Ako je isprekidana linija, zasto mora biti put na koji se skrece oznacen?madner wrote:Sto se tice policajca situacija je jasna, na magistralnom putu je prvo vozilo u koloni odlucilo da zaustavi kolonu i predje u drugu traku. Sporedni put ne postoji, tj nije oznacen.
udes uvidjaj pomoc
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mahalas505
#26 Re: udes uvidjaj pomoc
- madner
#27 Re: udes uvidjaj pomoc
Zato sto je na isprekidanoj liniji dozvoljeno preticati, ako put nije oznacen niko nema telepatske sposobnosti da zna da ce neko skrenuti za nesto sto on smatra izlazom.
-
mahalas505
#28 Re: udes uvidjaj pomoc
Zar davanje zmigavca i odgovarajuce odstojanje nije dovoljno da to skretanje prodje bez problema? Nisu su svi pritupni putevi oznaceni.madner wrote:Zato sto je na isprekidanoj liniji dozvoljeno preticati, ako put nije oznacen niko nema telepatske sposobnosti da zna da ce neko skrenuti za nesto sto on smatra izlazom.
- madner
#29 Re: udes uvidjaj pomoc
Naravno da ne, to je znak da covjek zeli preticati u datoj situaciji, ne skrenuti.
Pogledajte normalna skretanja, gdje je ispred (i iza) puna linija i znak da ima skretanje.
Pogledajte normalna skretanja, gdje je ispred (i iza) puna linija i znak da ima skretanje.
- johntra
#30 Re: udes uvidjaj pomoc
koga će preticati, kad je prvi u koloni? 
- madner
#31 Re: udes uvidjaj pomoc
Manje auto koje se ne vidi
Lanciu Stratos
Lanciu Stratos
- insomnia78
#32 Re: udes uvidjaj pomoc
Pa i u toj situaciji je ovaj drugi u prekrsaju, jebo ga ti, nije sacek'o da prvi zavrsi "preticanje" vec on krecemadner wrote:Naravno da ne, to je znak da covjek zeli preticati u datoj situaciji, ne skrenuti.
- madner
#33 Re: udes uvidjaj pomoc
Mozda ga nije vidio.
Ovaj usporava kolonu, covjek iza konta da je trenutak da se puzevi predju i odjednom neko skrece na neku kozju stazu.
Poenta je da on nije napravio prekrsaj ako je preticao na tom mjestu.
Ovaj usporava kolonu, covjek iza konta da je trenutak da se puzevi predju i odjednom neko skrece na neku kozju stazu.
-
lavic
#34 Re: udes uvidjaj pomoc
Ma naravno, jos ako je ovoga pogodio u pola auta, kraj diskusije.madner wrote:Mozda ga nije vidio.
-
Emir92
#35 Re: udes uvidjaj pomoc
provozaj se jednom na relaciji Kladanj - Živinice pa češ vidjeti da na isprekidanoj linij ima skretanja koja su oznacena i koja nisu. I ja se tako umalo nisam zabio u covjeka jer je na pravcu isprekidane linije kreno skretati bez zmigavca, a ja vec kreno preticati ga.madner wrote:Zato sto je na isprekidanoj liniji dozvoljeno preticati, ako put nije oznacen niko nema telepatske sposobnosti da zna da ce neko skrenuti za nesto sto on smatra izlazom.
Mislim da je ovaj sto te je udario dao policajcu 20 na kafu da bi prosao nekažnjeno garant ima previse kazni ili je lokalni kabadahija sto zna policiju lokalnu.
-
KENJAC
#36 Re: udes uvidjaj pomoc
Malo malo ovdje neka tema o pomoci oko problema u saobracaju. Ljudi imate li vi osiguranje? Ima li vase osiguranje advokata ? Ti jedino treba dooobro da pazis sta ce policajac upisat u zapisnik. Nije policajac taj koji ima ista da komentarise. Moj savjet je da sve slikas iz vise uglova. Ostalo sve preko advokata.
p.s. Ako je ovako ko sto si ti objasnio ti si u pravu.
p.s. Ako je ovako ko sto si ti objasnio ti si u pravu.
-
mahalas505
#37 Re: udes uvidjaj pomoc
Mozes li ovo argumentovati na osnovu ZOBS-a?madner wrote:Naravno da ne, to je znak da covjek zeli preticati u datoj situaciji, ne skrenuti.
- sheilak
#38 Re: udes uvidjaj pomoc
Pobija te skretanje prema groblju bare sa ceste ciglane vogosca znaci glavna cesta gore iz smjera sarajevomadner wrote:Naravno da ne, to je znak da covjek zeli preticati u datoj situaciji, ne skrenuti.
-
mahalas505
#39 Re: udes uvidjaj pomoc
Ma krenes tamo prema Rajlovcu, koliko ima neobiljezenih ukljucivanja na glavni put.sheilak wrote:Pobija te skretanje prema groblju bare sa ceste ciglane vogosca znaci glavna cesta gore iz smjera sarajevomadner wrote:Naravno da ne, to je znak da covjek zeli preticati u datoj situaciji, ne skrenuti.
Nego malo u medjuvremenu za @madner i @lavic da se ponovi malo gradivo iz ZOBS-a:
Član 58.
(2) Preticanje se mora vršiti s desne strane ako se vozilo na kolovozu nalazi u takvom položaju i njegov vozač
daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulijevo.
Član 61
Vozač ne smije vozilom početi preticanje ili obilaženje:
1) kolone vozila;
2) ako je vozač koji se kreće iza njega počeo preticanje;
3) ako je vozač koji je ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak da namjerava da pretekne ili obiđe
vozilo koje je ispred njegovog vozila, ili da obiđe drugu prepreku na putu;
4) ako saobraćajna traka kojom namjerava izvršiti preticanje nije slobodna na dovoljnom rastojanju tako da bi,
vodeći računa o razlici između brzine kretanja svog vozila za vrijeme preticanja i brzine kretanja vozila drugih
učesnika u saobraćaju koje namjerava preteći, preticanjem ugrozio sigurnost saobraćaja, ili omeo saobraćaj iz
suprotnog smjera;
5) ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne bi ponovo mogao zauzeti položaj na saobraćajnoj traci kojom
se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad
za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;
6) saobraćajnom trakom koja je namijenjena za prinudno zaustavljanje vozila;
7) neposredno ispred tunela i u tunelu koji po smjeru kretanja ima samo jednu traku
Kolona je niz od najmanje tri vozila (osim bicikla, traktora, radne mašine i zaprežnog vozila) koja su
zaustavljena na putu, ili se na bliskom međusobnom odstojanju kreću istom saobraćajnom trakom u istom smjeru
pri čemu su brzina kretanja vozila i postupanja vozača međusobno uvjetovani i između kojih, bez ometanja, ne
može ući drugo vozilo;
Član 36.
(1) Vozač koji namjerava obaviti neku radnju vozilom na putu (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo,
mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno
okretanje, vožnja unazad i sl.) smije početi takvu radnju samo ako se prethodno uvjerio da to može učiniti bez
opasnosti za druge učesnike u saobraćaju ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila i pravcu i brzini
kretanja.
Član 48.
(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je obaviti skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom
trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih
kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim
ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.
Last edited by mahalas505 on 05/02/2015 18:48, edited 4 times in total.
-
dgL_
#40 Re: udes uvidjaj pomoc
a hocel mi neko reci ZASTO je covjek kriv ako je REGULARNO otpoceo preticanje na mjestu na kojem je to dozvoljeno (pretpostavljam da se auto koje je skretalo zbog te cinjenice da skrece nije kretalno velikom brzinom..., sto je ovom iza dodijalo)
1. vozac koji skrece je KRIV jer nije pogledao u retrovizor i utvrdio da li je neko otpoceo preticanje... i da li moze bezbjedno da se iskljuci sa glavnog puta.
2. vozac je kriv jer je preticao Kolonu vozila (ako je to istina)
po meni obostrana krivica...
LP
1. vozac koji skrece je KRIV jer nije pogledao u retrovizor i utvrdio da li je neko otpoceo preticanje... i da li moze bezbjedno da se iskljuci sa glavnog puta.
2. vozac je kriv jer je preticao Kolonu vozila (ako je to istina)
po meni obostrana krivica...
-
goran16v
#41 Re: udes uvidjaj pomoc
Ja sam kao nadredjeni imao slican slucaj. Na pravcu odmah iza Tarcina prema Konjicu (gdje je s desne strane sad baza za izgradnju autoputa, a s lijeve strane farma Hranisava) je nekad bila isprekidana linija. Tu je debil koji je radio kao nas vozac stiao kolonu i poceo da pretice u ustom trenutku dok je izpred njega preticao jos jedan vozac (neki lik iz HR). Jedno od auta iz koline je dalo lijevi zmigavac i pocelo da skrece lijevo u farmu Hranisava, vozac iz HR koci da ga ne udari u lijeva vrata, ali ga nas debil stine i bez kocenja udara da mu je otvorio svo 4 vrata. Posto je bio u pitanju strani drzavljanin odmah se islo na sud, nas debil kriv za nedozvoljeno preticanje i izazivanje nesrece, lik iz HR za nedozvoljeno preticanje, a za lika koji je skretao niko nikad nije pitao.
-
mahalas505
#42 Re: udes uvidjaj pomoc
Nadam se da ce se javiti ovi padobranci da argumentuju sto tvrde suprotno.goran16v wrote:Ja sam kao nadredjeni imao slican slucaj. Na pravcu odmah iza Tarcina prema Konjicu (gdje je s desne strane sad baza za izgradnju autoputa, a s lijeve strane farma Hranisava) je nekad bila isprekidana linija. Tu je debil koji je radio kao nas vozac stiao kolonu i poceo da pretice u ustom trenutku dok je izpred njega preticao jos jedan vozac (neki lik iz HR). Jedno od auta iz koline je dalo lijevi zmigavac i pocelo da skrece lijevo u farmu Hranisava, vozac iz HR koci da ga ne udari u lijeva vrata, ali ga nas debil stine i bez kocenja udara da mu je otvorio svo 4 vrata. Posto je bio u pitanju strani drzavljanin odmah se islo na sud, nas debil kriv za nedozvoljeno preticanje i izazivanje nesrece, lik iz HR za nedozvoljeno preticanje, a za lika koji je skretao niko nikad nije pitao.
-
taureg71
#43 Re: udes uvidjaj pomoc
haha, ljudi nije njiva, regularno skretanje za naselje, ima putokaz tj strelica sa imenom ulice nalijevo...
-
taureg71
#44 Re: udes uvidjaj pomoc
e sad po zakonu kolona je 3 i vise vozila u nizu valjda..tako je, preticalo me 2. vozilo iza mene, ja sam bio 1. u nizu, niko ispred mene nije bio...visocicaguy wrote:ali ako sam dobro razumio, nije ga preticao pratilac nego jos neki iza njega. onda ispada da je taj koji je preticao preticao kolonu, sto ne smije raditilavic wrote:Ako je on bio u preticanju i ti si tad skrenuo i on te udari u sredinu vozila, neodbranjiv si kao penal. Nisi pogledao u retrovizor prije skretanja.
Ali uz dobrog advokata i vjestaka saobracajne struke sve se da okrenuti.
-
taureg71
#45 Re: udes uvidjaj pomoc
ovako, udario me pozadi u svjetlo i ispod zadnje lijeve stop lampe i ostecenje je jos iznad lijevog zadnjeg tocka...lavic wrote:Ako je on bio u preticanju i ti si tad skrenuo i on te udari u sredinu vozila, neodbranjiv si kao penal. Nisi pogledao u retrovizor prije skretanja.
Ali uz dobrog advokata i vjestaka saobracajne struke sve se da okrenuti.
-
taureg71
#46 Re: udes uvidjaj pomoc
dobio sam poziv kao okrivljeni na prekrsajni sud...lavic wrote:Da ne trunimo previse, to ti ovako ide policija dostavi tuzilastvu izvjestaj o nesreci. Tuzilastvo trazi vjestacenje sa fotodokumentaciom i oni nakon toga odluce da li ima osnove za pokretanjem sudskog postupka. Ako si dobio poziv za sud kao okrivljeni znaci da u prilozenoj dokumentaciji ima osnove za prekrsajni ili krivcni postupak.
-
taureg71
#47 Re: udes uvidjaj pomoc
okrivljen sam po ovom clanu Član 36.taureg71 wrote:dobio sam poziv kao okrivljeni na prekrsajni sud...lavic wrote:Da ne trunimo previse, to ti ovako ide policija dostavi tuzilastvu izvjestaj o nesreci. Tuzilastvo trazi vjestacenje sa fotodokumentaciom i oni nakon toga odluce da li ima osnove za pokretanjem sudskog postupka. Ako si dobio poziv za sud kao okrivljeni znaci da u prilozenoj dokumentaciji ima osnove za prekrsajni ili krivcni postupak.
(1) Vozač koji namjerava obaviti neku radnju vozilom na putu (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo,
mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno
okretanje, vožnja unazad i sl.) smije početi takvu radnju samo ako se prethodno uvjerio da to može učiniti bez
opasnosti za druge učesnike u saobraćaju ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila i pravcu i brzini
kretanja.
-
taureg71
#48 Re: udes uvidjaj pomoc
a hocel mi neko reci ZASTO je covjek kriv ako je REGULARNO otpoceo preticanje na mjestu na kojem je to dozvoljeno (pretpostavljam da se auto koje je skretalo zbog te cinjenice da skrece nije kretalno velikom brzinom..., sto je ovom iza dodijalo)
znaci ja sam trebao da pustim svi iza mene da me preteknu pa tek onda da skrenem ??? ja sam pogledao u retrovizor kao sto uvijek radim i niko nije bio u preticanjul, a da je tako potvrdjuje mjesto gdje me udario, da me udario u vrata, u moj bocni retrovizor ili jos ispred onda bi ja bio kriv...ovako...ne znam...mozda je on krenuo preticati vec kad sam ja zapoceo skretanje ? naravno da ne moze vidjeti migavac moj kad se izmedju nalazilo vozilo /// :
znaci ja sam trebao da pustim svi iza mene da me preteknu pa tek onda da skrenem ??? ja sam pogledao u retrovizor kao sto uvijek radim i niko nije bio u preticanjul, a da je tako potvrdjuje mjesto gdje me udario, da me udario u vrata, u moj bocni retrovizor ili jos ispred onda bi ja bio kriv...ovako...ne znam...mozda je on krenuo preticati vec kad sam ja zapoceo skretanje ? naravno da ne moze vidjeti migavac moj kad se izmedju nalazilo vozilo /// :
-
mahalas505
#49 Re: udes uvidjaj pomoc
Tumacenja policajca je manje bitno, bitno je na sudu, da covjek sto je bio iza tebe, posvjedoci da si dao zmigavac na vrijeme. Taj sto te je udario je preticao kolonu i izazvao nesrecu. Zato je i zabranjeno preticati kolonu, jer niti vidis stop svjetla, zmigavce auta ispred i nema sanse da onda reagujes. Njegov argument da je morao da izbjegne auti ispred sebe isto ne pije vode, jer onda nije drzao dovoljno rastojanje.taureg71 wrote:znaci ja sam trebao da pustim svi iza mene da me preteknu pa tek onda da skrenem ??? ja sam pogledao u retrovizor kao sto uvijek radim i niko nije bio u preticanjul, a da je tako potvrdjuje mjesto gdje me udario, da me udario u vrata, u moj bocni retrovizor ili jos ispred onda bi ja bio kriv...ovako...ne znam...mozda je on krenuo preticati vec kad sam ja zapoceo skretanje ? naravno da ne moze vidjeti migavac moj kad se izmedju nalazilo vozilo /// :
Ovo tretira clan 58 stav 2, gdje se tacno kaze da se u slucaju da ako ispred skrece ulijevo ne moze preticati sa lijeve strane. Naravno, ovo je sve pod uslovom da je zmigavac dan na vrijeme.taureg71 wrote:znaci ja sam trebao da pustim svi iza mene da me preteknu pa tek onda da skrenem??
Jes ali i taj sto te udario pripadao je koloni.taureg71 wrote: e sad po zakonu kolona je 3 i vise vozila u nizu valjda..tako je, preticalo me 2. vozilo iza mene, ja sam bio 1. u nizu, niko ispred mene nije bio...
Last edited by mahalas505 on 05/02/2015 22:55, edited 1 time in total.