Jos jedna u nizu...

Rasprave o vjerskim temama.
Avetinho

#26 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Avetinho »

apsidejzi wrote:Pa evo recimo, ako se kojim slucajem ovaj kopilot poveze nekako sa muslimanima, od "obicnog" samoubistva, imacemo teroristicki akt.
Naravno. Da mu u stanu nadju planove za pravljenje bombi-opasaca ili auto-bombi i islamsku ekstremisticku literaturu, samo ga budala ne bi smatrala teroristom.
statixx

#27 Re: Jos jedna u nizu...

Post by statixx »

Tacno je da mediji forsiraju pricu o islamistickom terorizmu.

No njagore su mi ove grupice koje trce da komantarisu clanke. Dozviljavam ih kao likove koji kada se desi neko sranje prvo mole boga da nije musliman, a onda ako nije, mole boga da je terorista.
fatamorgana

#28 Re: Jos jedna u nizu...

Post by fatamorgana »

prenosnik wrote:
fatamorgana wrote: I što je manje poznato kršćanski protestantski fundamentalista.
pa jest', i bilo mi je cudno jednog petka da je ostao piti caj umjesto da ode na dzumu :D
On se bio liječio od alkohola a onda se nafurao na religijski fanatizam, k'o vehabija da prostiš.
Leo_alfa

#29 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Leo_alfa »

nasa wrote::thumbup:

Muslimani ocekuju postovanje prema islamu, od koga ...od onih koji su zatrli i krscanske vrijednosti zbog $.
Ko su ti? Koje su to krscanske vrijednosti? Djeluje kao neka teorija zavjere...
nasa

#30 Re: Jos jedna u nizu...

Post by nasa »

E bas teorija zavjere :D
Nije nego stvarnost.
Krscani dijele niz vrijednosti s muslimanima, nema tu nista cudno, a mnoge od tih vrijednosti su se srozale na zapadu na minimum, nisu to cak ni vrijednosti iskljucivo vjernika...
Evo dacu ti primjer, krajem devedesetih u jednoj zemlji gdje je vecina katolika pratila sam vrlo zivu debate na tv-u o prvim realiti emisijama, pojava razgolicenih zena ali ono bez ikakvog povoda i svrhe pa, iste sa krizom oko vrata, razne ispovjesti koje nisu edukativne niti pounce vec vise predstavljanje raznih nemoralnosti kao sto su ovisnosti, preljub itd. kao nesto sto pravi vijest, podize gledanost itd.Sve to na nacionalnoj tv.Onda gostuju razni predstavnici crkve koji pokusavaju da to amortizuju, da pozovu ako nista da se bas ne nosi kriz od voditeljica na dekolte I sl.
Kontam ja komedija, stvarno nisam mislila da ce se to toliko brzo razsiriti da je danas gotovo sirom svijeta sve to normalnost.
A pobijedila je jednostavno zarada, nije to bila teorija zavjere vec $...I tako na mnogo primjera i vrijednosti.

Tako mediju funkcionisu a priori, gledanost odnosno zarada su vodilje, tako funkcionisu i vijesti oko muslimana, puno senzacionalizma i tamo gdje ga ne treba biti...

Eto na to sam mislila, a onda i na sve naftne razloge.
Leo_alfa

#31 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Leo_alfa »

nasa wrote:E bas teorija zavjere :D
Nije nego stvarnost.
Krscani dijele niz vrijednosti s muslimanima, nema tu nista cudno, a mnoge od tih vrijednosti su se srozale na zapadu na minimum, nisu to cak ni vrijednosti iskljucivo vjernika...
Evo dacu ti primjer, krajem devedesetih u jednoj zemlji gdje je vecina katolika pratila sam vrlo zivu debate na tv-u o prvim realiti emisijama, pojava razgolicenih zena ali ono bez ikakvog povoda i svrhe pa, iste sa krizom oko vrata, razne ispovjesti koje nisu edukativne niti pounce vec vise predstavljanje raznih nemoralnosti kao sto su ovisnosti, preljub itd. kao nesto sto pravi vijest, podize gledanost itd.Sve to na nacionalnoj tv.Onda gostuju razni predstavnici crkve koji pokusavaju da to amortizuju, da pozovu ako nista da se bas ne nosi kriz od voditeljica na dekolte I sl.
Kontam ja komedija, stvarno nisam mislila da ce se to toliko brzo razsiriti da je danas gotovo sirom svijeta sve to normalnost.
A pobijedila je jednostavno zarada, nije to bila teorija zavjere vec $...I tako na mnogo primjera i vrijednosti.

Tako mediju funkcionisu a priori, gledanost odnosno zarada su vodilje, tako funkcionisu i vijesti oko muslimana, puno senzacionalizma i tamo gdje ga ne treba biti...

Eto na to sam mislila, a onda i na sve naftne razloge.
Ok, znaci kapitalizam. Ali onda nema "njih" jer se takvo ponasanje moze ocekivati u bilo kojoj sredini koju zahvati kapitalizam. Pored toga i dalje ne znam koje su to krscanske vrijednosti pa taman da ih dijele sa muslimanima? Ako to i nisu cisto vrijednosti vjernika, onda sigurno nisu krscanske. Na ove stvari odgovaram cisto jer se neke ideje previse jednostavno provlace kroz razgovor bez ikakve kritike kao ta "krscanske vrijednosti".
nasa

#32 Re: Jos jedna u nizu...

Post by nasa »

Nisi fino procitao, ja sam napisala da su to i islamske, a mogu biti i vrijednosti ljudi koji nisu vjernici.
Iz perspective katolika bice krscanske, iz perspective muslimana islamske, ateiste moralne...
Ali ako imamo crkvu koja reaguje, kao u navedenom primjeru, onda je sasvim prikladno ih nazvati krscanskim vrijednostima, da je kojim slucajem reagovalo udruzenje gradjana onda bih kristila drugi naziv...
Generalno, htjela sam reci da se mediji nisu obazirali ni na zahtjeve crkve da se zastite krscanske vrijednosti iako su bili upoznati s istim i sami potjecali iz iste tradicije, prevagnula je gledanost/profit.

EDIT
Nije tema pa, mozemo na nekoj drugoj ali ni meni nije bas skroz jasno sta je problmaticno ako ja kazem npr. da je u zapadnoj kulturi brak krscanska vrijednost, usvojena naknadno kao vrijednost drustva...mislim, je li tebi toliki problem priznati nasljedje koje je religijsko pa, sad trebam biti politicki korektna i zanemariti historiju u kojoj se crkva satrala da natjera u brak i nametne ga kao normu.
Ludzak

#33 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Ludzak »

Dosta mi je više i muslimana i svega. Sve su to isprani mozgovi koji kolju za ime vjere.
Leo_alfa

#34 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Leo_alfa »

nasa wrote:Nisi fino procitao, ja sam napisala da su to i islamske, a mogu biti i vrijednosti ljudi koji nisu vjernici.
Iz perspective katolika bice krscanske, iz perspective muslimana islamske, ateiste moralne...
Ali ako imamo crkvu koja reaguje, kao u navedenom primjeru, onda je sasvim prikladno ih nazvati krscanskim vrijednostima, da je kojim slucajem reagovalo udruzenje gradjana onda bih kristila drugi naziv...
Generalno, htjela sam reci da se mediji nisu obazirali ni na zahtjeve crkve da se zastite krscanske vrijednosti iako su bili upoznati s istim i sami potjecali iz iste tradicije, prevagnula je gledanost/profit.

EDIT
Nije tema pa, mozemo na nekoj drugoj ali ni meni nije bas skroz jasno sta je problmaticno ako ja kazem npr. da je u zapadnoj kulturi brak krscanska vrijednost, usvojena naknadno kao vrijednost drustva...mislim, je li tebi toliki problem priznati nasljedje koje je religijsko pa, sad trebam biti politicki korektna i zanemariti historiju u kojoj se crkva satrala da natjera u brak i nametne ga kao normu.
Nije problem uopste, nisam ni istakao da je problem, postavio sam pitanje koje su to vrijednosti. Razlog zbog cega pisem da te ideje o necijim vrijednostima treba kritikovati jeste sto mislim da se na taj nacin svojataju i pripadaju iskljucivo navedenoj religiji, drustvu (a i dalje su opsteprihvacene kao vrijednosti), bez obzira sto su kroz historiju zaista oblikovane, ali i osnovane, pod uticajem religije.
Drugim rijecima, najjednostavnije objasnjeno, ja zelim njegovati sve sto zaista smatram vrijednostima. Ukoliko postoji bilo sta sto se zaista moze okarakterisati kao ljudska vrijednost, a koja zbog necega se pripisuje odredjenoj religiji, ja bez obzira sto sam ateista zelim to njegovati i samim tim to prestaje biti religijska vrijednost iako je mozda bila. Historija se ne negiora, nego monopol. Ova prica nije bezazlena uopste, jer se upravo isticanjem "krscanskih", "islamskih" itd. lako stvara slika o svim drugima koji ne pripadaju odgovarajucoj skupini, kao osobama koje i ne obracaju paznju na temu o kojoj se vec prica. Ono sto zaista jeste recimo krscanska vrijednost, pripada upravo toj religijskoj skupini i znaci da je upravo ti ljudi smatraju kao vrijednost. Tako da ja kao ateista krscanske vrijednosti i ne smatram vrijednostima uopste, ali negiram svojatanje onoga sto je ljudska vrijednost, vrijednost svih nas.
nasa

#35 Re: Jos jedna u nizu...

Post by nasa »

Nije to nikakvo svojatanje, jednostovno kao sto znamo porijeklo krompira znamo i porijeklo nekih normi, ali u mom pocetnom odgovoru zaista nije bilo namjere koju si ti nekako shvatio.
Ja nemam nikakav problem da ti nazoves ljudskim ili humanistickim ili gradjanskim ili sekularnim neke vrijednosti, ja bih samo rekla da su one I islamske ako jesu, ako nisu nikom nista.
Leo_alfa

#36 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Leo_alfa »

nasa wrote:Nije to nikakvo svojatanje, jednostovno kao sto znamo porijeklo krompira znamo i porijeklo nekih normi, ali u mom pocetnom odgovoru zaista nije bilo namjere koju si ti nekako shvatio.
Ja nemam nikakav problem da ti nazoves ljudskim ili humanistickim ili gradjanskim ili sekularnim neke vrijednosti, ja bih samo rekla da su one I islamske ako jesu, ako nisu nikom nista.
Ok.
Towelie

#37 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Towelie »

‘Patriot’ Terrorist Frames Muslims With Quran Bomb

The Georgia man who planted a bomb was willing to see innocents die so that people would blame Muslims. And he called himself a ‘patriot.’
http://www.thedailybeast.com/articles/2 ... -bomb.html
statixx

#38 Re: Jos jedna u nizu...

Post by statixx »

nasa wrote::thumbup:

Muslimani ocekuju postovanje prema islamu, od koga ...od onih koji su zatrli i krscanske vrijednosti zbog $.
Pa i islamske vrijednosti su na niskim granama. U Kabulu su prije 10-ak dana pretukli zenu na smrt, a policija nije nista uradila. Optuzena je da je spalila Kuran, a onda se kasnije ispostavilo da je bila nevina.
insomnia78

#39 Re: Jos jedna u nizu...

Post by insomnia78 »

Ma nisu to pravi muslimani
KIseljak12

#40 Re: Jos jedna u nizu...

Post by KIseljak12 »

Normalno da nisu...

Jedini zagarantovano tacan izvor Islama moze da bude Kur'an, sve ostalo pridodato je u sluzbi politika, ideologija, dinastija, klasa, nacija itd.
insomnia78

#41 Re: Jos jedna u nizu...

Post by insomnia78 »

KIseljak12 wrote:Normalno da nisu...

Jedini zagarantovano tacan izvor Islama moze da bude Kur'an, sve ostalo pridodato je u sluzbi politika, ideologija, dinastija, klasa, nacija itd.
Sto nas dovodi do toga da pravi muslimani ustvari niti ne postoje?
KIseljak12

#42 Re: Jos jedna u nizu...

Post by KIseljak12 »

insomnia78 wrote:

ko i prava ljubav, sta god to znacilo, ima ali nisu najglasniji
Kroksica

#43 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Kroksica »

insomnia78

#44 Re: Jos jedna u nizu...

Post by insomnia78 »

Cinis mi se pametnija od ovog
Ovu "vjest" od same nesrece prenose kojekakvi portalcici zeljni lajkova
Niti jedan ozbiljan mediji nije uopste spominjao tu mogucnost
insomnia78

#45 Re: Jos jedna u nizu...

Post by insomnia78 »

KIseljak12 wrote:
insomnia78 wrote:

ko i prava ljubav, sta god to znacilo, ima ali nisu najglasniji
Ko komunizam :lol:
U teoriji savrseni, u teoriji corak
Kroksica

#46 Re: Jos jedna u nizu...

Post by Kroksica »

insomnia78 wrote:Cinis mi se pametnija od ovog
Kakve veze ima moja inteligencija sa clankom? Nigdje ne spomenuh da sam "popusila foru" nego vidim vi okrenuli na veselo pa da se pridruzim. :P
KIseljak12

#47 Re: Jos jedna u nizu...

Post by KIseljak12 »

insomnia78 wrote:
KIseljak12 wrote:
insomnia78 wrote: ko i prava ljubav, sta god to znacilo, ima ali nisu najglasniji
Ko komunizam :lol:
U teoriji savrseni, u teoriji corak
upravo...
insomnia78

#48 Re: Jos jedna u nizu...

Post by insomnia78 »

Kroksica wrote:
insomnia78 wrote:Cinis mi se pametnija od ovog
Kakve veze ima moja inteligencija sa clankom? Nigdje ne spomenuh da sam "popusila foru" nego vidim vi okrenuli na veselo pa da se pridruzim. :P
Do mene je :thumbup:
apsidejzi

#49 Re: Jos jedna u nizu...

Post by apsidejzi »

Evo jedan cisti cin terorizma po svim definicijama, okarakterisan kao pucnjava. Nazalost ovaj put su vjernici stradali, ali napadac nije bio musliman.

http://m.klix.ba/vijesti/svijet/pucnjav ... /150619004
apsidejzi

#50 Re: Jos jedna u nizu...

Post by apsidejzi »

Prethodna pucnjava nije bila okarakterisana kao terorizam, mada je po svim definicijama teorrizam sa dna kace i sve je jasno kao dan, ali zato smo danas imali pucnjavu u Francuskoj i dobili smo teroristu mada se jos uvijek ne znaju svi detalji oko toga. U principu, ne zna se nista, osim da je arap a to je jednako terorista. Zena mu se ibreti kako je to mogao uraditi jer je bio miran insan (mada joj ovo moze biti supljak) a lokalne dzematlije kazu da ga nisu vidjali u dzamiji...

Kako god, jos jedna u nizu pucnjava koja je okarakterisana kao islamski terorizam a bazira se iskljucivo na sumnjama... Nikako ne dolazi u obzir da je covjeku pukao film pa odlucio uzeti pravdu u svoje ruke...
Post Reply