Bijeljina i okolina 1992 - 1995
-
PM72
#26 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
pa piši,niko ti ne brani.Treba sve ostati zapisano.
Za ratnike Teočaka sam relativno rano saznao.Preko svog jarana - komšije koji je bio minobacačlija kod Hajre.Bio na ratištu u Hrvatskoj kao vojnik JNA i kad su ih povukli u Srbiju,maja 1992,uzeo papire i pravac Bosna.U Ugljeviku su ga izveli iz autobusa,malo maltretirali i pustili.Tako je dospio do Teočaka i tamo se pridružio braniteljima.Bila su mu puna usta hvale i za narod i za borce.Po njega je došao brat iz Sarajeva,krajem 1992.Tada mi je rekao da mu je krivo što je otišao iz Teočaka i da su uradili dobar posao oko obuke i gađanja četničkih snaga iz Ugljevika i neke brane.
Za ratnike Teočaka sam relativno rano saznao.Preko svog jarana - komšije koji je bio minobacačlija kod Hajre.Bio na ratištu u Hrvatskoj kao vojnik JNA i kad su ih povukli u Srbiju,maja 1992,uzeo papire i pravac Bosna.U Ugljeviku su ga izveli iz autobusa,malo maltretirali i pustili.Tako je dospio do Teočaka i tamo se pridružio braniteljima.Bila su mu puna usta hvale i za narod i za borce.Po njega je došao brat iz Sarajeva,krajem 1992.Tada mi je rekao da mu je krivo što je otišao iz Teočaka i da su uradili dobar posao oko obuke i gađanja četničkih snaga iz Ugljevika i neke brane.
- Danguba
#27 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
U ona najteza vremena sankcija i blokada, nema se municije ni da odrzavas liniju(po pet metaka),kada se kukuruz placao 10 maraka...onda se pribjegavalo taktici ''ako opet krenete u ofanzivu mi cemo ili pustiti branu koja je vec minirana ili cemo pustiti burad sa hemikalijama iz HAK-a. Blef ili ne ali znali su se primiriti.
Pustanjem te brane u Snjeznici poplavilo bi se dobar dio Semberije a najvise bi stradao Ugljevik i okolna sela a i Bijeljina ne bi bila bezbjedna.
Ta burad su se cesto spominjala(nisam ih vidio) ali mislim da je to bio teski blef a oni su znali da postoji mogucnost da imamo te hemikalije zbog hemijske industrije iz Tuzle.
Steta sto je poginuo kapetan Hajro jer bi se mnoge stvari drugacije odvijale na tom prostoru ali ga je naslijedio njegov suborac Babak. Nista manje hrabar i lukav strateg.
Pustanjem te brane u Snjeznici poplavilo bi se dobar dio Semberije a najvise bi stradao Ugljevik i okolna sela a i Bijeljina ne bi bila bezbjedna.
Ta burad su se cesto spominjala(nisam ih vidio) ali mislim da je to bio teski blef a oni su znali da postoji mogucnost da imamo te hemikalije zbog hemijske industrije iz Tuzle.
Steta sto je poginuo kapetan Hajro jer bi se mnoge stvari drugacije odvijale na tom prostoru ali ga je naslijedio njegov suborac Babak. Nista manje hrabar i lukav strateg.
-
Drogo_rooq
#28 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Dje naletih na ovo...
92. sam imao 6 godina. Ne znam za dosta nekih mozda bitnih detalja, ali sa mog stanovista je bilo, blago receno, jebeno...
Prije ulaska Arkana u akcije "ciscenja" bilo je sporadicnih nestanaka. U mojoj ulici su nekoliko muskaraca jedno vece pokupili u neobiljezenom kombiju (bili su poznatiji i/ili radili u policiji) i za njih se do danas nista ne zna.
Arkanova "akcija" je bila veoma kratka, koliko se sjecam samo jednu noc je bilo pucanja po gradu, nesto eksplozija.
Sutradan sam sa ocem prosao kroz grad, na biciklu. Po centru je bilo bezivotnih tijela ispred dvorista.
Tada je veliki broj muslimana iz komsiluka, organizovano, preko Subotice otisao za Austriju. Medju njima i moj stariji brat.
Izbjeglice iz tog regiona su Becu smjestili u neaktivno krilo bolnice za mentalno poremecene.
On je u tom prihvatilistu upoznao med. sestru i nakon nekog vremena je zbog navodne bolesti zavrsio u bolnici gdje je ona radila.
U novembru '92. preko Srbije smo dobili informaciju da je preselio. Nismo dobili nikad zvanicnu dijagnozu i uzrok smrti. Nakon nekog vremena smo saznali da za skoro identican slucaj mladica iz Bijeljine, otp. njegovih godina.
Arkanovi su u mahali pokupili i na Drini pobili jednu vecu porodicu (par kuca) 27-oro zbirno. Od djevojcice mog godista do djeda od preko 80 godina.
Nekad 2002 ili 2003. (nisam sig.) uradjena je ekshumacija tijela koja su Srbijanci u Sremskoj Mitrovici izvukli iz Save i sahranili.
U toj porodici je bila i beba od ~6 mjeseci koju jedan od vojnika nije mogao da ubije i ostavio je kod porodice u Medjasima.
Taj djecak je prisustvovao na dzenazi.
Lokalni srbi su u velikom dijelu ucestvovali u svim akcijama, na jedan ili drugi nacin. Od "dodjele" kuca pa do nekih detalja u koje radije ne bih zalazio.
Mi smo, nazalost, ostali tu. Mog oca su u vise navrata "hapsili" i vracao bi se tek naredni dan u modricama.
Ucitelj, koji je vodio veoma miran i prilicno izolovan zivot, ali eto... Nakon serije takvih sranja poslali su ga na radnu obavezu. Ne sjecam se detalja, ali je neki njegov bivsi kolega "sredio" da ga ne posalju na linije.
Izmedju ostalog, uselili su nam i porodicu u kucu. Stariji bracni par i njihov sin od nekih 30 i kusur godina. Iako je on pusten sa Sokoca ili Jagomira, nisam siguran... On je kod tih koji su ih smjestili trazio da im nadju drugi smjestaj jer bi u slucaju napada (pretp. neki tezi oblik sizofrenije)... lakse je da citiram "Mogao bih da ubijem to dijete... Nadjite nam nesto drugo"
Time ce se mozda odg. na pitanje bosnjaka u VRS. Bilo ih je i u vecini slucajeva (ja ne znam za druge...) su bili na udarnim linijama i kopali rovove izmedju dvije cijevi.
Nedavno sam saznao da je jedan od muslimana iz Janje bio na igmanu i uspjeo je da prebjegne na stranu AR BiH.
Sam proces iseljavana muslimana iz Bn je bio u vise navrata. Koliko se sjecam, glavni koji je bio zaduzen za to je Vojkan Djurkovic.
http://preporodbn.com/smrt-bez-voznog-reda/ (na ovoj stranici ima dosta tekstova na datu temu ali zaista ne mogu zalaziti ni citati...)
Nisam 100% siguran, ali mislim da sam cuo za slucaj kada autobusi koji su vozili muslimane iz Bn prema Tuzli... recimo nisu stigli do odredista.
'93. sam posao u skolu i tada uz sva sranja koja su mi se desavala u mahali (vecinom sam bio izolovan u kuci).
Sranja... blago receno, su se nastavila sve do kraja srednje skole. Tada, zbog imena, nije za mene bilo mjesta u cetvorogodisnjoj skoli.
Iako sam tu trogodisnju zavrsio sa prosjekom 5.0 nisu mi dali da polazem razliku i zavrsim cetvrtu godinu.
Fizicke i verbalne torture koje sam prolazio u tom periodu je tesko i opisati. Ostali su oziljci.
Posao, sa svojim imenom, nisam mogao dobiti, iako sam u struci bio daleko ispred svih ostalih kandidata.
Krajem 2007. sam aplicirao na poziciju u IT bransi u Sarajevu i mogu slobodno reci da je za mene rat tada prestao.
Izvinjavam se zbog nabacanosti i eventualnih gresaka...
92. sam imao 6 godina. Ne znam za dosta nekih mozda bitnih detalja, ali sa mog stanovista je bilo, blago receno, jebeno...
Prije ulaska Arkana u akcije "ciscenja" bilo je sporadicnih nestanaka. U mojoj ulici su nekoliko muskaraca jedno vece pokupili u neobiljezenom kombiju (bili su poznatiji i/ili radili u policiji) i za njih se do danas nista ne zna.
Arkanova "akcija" je bila veoma kratka, koliko se sjecam samo jednu noc je bilo pucanja po gradu, nesto eksplozija.
Sutradan sam sa ocem prosao kroz grad, na biciklu. Po centru je bilo bezivotnih tijela ispred dvorista.
Tada je veliki broj muslimana iz komsiluka, organizovano, preko Subotice otisao za Austriju. Medju njima i moj stariji brat.
Izbjeglice iz tog regiona su Becu smjestili u neaktivno krilo bolnice za mentalno poremecene.
On je u tom prihvatilistu upoznao med. sestru i nakon nekog vremena je zbog navodne bolesti zavrsio u bolnici gdje je ona radila.
U novembru '92. preko Srbije smo dobili informaciju da je preselio. Nismo dobili nikad zvanicnu dijagnozu i uzrok smrti. Nakon nekog vremena smo saznali da za skoro identican slucaj mladica iz Bijeljine, otp. njegovih godina.
Arkanovi su u mahali pokupili i na Drini pobili jednu vecu porodicu (par kuca) 27-oro zbirno. Od djevojcice mog godista do djeda od preko 80 godina.
Nekad 2002 ili 2003. (nisam sig.) uradjena je ekshumacija tijela koja su Srbijanci u Sremskoj Mitrovici izvukli iz Save i sahranili.
U toj porodici je bila i beba od ~6 mjeseci koju jedan od vojnika nije mogao da ubije i ostavio je kod porodice u Medjasima.
Taj djecak je prisustvovao na dzenazi.
Lokalni srbi su u velikom dijelu ucestvovali u svim akcijama, na jedan ili drugi nacin. Od "dodjele" kuca pa do nekih detalja u koje radije ne bih zalazio.
Mi smo, nazalost, ostali tu. Mog oca su u vise navrata "hapsili" i vracao bi se tek naredni dan u modricama.
Ucitelj, koji je vodio veoma miran i prilicno izolovan zivot, ali eto... Nakon serije takvih sranja poslali su ga na radnu obavezu. Ne sjecam se detalja, ali je neki njegov bivsi kolega "sredio" da ga ne posalju na linije.
Izmedju ostalog, uselili su nam i porodicu u kucu. Stariji bracni par i njihov sin od nekih 30 i kusur godina. Iako je on pusten sa Sokoca ili Jagomira, nisam siguran... On je kod tih koji su ih smjestili trazio da im nadju drugi smjestaj jer bi u slucaju napada (pretp. neki tezi oblik sizofrenije)... lakse je da citiram "Mogao bih da ubijem to dijete... Nadjite nam nesto drugo"
Time ce se mozda odg. na pitanje bosnjaka u VRS. Bilo ih je i u vecini slucajeva (ja ne znam za druge...) su bili na udarnim linijama i kopali rovove izmedju dvije cijevi.
Nedavno sam saznao da je jedan od muslimana iz Janje bio na igmanu i uspjeo je da prebjegne na stranu AR BiH.
Sam proces iseljavana muslimana iz Bn je bio u vise navrata. Koliko se sjecam, glavni koji je bio zaduzen za to je Vojkan Djurkovic.
http://preporodbn.com/smrt-bez-voznog-reda/ (na ovoj stranici ima dosta tekstova na datu temu ali zaista ne mogu zalaziti ni citati...)
Nisam 100% siguran, ali mislim da sam cuo za slucaj kada autobusi koji su vozili muslimane iz Bn prema Tuzli... recimo nisu stigli do odredista.
'93. sam posao u skolu i tada uz sva sranja koja su mi se desavala u mahali (vecinom sam bio izolovan u kuci).
Sranja... blago receno, su se nastavila sve do kraja srednje skole. Tada, zbog imena, nije za mene bilo mjesta u cetvorogodisnjoj skoli.
Iako sam tu trogodisnju zavrsio sa prosjekom 5.0 nisu mi dali da polazem razliku i zavrsim cetvrtu godinu.
Fizicke i verbalne torture koje sam prolazio u tom periodu je tesko i opisati. Ostali su oziljci.
Posao, sa svojim imenom, nisam mogao dobiti, iako sam u struci bio daleko ispred svih ostalih kandidata.
Krajem 2007. sam aplicirao na poziciju u IT bransi u Sarajevu i mogu slobodno reci da je za mene rat tada prestao.
Izvinjavam se zbog nabacanosti i eventualnih gresaka...
- mufa1
#29 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Čitav rat sam proveo u Teočaku. Čak je i sam kapetan Hajru boravio u mojoj kući jer je na neki način bila malo zaklonjena od glavnog smjera granatiranja, pa su kod nas u kući bili vezisti, pa je tako i on sam navraćao. Rahmetli Hajro ko nije upoznao i uživo ga vidio, ne može imati predstavu o kakvoj se veličini radi, u bilo kojem smislu.
Bijeljinci, kojih doduše je bilo skroz malo, Janjarci, Glinjci i ljudi odn porodice iz ostalih sela oko Ugljevika, koji su nasli utočište u Teočaku, su se jednostavno stopili sa teocanima i aktivno učestvovati u svim mogućim i nemogućim borbama, akcijama, odbranama Teočaka. Čak i sam kapetan Hajro je bio porijeklom iz srednje Trnove, a ne iz Teočaka, kako mnogi misle. Medjutim, taj i više nego bratski odnos izmedju naroda iz Atmačića, Janjara, Glinja, Trnove i Teočaka traje i dan danas, gdje mnogi još uvijek rade i žive na području Teočaka.
Sva djeca se školuju u Teočaku, iako gore pobrojana sela pripadaju opštini Ugljevik, tj rs-u.
O tome kakve su se borbe vodile na području Teočaka najbolje govore velike akcije poput seminara koju je vodio i komandovao lično ratni zločinac ratko mladić. Tu su još i trokut te čekić i nakovanj koja je kreirana u kabinetu miloševića u Beogradu.
Četnici su samo jednom uspjeli ući na teritoriju Teočaka, tačnije u Bilaliće, za vrijeme akcije seminar, gdje su se borbe vodile bukvalno prsa u prsa. Čak su se borci Teočaka ganjali oko jedne kuće sa cetnicima na Bilalicima, i pucali kroz prozore jedni na druge. Mali brežuljak, na kojem se nalazi harem. S jedne strane četnici, s druge naši. Bukvalno je bilo situacija kad četnici bace bombu, i prije nego eksplodira, naši je ponovo bace na njih.
U akciji seminar prvi pu su korištene rakete volhov.. Volhov je stravično oružje. Možda je teže od svega čuti njegov zvuk dok prolijeće iznad glave. Radi se o protuavionskim raketama koje su preuređene u rakete tipa zemlja-zemlja. One su zastrašujućih dimenzija. Visina im je 10 metara i 90 centimetara. Prečnik iznosi pola metra. Težina je oko dvije tone i 400 kilograma. Bojeva glava teška je 190 kilograma, punjena sa 119 kilograma eksploziva. Rakete se aktivirajusa lansirne rampe i radarima navode prema cilju. Proizvode oko 8000 gelera. Domet im je 25 kilometara, ali nisu baš precizne. Takos u snagu ovih raketa osjetili u Ugljeviku, gdje je se jedna obrušila i izazvala pravi haos. Nakon ravno deset ovakvih raketa koje četnici lansiraju iz okoline Bijeljine prema Teočaku, Mladić je posegnuo za avionskim bombama na koje su Srbi montirali raketni motor. U ovim napadima nisu izostajali ni helikopteri, kao ni avioni koji su bacili šest kasetnih bombi...
Bijeljinci, kojih doduše je bilo skroz malo, Janjarci, Glinjci i ljudi odn porodice iz ostalih sela oko Ugljevika, koji su nasli utočište u Teočaku, su se jednostavno stopili sa teocanima i aktivno učestvovati u svim mogućim i nemogućim borbama, akcijama, odbranama Teočaka. Čak i sam kapetan Hajro je bio porijeklom iz srednje Trnove, a ne iz Teočaka, kako mnogi misle. Medjutim, taj i više nego bratski odnos izmedju naroda iz Atmačića, Janjara, Glinja, Trnove i Teočaka traje i dan danas, gdje mnogi još uvijek rade i žive na području Teočaka.
Sva djeca se školuju u Teočaku, iako gore pobrojana sela pripadaju opštini Ugljevik, tj rs-u.
O tome kakve su se borbe vodile na području Teočaka najbolje govore velike akcije poput seminara koju je vodio i komandovao lično ratni zločinac ratko mladić. Tu su još i trokut te čekić i nakovanj koja je kreirana u kabinetu miloševića u Beogradu.
Četnici su samo jednom uspjeli ući na teritoriju Teočaka, tačnije u Bilaliće, za vrijeme akcije seminar, gdje su se borbe vodile bukvalno prsa u prsa. Čak su se borci Teočaka ganjali oko jedne kuće sa cetnicima na Bilalicima, i pucali kroz prozore jedni na druge. Mali brežuljak, na kojem se nalazi harem. S jedne strane četnici, s druge naši. Bukvalno je bilo situacija kad četnici bace bombu, i prije nego eksplodira, naši je ponovo bace na njih.
U akciji seminar prvi pu su korištene rakete volhov.. Volhov je stravično oružje. Možda je teže od svega čuti njegov zvuk dok prolijeće iznad glave. Radi se o protuavionskim raketama koje su preuređene u rakete tipa zemlja-zemlja. One su zastrašujućih dimenzija. Visina im je 10 metara i 90 centimetara. Prečnik iznosi pola metra. Težina je oko dvije tone i 400 kilograma. Bojeva glava teška je 190 kilograma, punjena sa 119 kilograma eksploziva. Rakete se aktivirajusa lansirne rampe i radarima navode prema cilju. Proizvode oko 8000 gelera. Domet im je 25 kilometara, ali nisu baš precizne. Takos u snagu ovih raketa osjetili u Ugljeviku, gdje je se jedna obrušila i izazvala pravi haos. Nakon ravno deset ovakvih raketa koje četnici lansiraju iz okoline Bijeljine prema Teočaku, Mladić je posegnuo za avionskim bombama na koje su Srbi montirali raketni motor. U ovim napadima nisu izostajali ni helikopteri, kao ni avioni koji su bacili šest kasetnih bombi...
-
Dominion93
#30 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Mislim da je dokazano da su to bili specijalci MUP-a RS s Pala, sa ciljem stvaranja panike i svaljivanjem krivnje na Blagojevićeve četnike. Arkanovci su bili samo prvih tjedan dana rata.Drogo_rooq wrote: Arkanovi su u mahali pokupili i na Drini pobili jednu vecu porodicu (par kuca) 27-oro zbirno. Od djevojcice mog godista do djeda od preko 80 godina.
Taj djecak je prisustvovao na dzenazi. .
Bošnjačke kvislinge je pokušavao organizirati moj gimnazijski profesor marksizma, pa onda sociologije, još otkad se Milošević pojavio. Vidio sam neki intervju s njim u uniformi, ali i on je poslije dobio otkaz.
Postojao je i jedan broj, možda stotinjak, Bošnjaka i Hrvata koji su ostali i odzaivali se pozivu na mobilizaciju ne iz uvjerenja nego da bi sačuvali kuće/porodice ako su bili miješani brakovi. Lično znam samo jednu čisto bošnjačku porodicu koja je u tome i uspjela. Čak je jedan od njih bio zarobljen i tražio da ga se razmjene iz Tuzle nazad u BN. Bože sačuvaj.
-
Dominion93
#31 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Da, sjećam se da su za vrijeme te akcije baš zbog takvih stvari evakuirali Ugljevik, ali se ipak našao neki biser tamo kad je pala raketa i poginuo.mufa1 wrote:Domet im je 25 kilometara, ali nisu baš precizne. Takos u snagu ovih raketa osjetili u Ugljeviku, gdje je se jedna obrušila i izazvala pravi haos. Nakon ravno deset ovakvih raketa koje četnici lansiraju iz okoline Bijeljine prema Teočaku, ...
-
trocadero
#32 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Могуће, лозинка за препознавање "РУЖА"Nedobrovoljac wrote:ccctrocadero wrote: Богошћани по кућама у Кисељаку у позадини а ми Илиџанци по бајтама на линији![]()
Vjerovatno se znamo
-
PM72
#33 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Nedobrovoljac bio u kućama...a Troka u rovu.Nepravda - što bi rek'o Kalimero.Ti si Troka bio jal' dobrovljac u početku pa te naviklo prvog gurati (poslije je to bilo kao normalno) ili si bio neki golem zijančer i kažnjenik pa te mrzile starješine.Trećeg nema.
- propalismo
#34 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Tuzno i nesretno vrijeme gdje je nahebo obican narod.Izgubio zivote i tesko stecenu imovinu.Ne ponovilo se 
- propalismo
#35 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Da li je neko cuo za Dragana Simijonovica Sikija srbijanskog dobrovoljca koji je bio pripadnik Pantera u Bijeljini i koji je poginuo pred kraj rata negdje u Krajini kazu da je bio mnogo heben ratnik i da je o njemu napisana knjiga Licem ka vetru?
-
Shale
#36 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Vrlo mali broj se vratio, zaista, i pridruzio Hajri na Teocaku, ali nazalost vrijeme je pokazalo, da je i ono malo sto se vratilo, najvjerovatnije pozalilo zbog svog patriotizma. Uostalom, isti je slucaj i sa svim ostalim gradovima. Takodje, treba imati u vidu i cinjenicu da je vecina izbjeglica iz Bijeljine i Janje, koja je protjerana na podrucje danasnjeg TK, svo vrijeme placala kiriju za iznajmljene stanove domicilnom stanovnistvu.Danguba wrote:Svaka cast @Shale na trudu.![]()
Nego, sta bi sa Bijeljincima poslije. Oni koji su izasli vani, vrlo mali broj se vratio i pridruzio Hajri. Ostali ''patili'' po Becu i Berlinu.
Velika vecina(na zalost) se nije vratila u Bijeljinu nego su svoja kvalitetna imanja mijenjali za neke vukojebine oko Ilijasa, Podlugova, malo Tuzla, Zivinice, Sarajevo.
To nikada necu moci shvatiti. Svi imaju istu pricu ''necu ja tamo da moja djeca uce...bla, bla...'' a prosli bi bolje nego Bosnjaci Prijedora koji su se najmasovnije vratili.
Eh sad, zasto se Bijeljinci nisu masovnije vratili, razlozi su brojni, prevashodno ekonomske prirode. Naime, ni dan danas, nema Bosnjaka zaposlenih u elekro, posti, telekomu, tek nekolicina u opstini i bolnici, ukupno mozda dvadesetak, fabrike ionako ne rade. A zamisli tek kako je bilo sve do negdje 2003. Tesko se mogu porediti BN i Prijedor, jer je oko Prijedora dosta bosnjackih sela, koja su se masovno vratila, a i tamo su Bosnjaci cinili vecinu na nivou opstine 1991. Zatim, zainteresovanost Srba sa svih strana nije bila tolika za zivot u Prijedoru, kao u Bijeljini, pa su Bijeljinci mogli da poprilicno realno prodaju kuce i imanja, itd. Ono naroda sto se vratilo, a trenutno u gradu ima desetak hiljada Bosnjaka, vratilo se uglavnom zbog poljoprivrede od koje se prije agresije zivjelo dobro, dakle vratili su se ljudi koji su imali dosta zemlje, jedan dio zanatlija i jedan broj onih koji nisu imali gdje drugo. Treba kazati, i da su Bosnjaci Semberije uglavnom zaboravljeni od svih, danas. Dok se silne pare trose na pomoc i obnovu u nekim pasivnim krajevima odakle su i prije agresije ljudi selili, ovdje dolaze samo mrvice i to najodanijim SDA poltronima.
- shake69
#37 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Je li ovo ozbiljno podebljano? Je li mislis zajedno s Janjom ili samo grad Bijeljinu, nesto mi predobro zvuci!?Shale wrote:Vrlo mali broj se vratio, zaista, i pridruzio Hajri na Teocaku, ali nazalost vrijeme je pokazalo, da je i ono malo sto se vratilo, najvjerovatnije pozalilo zbog svog patriotizma. Uostalom, isti je slucaj i sa svim ostalim gradovima. Takodje, treba imati u vidu i cinjenicu da je vecina izbjeglica iz Bijeljine i Janje, koja je protjerana na podrucje danasnjeg TK, svo vrijeme placala kiriju za iznajmljene stanove domicilnom stanovnistvu.Danguba wrote:Svaka cast @Shale na trudu.![]()
Nego, sta bi sa Bijeljincima poslije. Oni koji su izasli vani, vrlo mali broj se vratio i pridruzio Hajri. Ostali ''patili'' po Becu i Berlinu.
Velika vecina(na zalost) se nije vratila u Bijeljinu nego su svoja kvalitetna imanja mijenjali za neke vukojebine oko Ilijasa, Podlugova, malo Tuzla, Zivinice, Sarajevo.
To nikada necu moci shvatiti. Svi imaju istu pricu ''necu ja tamo da moja djeca uce...bla, bla...'' a prosli bi bolje nego Bosnjaci Prijedora koji su se najmasovnije vratili.
Eh sad, zasto se Bijeljinci nisu masovnije vratili, razlozi su brojni, prevashodno ekonomske prirode. Naime, ni dan danas, nema Bosnjaka zaposlenih u elekro, posti, telekomu, tek nekolicina u opstini i bolnici, ukupno mozda dvadesetak, fabrike ionako ne rade. A zamisli tek kako je bilo sve do negdje 2003. Tesko se mogu porediti BN i Prijedor, jer je oko Prijedora dosta bosnjackih sela, koja su se masovno vratila, a i tamo su Bosnjaci cinili vecinu na nivou opstine 1991. Zatim, zainteresovanost Srba sa svih strana nije bila tolika za zivot u Prijedoru, kao u Bijeljini, pa su Bijeljinci mogli da poprilicno realno prodaju kuce i imanja, itd. Ono naroda sto se vratilo, a trenutno u gradu ima desetak hiljada Bosnjaka, vratilo se uglavnom zbog poljoprivrede od koje se prije agresije zivjelo dobro, dakle vratili su se ljudi koji su imali dosta zemlje, jedan dio zanatlija i jedan broj onih koji nisu imali gdje drugo. Treba kazati, i da su Bosnjaci Semberije uglavnom zaboravljeni od svih, danas. Dok se silne pare trose na pomoc i obnovu u nekim pasivnim krajevima odakle su i prije agresije ljudi selili, ovdje dolaze samo mrvice i to najodanijim SDA poltronima.
-
PM72
#38 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Svaka čast borcima Teočaka i onim bjeljincima koji su bili u Crnim labudovima.Ostalo - mrka kapa.Dosta bjeljinaca je bilo u VRS,po Majevici i na Teočaku.Jednog bjeljinca sam zaustavio u Sarajevu -odmah nakon Dejtona.Golf bez tablica.Lična karta - neki Omer.Gdje su ti tablice - u gepeku.Kad tamo - BN ćirilica.Auto vlasništvo nekog Jove.Ko je Jovo - pitam ja Omera kad on reče - ja.Gledam u njega i kontam da me zajebava.
Izvadi srpsku ličnu kartu,njegova slika i ime - Jovo X.Šta je ovo - kaže - morao promjeniti ime i prezime.Veli da bi ga ubili.Pa kako ti golfa ne uzeše a golf dvojka ko lampa - metalik sivi - prijeratni TAS-ov.On sliježe ramenima.Odvedem ga u MUP kad tamo - bio sa njima u vojsci,pomagao VRS kako materijalno tako i ljudski.Umalo ga nisam pljuno! Onima koji su išli u četničku vojsku na "silu" i pod moranje,nisu ostavljali nove golfove,pune džepove maraka i neuseljenja imanja i polja.
Još od prije rata znam podatak da je masa bjeljinaca,koji su vrijedan i marljiv narod,uzgajali čuvene roge paprike i još čuveniji bjeljinski kupus.I krmad.Da ,dobro ste čuli.Dosta ih je uzgajalo svinje pa prodavalo u Srbiju.Lično me ne zanima šta će ko raditi,hoćel držati hrčke,nojeve jal prasad ali ne mogu na "rende kora" i šuplje priče.
Izvadi srpsku ličnu kartu,njegova slika i ime - Jovo X.Šta je ovo - kaže - morao promjeniti ime i prezime.Veli da bi ga ubili.Pa kako ti golfa ne uzeše a golf dvojka ko lampa - metalik sivi - prijeratni TAS-ov.On sliježe ramenima.Odvedem ga u MUP kad tamo - bio sa njima u vojsci,pomagao VRS kako materijalno tako i ljudski.Umalo ga nisam pljuno! Onima koji su išli u četničku vojsku na "silu" i pod moranje,nisu ostavljali nove golfove,pune džepove maraka i neuseljenja imanja i polja.
Još od prije rata znam podatak da je masa bjeljinaca,koji su vrijedan i marljiv narod,uzgajali čuvene roge paprike i još čuveniji bjeljinski kupus.I krmad.Da ,dobro ste čuli.Dosta ih je uzgajalo svinje pa prodavalo u Srbiju.Lično me ne zanima šta će ko raditi,hoćel držati hrčke,nojeve jal prasad ali ne mogu na "rende kora" i šuplje priče.
-
plum
#39 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Dosta dosta davno bas ono gledao sam neku emisiju onog Vanje Bulica sad dal na nekoj tv ili nrtu nemam pojma pa sam malo googlao nadajuci se hocu li pronaci iglu u plastu sijena ali uzaludno.Uglavnom ono sto je bitno gostovao mu je neki srpski vojnik koji je izgubio vid u ratu i to bas u blizini Teocka.Koliko se sjecam rekao je da je kao vojnik jna bio u nekakvoj koloni oklopnih vozila i da su stajali na putu kad su ih nasi napali i tu su imali velike gubitke a on je izgubio vid.
Moze li neko iz Teocaka ili okoline da potvrdi ovo,dakle kolona jna u blizini Teocaka najvjerovatnije april-maj 92.napad i razbijanje iste?
Moze li neko iz Teocaka ili okoline da potvrdi ovo,dakle kolona jna u blizini Teocaka najvjerovatnije april-maj 92.napad i razbijanje iste?
- Danguba
#40 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
bas se trudim da shvatim sta si ovime htio reci? dvije licne karte?PM72 wrote:Svaka čast borcima Teočaka i onim bjeljincima koji su bili u Crnim labudovima.Ostalo - mrka kapa.Dosta bjeljinaca je bilo u VRS,po Majevici i na Teočaku.Jednog bjeljinca sam zaustavio u Sarajevu -odmah nakon Dejtona.Golf bez tablica.Lična karta - neki Omer.Gdje su ti tablice - u gepeku.Kad tamo - BN ćirilica.Auto vlasništvo nekog Jove.Ko je Jovo - pitam ja Omera kad on reče - ja.Gledam u njega i kontam da me zajebava.![]()
ako je omer ne znaci automatski da je i bosnjak posto u bijeljini i danas 30% stanovnistva cine romi ili cigani.
bas bi volio od bijeljinaca da cujem ko je to od bosnjaka tovio svinje? znam jako puno bijeljinaca, imam familije tamo, cesto sam u bijeljini ali za ovo bas prvi put cujem sto ne znaci da si me zainrigirao da to ispitam.
hebe mi se sta ce ko uzgajati ali ovo mi malo bazdi.
-
trocadero
#41 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Паша,било је ту свега помало.PM72 wrote:Nedobrovoljac bio u kućama...a Troka u rovu.Nepravda - što bi rek'o Kalimero.Ti si Troka bio jal' dobrovljac u početku pa te naviklo prvog gurati (poslije je to bilo kao normalno) ili si bio neki golem zijančer i kažnjenik pa te mrzile starješine.Trećeg nema.
Кад запуца око главе и гузице не мораш бити добровољац него се сналази како знаш. Па лопов да ми крене пајсером на стан и кућу дочекао бих га а камоли "лоле" са пушкама!
Нисам био зијанчер и није увијек било до мене. Више до неких "резервних заставника" који су запосјели позиције па мислили , ко смо ти ми смо ти.
Због таквих је било затвора и казни. А знао сам се некад и добровољно јавити. Досади стално кетити на истој шуби 24/24 па за промјену да гуза види мало пута. Понекад угуши сарајевски смог и магла па негдје на планину бар чисте хаве се надисати!
Недобровољац.
Како се ти проведе на Теочаку у рано прољеће? Немој да си шкрт , напиши коју, па да се дружимо што би рекао Профа !
Ако си био на другом правцу напада из Локња знај да те можда умало нисам упуцао.
Некима од нас нису јавили да сте нам ви са десне стране. Таман вас били узели на нишан, секунде одлучивале да се не попушкарамо!
-
trocadero
#42 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Професоре Woody,Danguba wrote: ako je omer ne znaci automatski da je i bosnjak posto u bijeljini i danas 30% stanovnistva cine romi ili cigani.
Замолио бих вас за ону једну вашу "покретну слику"
-
PM72
#43 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Danguba,
Ako je neko imao dvije lične karte,sa dvije različite nacionalnosti ( a nije Rom ),to znači da je promjenio ime i prezime zarad viših interesa.Bio on neki Omer iz Bjeljine ili Emir sa Mećavnika.Čovjek o kojem pišem vozio je novog golfa a za naoružanu fukaru sa bilo koje strane otimačina istog bio je najuzvišeniji cilj kojem su težili.Kod njega je ostao čitav rat,vozio ga je po Bjeljini i niko mu ga nije oteo/prisvojio/uzeo/mobilisao.U kuću mu nisu uselile izbjeglice.To može značiti da je imao moćnog zaštitnika u redovima VRS ili ih je zadužio svojim parama ili "patriotizmom".Trećeg nema.
A nema ti šta "tuknut" kad kažem da su u Bijeljini i okolini i Muslimani uzgajali prasad i prodavali po Srbiji i Semberiji.Mogu se sad praviti budale i nijekati ali tako je bilo.Uostalom,to su mi bjeljinci i pričali a ja kad sam prije rata bio u Bjeljini nisam raspoznavao čije je čije krme ali ih je bilo na svakom koraku.
Ako je neko imao dvije lične karte,sa dvije različite nacionalnosti ( a nije Rom ),to znači da je promjenio ime i prezime zarad viših interesa.Bio on neki Omer iz Bjeljine ili Emir sa Mećavnika.Čovjek o kojem pišem vozio je novog golfa a za naoružanu fukaru sa bilo koje strane otimačina istog bio je najuzvišeniji cilj kojem su težili.Kod njega je ostao čitav rat,vozio ga je po Bjeljini i niko mu ga nije oteo/prisvojio/uzeo/mobilisao.U kuću mu nisu uselile izbjeglice.To može značiti da je imao moćnog zaštitnika u redovima VRS ili ih je zadužio svojim parama ili "patriotizmom".Trećeg nema.
A nema ti šta "tuknut" kad kažem da su u Bijeljini i okolini i Muslimani uzgajali prasad i prodavali po Srbiji i Semberiji.Mogu se sad praviti budale i nijekati ali tako je bilo.Uostalom,to su mi bjeljinci i pričali a ja kad sam prije rata bio u Bjeljini nisam raspoznavao čije je čije krme ali ih je bilo na svakom koraku.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#44 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Nismo mi Cigani i ne držimo krmad, to rade samo Cigani:

-
sumirprimus
#45 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
haj sve,al ovo,daj ba,imena.od tri licna slucaja u uzoj okolini,sva tri su bila skoro pa citav rat,na besplatnom koristenju kuca,jos se i pomagalo koliko se moglo.realno.a par slucajeva gdje znam da su jos u toku rata odlazili sa neakvim papirima da su u po rata mijenjali kuce sa srbima iz tuzle.e sad dobrovoljno il natjerani,ne ulazim..niti pokusavam da umanjim zrtve i patnje..Shale wrote:Vrlo mali broj se vratio, zaista, i pridruzio Hajri na Teocaku, ali nazalost vrijeme je pokazalo, da je i ono malo sto se vratilo, najvjerovatnije pozalilo zbog svog patriotizma. Uostalom, isti je slucaj i sa svim ostalim gradovima. Takodje, treba imati u vidu i cinjenicu da je vecina izbjeglica iz Bijeljine i Janje, koja je protjerana na podrucje danasnjeg TK, svo vrijeme placala kiriju za iznajmljene stanove domicilnom stanovnistvu.Danguba wrote:Svaka cast @Shale na trudu.![]()
al sad po prici svi krivi..pust to ..bogat..masovno je islo prvo u kolektivne centre,.dosta ljudi je otislo odmah via trece zemlje...a onda se ostatak kako je rat potrajao raspčlinjavao po kucama stanoima,kako se ko snasao..nije svacija sudbina ista..
-
sumirprimus
#46 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
da nije tuzla u blizini teocaka,maj 92-geplum wrote:Dosta dosta davno bas ono gledao sam neku emisiju onog Vanje Bulica sad dal na nekoj tv ili nrtu nemam pojma pa sam malo googlao nadajuci se hocu li pronaci iglu u plastu sijena ali uzaludno.Uglavnom ono sto je bitno gostovao mu je neki srpski vojnik koji je izgubio vid u ratu i to bas u blizini Teocka.Koliko se sjecam rekao je da je kao vojnik jna bio u nekakvoj koloni oklopnih vozila i da su stajali na putu kad su ih nasi napali i tu su imali velike gubitke a on je izgubio vid.
-
plum
#47 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Nije,ovi su stajali pored puta na putu ili kako vec davno bilo ali ono sto mi se urezalo jeste da su se nalazili u blizini Teocaka i da su ih odatle napali.sumirprimus wrote:da nije tuzla u blizini teocaka,maj 92-geplum wrote:Dosta dosta davno bas ono gledao sam neku emisiju onog Vanje Bulica sad dal na nekoj tv ili nrtu nemam pojma pa sam malo googlao nadajuci se hocu li pronaci iglu u plastu sijena ali uzaludno.Uglavnom ono sto je bitno gostovao mu je neki srpski vojnik koji je izgubio vid u ratu i to bas u blizini Teocka.Koliko se sjecam rekao je da je kao vojnik jna bio u nekakvoj koloni oklopnih vozila i da su stajali na putu kad su ih nasi napali i tu su imali velike gubitke a on je izgubio vid.
-
Dominion93
#48 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Mene zanima koliko ima istine u postojanju Patriotske lige u Bijeljini i koliko je bilo otpora u aprilu 92-e kad su došli Arkanovci?
Neko je očito podigao barikade, ali je li baš bilo stvarnih borbi? Ja sam sa devetog sprata „zelene zgrade“ vidio mladića kako je došao iz pravca Vodotornja okružen sa pet šest jako male djece, valjda mislili da se igraju kauboja i indijanaca. Imao je crni ruski automat sa spremnikom u obliku doboša i iz njega sasuo par rafala prema Trgu, a klinci su kao izviđali.
Nedugo nakon što su otišli, iz pravca Trga su došli arkanovci…
Ugl, sve i ako je otpor bio tako simboličan, nije mi jasno kako nije poginuo baš nijedan naš borac a niti bar ranjen neki četnik? Jer iz onog spiska koje je objavila srpska vlast se tačno zna ko je i kako ubijen, baš niko nije u borbi. Da ne govorimo o mrtvima koje nisu objavili…
Neko je očito podigao barikade, ali je li baš bilo stvarnih borbi? Ja sam sa devetog sprata „zelene zgrade“ vidio mladića kako je došao iz pravca Vodotornja okružen sa pet šest jako male djece, valjda mislili da se igraju kauboja i indijanaca. Imao je crni ruski automat sa spremnikom u obliku doboša i iz njega sasuo par rafala prema Trgu, a klinci su kao izviđali.
Nedugo nakon što su otišli, iz pravca Trga su došli arkanovci…
Ugl, sve i ako je otpor bio tako simboličan, nije mi jasno kako nije poginuo baš nijedan naš borac a niti bar ranjen neki četnik? Jer iz onog spiska koje je objavila srpska vlast se tačno zna ko je i kako ubijen, baš niko nije u borbi. Da ne govorimo o mrtvima koje nisu objavili…
- Zokipfc
#49 Re: Bijeljina i okolina 1992 - 1995
Ima i o PL.
Blagojevic tipican primjer retarda koji su uzeli stvari u svoje ruke 90ih