Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Maverick78

#26 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Maverick78 »

Pisao sam već u jednoj drugoj temi kako i šta, pa ću kopirati tekst uz neke izmjene, pošto tebi treba za brak, a momak je tamo pitao za sambo.
Sada kada idete na spajanje preko sambo ili braka, onda je najbolje da predate preko interneta. Znaci ides na migrationsverket.se i tamo imas sve sta i kako.

http://www.migrationsverket.se/Privatpe ... sambo.html

Potreban ti je vazeci pasos i dokumenta kojima dokazujes da ste vjencani, svejedno bilo da ste se vjencali u Svedskoj ili u BiH. Ako se vjencate u Svedskoj onda necete morati prevoditi dokumenta, a ako to uradite u BiH onda ce dokumenta morati biti prevedena na engleski ili svedski i ovjerena apostil pecatom. Sva ta dokumenta trebaju biti skenirana da bi ih mogla zakaciti u attachments na kraju, vidjeces i sama kad budes sve popunjavala. Potrebna ti je i neka kreditna kartica kojom mozes platiti preko neta. Znaci taksa (avgift) je 1500SEK.

Kada se vjencate i odradite web aplikaciju (u kojoj pored osnovnih podataka, pisete i o vasoj vezi, braku, vasim planovima i td), onda ide cekanje... oni ce javiti da su sve dobili i to je to. Poslije nekog vremena ce tebe zvati na razgovor u ambasadu, to zavisi sve... nekog zovnu poslije mjesec dana, nekog poslije dva-tri-pet, nema pravila nazalost i licno mislim da tu zavisi sve od asistenta koji vam je dodijeljen i koji radi na vasem slucaju. Uz mail kojim te pozivaju na intervju mozes dobiti i jos jedan u kom ces dodati fotografije, skenirane avio karte, pecate iz pasosa i vase razgovore preko Vibera, Skype-a, sms ili kako vec komunicirate. U mailu bi trebao da bude link ka njihovoj web aplikaciji i tada ces dodati zajednicke fotografije i ostalo sto sam gore naveo. Ta mogucnost ne postoji u onoj prvoj web aplikaciji kojoj radis, vec se najcesce dobija naknadno uz mail kojim te zovu na intervju.

Kada krenes na intervju, poneses sva dokumenta i vase zajednicke fotke, zatim avio karte i slicno ako imas, ako si dolazila u Svedsku ili je on bio dole kod tebe. Onda mozes i skenirati stranice sa pecatima iz pasosa, da si bila u swe ili on da ti posalje iste iz njegovog pasosa. Zatim mogu pitati za sms, Viber ili Messenger poruke ili slicno da pogledaju, mada ne vjerujem da ce ti to traziti na intervju, vec to traze da se obicno posalje gore preko web aplikacije.

Pitat ce te o svemu, o vama i tu moras paziti da bude prica kao ona sto si pisala u web aplikaciji. Na samom razgovoru bude jedna osoba, meni je makar bilo tako. Znaci kao salter, ti sa jedne, ona sa druge strane i pita te o svemu. Razgovor se snima, zato pazi da ne pogrijesis nesto znacajno. To je to. Njega gore mogu zvati, ali cisto sumnjam da ce to biti. Rijetko kada partnera koji je ovamo zovu na razgovor, mada moze se desiti i to i neka bude spreman ako ga zovnu. Nakon toga cekas odluku. Prvi papiri su obicno na 2 godine, to je boravisna i radna dozvola. Sad je i ne udaraju u pasos, vec dobijes vizu koja je u vidu kartice, kao licna karta ili vozacka, a svoju pravu svedsku licnu kartu sa cetiri cifre kasnije vadis kad dodjes u Svedsku.

A cekanje, pa to ti niko ne moze precizno reci. Sada je guzva, jer imaju jako puno izbjeglica iz Sirije, pa su skoro sve resurse usmjerili na to. Uglavnom, do nekih 14 kada se preda preko interneta, a cak i do 18 mjeseci kada se licno predjau dokumenta. Zato je vrlo bitno da predate preko interneta, jer je brza procedura. Kad dobijes dozvolu na 2 godine mozes ici za Švedsku. Nakon dvije godine imat cete finalni razgovor i tada ces dobiti stalne papire.

Sretno!
Last edited by Maverick78 on 22/02/2015 22:36, edited 2 times in total.
honey33

#27 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by honey33 »

Hvala ti puno na ovako detaljnom opisu procedure.
Sve mi je jasno ali će nas ovi silni mjeseci čekanja na zajednički život izludjeti... :-? :(
muha_sa

#28 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by muha_sa »

honey33 wrote:Hvala ti puno na ovako detaljnom opisu procedure.
Sve mi je jasno ali će nas ovi silni mjeseci čekanja na zajednički život izludjeti... :-? :(
mog brata sin od aplikacije do odobrenja cekao--mislim 10 dana :-D povadio sve papire, kako on ovdje tako i ona tamo i predala, valjda netom.
pozvali ga u ambasadu na razgovor, obavio razgovor u srijedu u sljedeci ga utorak zvali da mu je odobreno.
Maverick78

#29 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Maverick78 »

Nema na čemu...

To je nažalost sada tako. Ako ti je za utjehu, u drugim zemljama se još i duže zna čekati. Da ne pričam koliko su strožiji uslovi za dobijanje papira generalno. Švedska je još najliberalnija po tom pitanju, ali i to se može promjeniti, na gore naravno. Zato ako vam je baš stalo, gledajte da počnete proces što prije.

Može se tražiti da makar do intervjua dođeš u Švedsku, ali nakon što obaviš intervju, moraš čekati u matičnoj zemlji. Eventualno ubrzanje procesa se može desiti i u nekim iznimnim slučajevima, trudnoća recimo.

@muha_sa, kada je to bilo? Ranije su procesi išli dosta brže. Sada imaju enorman broj izbjeglica, iz Sirije najviše, pa su u totalnom haosu, mislim na Migrationsverket. Zato se čeka baš pofino.
muha_sa

#30 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by muha_sa »

prošle godine--vec su haman godinu dana skupa.
do tad je ona ovamo nekoliko puta dolazila, on išao tamo par puta i opisana procedura, na razgovor donjeo zajednicke slike i odgovarao na pitanja tipa šta voli jest. koju boju voli.............................. :)
Maverick78

#31 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Maverick78 »

Godina ti je čudo, al fakat koliko se promjenilo :o :D
Sve negdje do septembra 2014. je išlo puno brže, manje više ko i njemu, svima je tako bilo. Onda su donijeli odluku da će odobravati azil izbjeglicama iz Sirije... I od tada je haos.
muha_sa

#32 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by muha_sa »

Maverick78 wrote:Godina ti je čudo, al fakat koliko se promjenilo :o :D
Sve negdje do septembra 2014. je išlo puno brže, manje više ko i njemu, svima je tako bilo. Onda su donijeli odluku da će odobravati azil izbjeglicama iz Sirije... I od tada je haos.
poštujem :-D

ovaj moj je u Geteborgu :) nebitno vec vidjeh tvoj potpis pa zato napisah :lol:
Maverick78

#33 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Maverick78 »

Je li? Eto komšije :D . Mada ja sam zbog posla dosta tamo, a inače u Boråsu živim, zasad. To je inače blizu, pola sata autom do gbg.
Ommadawn

#34 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Ommadawn »

Ja i moja supruga smo sve obavili za manje od 3 mjeseca. Moguce da kao sto Maverick kaze da su se sad preusmjerili na Sirijance.

Trebam li reci da smo ja i ona isli prvo na sambo soluciju. Nismo zivjeli zajedno, mada je ona dolazila i ostajala i po mjesec dana kod mene, dolazio ja kod nje sto se moze kategorisati kao posjete. Slikali smo se, sve sasvim normalno - ja prilozio negdje oko 15-ak zajednickih slika. Govorili mi ljudi "Ma zovi svaki dan, oni nista ne rade". Ja nikoga nisam zvao. Jedan dan krenuo kuci s posla i svratio u Zavod, tek eto da vidim dokle su dosli s procesom kad javise mi da su mi dan prije postom poslali odobrenje za nju. Eh sad, ukoliko budete cekali 14 mjeseci - jebiga WizzAir ima jeftine letove pa se posjecujte tako. Ali nadam se da necete :)

Sretno mladenci :)
U-zap

#35 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by U-zap »

Ma ova ciganija iz Sirije i ostalih tamo dole zemalja su bukvalno sve procese usporili. Nego savjet da ti dam jer sam dobar, reci tom mladicu sto ti je gore da odmah posalje zahtjev za sambo a cim se uzmete i to samo posaljite tu dokumentaciju kao dodatnu tako da ne moras cekati da se uzmete + da cekas na papire :)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#36 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Zviz »

meni serbe wrote:
Zviz wrote:
U-zap wrote:I samo da dodam, na odluku ces cekati izmedju 14 i 18 mjeseci tako da kad god da se uzmete ti ces morati cekati toliko dok ne odes gore. Minimalno.
Cuj, zar se stvarno toliko dugo ceka? :-) Ja mislio mi u Danskoj imam neka rigorozna pravila. Jel teba poloziti kauciju, i dali mora priomaoc polagati dokaze da ima stan velicine xy, platu velicine xy, da nije bio na socijali itd.? To je nuzno u Danskoj. Moraju oboje biti nad 24 godine, prije je bilo 28 pa su umanjili. Primaoc mora imati najmanje stan velicine, ako su mladji za dvoje i prvo djete. I platu sa kojom moze da izdrzava sebe, jos jednu odraslu osobu i pola djetea, jer bi djete imalo pravo na neka dotiranja u slucaju da dobiju djete. Sve u svemu moras imati stvarno dobar posao, te plus ustedjevine cca. 11.000€ umanjili su sa 13.500€ prijasnjih koje doslovice moras dati drzavi da dovedes zenu/muza - ljubavnika ...
Ovo ne kontam. Za sta moras dati?
Pa to je kao garancija da drzava nece imati troska oko doseljenika ako ga mora deportovati zbog propalog braka nebitno sta bio razlog. A: neslazete se ili B: doseljenik nije ispunio kriterije za daljni boravak u drzavi svojim ponasanjem pa i ako vam je muz ili spuruga mogu biti protjerani. Nekoliko takih slucaja je bilo ink. i iz BiH. Da nebi drzava imala trosak ko god prima svog partnera (muza ili suprugu) mora dati drzavi u gotovini novac tj. da raspolaze sa sumom od cca. 11.000€. U Danskoj se brak ne gleda kao nesto pod tradicionalno moranje, jer ovdje dvoje koji samo zive skupa i imaju djete se zajedno se manje vise isto tretiraju kao i da su u braku, a tako je i u Svedskoj. Ovdje je manje vise sav teret na onom ko prima ondnosno dovodi osobu u drzavu - predpostavljam da je isto i u Svedskoj.

Skandinavske zemlje imaju u dosta slucaja jako slicne zakone. Pogotovo Norveska i Danska, gotovo jedan na prema jedan. Dovoljno je da jednu kriteriju ne ispunjavas, pa i da si vjecan u BiH nece ti dozvoliti da suprugu ili muza dovedes, niti ti pomaze da ides pred medjunarodni sud zbog tog, jer te papire i presude nece uvaziti ni pod koju cijenu - bar je u Danskoj tako, no mislim da u Svedskoj nije bas tako rigorozno. Dovoljno je jedan dan da si bio na socijali i kapak, a kad nadjes posao opet moras najmanje cekati tri godine da izbrisu "gresku" kako bi mogao na novo da pokusas, bar u Danskoj a kako sam cuo i sl. je u Svedskoj po tom pitanju. Plus sto nesmjes biti u dugu prema drzavi tj. poreznoj upravi, to znaci npr. ne smijes imati studenski kredit ako je ko dizao pa otplacuje itd. Moras imati zaradu xy para, stan velicine xy to isto vazi i za Svedsku. Ono sto je najcudnije npr. u Danskoj, je moras moci dokazati da ti pripadas vise Danskoj nego BiH po svim svakodnevnim osonovama u zivotu i sl - najlakse ta preprkea zaobilazi ako imas drzavljanstvo, pricas tecno jezik i kazes navijam za Dansku u sportu. Onog cega nema u Danskoj su ti intverjui, to su rijetkosti, a koga god poznam da je na taj nacin sklio brak nije isao na iste - mislim da se u tom pretezno razlikuje od Svedske, te cekanju od godinu i kusur do nepune dvije. Znatno brze u Danskoj ide, u roku od 7 do 10 mjeseci se rijesi.
Last edited by Zviz on 20/02/2015 00:42, edited 2 times in total.
SaraFina

#37 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by SaraFina »

Zviz, samo ti njima pojasni. Ja nikog za savjet ne bi osim tebe pitala.
Ommadawn

#38 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Ommadawn »

SaraFina wrote:Zviz, samo ti njima pojasni. Ja nikog za savjet ne bi osim tebe pitala.
:lol: :lol: kafa na nos na sabahu.
Ommadawn

#39 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Ommadawn »

U-zap wrote:Ma ova ciganija iz Sirije i ostalih tamo dole zemalja su bukvalno sve procese usporili. Nego savjet da ti dam jer sam dobar, reci tom mladicu sto ti je gore da odmah posalje zahtjev za sambo a cim se uzmete i to samo posaljite tu dokumentaciju kao dodatnu tako da ne moras cekati da se uzmete + da cekas na papire :)
Mogu misliti kako su nazivali nas kad smo dolazili tamo negdje 1992, 93, 94...
U-zap

#40 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by U-zap »

Ommadawn wrote:
U-zap wrote:Ma ova ciganija iz Sirije i ostalih tamo dole zemalja su bukvalno sve procese usporili. Nego savjet da ti dam jer sam dobar, reci tom mladicu sto ti je gore da odmah posalje zahtjev za sambo a cim se uzmete i to samo posaljite tu dokumentaciju kao dodatnu tako da ne moras cekati da se uzmete + da cekas na papire :)
Mogu misliti kako su nazivali nas kad smo dolazili tamo negdje 1992, 93, 94...
Isto ciganijom i lijenom marvom koja se samo zna na socijalu nakaciti. Ima izuzetaka naravno ali se uvijek gleda vecina a ne pojedinac.
arslanbey

#41 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by arslanbey »

Ma ima i nase ciganije sto zeli ovamo samo za papire,zbog takvih smatram da svedska ima previse liberalne zakone...treba ih dodatno radikalizovati,nesto tipa Norveska.
meni serbe

#42 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by meni serbe »

Maverick78 wrote: Kada se vjencate i odradite web aplikaciju (u kojoj pored osnovnih podataka, pisete i o vasoj vezi, braku, vasim planovima i td), onda ide cekanje... oni ce javiti da su sve dobili i to je to. Poslije nekog vremena ce tebe zvati na razgovor u ambasadu, to zavisi sve... nekog zovnu poslije mjesec dana, nekog poslije dva-tri-pet, nema pravila nazalost i licno mislim da tu zavisi sve od asistenta koji vam je dodijeljen i koji radi na vasem slucaju. Uz mail kojim te pozivaju na intervju mozes dobiti i jos jedan u kom ces dodati fotografije, skenirane avio karte, pecate iz pasosa i vase razgovore preko Vibera, Skype-a, sms ili kako vec komunicirate. U mailu bi trebao da bude link ka njihovoj web aplikaciji i tada ces dodati zajednicke fotografije i ostalo sto sam gore naveo. Ta mogucnost ne postoji u onoj prvoj web aplikaciji kojoj radis, vec se najcesce dobija naknadno uz mail kojim te zovu na intervju.

Kada krenes na intervju, poneses sva dokumenta i vase zajednicke fotke, zatim avio karte i slicno ako imas, ako si dolazila u Svedsku ili je on bio dole kod tebe. Onda mozes i skenirati stranice sa pecatima iz pasosa, da si bila u swe ili on da ti posalje iste iz njegovog pasosa. Zatim mogu pitati za sms, Viber ili Messenger poruke ili slicno da pogledaju, mada ne vjerujem da ce ti to traziti na intervju, vec to traze da se obicno posalje gore preko web aplikacije.

Sretno!
Pa ja nemam deset slika sve zajedno sa polaskom u prvi razred i izlazak iz porodilista, a sms-a sam tri napisO u zivotu... i to jedan od tih je poslan, zato sto mi se telefon u dzepu otkljuco, pa je zena primila "oi7uht9.:". I kako sad dokazati, da sam vec 9 godina u braku :?

I ovo, kazes, liberalno? Pa ovo je gore nego u SAD... Za ovakve provjere prije nego sto daju vizu prvi put cujem. Nego, jel´i u Sveckoj traze tu lovu za curik unaprijed? Mislim cisto nako ako slucajno naletim na koju, pa da prvo provjerim jel´kokuz...
:bih:
Ommadawn

#43 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Ommadawn »

Ne traze nikavu lovu unaprijed. Traze da imas posao s kojim mozes izdrzavati sebe i nju/njega.
Ako si s nekim 9 godina u braku, imas valjda vjencani list.
I ako se ne slikas - slikaj se. Moze ti valjati. SMS-ovi, manje-vise. A ako ne znas koje omiljeno jelo tvoje drage (ili dragog) eh onda ti sebe moras zapitati koliko ozbiljna je tvoja ljubavna veza.
I nije to toliko strasno koliko se cini. Cist racun - duga ljubav. Cista ljubav - dug racun. ;)
Maverick78

#44 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Maverick78 »

To je to, evo kako izgleda, imam tu neki stari screenshot iz web aplikacije. Znaci minimum dvije slike, pozeljno je vise normalno i to ti kazu i na intervju. Ali zakonski minimum je dvije fotke, sad kako ce onaj ko odobrava gledati na to da za cijelu vezu imas dvije slike je drugo. Ne znam tu sta da kazem, jer ja sam imao vise. A dole ispod pise da traze sve drugo sto moze dodatno dokazati vasu vezu (avio karte, pecate iz pasosa, sms poruke, mailovi ili slicna druga prepiska, danas bi to bio Viber, Skype i sl.). Dokumenta kojima se dokazuje da si u braku se salju u prvoj web aplikaciji.

Image

Link za screenshot u vecoj rezoluciji
http://sv.klix.com/r/2s7zz1w/8

A sta da ti kazem... liberalno je kad pogledas kako je u nekim drugim zemljama. Nakon dvije godine od prvih papira se dobijaju stalni, i to koliko ja znam nema vise nigdje u EU. U vecini zemalja je od tri do pet godina. Ova procedura oko slika i dokazivanja veze ili braka postoji u svakoj zemlji EU, a i USA isto. Dosta brakova je fiktivno samo za papire, tako da oni to znaju i sve provjeravaju prije nego odobre boravisnu dozvolu.

I ne kontam ovo za 9 godina braka... Ako si 9 godina u braku sa svedskom drzavljankom, sto rece Ommadawn onda nece biti problema da dokazes da brak nije fiktivan.
meni serbe

#45 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by meni serbe »

Ma kakva Švedska... Pitam onako samo informativno, interesira me. Kontam, kako bi to kod mene izgledalo da dokažem brak. Mislim glupost, po tom njihovom ja svoj brak dali bi mogao dokazati da nije fiktivan? Sa druge strane razumijem i te sveđane... I iskreno da kažem, omiljeno jelo znam a boju pojma nemam. Al' zato kad svoju ženu vidim na 50 metara, znam gdje bila i kako joj dan prošao... Ne treba ni riječ reči. Al' objasni ti to nekom švedskom službeniku, koji se dan za danom ubija preskupim alkoholom na nekom brodu u bezcarinskoj zoni...
Maverick78

#46 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Maverick78 »

Ma nema tu zime kad si sa državljninom švedske dugo u braku, a iz nekih ličnih razloga niste živjeli u Švedskoj i niste ranije pokrenuli proceduru za tvoju boravišnu dozvolu. U tim slučajevima odobre brzo, što je i logično, teško da brak od 9 ili više godina može biti fiktivan. Meni je bilo slično. Problem znaju biti friške veze ili brakovi, koji su im iz nekih razloga sumnjivi. Tada znaju da razvlače i detaljno provjeravaju.
Ommadawn

#47 Re: Procedura vezana za sklapanje braka sa SWE/BiH državljaninom

Post by Ommadawn »

meni serbe wrote:Ma kakva Švedska... Pitam onako samo informativno, interesira me. Kontam, kako bi to kod mene izgledalo da dokažem brak. Mislim glupost, po tom njihovom ja svoj brak dali bi mogao dokazati da nije fiktivan? Sa druge strane razumijem i te sveđane... I iskreno da kažem, omiljeno jelo znam a boju pojma nemam. Al' zato kad svoju ženu vidim na 50 metara, znam gdje bila i kako joj dan prošao... Ne treba ni riječ reči. Al' objasni ti to nekom švedskom službeniku, koji se dan za danom ubija preskupim alkoholom na nekom brodu u bezcarinskoj zoni..
Ne ubija se alkoholom nijedan svedski sluzbenik dan za danom. Vikend za vikendom, mozda. I ne uvijek u bezcarinskoj zoni.
Pun kurac ljudi je dolazilo i dolazi na fiktivan brak i oni to znaju. Zato su sumnjicavi i zato postavljaju pitanja, i po mom misljenju ona su sasvim logicna za jedan brak/vezu.

Nakon dvije godine skupa provedenih u Svedskoj, ide se na drugi intervju, da se veza potvrdi. Tu znaju postavljati ta pitanja. Ja i supruga smo sve zavrsili u roku od 15-20 minuta, uracunato i to sto smo cekali da nas primi, jer bilo je hipten ljudi u cekaonici. Vidio covjek da smo dosli sa djetetom, da zivimo skupa i nije previse pitao ni mene ni nju. Izasli iz kancelarije, otisli do saltera, njoj udarili vizu i mi odemo na rucak.
Post Reply