Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
-
ins
#26 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Do 1500 KM si nategnut na kraju svakog mjeseca
Kada predjes 1800 KM shvatis da je zivot nekako laksi, pocnes planirati
Kada predjes 2000 KM ne razmisljas o troskovima hrane, pocnes castiti raju kojim picem bez razmisljanja o tome, neki normalni auto registrujes i odrzavas bez problema
Kada predjes 2500 zivis sa lakocom.
Preko 3000 je sve ozbiljna cifra
A sa 5000 zivis kvalitetnije nego 90% zapadne Evrope.
Sto se troskova cetveroclane porodice tice, sa preko 4000 KM u kuci se zivi lijepim zivotom, a sa preko 5000 priustis i more i skijanje i jos jedno putovanje godisnje.
A pitanje za vecinu: pa rade li vama zene uopste?
Kada predjes 2000 KM ne razmisljas o troskovima hrane, pocnes castiti raju kojim picem bez razmisljanja o tome, neki normalni auto registrujes i odrzavas bez problema
Sto se troskova cetveroclane porodice tice, sa preko 4000 KM u kuci se zivi lijepim zivotom, a sa preko 5000 priustis i more i skijanje i jos jedno putovanje godisnje.
- dobar osjecaj
#27 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Pa i ja sam jos uvijek na pola puta s ciljem i ceznjom da se prebacim u mirniji i ugodniji zivot s manje zarade i manje stresa. Pitao je sta bi nam bilo dovoljno za zivot kakav zelimo sebi. To je moj san.stakasa wrote:Ok ali ovo je vise tema za neostvarene, sto su negdje na pola puta
- karanana
#28 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
ako planiras u "penziju" za 2-3 godine uz obezbjedjen krov nad glavom i ustedjevinom, ne znam kako si na pola puta.
-
Trebam te
#29 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
ins wrote:Do 1500 KM si nategnut na kraju svakog mjeseca
Odlicna analiza
-
Fortitudist
#30 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Što se tiče pitanja iz naslova u vezi ljetovanja, pa mislio sam na Tučepe i sl.JohnnyS wrote:Ovisi što ti podrazumijevaš pod srednja klasa? To nije samo puko preživljavanje, već bi to trebalo biti da nekad obiteljski odete na večeru u restoran (ne čevabdžinicu), da ljetujete s mirom Božjim, a ne s punim gepekom preko grane u neke babe u zimmer frei za 30 maraka dnevno, redoviti odlasci u kino i na koncerte, djeca treniraju neki sport ili idu na balet ili muzičku školu, preko zime se također ode malo na snijeg, imate bar jedno auto, možda i drugo na kredit. Za ovako nešto (a ništa od navedenog nije luksuz, sve je to nešto što bi trebala srednja klasa sebi moći priuštiti) ti treba ukupnih primanja za četveročlanu obitelj između 4 i 5 tisuća maraka mjesečno.
A ovo drugo pitanje je bilo upućeno koliko postotaka ljudi u BIH žive na nivou zapadne evrope. Naravno ako izuzmemo razne lopove i političare, zanima me obični radni svijet. Rekoh može li se skupiti 10%..
- Šveđanin
#31 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Zivot na nivou zapadnog evropljanina... srednja klasa... Tucepi....
Hah... bez ikakvog omalovazavanja, ali to ne ide zajedno.
Hah... bez ikakvog omalovazavanja, ali to ne ide zajedno.
-
rekla-kazala
#32 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Nešto siće za kafe,.... 4000 bi bilo OK.
-
kakavdanakneiskustvu
- p206
#34 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
kad pogledam ove odg. zapitam se, da li živim u nekoj zapadnoj zemlji ili BiH
do sada su odg. u stilu 1500 minimum...pa da toliko ima svaka porodica u BiH garantujem da bi kukali samo oni koji ništa drugo ne znaju osim da kukaju
a znam jednog, i žena i on su na budžetu, a kuka jadan kako će auto registrovati jer ima neki bjesan motor pa ga izađe 7-8 stoja
do sada su odg. u stilu 1500 minimum...pa da toliko ima svaka porodica u BiH garantujem da bi kukali samo oni koji ništa drugo ne znaju osim da kukaju
a znam jednog, i žena i on su na budžetu, a kuka jadan kako će auto registrovati jer ima neki bjesan motor pa ga izađe 7-8 stoja
Last edited by p206 on 10/02/2015 17:00, edited 1 time in total.
-
Fortitudist
#35 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Gdje je problem sa Tucepima, sta je tu pogresno?
A bilo bi lijepo kada bi naveli i profesiju za te pare.. mislim ako bi radnik u kladionici sa svojim trenutnim obavezama i zadacima na poslu rekao da bi mu idealno bilo 700 KM ne znaci da bi i doktor pristao na te pare.
A bilo bi lijepo kada bi naveli i profesiju za te pare.. mislim ako bi radnik u kladionici sa svojim trenutnim obavezama i zadacima na poslu rekao da bi mu idealno bilo 700 KM ne znaci da bi i doktor pristao na te pare.
- Šveđanin
#36 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Nemam ja nista protiv Tucepa, to je jedno lijepo mjesto kojem se uvijek rado vratim (ne samo Tucepima, nego cijeloj makarskoj rivijeri).
Osvrnuo sam se na to tucepi i ljetovanje evropske srednje klase... ipak ne.
Tucepi mozda jesu po mjeri poljske, slovacke, madjarske i sl.. srednje klase.. ali po mjeri onih zapadnije i sjevernije od njih sigurno nisu. Zna se gdje oni idu.. a to sigurno nije guranje po Tucepima i odlazak na plazu u 12 ponoci da se postavi peskir da se rezervise mjesto za ujutro, jer ce biti covjek na covjeku sutradan..
Tucepi i srednja klasa zapadne evrope.. odvadi malo.

Osvrnuo sam se na to tucepi i ljetovanje evropske srednje klase... ipak ne.
Tucepi mozda jesu po mjeri poljske, slovacke, madjarske i sl.. srednje klase.. ali po mjeri onih zapadnije i sjevernije od njih sigurno nisu. Zna se gdje oni idu.. a to sigurno nije guranje po Tucepima i odlazak na plazu u 12 ponoci da se postavi peskir da se rezervise mjesto za ujutro, jer ce biti covjek na covjeku sutradan..
Tucepi i srednja klasa zapadne evrope.. odvadi malo.
-
rekla-kazala
#37 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
1500 je možda dosta za onog ko nije navikao ili ne zna trošiti pare.p206 wrote:kad pogledam ove odg. zapitam se, da li živim u nekoj zapadnoj zemlji ili BiH![]()
Ako si nekad bio u situaciji da trošiš mjesečno iznad 5000 onda imaš osjećaj da bi sa 1500 KM mjesečno umro od gladi .
Znam da to zvuči kao preseravanje ali evo uzmi svakom od Nijemaca, Francuza, Engleza,... 20% od mjesečnih prihoda ( koji su u prosjeku npr. 3000 eura po porodici) i vidjet ćeš kukanja i plakanja pa i samoubistava.
- JohnnyS
#38 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
p206 wrote:kad pogledam ove odg. zapitam se, da li živim u nekoj zapadnoj zemlji ili BiH![]()
Pa pitanje iz naslova je s kolikom platom biste bili zadovoljni (ustvari pitanje je "Sa kolikom platom bi bili zadovoljni", ali ja sam grammar nazi pa moram prepraviti
Sad, svačije je pravo da bude zadovoljan s plaćom od 450 maraka, ali ima ljudi na temi koji, kad se već fantazira, bi bili zadovoljni samo s par milja.
Apropo Tučepa, ako teoretiziramo o srednjoj klasi... Ajmo reći da su (ukoliko gledamo na Jadransko more kao jedino na planeti) Dubrovnik i Hvar kao elitne destinacije, makarsko priobalje kao najgori vid šatorskog turizma, onda neki otoci poput Brača ili Korčule i hotelski smještaj na istima neko mjerilo odmora srednje klase.
- p206
#39 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Može se i tako gledati...ali potrošiti 200-300 za jednu noć ili 20-30 ne znači da će ti biti bolje u prvom slučaju.rekla-kazala wrote:1500 je možda dosta za onog ko nije navikao ili ne zna trošiti pare.p206 wrote:kad pogledam ove odg. zapitam se, da li živim u nekoj zapadnoj zemlji ili BiH![]()
Ako si nekad bio u situaciji da trošiš mjesečno iznad 5000 onda imaš osjećaj da bi sa 1500 KM mjesečno umro od gladi .
Znam da to zvuči kao preseravanje ali evo uzmi svakom od Nijemaca, Francuza, Engleza,... 20% od mjesečnih prihoda ( koji su u prosjeku npr. 3000 eura po porodici) i vidjet ćeš kukanja i plakanja pa i samoubistava.
Uostalom ovdje se radi od 8 do 5, plus subota do 3...nemaš kad potrošiti i da zaradiš 5000 kod nekog extra merhametli privatnika. Da ne pričam da ti je "godišnji" 2x po pišljivih 7 dana.
-
Trebam te
#40 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Ovdje je ocito pitanje sa koliko bi novca mjesecno osoba bila zadovoljna. Pretpostavljam da su u pitanju osobe koje trenutno imaju niska primanja, samci i prosjecna 4 clana porodica
-
nellismo
#41 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Zavisi koliko trenutno zarađuješ, svi žele veću cifru od trenutne plate.
Ja bih bio zadovoljan sa 2k + ženina sadašnja plata.
- astala_vistala
#42 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Sa roditeljima 1000 do 1500 maraka jako normalno se moze ziviti,druziti i doprinositi porodici.
U braku ukoliko oboje rade ispod 2000 je malo ako zelis da rahat docekas naredni mjesec.
Ali kada cujete nekoga kada ima preko 1500 do 2000 i kaze da je to ipak malo,treba uzeti cinjenicu kolko god novca da imate troskovi uvijek rastu i novac se doslovno baca i na neke druge stvari pa bi oni jos vise,inace mi smo specificna drzava kod nas postoji privatni sektor i javni sektor koji je u velikoj manjini i oni zive zivotom zapadne evrope i uposte nemaju orijentaciju sta se dogadja sa vecinom zato smo dosli do mjesecnog prosjeka od 840 KM a svi smo svjesni da je to u privatnom sektoru naucna fantastika,bez prijave,osiguranja i doprinosa naravno,nekome je Bosna Svicarska i nikad je nebi napustili.
U braku ukoliko oboje rade ispod 2000 je malo ako zelis da rahat docekas naredni mjesec.
Ali kada cujete nekoga kada ima preko 1500 do 2000 i kaze da je to ipak malo,treba uzeti cinjenicu kolko god novca da imate troskovi uvijek rastu i novac se doslovno baca i na neke druge stvari pa bi oni jos vise,inace mi smo specificna drzava kod nas postoji privatni sektor i javni sektor koji je u velikoj manjini i oni zive zivotom zapadne evrope i uposte nemaju orijentaciju sta se dogadja sa vecinom zato smo dosli do mjesecnog prosjeka od 840 KM a svi smo svjesni da je to u privatnom sektoru naucna fantastika,bez prijave,osiguranja i doprinosa naravno,nekome je Bosna Svicarska i nikad je nebi napustili.
-
Trebam te
#43 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
nellismo wrote:Zavisi koliko trenutno zarađuješ, svi žele veću cifru od trenutne plate.
A zenina plata je?
Koliko je potrobno troclanoj porodici za normalan-dobar zivot stim da vec ima rijeseno stambeno pitanje?
- cyprus
#44 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Ja sam svojom platom (ukupno 1200 KM) i više nego zadovoljan, ali ne i količinom posla
Doduše moram se ograditi... Još nisam osnovao svoju porodicu, pa ne znam da li će mi ovaj iznos biti i tada dovoljan, ali zasad je i više nego dovoljan...
Doduše moram se ograditi... Još nisam osnovao svoju porodicu, pa ne znam da li će mi ovaj iznos biti i tada dovoljan, ali zasad je i više nego dovoljan...
- JohnnyS
#45 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Trebam te wrote:nellismo wrote:Zavisi koliko trenutno zarađuješ, svi žele veću cifru od trenutne plate.
A zenina plata je?![]()
Koliko je potrobno troclanoj porodici za normalan-dobar zivot stim da vec ima rijeseno stambeno pitanje?
Reci što je tvoj pojam dobrog života pa da ti damo procjenu
-
afafaf
#46 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Cuj mogla bi cetveroclana porodica prezivjeti sa 1500, cuj mogla. Pa porodice prezivljavaju sa par stotina maraka.
Druga je stvar za Sarajevo, svaki dan kafa, soping i te stvari ako se to zahtjeva onda malo teze.
Druga je stvar za Sarajevo, svaki dan kafa, soping i te stvari ako se to zahtjeva onda malo teze.
- _mufljuz_
#47 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
afafaf wrote:Cuj mogla bi cetveroclana porodica prezivjeti sa 1500, cuj mogla. Pa porodice prezivljavaju sa par stotina maraka.![]()
yebo te led za 75% BIH plata od 600-700 marona nedostizni san a ovdje se prica o "dovoljno" 1500
pa ne bi ni meni bilo dosta da natezem guzove kupujuci stan novo auto i oblaceci se u Tom Tejloru....
- astala_vistala
#48 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Da zaboravio sam napomenuti jos jednu stvar nije isto 1500 KM u Sarajevu i npr Travniku jer meni je nedavno u Vitezu Kola,kafa,i caj izaslo 4 marke a kolko je to u Vatri ili u BBI je druga dimenzija.
- P308
#49 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
Tucepi su se zapravo oduvijek odvajali od ostatka Makarske rivijere zajedno sa Brelima kao mjesta u koja idu ljudi malo dubljeg dzepa (bar sto se tice naseg podrucja). Vjerovatno zadnjih godina to vise nije tako...jest off topic, ali etoJohnnyS wrote:
Pa pitanje iz naslova je s kolikom platom biste bili zadovoljni (ustvari pitanje je "Sa kolikom platom bi bili zadovoljni", ali ja sam grammar nazi pa moram prepraviti), a potom se poteglo pitanje što bi srednja klasa trebala imati.
Sad, svačije je pravo da bude zadovoljan s plaćom od 450 maraka, ali ima ljudi na temi koji, kad se već fantazira, bi bili zadovoljni samo s par milja.
Apropo Tučepa, ako teoretiziramo o srednjoj klasi... Ajmo reći da su (ukoliko gledamo na Jadransko more kao jedino na planeti) Dubrovnik i Hvar kao elitne destinacije, makarsko priobalje kao najgori vid šatorskog turizma, onda neki otoci poput Brača ili Korčule i hotelski smještaj na istima neko mjerilo odmora srednje klase.
- supercali
#50 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?
u ovim uslovima neka normalna plata za pojedinca je dovoljna 1500 bez nekih preseravanja a i bez naprezanja za bilo cim