Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#26 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by hAZNADAR »

jao_situacije wrote:Taman kad pomislim ova država nije tako loša i narod je dobar, onda otvorim forum i pročitam ovako neku temu i samo kažem ma dobro je pa nije još gore :roll:
U pravu si,.. bolji je osjecaj na temi o cijepanju drva u stanu.

Nisu mi stvarno jasni tipovi koji se samo jave na temu da se ibrete, ismijavaju, dadnu koji dramatican kratki komentar,... i siroj javnosti dadnu do znanja da su pametniji od toga i da im je nivo malo veci - a ipak ucestvuju. :-)

Rekao sam u pocetnom postu da je ideja utopijska,,.. ali mozda vrijedna diskusije i plus pitanje dali u svijetu postoji nesto tome slicno.
O'zone
Globalni moderator

#27 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by O'zone »

Diktatura majka jebeš demokratiju.

Koji će ti k...c pravo glasa kad ga ne iskoristiš jer eto ti si intelektualac pa je "intelektualno" ne glasati :roll: Jbm ja takve intelektualce
mudrac2

#28 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by mudrac2 »

ma čim izneseš neku ideju koja odudara od učmale sredine odmah te optuže za herezu. šteta što ne mogu organizovati kakav javni linč, vješanje ili šta slično.
hAZNADAR

#29 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:Pametnima niko ne brani udruživanje u demokratskoj zemlji pa bi tako mogli nametnuti svoje stavove manje pametnim.
Ja za takvo što nisam čuo u BiH osim ako pod time ne smatramo svakodnevno osnivanje "građanskih" stranaka.
Pametni bježe od pametnih. To je problem.
Mislim da su slabe sanseda pametni ili obrazovani,. na demokratski nacin nametnu svoje stavove i vizije.

Vecina naroda mozda ne mozemo reci da nije pametna - ali je definitivno podlozna manipulaciji.
JThomas

#30 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by JThomas »

protiv toga što nam idioti biraju vlast može se boriti samo smanjenjem broja idiota i nikako drukčije. tj. obrazovanjem i poboljšanjem svijesti. ovakve ideje su praktično neizvedive i kad bi ih ideološki prihvatili. ko će određivati ko je dovoljno pametan za glasanje? to po definiciji, po prirodi stvari, može sprovesti samo vlast. a koje je takva kakva jeste. jedino da "pametni" naprave puč, a onda im izbori i ne trebaju.
Last edited by JThomas on 12/02/2015 19:51, edited 1 time in total.
dobar osjecaj

#31 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by dobar osjecaj »

trcicu trceci wrote:ideja demokratije i jeste da se sirotinja pita, odnosno da se moze pomocu njih manipulisati cime god hoces.

ja, kao i vecina ljudi koji su obrazovani, ne izlazim na izbore znajuci da smo u manjini, i zbog cega davati samo necemu legitimitet. kao to je gradjanska duznost bla bla, necu izaci sve dok ovi ograniceni penzioneri ne pomru i ova generacija ne dodje tobe koja je izasla iz rata, a to su ovi 40-50 godina
Ja se nadam da nisi svjestan sta si napisao, da ti je samo ta kolicina obrazovanja privremeno pomutila misli :-)
mudrac2

#32 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by mudrac2 »

JThomas wrote:protiv toga što nam idioti biraju vlast može se boriti samo smanjenjem broja idiota i nikako drukčije. tj. obrazovanjem i poboljšanjem svijesti. ovakve ideje su praktično neizvedive i kad bi ih ideološki prihvatili. ko će određivati ko je dovoljno pametan za glasanje? to po definiciji, po prirodi stvari, može sprovesti samo vlast. a koje je takva kakva jeste. jedino da "pametni" naprave puč, a onda im izbori i ne trebaju.
to mi dođe veća utopija od ove iz uvodnog posta.
jao_situacije

#33 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by jao_situacije »

Pa evo da ti odgovorim ozbiljno "utopijski" ovakve ideje su imali mnogi u historiji i obično su završavali loše. Ne možeš ti drugom određivati kako će glasati hoće li glasati i za koga će glasati. Što ne bi sutra ja tebi ograničio da piješ samo Boni kolu npr. jer eto ja imam pravo da izdajem certifikate. Svaki čovjek koji je državljanin ima pravo da glasa za koga hoće pa i za mikija mausa, to što se tebi to ne sviđa ne daje ti nikakvo pravo i opravdanje da nekome uskraćuješ ili ograničavaš glasanje. Jesi ti imao historiju sociologiju i filozofiju u školi :?: Hoćemo li sutra proglasiti građane prvog reda i drugog reda ? Hoćemo li reći da su svi jednaki ali su neki jednakiji ? Hoćemo li uvesti diskriminaciju po spolnoj rasnoj vjerskoj osnovi ? Hoćemo li vršiti odstrel penzionera, invalida i osoba sa fizičkim i psihičkim poremećajima ?
To što ti pitaš je prevaziđeno davno i većina ljudi se slaže oko toga da ovo što ti pitaš je nazadno i nadasve diskriminatorno.
Jesi zadovoljan odgovorom ?
Uostalom ako ti ne sviđa kako su ljudi obrazovani mijenjaj sistem obrazovanja.
Snake Eyes

#34 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by Snake Eyes »

Demokratija je sistem u kojem mišljenje tri budale ima prednost nad mišljenjem jednog pametnog.

Dovoljno.
Drvosjeca iz Dejcica

#35 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hAZNADAR wrote:
sinuhe wrote:Pametnima niko ne brani udruživanje u demokratskoj zemlji pa bi tako mogli nametnuti svoje stavove manje pametnim.
Ja za takvo što nisam čuo u BiH osim ako pod time ne smatramo svakodnevno osnivanje "građanskih" stranaka.
Mislim da su slabe sanseda pametni ili obrazovani,. na demokratski nacin nametnu svoje stavove i vizije.

Vecina naroda mozda ne mozemo reci da nije pametna - ali je definitivno podlozna manipulaciji.
Ja bih recimo nametnuo da samo oni koji imaju plave ili zelene oči smiju glasati. Ja recimo imam plavo zelene (arijevske) a i chuna mi je plaho povelika plus obrezana pa smatram da imam više prava nego ljudi sa tamnim očima i koji imaju malu chundaru. One koji nisu obrezani ne vrijedi spominjati. :oops:
mudrac2

#36 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by mudrac2 »

jednaki nismo i nikad nećemo biti. To je utopija veća od ove.
JThomas

#37 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by JThomas »

pa šta vi predlažete u korist svog rješenja, ko i po kojim kriterijima će utvrđivati ko glasa?
zrakomlat

#38 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by zrakomlat »

JThomas wrote:i kad bi prihvatili osnovnu ideju, u našoj praksi bi neko tipa eso radeljaš ili amir zukić došao na čelo komisije za "certificiranje" glasača...
:thumbup:
Snake Eyes

#39 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by Snake Eyes »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
hAZNADAR wrote:

Ja bih recimo nametnuo da samo oni koji imaju plave ili zelene oči smiju glasati. Ja recimo imam plavo zelene (arijevske) a i chuna mi je plaho povelika plus obrezana pa smatram da imam više prava nego ljudi sa tamnim očima i koji imaju malu chundaru. One koji nisu obrezani ne vrijedi spominjati. :oops:
:facepalm: :zid:
Drvosjeca iz Dejcica

#40 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

mudrac2 wrote:jednaki nismo i nikad nećemo biti. To je utopija veća od ove.
Jednaki moramo biti jer ode sve u neku stvar. Možda da uvedemo sistem kasti? :cry:
trcicu trceci

#41 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by trcicu trceci »

Snake Eyes wrote:Demokratija je sistem u kojem mišljenje tri budale ima prednost nad mišljenjem jednog pametnog.

Dovoljno.
:thumbup: ja bih rekao i dvije
Drvosjeca iz Dejcica

#42 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Snake Eyes wrote:[
Sarkazam, sarkazam se to zove kolega.
mudrac2

#43 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by mudrac2 »

JThomas wrote:pa šta vi predlažete u korist svog rješenja, ko i po kojim kriterijima će utvrđivati ko glasa?
ode ti daleko. Prvo da utvrdimo potrebu a onda cemo foemirati radnu grupu :D
mudrac2

#44 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by mudrac2 »

mudrac2 wrote:jednaki nismo i nikad nećemo biti. To je utopija veća od ove.
Jednaki moramo biti jer ode sve u neku stvar. Možda da uvedemo sistem kasti? :cry:
nismo i nikad nećemo biti, sve ostalo je šarena laža.
Snake Eyes

#45 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by Snake Eyes »

Može bit, ali ti idalje imaš plavo zelene oči a i čuna ti je povelika.
Drvosjeca iz Dejcica

#46 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

trcicu trceci wrote:
Snake Eyes wrote:Demokratija je sistem u kojem mišljenje tri budale ima prednost nad mišljenjem jednog pametnog.

Dovoljno.
Demokratija nije podjela na pametne i budale, na crne i bijele kako neki to vide. Demokratija je trpljenje manjine od strane većine.
Drvosjeca iz Dejcica

#47 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Snake Eyes wrote:
Može bit, ali ti idalje imaš plavo zelene oči a i čuna ti je povelika.
I obrezana i obrezana. :pisnuo: Kako si samo pogodio. :lol:
Snake Eyes

#48 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by Snake Eyes »

trcicu trceci wrote:

Dovoljno.
Demokratija nije podjela na pametne i budale, na crne i bijele kako neki to vide. Demokratija je trpljenje manjine od strane većine.
Upravo je suprotno.
trcicu trceci

#49 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by trcicu trceci »

trcicu trceci wrote:

Dovoljno.
a po tebi, po cemu se razlikuje demokratija od birokratije? ista govna, jedna elita vlada, postoje pravila, sve isto, samo sto je demokratija puno vise podmuklija
sinuhe

#50 Re: Pravo glasa na izborima samo obrazovanima i pametnima

Post by sinuhe »

U BiH su protiv demokratije obrazovani i vehabije. E tu onda ima prostora za Radeljaša dok ove dvije grupe dobacuju sa strane.
Post Reply