Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
- Ramzess Veliki
#26 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Gdje pripadamo?
To pitanje bi trebalo riješiti referendumski, a nadam se da ćemo poslije referenduma pripadati Švedskoj, ili Holandiji.
To pitanje bi trebalo riješiti referendumski, a nadam se da ćemo poslije referenduma pripadati Švedskoj, ili Holandiji.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#27 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Ramzess Veliki wrote:Gdje pripadamo?
Ni za Uzbekistana a kakve SveCke jadan nebio...
-
detroit-mercy
#28 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Religioznim Bosnjacima nikada na pamet nije padalo da se zene sa pripadnicima familije, kod Arapa je to ko napit se vode bez razlike jal religiozan jal ne rligiozanapoksiomen wrote:Evo čitam sad na temi o Njemačkoj, PEGID-i i imigraciji kako se često pravi razlika između bosanskih muslimana koji su kao evropski nastrojeni i "nekih tamo Arapa" koji su muslimani i po uvjerenju, ne samo po imenu i sl.
Pa bih razmotrio cijeli niz generalizacija koje su pri takvom klasificiranju javljaju. Prvo, niti su svi arapski muslimani religiozni, nit su svi bosanski nereligiozni. Samim time ta "podjela" otpada. Jasno je da procenat nije isti, ali svejedno neodrživa pretpostavka.
Dalje, vrlo često se iznosi pretpostavka o nekom "bosanskom islamu" koji je kao "europski", naspram tamo nekog "azijskog" islama. Recimo, primijetio sam da su pisanja Predraga Matvejevića o nama često u tom smjeru da smo mi kao neki posebni muslimani europske sorte, sve to s nekim laganim animozitetom prema islamskom svijetu generalno (a nas spašava to što se od njega izdvajamo). Ako promotrimo pažljivije kroz historiju, vidimo da ideja o nekom autohtonoj bosanskoj verziji islama nema uporišta - kad su Osmanlije donijele islam ovdje, on se praktikovao i tumačio jednako kao i bilo gdje u ostatku Imperije, neovisno na kojem kontinentu i s koje strane Bosfora. Tad su Gornji Vakuf i Jeruzalem zajedno sa Mekom i Medinom bili jedna država. Jasno da Osmanlije nisu imali obzira prema nekakvim ranijim tradicijama (religijskim i kulturološkim), a i po našem folkloru to se jasno vidi, od predosmanske Bosne ostala je više-manje samo arheologija. Dakle, taj bi "bosanski islam" nastao zapravo tek sa dolaskom Austrije, kad su se Bošnjaci morali ili prilagoditi da im je vladar kršćanin i da pripadaju većinski kršćanskoj državi ili se iseliti prema Turskoj, a tako je bilo i u daljim režimima (prva Jugoslavija, NDH, komunizam). Dakle, sekularnost bosanskih muslimana ili polu-folkloran odnos prema vjeri nisu zapravo nikakav historijski specifikum Bosne niti kakav "domaći uzgoj", nego jednostavno rezultat disciplinacije od strane neislamskih režima.
Jasno da su ti režimi u posljednih 100 i nešto godina evropeizirali Bosnu i da su te Evrope primili i naši preci, što nas može komotno svrstavati u evropski kulturni krug, ali opet nas naš religijski identitet veže i uz islamski svijet (da me neko ne bi krivo shvatio, ne brkam pojmove religije i kulture, ali religija uvjetuje kulturu u mnogim aspektima i to je evidentna činjenica). Recimo, može nam crkva biti preko puta i može nam biti sasvim normalno da je vidimo, ali opet, mi ne idemo u crkvu, ne znamo pojedinosti oko tih obreda itd., a upravo je to ono što prožima većinu evropske historije, kulture, tradicije itd. Iako živimo nekim lifestyleom nalik na evropski (eurobalkanski, bolje rečeno), dosta toga nam ostaje "neotključano" (recimo u literaturi, umjetnosti, muzici itd.) jer nismo generalno informirani o tim paradigmama. S druge strane, ako odemo u arapski svijet, možemo se možda nadimat nad njima jer se drugačije oblačimo, ponašamo i sl., ali opet, većina toga kako oni funkcioniraju nam je poznato preko vjere. Recimo, nekom Englezu ili Francuzu bi začut ezan u toj sredini bio znak nege egzotike, nečeg drugačijeg, nepoznatog, a mi bi na to samo odmahnuli rukom, "ma to uči akšam".Znači, iako turisti s istog kontinenta, jednako obučeni i nominalno iz iste kulture, mi bi odlazak u neku drugu kulturu sasvim različito doživljeli, tj. sa drukčijim nivoom poimanja "drugačijosti" te kulture.
U svakom slučaju, jasno da će oni nereligiozni naginjat jednomu, religiozni drugomu, ali ja mislim da, pošteno prema sebi, naš identitet ne možemo jednosmjerno pripisati ni jednoj strani, jer na ovaj ili onaj način skrnavimo dio našeg identiteta.
-
VCorp
#29 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Pripadamo sebi i Bosni, nikome više. Mi nismo ni Zapad ni Istok kao ni naša država.
-
detroit-mercy
#30 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Za boldano su 1000% u pravu, samo da dodam; tim iz Azije I Afrike samo picka i para nije haram, sve drugo im je haramhAZNADAR wrote:Ne postoji bosnjacki, osmanski, kineski,... islam.sadie_forever wrote:
Bosnjaci nisu razvili cisto bosnjacki islam,vecinom je to osmanska tradicija,ali mislim da ce i to nastati kroz par stotina godina....
Postoje samo razlicite kulture i tradicije u narodima koje su se nerjetko stope sa islamom.
Bosnjaci su bili poseban svijet i za osmanlija, i sam Celebija se u putopisu cudi tome. Postoje zapisi kako se proizvodi i konzumira alkohol za osmanskog vremena, kako Bosnjakinje nisu pokrivene i pricaju sa strancem i gledaju u oci, godisnja dovista po fiksnom kalendaru poput Ajvtovice, Lastavice a prije ih je bilo vise, sedmine i ceteresnice, monogamija, zabrana zenidbenih veza izmedju dalje rodbine,.. i mnogo toga sto je odudaralo od osmanske tradicije.
Ponavljam - vjera nema puno veze sa kulturoloskom pripadanjem. Osmanlije su samo donijele mnoge istocnjacke obicaje koji su se primili u svom narodima gdje su vladali poput jezika, hrane, muzike,... I u tome se vidi ta kulturoloska propadnost koja je zajednicka za dio Balkana koji je bio pod osmanlijama. Vjera sa tim nema veze,.. vjera je univerzalna svugdje - samo je narodi razlicito poimaju.
Konkretno - za ovih svih godina u dijaspori i firmama sa razlicitim strancima - opcenito se moze reci da su Azijati vise fokusirani na pravila a manje na moral. Jedna prosjecan Bosnjak koji ne jede svinjetinu ce u menzi sam skontati sta jeste a sta nije i izabrati a da niko nece ni primijetiti. Ne da krije - vec zato sto je privatna stvar i sam vodi brigu o tome. Azijat ce pitati sve oko sebe vise puta za svako jelo i skoro panicno dati do znanja svima da ne jede, opteretice i druge sa time, ponoviti stoput kako ne smije, cjepidlaci oko sudja koje je mozda bilo upotrijebljeno,.... isto kao da ce se dezintegrisati ako slucajno dodirne molekulu svinjetine. Imao sam kolegu Gruzijca hriscanina i iznenadio se koliko cesto ima nekih posnih dana, gdje ne smije jesti ovo ili ono, kako se lijeva ruka ne smije upotrebljavati za mnogo toga, tona sujevjerja,...
U principu je sa ljudima iz blize Azije i Afrike tesko saradjivati oko mnogo toga jer im je zivot prozet nekim pravilima,.. a moral i obzir ne bas velik.
Ipak
Balkanci ukljucujuci Bosnjake su na razmedji kultura i kulturoloski su miks.
- piupiu
#31 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Balkanskoj 'civlizaciji' i kulturi.
-
hAZNADAR
#32 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Sto li ozivi ovu staru temu da mi je samo znati,..?piupiu wrote:Balkanskoj 'civlizaciji' i kulturi.
Balkan jeste specifican, ali takodjer i juzna Evropa, Skandinavija, zap i istocna,..
Sve je to ipak uz sve razlike i specificnosti Evropa jer sve te regionalne kulture imaju mnogo zajednickog. Azija i Afrika je nesto posve drugo i to se najbolje vidi u mijesanim sredinama bilo stambenim ili poslovnim u Evropi.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#33 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Bošnjaci jedu pečenje i pitu rukama , gledaju da rade što manje , ne vode mnogo računa o javnim površinama i vole ljude.
Dakle Balkan 100 %.
Dakle Balkan 100 %.
- Tabhana
#34 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Tradicionalisti, novotari, uglavnom smo Turci, ne zovu nas Đabe Srbi turcima, jedino mi nije jasno što i sebe tako ne nazivaju, ali eto.
- Gojeni H
#35 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Samo da postavim post jednog drugog forumasa:
VCorp wrote:Pripadamo sebi i Bosni, nikome više. Mi nismo ni Zapad ni Istok kao ni naša država.
- Gojeni H
#36 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Tabhana wrote:Tradicionalisti, novotari, uglavnom smo Turci, ne zovu nas Đabe Srbi turcima, jedino mi nije jasno što i sebe tako ne nazivaju, ali eto.
- Tabhana
#37 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Turci, garantujem ti, reci mi kuću koja nema turske zastave u svojoj kući, koji ne koriste turcizme, koji ne gledaju Sulejaman na OBNU?
Što sad šutiš, ha?
Što sad šutiš, ha?
- piupiu
#38 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Prvi put je vidim, negdje na 23. strani Raznih diskusija. Ne zalazim tamo tako često.hAZNADAR wrote:Sto li ozivi ovu staru temu da mi je samo znati,..?.piupiu wrote:Balkanskoj 'civlizaciji' i kulturi.
A, pitanje teme je samo po sebi zanimljivo - kao nekakva 'drugost' u samom sebi. Čuj gdje kulturološki pripadaju? Kakvo čudno pitanje - ne moraju pripadati ni tamo, ni ovamo, ni izmedju ... pripadaju Balkanu 'na razmedju svjetova', što bi rekao Selimović. A, Balkan je i mjesto, ne samo razmedje.
- Tabhana
#39 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Koji Meša, onaj sa bismilom po uticajem Jugoslovenstva, što bi rekli druže hođa? 
- piupiu
#40 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Ne razumijem se u interpretaciju Meše iz etnonacionalne perspektive, moguće je da je to taj.
- Gojeni H
#41 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Tabhana wrote:Turci, garantujem ti, reci mi kuću koja nema turske zastave u svojoj kući, koji ne koriste turcizme, koji ne gledaju Sulejaman na OBNU?
Što sad šutiš, ha?
Ima i kandilj na tavanu, a i hodza nam pricao da smo od Petrovica.
- Tabhana
#42 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Kada nas je Au okupirala i dalje je na džamijama za bajram bila turska zastava, ljudi nisu bili zreli na promjene. Fesovi se nosaju, veli narodna nošnja.
Od tvrtka nam je ostao samo ljiljan, ali ukinuše i njega.
Inspiracija za mnoge knjige je bazirana na osmanlije i period pod njima. Najpoznatiji objekti u Bej-ha su iz osmanskog, turskog doba.
Slikamo se kod Starog mosta, baščaršije, osmanskih dijelova.
jedemo osmansku hranu, počeli smo jesti turske čokoladice, pola mostara u znaku turske, u konjicu se vijori zastava turske.
itd.
Inspiracija za mnoge knjige je bazirana na osmanlije i period pod njima. Najpoznatiji objekti u Bej-ha su iz osmanskog, turskog doba.
jedemo osmansku hranu, počeli smo jesti turske čokoladice, pola mostara u znaku turske, u konjicu se vijori zastava turske.
itd.
- Gojeni H
#43 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
@Tabhana
Reci "NE" drogama.
Reci "NE" drogama.
-
hAZNADAR
#44 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Ocigledno je da nisi ni bio u Turskoj niti ih poznajes. A i logika ti je na nivou ......Tabhana wrote:Kada nas je Au okupirala i dalje je na džamijama za bajram bila turska zastava, ljudi nisu bili zreli na promjene. Fesovi se nosaju, veli narodna nošnja.
itd.
- Tabhana
#45 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Ma šta bio, pričao, od Njemačke i njihovog turcizma, do Bosne i njihovog doprinosa na događajima tipa Ajvatovica.
uglavnom, idemo mahati turskim zastava, ovako nekako.

uglavnom, idemo mahati turskim zastava, ovako nekako.

- piupiu
#46 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Čudno je ovo kako ljudi sebe ne vide kao subjekat svoje kulture, nego samo kao objekat kolonijalne kulture.
- Tabhana
#47 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
U mene je bečka škola
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#48 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

prvo Hovo

a onda Hovo
- KB9
#49 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
dvaes marki hadzijski jarane 
-
palermo
#50 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Nije zar da se slažeš sa ovim postom ??Gojeni H wrote:Samo da postavim post jednog drugog forumasa:
VCorp wrote:Pripadamo sebi i Bosni, nikome više. Mi nismo ni Zapad ni Istok kao ni naša država.
ovo je tako pretenciozno,kao mi smo haman pa posebni. Naravno da smo posebni, kao i svaki drugi narod, kao uostalom i svaki čovjek ponaosob, ali i sa tom svojom posebnošću svi nečemu pripadamo i to pripadanje nas u u dobroj mjeri određuje.
Mi smo evropljani i pripadamo evropskoj civilizaciji, svaki drugi odgovor je, naravno po meni,em netačan, em nekako isforsiran.