Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
stakasa

#26 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by stakasa »

zviz bolesno si ljubomoran. Neostvaren si i bole te tudi uspjesi, jedes se
atomiccph

#27 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by atomiccph »

Doci u jednu zemlju kao izbjeglica se nemoze porediti sa osobom koja emigrira prije svega iz ekonomskih razloga. A izbjeglice su izgubile mozda 5 godina svog zivota i produktivnosti po raznoraznim izbjeglickim centrima, izolovani od drustva. Zato je i ocekivati da ce se poljaci bolje snaci. Ne samo poljaci, isto vazi i za npr. hrvate. I opet poredis nasu populaciju 45-65 godina i njihovu koja je najvjerovatnije 18-40.

Da, dosta ljudi od 45-65 je u penziji ili na socijali. A ja cu ti potvrditi da ima slucajeva gdje su ljudi dobili penziju a nisu ni trazili! Znaci vide i socijalni radnici da osoba nema profil da se trajno zadrzi na trzistu rada i da su aktiviranja i ostale zajebancije gubljenje vremena. Ali da li si ti stvarno ocekivao da ce oni uspijeti u DK? Mislim da ce uspijeti do te mjere da se moze porediti sa etnickim dancima?

Sto se tice onih mladjih od 40-50, tu se slika mjenja. Ja npr i ne znam toliko ljudi da su bez posla. I radi se o vrijednim i odgovornim ljudima.

Ispod 40 se radi o populaciji koja je skolovana u Danskoj i koja je uspijesna na trzistu rada. Taj clanak koji je ovdje prezentovan upravo ukazuje da se trend skolovanja nastavlja i za ocekivati je da ce mladja generacija mozda biti i uspijesnija.

A ti mozes racunati sta ako zive ovdje, djeca studiraju na dvije razlicite strane itd itd. Cinjenica je da imaju mogucnost da studiraju i da to i cine. Radi se o integrisanoj omladini, kojoj je selidba od roditelja na drugi kraj zemlje, normalna pojava. U vecini slucajeva prate svoje prijatelje dance.

I za kraj, kani se te statistike o penzijama i socijalama. Na neki nacin je tuzno da se ljudi u tim godinama oproste od radnog trzista, ali ima puno faktora zasto je to tako. Vecinom ti ljudi slabo govore danski jezik, nisu dovoljno integrisani, nisu kvalifikovana radna snaga itd. Kada tome dodas da te kojekakvi socijalni radnici peglaju, te sastanak, te kao neki 'posao' gdje par sati dnevno radis neki izmisljeni posao, normalno je da ces gledati da se izbavis iz tog cirkusa.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#28 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

stakasa wrote:zviz bolesno si ljubomoran. Neostvaren si i bole te tudi uspjesi, jedes se

Ninakoga ja nikada nisam bio ljubomoran, jer sve sto meni licno znaci nesto u zivotu imam, i mogu reci da sam 99% zadovoljan - nego ti izgleda zelis da negirac cinjenice ili sta vec. Odnoso ti si taj koji pati kad dodje u BiH a da te drugi mozda ne gledaju kao nekog bogatog, mognog i sl. Ja od tog ne patim. I ti si taj, mozda, koji daje ljudima povoda da misle da se novac bere na grani i sl. I nemoj lupetati vise. Nisi mi muopste zanimljiv kao forumas.
Zviz

#29 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

atomiccph wrote:Doci u jednu zemlju kao izbjeglica se nemoze porediti sa osobom koja emigrira prije svega iz ekonomskih razloga. A izbjeglice su izgubile mozda 5 godina svog zivota i produktivnosti po raznoraznim izbjeglickim centrima, izolovani od drustva. Zato je i ocekivati da ce se poljaci bolje snaci. Ne samo poljaci, isto vazi i za npr. hrvate. I opet poredis nasu populaciju 45-65 godina i njihovu koja je najvjerovatnije 18-40.

Da, dosta ljudi od 45-65 je u penziji ili na socijali. A ja cu ti potvrditi da ima slucajeva gdje su ljudi dobili penziju a nisu ni trazili! Znaci vide i socijalni radnici da osoba nema profil da se trajno zadrzi na trzistu rada i da su aktiviranja i ostale zajebancije gubljenje vremena. Ali da li si ti stvarno ocekivao da ce oni uspijeti u DK? Mislim da ce uspijeti do te mjere da se moze porediti sa etnickim dancima?

Sto se tice onih mladjih od 40-50, tu se slika mjenja. Ja npr i ne znam toliko ljudi da su bez posla. I radi se o vrijednim i odgovornim ljudima.

Ispod 40 se radi o populaciji koja je skolovana u Danskoj i koja je uspijesna na trzistu rada. Taj clanak koji je ovdje prezentovan upravo ukazuje da se trend skolovanja nastavlja i za ocekivati je da ce mladja generacija mozda biti i uspijesnija.

A ti mozes racunati sta ako zive ovdje, djeca studiraju na dvije razlicite strane itd itd. Cinjenica je da imaju mogucnost da studiraju i da to i cine. Radi se o integrisanoj omladini, kojoj je selidba od roditelja na drugi kraj zemlje, normalna pojava. U vecini slucajeva prate svoje prijatelje dance.

I za kraj, kani se te statistike o penzijama i socijalama. Na neki nacin je tuzno da se ljudi u tim godinama oproste od radnog trzista, ali ima puno faktora zasto je to tako. Vecinom ti ljudi slabo govore danski jezik, nisu dovoljno integrisani, nisu kvalifikovana radna snaga itd. Kada tome dodas da te kojekakvi socijalni radnici peglaju, te sastanak, te kao neki 'posao' gdje par sati dnevno radis neki izmisljeni posao, normalno je da ces gledati da se izbavis iz tog cirkusa.

Ovdje je udarila neka nostalgija u ljude, ne za Jugom, nego za izgbjeglickim centrima... Bosanci i Hercegovci su imali mozda najbolje uslove kad su dobilai iz sabirnih centara selidbu u manje, jednu godinu su se druzili i pili i jeli sta su pozelili, a onda su im danci nudili stanove, kuce na svoj trosak dok nije pocela socijala i poslovi. Jedina briga vecine je bila kako je rodbini u BiH i kad ce pozitivni da ostanu. Pusti te neke price lose kome bilo. Nije nikome lose bilo. Cak kao izbjeglice su pojedini imali i auta, u izbjeglickim centrima.

Ima, i tih slucaja za penziju, pa cak i onih daj skini ih sa lise nezaposlenih hajd u peniziju.

Vecina ovdje ljudi nad 40 pati za zivotom u BiH a nemogu da se odvoje od danskog primanja, pa im penzija dodje ko neki balans - danska primanja a dosta vremena se provodi u BiH. Perfect Life. Dosta koristi priliku. Mi mozemo kao opravdanje navesi brojne faktore, ali bilo je slucaja da nekom misterijom poneki penzioner i ozdravi kad primi penziju ovu prijevremensku (invalidsku) pa je tako 2005 godine pukla vijest o jednom Sarajliji pa je i bilo u medijima, nama na sta se nije zalio da nemoze ni cigaru podici ma nista, dok nije dobio penziju, a kasnje ga u po Sarajeva neko uslika, ko ga poznavo i poslao sliku u novine Danske - pa da vidis nadpisa. Bolestan covjek nemoze podici ni perije, odjednom vuce ceker kolica, i nosi torbu.

Ima za koej je penzija bila sasvim opravdana.
Ima koji su lagali/varali.
Ima koji su dobili a nisu trazili.

Poznam ljudi sa 30 i kusur u penziji, da Bosanci. Otac na penziji, sin na penziji i mati. Nista im ne fali, niti su prolupali ni nista. Nece da rade. Poznam porodica gdje i muz i zena rade, djeca rade/skoluju se itd.

Poznam prodica gdje su oboje na penziji a djeca im bila po najmanje 10x po zatvorima.

Poznam porodica gdje mati u ludnici, otac na penziji, pa djeca opet na univerzitetu.

Poznam proodica gdje roditelji rade, a djeca ni puskom da ih natjeras nece u skolu, nego daj neki nako zanat.

Poznam porodice, mati radi, otac otiso u penziju, jedan sin zavrsio fakultet a stariji nema - kaze za mene je samo hodanje i djevojke kakva skola. Sjedi gleda ponice, hvata koje kakve lagane djevojke i seta se na racun roditelja, cas u Budvi, cas u Istri, cas Sapniji - 35 godina mu nema 1 dana radanog iskustva.
stakasa

#30 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by stakasa »

Zviz wrote:
atomiccph wrote:Doci u jednu zemlju kao izbjeglica se nemoze porediti sa osobom koja emigrira prije svega iz ekonomskih razloga. A izbjeglice su izgubile mozda 5 godina svog zivota i produktivnosti po raznoraznim izbjeglickim centrima, izolovani od drustva. Zato je i ocekivati da ce se poljaci bolje snaci. Ne samo poljaci, isto vazi i za npr. hrvate. I opet poredis nasu populaciju 45-65 godina i njihovu koja je najvjerovatnije 18-40.

Ovdje je udarila neka nostalgija u ljude, ne za Jugom, nego za izgbjeglickim centrima... Bosanci i Hercegovci su imali mozda najbolje uslove kad su dobilai iz sabirnih centara selidbu u manje, jednu godinu su se druzili i pili i jeli sta su pozelili, a onda su im danci nudili stanove, kuce na svoj trosak dok nije pocela socijala i poslovi. Jedina briga vecine je bila kako je rodbini u BiH i kad ce pozitivni da ostanu. Pusti te neke price lose kome bilo. Nije nikome lose bilo. Cak kao izbjeglice su pojedini imali i auta, u izbjeglickim centrima.

Ima, i tih slucaja za penziju, pa cak i onih daj skini ih sa lise nezaposlenih hajd u peniziju.

Vecina ovdje ljudi nad 40 pati za zivotom u BiH a nemogu da se odvoje od danskog primanja, pa im penzija dodje ko neki balans - danska primanja a dosta vremena se provodi u BiH. Perfect Life. Dosta koristi priliku. Mi mozemo kao opravdanje navesi brojne faktore, ali bilo je slucaja da nekom misterijom poneki penzioner i ozdravi kad primi penziju ovu prijevremensku (invalidsku) pa je tako 2005 godine pukla vijest o jednom Sarajliji pa je i bilo u medijima, nama na sta se nije zalio da nemoze ni cigaru podici ma nista, dok nije dobio penziju, a kasnje ga u po Sarajeva neko uslika, ko ga poznavo i poslao sliku u novine Danske - pa da vidis nadpisa. Bolestan covjek nemoze podici ni perije, odjednom vuce ceker kolica, i nosi torbu.

Ima za koej je penzija bila sasvim opravdana.
Ima koji su lagali/varali.
Ima koji su dobili a nisu trazili.

Poznam ljudi sa 30 i kusur u penziji, da Bosanci. Otac na penziji, sin na penziji i mati. Nista im ne fali, niti su prolupali ni nista. Nece da rade. Poznam porodica gdje i muz i zena rade, djeca rade/skoluju se itd.

Poznam prodica gdje su oboje na penziji a djeca im bila po najmanje 10x po zatvorima.

Poznam porodica gdje mati u ludnici, otac na penziji, pa djeca opet na univerzitetu.

Poznam proodica gdje roditelji rade, a djeca ni puskom da ih natjeras nece u skolu, nego daj neki nako zanat.

Poznam porodice, mati radi, otac otiso u penziju, jedan sin zavrsio fakultet a stariji nema - kaze za mene je samo hodanje i djevojke kakva skola. Sjedi gleda ponice, hvata koje kakve lagane djevojke i seta se na racun roditelja, cas u Budvi, cas u Istri, cas Sapniji - 35 godina mu nema 1 dana radanog iskustva.
Opterecen si penzijama, vidis da ti je to polje interesovanja. Zasto je ja nikad nisam spomenuo? Ili malverzacije sa osiguravajucim drustvima?
Zviz

#31 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

Kad budes ti svjedocijo nekoliko stotina penzija tj. procesa i nasluso se koje kakvih laganja koja su prozirna tako... onda cu te pitati kako ti je ime a ne sta drugo. Mladi ce napredovati ako im roditelji nebudu slika i prilika zivota. Jer ovdje vecina mladih ima zdrave roditelje sa 45 a valjaju je do 12 savki dan.

Ja znam o cemu govorim a ti i ostali mislite sa vam je god na miloj volji. Imate legitimno pravo. Cijnenica, jos jedna, iracani imaju vise poslovnih prostora nego Bosanci, a krace su vremena u Danskoj nego Bosanci. I to mozete naci u statitici...

hajd uzdravlje svi, smarate poneki od vas, vasom utopijom kako sve blista, nije da nema blistanja ali onog drugog ima isto i trenutno je onog drugog znatno vise. Sta ce biti za 20 godina od danas cemo pricati za 20 godina.
Dick Wanker

#32 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Dick Wanker »

bla bla bla prd prd kenj kenj.... Pokvarili ste temu...Pricajte sta god hocete....

Cinjenica je da su mladi Bosnanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj....Ne da su najuspjesnji vec su dalkeo uspjesniji i od samih Danaca..... DALEKO.... Sve ostalo je suplja, na mladima svijet ostaje a mladi Bosanci i hercegovci su najjaci u Danskoj...

Razgulte mi s teme. :skoljka: :run: :mrgreen:

Da se ne zaboravi!

Image
na ovoj vidite procenat djece koja idu u skolu i koja idu na fakultet, 18-19 god. Obratite paznju koliko Bosanaca ide na fakultet u ovim godistima...Samo 2 % odnosno 3% zena kod Danaca ide na fakultet u ovom godistu... Nase djevojcice cak 12%...

Image
Ovdje je totalna dominacija, 20-24 god. Pogledajte nase djevojke, svaka druga ide na fakultet... Dankinje djevojke 42% na fakultet a Bosanke 51%...Bosanci 37% a Danci 29%.. Ovaj plavi graf je drugo obrazovanje, dakle gimnazija ili zanat..

Image
Osobe koje su zavrsile minimum jedno obrazovanje... Opet smo najjaci... Nase djevojke su cak na 77% ....

Image
Ovdje djeca koja ne idu u skolu i ne rade 18-19 god..... I ovdje stojimo odlicno...

Image
Zviz

#33 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

Dick Wanker wrote:bla bla bla prd prd kenj kenj.... Pokvarili ste temu...Pricajte sta god hocete....

Cinjenica je da su mladi Bosnanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj....Ne da su najuspjesnji vec su dalkeo uspjesniji i od samih Danaca..... DALEKO.... Sve ostalo je suplja, na mladima svijet ostaje a mladi Bosanci i hercegovci su najjaci u Danskoj...

Razgulte mi s teme. :skoljka: :run: :mrgreen:

Da se ne zaboravi!

Image
na ovoj vidite procenat djece koja idu u skolu i koja idu na fakultet, 18-19 god. Obratite paznju koliko Bosanaca ide na fakultet u ovim godistima...Samo 2 % odnosno 3% zena kod Danaca ide na fakultet u ovom godistu... Nase djevojcice cak 12%...

Image
Ovdje je totalna dominacija, 20-24 god. Pogledajte nase djevojke, svaka druga ide na fakultet... Dankinje djevojke 42% na fakultet a Bosanke 51%...Bosanci 37% a Danci 29%.. Ovaj plavi graf je drugo obrazovanje, dakle gimnazija ili zanat..

Image
Osobe koje su zavrsile minimum jedno obrazovanje... Opet smo najjaci... Nase djevojke su cak na 77% ....

Image
Ovdje djeca koja ne idu u skolu i ne rade 18-19 god..... I ovdje stojimo odlicno...

Image

Daj molim te, pa eto koliko to ima ozbiljnijih firmi gdje je gazda Bosanac, mislim u Danskoj, nije da nisu odlicni ali pretjerujes, ispalo u akenti pa mogu i ja uletiti u neki kvart i narpaviti sliku daj je 99,9% uspjesnih danaca. Procital ti gdje je istrazivanje radjeno odnosno u kojem dijelu daske, tj. smao u kojem dijelu? I mnogo sta ce ti biti jasno.
Dick Wanker

#34 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Dick Wanker »

Na prostoru cijele Danske.... Uzeti u obzir svi Bosanci I hercegovci... :evil:

17.829 Bosanaca i Hercegovaca iznad 18 godina je uzeto u obzir.. Odnosno 2109 njih koji su izmedju 18-24 godine...

http://ast.dk/tal-og-undersogelser/nyhe ... _i_Danmark

Zasto si govedarica i sve pokusavas okrenuti naopako? Zasto bi neki Danci maniplirali sa oficijalnim drzavnim istrazivanjem i uzdizali Bosance naspram Danaca.... :lol:
dante17

#35 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by dante17 »

Zviz je upravu!
Imam ja tetka koji zivi u CH vec 20 godina i za tih 20 godina nije mogao nauciti jezik kako treba.
Dobio je neku povredu prije par godina i sad se pravi lud samo da bi dobio pemziju.Pravi se da je lud,a vamo moze svake godine preci 1500 km do BiH.
Kad neko kaze mrznja prema strancima,to su oni koji nece da se integrisu i koji iskoristavaju maksimalno sve samo da nebi radili nista.
Iskreno nebi ih ni ja htio i ja bi zelio da odu.Takvi samo prave stetu drzavi.
Dick Wanker

#36 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Dick Wanker »

Ova tema je za mlade uspjesne....Ta prva stara generacija bivsih komunjara su najveci manipulatori, ali nemojte svaku temu snjima trovati.... Oni nisu tema emisije, iako je istina da nema gorih stranaca od njih....Medjtim sto se tice njihove djece oni su dijametralno suprotni, eh to je tema emisije. Bosanska omladina je oficijalno najjaca u Danskoj. :izet:
Last edited by Dick Wanker on 25/02/2015 14:50, edited 2 times in total.
stakasa

#37 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by stakasa »

dante17 wrote:Zviz je upravu!
Imam ja tetka koji zivi u CH vec 20 godina i za tih 20 godina nije mogao nauciti jezik kako treba.
Dobio je neku povredu prije par godina i sad se pravi lud samo da bi dobio pemziju.Pravi se da je lud,a vamo moze svake godine preci 1500 km do BiH.
Kad neko kaze mrznja prema strancima,to su oni koji nece da se integrisu i koji iskoristavaju maksimalno sve samo da nebi radili nista.
Iskreno nebi ih ni ja htio i ja bi zelio da odu.Takvi samo prave stetu drzavi.
E onda je svak ko taj tvoj tetak. Kljucaj temu
dante17

#38 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by dante17 »

Nije svak nego vecina ! ;-)
stakasa

#39 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by stakasa »

dante17 wrote:Nije svak nego vecina ! ;-)
Na osnovu cega mislis da je vecina, na osnovu tetka? Znaci to su statisticki potvrdeni podaci, uncle?
atomiccph

#40 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by atomiccph »

Zviz ti ocito se tim penzionisanjem bavis profesionalno, sto znaci da si dio javnog sektora. Iz moje perspektive je jeftinije nekoga poslati u penziju nego da palamudi ko moze ko nemoze dobiti penziju. Ionako zive o trosku privatnog sektora. Ekonomski doprinos drustvu negativan.

Kazes iracani znatno vise preduzeca registrovali. Sta tebi to govori? Da su se bolje snasli? Da su uspjesniji?

U biti razlog je jer nemogu da nadju posao, vecinom slabije obrazovani, slabo integrisani i zato otvaraju ascince, male granape, servise. Sve normalno na crno. I ti njih uzeo za argument?

To sto ti poznajes neke ljude koji nisu uvidjeli mogucnosti u danskoj, nista negovori o uspijehu bosanaca u danskoj. Ima nas svakavih, bas kao i danaca. Ali ako ces generalizovati, onda pogledaj malo oko sebe, vidi i one koji su uspijeli. U dosta slucajeva se radi o djeci radnicke klase, koja probijaju tu barijeru i fakultetski se obrazuju. A to im kasnije omogucava da zive neki bolji zivot.

I stvarno, zasto si zapeo toliko za te ljude na penziji? i bitno ti gdje zive, sta rade, kako se ponasaju? Pusti bolan ljude da zive. Ako ti je stalo do penzije, mjenjaj se sa njima. Ima ih sigurno koji ce raditi umjesto tebe.
Trebam te

#41 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Trebam te »

friskyoreo wrote:Ti si gori sto se primas na to. :-) Covjek ima ozbiljnih psihickih problema...

A u cemu je tvoj porblem ljubomorko :D
hrle1976

#42 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by hrle1976 »

Imam prodicne prijatelje kod mjesta Kolding ince sa Ilidze. Zive u nekom manjem gradicu sa nekih 10.000 stanovnika. Muz u pemziji vec 10 godina pravio se da je lud. Zena u pemziji isto toliko pravila se da je luda i mokrila u krevet od trauma a prica nama kako je zaljevala mokracom da bude autenticno :lol: jos se hvale kazu dobra pemzija kao ministarska plata u Bosni. :D Najstarija studirala za medicinsku sestru, druga za frizera a najmladji ide u skolu za stolara.
Preko puta komsije njihove isto iz Bosne iz Bugojna. Muz u pemziji zena isto. Stariji sin na univerzitetu u Kopenhagenu mladji u skoli za elektricara.
stakasa

#43 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by stakasa »

hrle1976 wrote:Imam prodicne prijatelje kod mjesta Kolding ince sa Ilidze. Zive u nekom manjem gradicu sa nekih 10.000 stanovnika. Muz u pemziji vec 10 godina pravio se da je lud. Zena u pemziji isto toliko pravila se da je luda i mokrila u krevet od trauma a prica nama kako je zaljevala mokracom da bude autenticno :lol: jos se hvale kazu dobra pemzija kao ministarska plata u Bosni. :D Najstarija studirala za medicinsku sestru, druga za frizera a najmladji ide u skolu za stolara.
Preko puta komsije njihove isto iz Bosne iz Bugojna. Muz u pemziji zena isto. Stariji sin na univerzitetu u Kopenhagenu mladji u skoli za elektricara.
PeMzija kazes :D
hrle1976

#44 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by hrle1976 »

stakasa wrote:
hrle1976 wrote:Imam prodicne prijatelje kod mjesta Kolding ince sa Ilidze. Zive u nekom manjem gradicu sa nekih 10.000 stanovnika. Muz u pemziji vec 10 godina pravio se da je lud. Zena u pemziji isto toliko pravila se da je luda i mokrila u krevet od trauma a prica nama kako je zaljevala mokracom da bude autenticno :lol: jos se hvale kazu dobra pemzija kao ministarska plata u Bosni. :D Najstarija studirala za medicinsku sestru, druga za frizera a najmladji ide u skolu za stolara.
PeMzija kazes :D
Yes to ja namjerno tako peMzija, famElija jos samo poceti gurat H gdje treba i neterba :D
friskyoreo

#45 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by friskyoreo »

Trebam te wrote:
friskyoreo wrote:Ti si gori sto se primas na to. :-) Covjek ima ozbiljnih psihickih problema...

A u cemu je tvoj porblem ljubomorko :D
Nit' te hebem, nit' te placam, tako da ne vidim valjan razlog zasto bih bas tebi saopstavao svoje probleme... A insinuacija da sam ljubomoran, na sta vec, se kosi sa karakteristikama mog horoskopskog znaka, tako da... :D
filozofija

#46 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by filozofija »

Pokretacu teme svaka cast i hvala na faktima i informacijama!

Nego Zviz, pričaš li ti sa drugim ljudima, imaš li ti prijatelja uopće, druži li se iko sa tobom?
luckylaka

#47 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by luckylaka »

filozofija wrote:Pokretacu teme svaka cast i hvala na faktima i informacijama!

Nego Zviz, pričaš li ti sa drugim ljudima, imaš li ti prijatelja uopće, druži li se iko sa tobom?
Ma taj je izgleda dobrano nagazio,izgleda da se druzi sam sa sobom ili ga ubi u pojam svaki uspjeh prosjecnog bosanaca.On bi bio najsretniji da sve protjera a da samo on ostane tamo gdje jeste.
spreca

#48 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by spreca »

Ma spavo na mrvama
stakasa

#49 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by stakasa »

luckylaka wrote:

Ma taj je izgleda dobrano nagazio,izgleda da se druzi sam sa sobom ili ga ubi u pojam svaki uspjeh prosjecnog bosanaca.On bi bio najsretniji da sve protjera a da samo on ostane tamo gdje jeste.
To
biscanka2

#50 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by biscanka2 »

atomiccph wrote:Zviz ti ocito se tim penzionisanjem bavis profesionalno, sto znaci da si dio javnog sektora. Iz moje perspektive je jeftinije nekoga poslati u penziju nego da palamudi ko moze ko nemoze dobiti penziju. Ionako zive o trosku privatnog sektora. Ekonomski doprinos drustvu negativan.

Kazes iracani znatno vise preduzeca registrovali. Sta tebi to govori? Da su se bolje snasli? Da su uspjesniji?

U biti razlog je jer nemogu da nadju posao, vecinom slabije obrazovani, slabo integrisani i zato otvaraju ascince, male granape, servise. Sve normalno na crno. I ti njih uzeo za argument?

To sto ti poznajes neke ljude koji nisu uvidjeli mogucnosti u danskoj, nista negovori o uspijehu bosanaca u danskoj. Ima nas svakavih, bas kao i danaca. Ali ako ces generalizovati, onda pogledaj malo oko sebe, vidi i one koji su uspijeli. U dosta slucajeva se radi o djeci radnicke klase, koja probijaju tu barijeru i fakultetski se obrazuju. A to im kasnije omogucava da zive neki bolji zivot.

I stvarno, zasto si zapeo toliko za te ljude na penziji? i bitno ti gdje zive, sta rade, kako se ponasaju? Pusti bolan ljude da zive. Ako ti je stalo do penzije, mjenjaj se sa njima. Ima ih sigurno koji ce raditi umjesto tebe.
Tvoja perspektiva po pitanju javnog sektora se ne uklapa u danasnji sistem. :D
Penzijski fond ima svoj budzet, socijalni fond svoj, zavod za zaposljavanje ima takodje svoj ( za nezaposlena lica, koja su ostvarila pravo za novcanu nadoknadu ).
Svaki fond pokusava svoj lonac od zloupotrebe zastiti a penzijski je po tom pitanju najostriji.
Ja decenijama zivim u Njemackoj a imam prijatelja i poznanika po drugim zemljama tako da o svvemu popricamo pa i neka poredjenja pravimo tako da..., mala je to razlika - svugdje skoro pa isto.
I da nebi rekao da je ovo rekla kazala dosta sam aktivna po raznim pitanjima, uz to njemci prave puno reportaza iz raznih zemalja a ja radoznala osoba pa svugdje zavirim. :D
Jedno je svugdje isto djeca dugogodisnjih socijalnih slucajeva koji od socijale zive ( bilo to stranci ili domacini ) u svemu sto je za zivot jedne mlade osobe neophodno, dosta zaostaju ( cast izizetcima ali tkvi su manjina) . :cry:
Nasa djeca su u glavnom u vecini uspjesna, vrijedna i kod poslodavaca pozeljna radna snaga. :wink:
Post Reply