rijec je bilo o BBI banciEntropio wrote:Nije istina. Redovno uplacujem na tudji tekuci racun svaki mjesec u Unicredit i Raiffeisen i nikad mi nisu naplatili proviziju. Isto je i u Intesi gdje ponekad uplatim.Adoxxx wrote:Entropio wrote:I ja sam neki dan uplacivao nesto na neki tekuci u BBI banci i naplatise mi 1KM provizije. Iznenadih se...
uvijek se naplacivala provizija ako jedno lice uplacuje drugom licu na tekuci racun, znaci uplata na tekuci racun bez provizije ide samo onda kad licno sam sebi uplacujes na vlastiti racun
Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Moderator: anex
-
Adoxxx
#26 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
- dobar osjecaj
#27 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Izvini, nisam pazljivo procitala sta si komentarisao, mislila sam da pises uopstenoAdoxxx wrote: rijec je bilo o BBI banci
- pumica
#28 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ali ovo nije tacno.Adoxxx wrote:Entropio wrote:I ja sam neki dan uplacivao nesto na neki tekuci u BBI banci i naplatise mi 1KM provizije. Iznenadih se...
uvijek se naplacivala provizija ako jedno lice uplacuje drugom licu na tekuci racun, znaci uplata na tekuci racun bez provizije ide samo onda kad licno sam sebi uplacujes na vlastiti racun
Unicredit banka ne naplacuje.
Edit: tek vidim da mislis na bbi banku
-
Adoxxx
#29 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
zato unicredit banka naplacuje po nalogu ili racunu preko 2 KM, a u BBI banci se provizija krece od 1-1.70 KM, prije Nove godine, provizija im je bila od 0.60-1.20 KMpumica wrote:Ali ovo nije tacno.Adoxxx wrote:Entropio wrote:I ja sam neki dan uplacivao nesto na neki tekuci u BBI banci i naplatise mi 1KM provizije. Iznenadih se...
Unicredit banka ne naplacuje.
Edit: tek vidim da mislis na bbi banku
- dobar osjecaj
#30 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Mozda su u posti rijetki gosti, ali ja ih srecem mnostvo u pojedinacnim poslovnicama svih firmi koje nam pruzaju komunalne usluge , redovi do vrataJohnnyS wrote:Internet bankarstvo je zakon. U poštu plaćati račune i penzioneri sve rjeđe idu...
-
modem33
#31 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Adoxxx wrote:Entropio wrote:I ja sam neki dan uplacivao nesto na neki tekuci u BBI banci i naplatise mi 1KM provizije. Iznenadih se...
nije se naplacivalo pretprosle godine ..... znam jer sam to u Hypo prebacivao na tudje ime...
- mv960
#32 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Da vam se pridružim razgovoru..
To sam i ja primjetio da se nešto promjenilo ali je nekako nezapaženo to sve prošlo.
Dakle, pošta do prije nove godine nije uzimala proviziju kada uplaćujete račune za mobitel i internet. Od nove godine vam maznu po 1,00 KM po računu.
ps. možda nije vezano za temu ali ovo je što sam ja primjetio. Pokušaću u BHTelecome poslovnicama da vidim je li i dalje bez provizije..
To sam i ja primjetio da se nešto promjenilo ali je nekako nezapaženo to sve prošlo.
Dakle, pošta do prije nove godine nije uzimala proviziju kada uplaćujete račune za mobitel i internet. Od nove godine vam maznu po 1,00 KM po računu.
ps. možda nije vezano za temu ali ovo je što sam ja primjetio. Pokušaću u BHTelecome poslovnicama da vidim je li i dalje bez provizije..
-
saa
#33 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Po pravilu, niko nema pravo da uplacuje novac direktno na racun ukoliko nije vlasnik računa ili ovlašten za isti, tako da bilo ko da vam prihvati takve uplate vam cini uslugu i zaobilazi procedure. Bilo kakve uplate na tuđi račun bi trebale da idu preko upp naloga (uplatnice), a ako se radi o većim iznosima treba da idu direktno sa vašeg računa na račun druge osobe, kako bi se tačno znalo ko kome šta uplaćuje, a sve to zbog zakona o sprječavanju pranja novca.
-
saa
#34 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
A sto se tiče provizije, ona se naplaćuje za svaki upp nalog, a negdje je veca provizija a negdje manja.
-
modem33
#35 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
BHT ne naplacuje provizije za svoje racune ...mv960 wrote:Da vam se pridružim razgovoru..
- mv960
#36 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Sve si ti ovo dobro rekao prijatelju/ice. Fazon je što mene banka za taj bht račun tj. dva računa odere 2,00KM a mogu to izbjeći.saa wrote:Po pravilu, niko nema pravo da uplacuje novac direktno na racun ukoliko nije vlasnik računa ili ovlašten za isti, tako da bilo ko da vam prihvati takve uplate vam cini uslugu i zaobilazi procedure. Bilo kakve uplate na tuđi račun bi trebale da idu preko upp naloga (uplatnice), a ako se radi o većim iznosima treba da idu direktno sa vašeg računa na račun druge osobe, kako bi se tačno znalo ko kome šta uplaćuje, a sve to zbog zakona o sprječavanju pranja novca.
Odere me za Upravitelja i RAD po 3,00 KM odnosno 6,00KM.
Struju odnesem u njihovu poslovnicu uplatim na ruke.
Jarane skoro pa dnevnicu ja time spasim a što ne bih kad se već može.
-
klixo
#37 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Mjesecno placam 50-100 uplatnica pa me zanima u kojoj banci je najjeftnija provizija ? Online uplate jok...
-
modem33
#38 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
dobar osjecaj wrote:Nisam se ranije susretala s tim da mi se prilikom uplate sredstava na tekuci racun fizickog lica u maticnoj banci gdje ta osoba ima otvoren tekuci racun naplacuje provizija. Znaci, s tim se jos nisam susretala prilikom takvih uplata na racune fizickim licima koja imaju racune u RF, SB ili Vakufskoj banci ali sam to dozivjela prilikom takve uplate na mamin racun u Sparkasse banci.
Zanima me, je li to uobicajena i opravdana praksa i na osnovu cega banke naplacuju proviziju uplate novca na racun njihovih korisnika. Za sta sam ja u toj situaciji zapravo platila proviziju?
skini sebi cjenovnik sa BBI.ba
-
Adoxxx
#39 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Mislim da je u BBI banci najjeftinija provizija.klixo wrote:Mjesecno placam 50-100 uplatnica pa me zanima u kojoj banci je najjeftnija provizija ? Online uplate jok...
Unutar banke tj. ako placas nesto na njihov racun onda je provizija 1 KM do iznosa 10.000 KM, a na racune drugih banaka 1.70 KM.
-
klixo
#40 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
1.70 je i u Sparkassi.Adoxxx wrote:Mislim da je u BBI banci najjeftinija provizija.klixo wrote:Mjesecno placam 50-100 uplatnica pa me zanima u kojoj banci je najjeftnija provizija ? Online uplate jok...
Unutar banke tj. ako placas nesto na njihov racun onda je provizija 1 KM do iznosa 10.000 KM, a na racune drugih banaka 1.70 KM.
-
Adoxxx
#41 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Do 10.000 KM?klixo wrote:1.70 je i u Sparkassi.Adoxxx wrote:Mislim da je u BBI banci najjeftinija provizija.klixo wrote:Mjesecno placam 50-100 uplatnica pa me zanima u kojoj banci je najjeftnija provizija ? Online uplate jok...
- zgiba
#42 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Obzirom na kolicinu uplata tebi bi se bas isplatilo online placanje. U Unicredit banci je kada placas online na racune u njihovoj banci provizija 0,30 KM, a na racune drugih banaka 0,60 KM bez obzira na uplaceni iznos.klixo wrote:Mjesecno placam 50-100 uplatnica pa me zanima u kojoj banci je najjeftnija provizija ? Online uplate jok...
- dobar osjecaj
#43 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ja sam sama sebi prisjela s gledanjem tih provizija i placanjem racuna u poslovnicama firmi koje ih izdaju pa mi je sad svejedno kolika je provizija gdje i samo sam sretna kad na vrijeme platim racun da mi ponovo ne cviknu neki energent samo zato sto sam nemarna ili sto ganjam da platim manju proviziju 
-
klixo
#44 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ipak sam se odlucio za online placanje... Za godinu mogu dobro ljetovanje usteditizgiba wrote:Obzirom na kolicinu uplata tebi bi se bas isplatilo online placanje. U Unicredit banci je kada placas online na racune u njihovoj banci provizija 0,30 KM, a na racune drugih banaka 0,60 KM bez obzira na uplaceni iznos.klixo wrote:Mjesecno placam 50-100 uplatnica pa me zanima u kojoj banci je najjeftnija provizija ? Online uplate jok...
@adoxxx
Ne znam , ja placam ove sitne uplate... od 3 marke do 100 KM.