zivio. Potom su se prijavljivala braca sestre nane dede kao vlasnici trazeci i da oni dobiju stan :lol: . Mnogi su I dobili na taj nacin vise stanova. Pa jedva su ih popisali kada su im pravili one zgrade za vrijeme Ljubise Markovica :lol: . Sve ih je trebalo preseliti I napraviti Dedinje na najljepsem mjestu u gradu. Da me neko ne shvati pogresno, treba I ruglo od Grbavice recimo srokati do temelja i izgraditi lijepo estetski prihvatljivo naselje. Dati investitoru da poveca spratnost a stanarima nov stan na istom mjestu...
dječak sa šibicama

#45 Re: Kosi lift Ciglane

Post by dječak sa šibicama »

valter.ba wrote:@djecak Rome niko nije otjerao fakat, ko je otisao prije gradnje dobio je stan za kartonsku kutiju u kojoj je do tada zivio. Potom su se prijavljivala braca sestre nane dede kao vlasnici trazeci i da oni dobiju stan :lol: . Mnogi su I dobili na taj nacin vise stanova. Pa jedva su ih popisali kada su im pravili one zgrade za vrijeme Ljubise Markovica :lol: . Sve ih je trebalo preseliti I napraviti Dedinje na najljepsem mjestu u gradu. Da me neko ne shvati pogresno, treba I ruglo od Grbavice recimo srokati do temelja i izgraditi lijepo estetski prihvatljivo naselje. Dati investitoru da poveca spratnost a stanarima nov stan na istom mjestu...
Hvala na informaciji, hajde vjerovacu joj, nego nekako se poklopilo da Romi nestanu sa Crnog vrha od kako se elita posela useljavati gore u one zgrade sa basticama u prizemlju. I ovamo u Antuna Hangija, u komsiluku.

Malo mi cudno kako su ih uspjeli raseliti, jer i u Jugi su im dodjeljivali stanove, pa su hudi lozili vatru od parketa i cupali cijevi, pa se vracali u cergu gore.

Ono jeste potencijalno najljepse mjesto u gradu, centar pod nosom, polozaj je takav da sunce grije cijeli dan, nisu dzaba dole nize u Avde Jabucice one stare vile gradjene.
Ali da ne idemo sa teme, radi li taj kosi lift vise ikako? dugo nisam prolazio tamo ili pokusao ici liftom. Ili samo stoji kao ruina?
karirana kosulja

#46 Re: Kosi lift Ciglane

:thumbup:
Paul F.

#47 Re: Kosi lift Ciglane

Post by Paul F. »

Koliko me sjećanje služi, taj lift je jedini lift takvog tipa u bivšoj Jugoslaviji namjenjen stanarima a ne turistima. U zagrebu ima jedan koji nije samo za stanare a u Parizu jedan za turiste. Neka me neko ispravi ako griješim.
karirana kosulja

#48 Re: Kosi lift Ciglane

Jao kako se odjednom prica mjenja...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kosi-lif ... 0309069#11
Izgleda da su ipak odustali (privremeno) od "utal"krađe 100 000 KM.
Zadovoljiće se sada i sa 12 000 KM :lol: Jedno pola kile tot-masti a ustalo "utal"

Kažu da onih 6 radnika GRAS-a sto ti pritisnu dugme u liftu kategorički odbijaju da ovaj mjesec prime platu :lol:
vješalica

#49 Re: Kosi lift Ciglane

Post by vješalica »

karirana kosulja wrote:Jao kako se odjednom prica mjenja...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kosi-lif ... 0309069#11
Izgleda da su ipak odustali (privremeno) od "utal"krađe 100 000 KM.
Zadovoljiće se sada i sa 12 000 KM :lol: Jedno pola kile tot-masti a ustalo "utal"

Kažu da onih 6 radnika GRAS-a sto ti pritisnu dugme u liftu kategorički odbijaju da ovaj mjesec prime platu :lol:
uglavnom ti si dobio 20 markica za jadipoljke na portalu,al lift ne radi pa ne radi :skoljka:
karirana kosulja

#50 Re: Kosi lift Ciglane

SRETAN TI 5-TI FORUMSKI ROĐENDAN VJEŠALICA !

:sampanjac:

za tačno 5 godina i otprilike 2327 postova (otprilike 1,2750351837 vješalica postova po jednom danu)
dala si nemjerljiv doprinos na forumu klix.ba!

Evo još čekam tih najavljenih 20 KM da me obraduje,ja bih i pitao šta je sa njima ali ne znam koga i ko mi treba platiti? :mrgreen:

:idea:
Ček,ček,ček... da uzmem digiton.
moja 34 posta su = 20KM.
znači jedan post = 0,588 KM.
Mogu brat-bratu napisati (sa trenutnim raspoloživim kapacitetima) 1,4 posta dnevno narednih 5 godina.
E sad,kako da to saberem i oduzmem molio bih stručnjake da pomognu...
Post Reply