Fazon je sto necu da prodam nista. U uvodnom postu postavljam pitanja (pitanje je i to sto si boldirao). U ovoj temi pisem o onome sto mislim da je bitno, sto nas u mojim ocima sve ogranicava predrasudama. A posto relativiziram stvari, jedino logicno je nazvati masu stadom jer se tako i ponasa. Odnosno, posto se radi o BiH drustvu, nema "njih" i "nas", nego smo svi skupa u tom istom stadu.sandzokan wrote:Pozivaš se na svijest ljudi i na, pretpostavljam, njihovu inteligenciju a onda ih nazoveš pripadnicima stada. Ako hoćeš da ˝prodaš˝ bilo šta, uključujući i ideju, onda je glupo da potencijalne mušterije zoveš pripadnicima stada (hajvanima).Leo_alfa wrote:Prolaze godine i godine kako se rat zavrsio, a jos uvijek vladaju podjele u ovom drustvu. U Banja Luci se mogu kupiti suveniri sa natpisima koji velicaju ratne zlocince. U masi gradova kao sto su Vitez, Bugojno, Mostar i sl se sukobljavaju mase kada se npr odvija fudbalska utakmica izmedju Turske i Hrvatske pa vidimo zapaljene kontejnere po ulicama. Po novinama mozemo procitati kako se desavaju napadi na povratnike po selima u kojima su manjina. Nacionalisticki grafiti se mogu pronaci u skoro svim sredinama ove drzave. Stranke koje su trenutno na vlasti govore da ce se medjunacionalne/medjureligijske podjele samo pojacati. Tuga.
Da li je pomirenje moguce? Da li postoji nacin kako podici svijest ljudima o ljudskim vrijednostima koje zanemaruju stavljajuci vlastitu pripadnost stadu ispred? Uprkos nezaposlenosti, korupciji, nepotizmu (sto nije tema) postoji li nacin da ljudi shvate kako dijele iste probleme bez obzira na razlike medju njima i da te razlike nisu uzrok tim problemima?
Kako to uraditi? Ko i sta radi po tom pitanju, u svrhu pomirenja?
Mislim da vrijedi pisati o ovome, sto vise.
Jedan video za uvod
http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... 35252.html
Pomirenje
- Leo_alfa
#26 Re: Pomirenje
- Leo_alfa
#27 Re: Pomirenje
Nista u buducnosti nece promijeniti proslost, ali ako nam proslost uslovljava buducnost i ako nam komsije u nasim ocima uvijek budu agresori onda ne ucimo nista, nego sami sebe ubijamo.mudrac2 wrote:Treba imati u vidu da je jedan agresor već u natou, a možda i drugi nekad bude.
- insomnia78
#28 Re: Pomirenje
Manje, vise takoYork Light 100`s wrote:Dok god se ne podvuče crta kao sa Njemačkom i židovima neće nikada doći do pomirenja. Dok god bude više verzija rata, istine i historije, dok god neki srpski političar ne klekne pred žrtvama kao Willy Brandt, dok god ne bude sankcija za negiranje genocida i odavanja počasti ratnim zločincima ovdje nikada neće biti pomirenja.
Kada srpski narod bude kao njemački narod od 50ih pa nadalje e tek onda ćemo možda početi vjerovati u iskrenost druge strane i prihvatiti pomirenje ali druga strana nikada nam nije ni pružila ruku pomirenja
- insomnia78
#29 Re: Pomirenje
Tako smo razmisljali i poslije "onog" rata pa ga ispusismoLeo_alfa wrote:Nista u buducnosti nece promijeniti proslost, ali ako nam proslost uslovljava buducnost i ako nam komsije u nasim ocima uvijek budu agresori onda ne ucimo nista, nego sami sebe ubijamo.mudrac2 wrote:Treba imati u vidu da je jedan agresor već u natou, a možda i drugi nekad bude.
- Leo_alfa
#30 Re: Pomirenje
Ne samo mi u zadnjem ratu nego jos mnogobrojni u dosta ratova prije. Historija se ponavlja, zato kazem da trebamo uciti iz toga, ali ne prepadati se i mrziti. Ako neke stvari ne idu, ok ne idu, necemo ih forsirati. Ali sta trebamo uraditi? Podici neki Bosanski zid oko granica i raketne stitove na sve strane... Ja mislim da bi nam iduca generacija bila prilicno opterecena da bi nam malo trebalo do izbijanja novog belaja.insomnia78 wrote:Tako smo razmisljali i poslije "onog" rata pa ga ispusismoLeo_alfa wrote:Nista u buducnosti nece promijeniti proslost, ali ako nam proslost uslovljava buducnost i ako nam komsije u nasim ocima uvijek budu agresori onda ne ucimo nista, nego sami sebe ubijamo.mudrac2 wrote:Treba imati u vidu da je jedan agresor već u natou, a možda i drugi nekad bude.
Last edited by Leo_alfa on 13/02/2015 19:37, edited 1 time in total.
- muha_sa
#31 Re: Pomirenje
KATARZA uslov pomirenju i nekakav garant da su agresori došli tobe iliti pameti pa im nece više nikad pasta na pamet da i pomisle a kamli pokušaju uradit to što su radili.
-Cekamo srbijanskog Vili Branta.
prije ce na kurcu nokat narast nego se to desit, al...........................
- All Apologies
#32 Re: Pomirenje
Mrznja je usadjena, vodeci ljudi je dodatno potpiruju.
Kada bi ljudi imali bolje uzore u politicarima i drugim javnim osobama sigurno da bi bilo manje mrznje, ali na ovim prostorima ne bi nikada bila iskorijenjena. Kod vecine muslimanskog naroda vjerovatno i bi, a kod ostalih tesko.
Kada bi ljudi imali bolje uzore u politicarima i drugim javnim osobama sigurno da bi bilo manje mrznje, ali na ovim prostorima ne bi nikada bila iskorijenjena. Kod vecine muslimanskog naroda vjerovatno i bi, a kod ostalih tesko.
- insomnia78
#33 Re: Pomirenje
Zar je nismo imali u Titu, bratstvu i jedinstvu?All Apologies wrote:Mrznja je usadjena, vodeci ljudi je dodatno potpiruju.
Ako to nije pomoglo...
- insomnia78
#34 Re: Pomirenje
Ne zaboravi da su, skoro, svi ovi idejni tvorci rata, naredbodavci, izvrsioci, skolovani, odgajani, sluzili vojsku, druzili se, radili a Bgm imali i znacajne funkcije u i za vrijeme Jugoslavije
Nisu oni stasali pod ovom vlascu nego u socijalizmu, bratstvu i jedinstvu
Nisu oni stasali pod ovom vlascu nego u socijalizmu, bratstvu i jedinstvu
- Danguba
#35 Re: Pomirenje
tako jemuha_sa wrote:KATARZA uslov pomirenju i nekakav garant da su agresori došli tobe iliti pameti pa im nece više nikad pasta na pamet da i pomisle a kamli pokušaju uradit to što su radili.
odlomak iz intervjua sonje biserko sa teme ''srbija''.Reč je o odavno utvrđenom državnom projektu u koji su ugrađene sve elite: i one na vlasti i one u opoziciji i većina društva. U tom smislu, nevažno je da li je u Srbiji na vlasti Slobodan Milošević, Boris Tadić, Vojislav Koštunica ili Aleksandar Vučić; važno je da se radi na pokušaju ostvarenja onog državnog projekta koji je svojevremeno najbolje definisao Dobrica Ćosić, rekavši da je Republika Srpska jedini pravi ratni plen koji je Srbija dobila iz ratova devedesetih
rezime, samo lud i naivan im moze vjerovati.
nije bitno sta prica nego sta radi.
- Leo_alfa
#36 Re: Pomirenje
@Danguba
Samo lud i naivan moze vjerovati bilo kome do nivoa koji ga moze dovesti da ga se iskoristi. Ali to vazi za sve, ne samo za komsije. Ukoliko se ovaj zakljucak odnosi samo na komsije, onda to nije dobro za odnose izmedju nasih drzava.
Samo lud i naivan moze vjerovati bilo kome do nivoa koji ga moze dovesti da ga se iskoristi. Ali to vazi za sve, ne samo za komsije. Ukoliko se ovaj zakljucak odnosi samo na komsije, onda to nije dobro za odnose izmedju nasih drzava.
- kucniljubimac
#37 Re: Pomirenje
Ljudi zive zajedno, samo sto nijedan medij to nece prikazati (zasto?), valjda je kul prica da smo negdje zaraceni i dalje a ustvari se zivi zajedno i bez ikakvih problema, pa i taj "Omrazeni Mostar" nije onakav kakav se u medijima prikazuje i kakvu mi sliku imamo.
- muha_sa
#38 Re: Pomirenje
s tom razlikom da su komšijine horde ovdje dolazile, palili, ubijali, klali, silovali, protjerivali, genocid pocinili.....................................da ne nabrajam višeLeo_alfa wrote:@Danguba
pametnom dovoljno.
-
razonoda
#39 Re: Pomirenje
Pomirenje sa drzavama u okruzenju --- jos nije sazrilo.
pomirenje se mora desiti ---unutar granica BIH, - krajisnici, istocnjaci, pa invazija sandzaklija(kako domaci objasnjavaju), kad to ''svarimo'' onda smo spremni siriti granice pomirenja. Do tada uzivajte u
narodnjacima.
pomirenje se mora desiti ---unutar granica BIH, - krajisnici, istocnjaci, pa invazija sandzaklija(kako domaci objasnjavaju), kad to ''svarimo'' onda smo spremni siriti granice pomirenja. Do tada uzivajte u
- Leo_alfa
#40 Re: Pomirenje
Pamet s tim veze nema, nego strah i mrznja.muha_sa wrote:s tom razlikom da su komšijine horde ovdje dolazile, palili, ubijali, klali, silovali, protjerivali, genocid pocinili.....................................da ne nabrajam višeLeo_alfa wrote:@Danguba
Samo lud i naivan moze vjerovati bilo kome do nivoa koji ga moze dovesti da ga se iskoristi. Ali to vazi za sve, ne samo za komsije. Ukoliko se ovaj zakljucak odnosi samo na komsije, onda to nije dobro za odnose izmedju nasih drzava.![]()
pametnom dovoljno.
- Danguba
#41 Re: Pomirenje
Sto se tice komsija preko Drine, ja im licno ne vjerujem jer sam se jednom o njih opekao. Ja nisam isao po Srbiji pljackati, paliti, silovati, ubijati...i zato od istih ocekujem ljudsko izvinjenje, progon pocinitelja i neku garanciju da se to vise nece ponoviti. Vrlo malo je na tome uradjeno a imam osjecaj da su spremni opet isto ponoviti(moj osjecaj). Zato ih JA drzim na oprezu sve dok me ne razuvjere u to. Od mene ih glava nece zaboliti tako da su te stvari jednosmjerne.Leo_alfa wrote:@Danguba
Sto se tice domacih BH Srba, od mene imaju ruku pomirenja. Oprostiti im mogu do neke mjere ali zaboraviti necu nikada. I ove stvari vise zavise od njih nego od mene. Ja sam sa time rascistio ali bojim se da mnogi od njih nisu. Njihova politika ih udaljava od drzave u kojoj su rodjeni, udaljava ih od suzivota sa komsijama, otvara im neke nove vidike koji su nerealni sve dok postoje ljudi koji vole ovu zemlju.
Najveca odgovornost za rahat patnju, snove o nezavisnosti, secesiji i drugim glupostima je na Srbima u BiH. Sve dok zive u takvim razmisljenjima imat ce problem a i drugima salju poruku da bude oprezan i da im ne vjeruje.
Rjesenje, okrenuti se drzavi u kojoj zivis, ograditi se od politika podjela i razdora. Zajedno poceti raditi za dobrobit svakog covjeka a i drzave.
(npr. ne insistirati na jednom pisljivom entitetskom ministarstvu poljoprivrede koje zavija u crno sve poljoprivrednike u drzavi samo zato sto nije na drzavnom nivou...a ovakvih primjera je jako mnogo)
- muha_sa
#42 Re: Pomirenje
ma jaLeo_alfa wrote:Pamet s tim veze nema, nego strah i mrznja.muha_sa wrote:s tom razlikom da su komšijine horde ovdje dolazile, palili, ubijali, klali, silovali, protjerivali, genocid pocinili.....................................da ne nabrajam višeLeo_alfa wrote:@Danguba
Samo lud i naivan moze vjerovati bilo kome do nivoa koji ga moze dovesti da ga se iskoristi. Ali to vazi za sve, ne samo za komsije. Ukoliko se ovaj zakljucak odnosi samo na komsije, onda to nije dobro za odnose izmedju nasih drzava.![]()
pametnom dovoljno.
ovdje se desila vremenska nepogoda
hajd vozdra
- Koshpa
#44 Re: Pomirenje
Da se pomirim s onim sto mi pobise pola familije i svu zensku silovase. Jebo im ja mater svima i onima koji hoce da se mire s njima
- York Light 100`s
#45 Re: Pomirenje
A što ne bi čisto iz radoznalosti se registrovao na forume o kojima Stjui govori i otovorio ovu temu pa da vidiš kakve će biti reakcije?Leo_alfa wrote:Ne znam, ne znam zasto ova tema nije ni ovdje bila prije. To nije bitno. Ako gledamo ko ce prvi pruziti ruku drzeci se svog inata, nikad se niko nece rukovati. A znamo kakav je nas inat i tvrdoglavost...Stjui wrote:samo da te pitam frende-evo procunjao malo po hercegbosni i forumu nn i nema ove iste teme.zašto?a bošnjacima svojim,(odnosi se i na bosnohercegovčanceLeo_alfa wrote:Prolaze godine i godine kako se rat zavrsio, a jos uvijek vladaju podjele u ovom drustvu. U Banja Luci se mogu kupiti suveniri sa natpisima koji velicaju ratne zlocince. U masi gradova kao sto su Vitez, Bugojno, Mostar i sl se sukobljavaju mase kada se npr odvija fudbalska utakmica izmedju Turske i Hrvatske pa vidimo zapaljene kontejnere po ulicama. Po novinama mozemo procitati kako se desavaju napadi na povratnike po selima u kojima su manjina. Nacionalisticki grafiti se mogu pronaci u skoro svim sredinama ove drzave. Stranke koje su trenutno na vlasti govore da ce se medjunacionalne/medjureligijske podjele samo pojacati. Tuga.
Da li je pomirenje moguce? Da li postoji nacin kako podici svijest ljudima o ljudskim vrijednostima koje zanemaruju stavljajuci vlastitu pripadnost stadu ispred? Uprkos nezaposlenosti, korupciji, nepotizmu (sto nije tema) postoji li nacin da ljudi shvate kako dijele iste probleme bez obzira na razlike medju njima i da te razlike nisu uzrok tim problemima?
Kako to uraditi? Ko i sta radi po tom pitanju, u svrhu pomirenja?
Mislim da vrijedi pisati o ovome, sto vise.
Jedan video za uvod
http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... 35252.html) da poručim-nikad vam srbi i hrvati neće oprostiti što postojite i što ste živi.nikad!...i ne *ebu oni ovu hipi propagandu ni 2%,nemojte ni vi.hvala.
Ne kazem da nosamo cvijece i poklone sad na sve strane. Samo da skontamo koliko smo sposobni stvoriti uslove za bolju buducnost gdje nece biti normalno da se prilikom upoznavanja samo nakon sto se cuje ime sagovornika odmah donese milion prosudbi o tome da li je "nas", da li mu se moze vjerovati, da li ga se treba bojati itd. Teski su to okovi, preteski koje novim generacijama ne mogu donijeti nista dobro.
A to ko će kome pružiti ruku, inat i ostale gluposti što samo Bošnjo može izreći: zašto nismo zamolili židove prije 70 godina da se ne drže svog inata i da prvi pruže ruku Njemcima, ma znaš zbog budućih generacija i bolje budućnosti. Zašto nismo zamolili crnce poslije ere ropstva da oni naprave prvi korak u društvu? Ne moraju bijelcima odmah nositi cvijeće i poklone, samo jedan zagrljaj i topla riječ bijelcu ako su oni već stidni i tvrdoglavi pa neće poslije godina ropstva da naprave prvi korak
Mi smo izgleda jedini narod u historiji čovječanstva koji je proživio rat i genocid što smatra da trebamo možda mi da prvi napravimo korak a ne agresor, neprijatelj i negativac. Kada Srbi urade bar 50% ono što su Njemci uradili poslije rata, posebno prema židovima i židovskoj zajednici onda možemo razgovarati
Ovo je isječak iz jedne od najgledanijih njemačkih emisija, jedna od najpoznatijih autorki i kolumnista (plavokosa u bijeloj košulji) je praktično istjerana iz emisije od voditelja jer su ostali gosti prijetili da će napustiti emisiju samo zato što je indirektno rekla da je za vrijeme Hitlera porodica i uloga majke u porodici imala veći značaj
Znači nije pomenula ni ime Hitler, ni genocid, ni židove. ni rat, samo je pomenula značaj porodice u Njemačkoj 40ih i jedan mali dio te ere u pozitivnom smislu i odmah su je sasjekli u startu, državna TV je raskinula ugovor sa njom i njena reputacija je uništena.
Dok u našoj zemlji se puštaju emisije o Đeneralu Draži, ignoriše ili negira se genocid, svaki praznik se pušta film "Nož", predsjednik entiteta ponosno govori kako želi školu sa imenom Radovan Karadžić i ulicu Ratko Mladić, "umjetnici" koji su za vrijeme rata pjevali četničke pjesme nastupaju u najvećim srpskim emisijama, na ulice RSa i Srbije se redovno izlazi na proteste kada god jednog ratnog zločinca uhapse, džamije se uništavaju kada je god neka utakmica. Kada bude srpski narod upola kao Njemačka onda ćemo razmisliti o pomirenju
A ti što razmišljaš o pomirenju probaj ono sa ovom temom na drugim forumima ali ne čudi se ako te administrator Rašo lično banuje zbog provokacija i trolanja samo zato što si otvorio tu temu
Dobro smo mi i prošli koliko smo naivni
-
__Phoenix__
#46 Re: Pomirenje
Priznanje, izvinjenje, oprost pa tek pomirenje. Ljudi s ovih prostora ne prihvataju ni ovu prvu stepenicu.
- Leo_alfa
#47 Re: Pomirenje
Opekli su se mnogi. Ako bude svako od nas trazio licno izvinjenje, potrajat ce. S pravne strane da li drzava zvanicno treba ili ne, da uputi izvinjenje ili kako vec te stvari idu nisu tema (Hrvatska trazi sada neka izvinjenja od Srbije za zlocine u 2. svjetskom, a ovi se brane kako tad nije bila Srbija nego Jugoslavija itd., od tih natezanja nikom nista). Zaboraviti se ne moze taman i da se zeli, ali pomirenje je nesto sto mozemo uraditi jer mi sami donosimo takve odluke. A realno, mir je nesto sto nam treba svima kako bi ista vise mogli napraviti. Dok to ne uspijemo, ideje kojim se vode ove nase vlasti ce imati materijala i previse da vladaju i da nas truju.Danguba wrote:Sto se tice komsija preko Drine, ja im licno ne vjerujem jer sam se jednom o njih opekao. Ja nisam isao po Srbiji pljackati, paliti, silovati, ubijati...i zato od istih ocekujem ljudsko izvinjenje, progon pocinitelja i neku garanciju da se to vise nece ponoviti. Vrlo malo je na tome uradjeno a imam osjecaj da su spremni opet isto ponoviti(moj osjecaj). Zato ih JA drzim na oprezu sve dok me ne razuvjere u to. Od mene ih glava nece zaboliti tako da su te stvari jednosmjerne.Leo_alfa wrote:@Danguba
Sto se tice domacih BH Srba, od mene imaju ruku pomirenja. Oprostiti im mogu do neke mjere ali zaboraviti necu nikada. I ove stvari vise zavise od njih nego od mene. Ja sam sa time rascistio ali bojim se da mnogi od njih nisu. Njihova politika ih udaljava od drzave u kojoj su rodjeni, udaljava ih od suzivota sa komsijama, otvara im neke nove vidike koji su nerealni sve dok postoje ljudi koji vole ovu zemlju.
Najveca odgovornost za rahat patnju, snove o nezavisnosti, secesiji i drugim glupostima je na Srbima u BiH. Sve dok zive u takvim razmisljenjima imat ce problem a i drugima salju poruku da bude oprezan i da im ne vjeruje.
Rjesenje, okrenuti se drzavi u kojoj zivis, ograditi se od politika podjela i razdora. Zajedno poceti raditi za dobrobit svakog covjeka a i drzave.
(npr. ne insistirati na jednom pisljivom entitetskom ministarstvu poljoprivrede koje zavija u crno sve poljoprivrednike u drzavi samo zato sto nije na drzavnom nivou...a ovakvih primjera je jako mnogo)
- Leo_alfa
#48 Re: Pomirenje
Sad bih ja trebao da stavim govor M.L.King-a I have a dream pa da se naguravamo ko sta prvi treba uraditi... nema smislaYork Light 100`s wrote:...
Ne sporim da je i previse mrznje u citavom drustvu, pa da se tako i pise po portalim (odgovarajuce teme na odgovarajucim portalima), ali ja polazim od sebe, od sredine u kojoj ja zivim i svega sto me okruzuje. A ono sto vidim je da ljudi drze zube stisnute, knedlu u grlu, svi cekaju da se nesto desi sto je ispravno samo u njihovim glavama, a niko da kaze "dosta je vise".
Ono sto je najtuznije je da nove generacije koje mogu izgraditi normalne medjuljudske odnose bez netrpeljivosti, s vremenom zbog ove sveopste ucmalosti, depresije lagano padaju pod nacionalisticke price vodecih stranaka trazeci neko svoje mjesto pod suncem, postajuci dio masinerije koja nas melje.
- York Light 100`s
#49 Re: Pomirenje
Willy Brandt je kleknuo za nove generacije. Šta su Srbi uradili? Uradili su nam sve najgore što je se moglo uraditi i još nisu se ni formalno izvinili i pokazali trunku spremnosti se izvinuti. I šta mi sad trebamo? "Hajd pošto oni neće da bar mi napravimo prvi korak"? Žrtva nikada ne treba da napravi prvi korak i izvine se? U kojem filmu si ti to gledao? To automatski pljuješ na istinu i status kompletnog bošnjačkog naroda. Ko "svi smo krivi, mora neko od nas da napravi prvi korak jer su obe strane zajebale"Leo_alfa wrote:Sad bih ja trebao da stavim govor M.L.King-a I have a dream pa da se naguravamo ko sta prvi treba uraditi... nema smislaYork Light 100`s wrote:...
Ne sporim da je i previse mrznje u citavom drustvu, pa da se tako i pise po portalim (odgovarajuce teme na odgovarajucim portalima), ali ja polazim od sebe, od sredine u kojoj ja zivim i svega sto me okruzuje. A ono sto vidim je da ljudi drze zube stisnute, knedlu u grlu, svi cekaju da se nesto desi sto je ispravno samo u njihovim glavama, a niko da kaze "dosta je vise".
Ono sto je najtuznije je da nove generacije koje mogu izgraditi normalne medjuljudske odnose bez netrpeljivosti, s vremenom zbog ove sveopste ucmalosti, depresije lagano padaju pod nacionalisticke price vodecih stranaka trazeci neko svoje mjesto pod suncem, postajuci dio masinerije koja nas melje.
- Leo_alfa
#50 Re: Pomirenje
Ja pisem o pomirenju, a ne izvinjenju. Zrtva nema razloga za izvinjavanje jer je zrtva, nema logike.York Light 100`s wrote:Willy Brandt je kleknuo za nove generacije. Šta su Srbi uradili? Uradili su nam sve najgore što je se moglo uraditi i još nisu se ni formalno izvinili i pokazali trunku spremnosti se izvinuti. I šta mi sad trebamo? "Hajd pošto oni neće da bar mi napravimo prvi korak"? Žrtva nikada ne treba da napravi prvi korak i izvine se? U kojem filmu si ti to gledao? To automatski pljuješ na istinu i status kompletnog bošnjačkog naroda. Ko "svi smo krivi, mora neko od nas da napravi prvi korak jer su obe strane zajebale"Leo_alfa wrote:Sad bih ja trebao da stavim govor M.L.King-a I have a dream pa da se naguravamo ko sta prvi treba uraditi... nema smislaYork Light 100`s wrote:...