Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jebiga i ja sam cuo pohvale za ovaj motor i to od strane automehanicara.
Red bi bio da pohvale i kritike donoste na temelju vlastitog iskustva. Ja sam ovaj WV 1,9 TDI imao prilike upoznati u vise razlicitih auta i svugdje sam osjetio njegov kvalitet (fleksibilan, pouzdan, snazan, stedljiv...)
Ugradjuje se cak i u Mercedes. Mislim na 1.5 dCi, naravno.
Bila je jedna serija 1,5 dCi motora sa Delphi pumpom goriva koja je zbog lose kvalitete materijala gurala opiljke u dizne, uzrok nije direktno vezan za motor, ali posljedica jest pa eto...
Nije baš jedna serija, nego jedno sedam-osam godina iste priče o toj havariji, ali da ne idemo (opet) u širinu. Motor ne može raditi bez pumpe goriva, nije početak stoljeća pa da imamo česmu na dovodu goriva i da gorivo dolazi metodom prirodnog pada zahvljujući sili gravitacije... Dakle, ozbiljna, dugogodišnja greška kod 1.5 dCi motora.
iskreno, svi dizel motori 1.9 kubikaže, mislim na noviju generaciju motora, su dobri....od 1,9 JTD, TDI, DCI i ostali...isto tako ni 2.0 varijante PSA nisu loše, pokazale su se dobrim...
direstraits0078 wrote:
Ugradjuje se cak i u Mercedes. Mislim na 1.5 dCi, naravno.
Još nam samo objasni "sitne" razlike u motorima koji idu u Mercedese.
A i za 1.9 dCi sam zaboravio ranije, voli da mu riknu ležajevi radilice tu i tamo...
A ni elektronika mu nije za pohvaliti, malo ko je vozio Lagunu ili Scenica proizvedene prije 2005 da nije imao problema sa tim. Kasnije su se uhavizali ali šteta je učinjena.
@johntra: kod nas vole onaj 2.0 HDi sa 90 KS koji nema FAP filtera ali nema vala ni kuveta u njemu... Šteta tolike zapremine na onu kilavost.
Jebiga i ja sam cuo pohvale za ovaj motor i to od strane automehanicara.
Red bi bio da pohvale i kritike donoste na temelju vlastitog iskustva. Ja sam ovaj WV 1,9 TDI imao prilike upoznati u vise razlicitih auta i svugdje sam osjetio njegov kvalitet (fleksibilan, pouzdan, snazan, stedljiv...)
Čudna li čuda, automehaničar hvali određeni motor, umjesto da ga kudi jer se aman-zaman dobar i ne kvari se i on nema posla. Šuplja priča i nikakva logika. Al' nije ni bitno. I ja sam vozio TDI motore koji u datim autima nisu bili ni snažni ni štedljivi...to je sve poprilično subjektivno.
Najbolji motor je onaj koji se ne kvari i za čije održavanje nije problem naći dijelove. A napisao je Bakir već ranije šta čini motor takvim...dugogodišnji razvoj i upotreba istih komponenti dovodi do maksimalnog usavršavanja...
Ridjobrki wrote:Ja sam svoj stav o ovome davno rekao: onaj Fiatov 1.9 dizelaš koji je ugrađivan u proizvode GM i raje kao JTD, CDTi, TiD i slično. Fiat, Alfa, Opel, Saab, Suzuki...
Nakon iskustva sa njim u Astri kupio sam Alfu na prvom mjestu zbog tog motora. U principu, koliko uočavam, u svim izvedbama daje više snage od VW-ovog ekvivalenta (ok, common-rail, ovo ono...) a daleko su bolja iskustva raje sa tim diznama, turbinama i ostalim stvarima koje se mogu pokvariti a koje ja i ne kontam do kraja. Štedljivi i pouzdani motori, održavanje pravo jeftino, kvarovi jako rijetki... Po meni motor broj jedan.
Ima ih i boljih i većih i štedljivijih i jačih ali, koliko se ja kontam u to, ovaj motor ima najbolji omjer svih tih stvari i karakteristika upakovan u pristojnu kubikažu za svakodnevno korištenje. Svaka čast japanskim 4.2 motorima ali po toj logici bih i ja nominirao onu Scaniju za 730 konja, ima komšija taj kamion - straha ga čuti i vidjeti.
ja trenutno vozam taj motor (cdti - 110kW) i po do sada vidjenom nemam zamjerki izuzev da je malo glasniji u unutrasnjosti ali opet to je do opela i izolacije ne do motora toliko. Auto super vuce, nema neku osjetnu turbo rupu a ni potrosnja mu nije prevelika...
koliko me sjecanje sluzi pezoov hdi motor je proglasem motorom godine pocetkom milenija
koja verzija ne znam al znam da je bio ono nesto top a i sada se isti koriste uz usavrsavanja naravno
supercali wrote:koliko me sjecanje sluzi pezoov hdi motor je proglasem motorom godine pocetkom milenija
koja verzija ne znam al znam da je bio ono nesto top a i sada se isti koriste uz usavrsavanja naravno
2.2 hdi,mislim dvije godine za redom u svojoj klasi.
Ma oni Mercedes klik-klak sporovozni dizeli,sa tim motorima ne moze nijedan sto se trajnosti tice,nijedan.
1.9CDTI koji sad imam je OK, naravno osim jebenog EGR.
Dobar je bio i 1.9 TDI sa 105 KS ali najbolji motor sam imao u mercedesu A klasi ovaj 1.7 CDI, samo 90 KS al auto ko čigra vjerovatno dobro uštiman sa mjenjačem i kilažom A klase.
Generalno ni jedan proizvidjac konstantno godinama ne proizvodi jednako kvalitetne TD CR motore kao Fiat. Govorim o klasi do 2.0 kubika.
Serija 2.4 JTD motora je u pocetku imala manu sa radilicom i pumpom za ulje, ali je negdje od 2005 i to sredjeno.
Na netu se mogu procitati i odlicne kritike na racun novog 3.0 V6 Multijet motora iz Jeepa i Maseratija.
Ranije je problem rijesen. Vec od verzije 2.4 JTD sa 150 konja,koji se pojavio u 156 iz 2002 god.
Novi 3.0 ne mogu nastancati trenutno,pomama je za tim motorom,pogotovo u SAD gdje se pored Jeepa moze naci i u onim njihovim pick up modelima. Trenutno prosiruju kapacitete jer ce ici i u Alfu.
mali_milojica wrote:Ranije je problem rijesen. Vec od verzije 2.4 JTD sa 150 konja,koji se pojavio u 156 iz 2002 god.
Novi 3.0 ne mogu nastancati trenutno,pomama je za tim motorom,pogotovo u SAD gdje se pored Jeepa moze naci i u onim njihovim pick up modelima. Trenutno prosiruju kapacitete jer ce ici i u Alfu.