Saobracajna pravila ...preticanje

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

obuzdan

#26 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by obuzdan »

mufa1 wrote:Obuzdani, haj obuzdaj se malo života ti. Ko je igdje spomenuo sječenje dvije trake?? Sta bulazniš?
EDIT: Pogresno sam shvatio, Sorry ako sam nekog "uvrijedio"...
Last edited by obuzdan on 20/01/2015 23:10, edited 1 time in total.
gratis

#27 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by gratis »

Discball wrote:Nedovoljno opisano...

...pravac isprekidana linija, isključiva se lijevo...gdje? Na sporednu cestu, izlaz prema privatnoj kući..?

U ovim situacijama na cesti je uvijek prije takvih isključenja poslije isprekidane povučena puna linija i samo na tom mjestu komad veoma kratkih isprekidanih, na kojima se isključuje ili uključuje u saobraćaj.

Ukoliko je ovo slučaj ti si 100% kriv jer si preticao na punoj liniji.

Lp
pravac je ispred znaci bar 500m i vise ispred i iza ... isprekidana linija znaci dozvoljeno preticanje ...nema nikoga iz suprotnog smijera , ni iza mene ...
taj iz desne trake dok sam ja bukvalno uporedo njega mota puni lijevi da sidje sa puta magistralnog ... prema privatnoj kuci ...
znaci nema pune linije nigdje , nema ogranicenja brzine a nisam ni isao preko 70 ...
homega

#28 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by homega »

Ako si ispravno izašao u lijevu traku s namjerom preticanja, desno vozilo ipak mora sačekati sa svojim skretanjem lijevo dok ga ti ne mimoiđeš. A svakako je morao usporiti vožnju i morao te vidjeti, ne samo u retrovizorima, već i pogledom kroz bočni prozor. Ja odgovornost pripisujem desnom automobilu.

Meni se čini, usput, da si ti i prebrzo vozio :-)
KENJAC

#29 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by KENJAC »

Ovdje su samo dvije stvari bitne. Horizontalna i vertikalna signalizacija tj. eventualne zabrane i ova cinjenica koju si naveo tj. da je tvoj auto u momentu sudara bio ispred ovoga sto je skrenuo. Dakle ako nema pune linije ( pred raskrsnicom :? ) a ti bio ispred njega (tvoj prednji dio ispred njegovog) onda je greska njegova .
korisnik.1

#30 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by korisnik.1 »

Vodeći se logikom, kriv je ovaj iz desne trake, kombiN T2 :-D
Ako je situacija bila ovakva kako je napisano: isprekidana linija, sa datim pokazivacem smijera od jednog odnosno bez datog pokazivaca drugog, guma u gumu.
Da bi se desila ovakva situacija osoba koja pretiče je morala ranije započeti svoju radnju ranije, jer čim je ovaj počeo skretati došlo je do kontakta. Da je kombi T2 ranije započeo svoju radnju, ne bi došlo do kontakta guma nego bi ga auto udarilo u vrata.
Između ostaloga, ako već imaš slikana vozila, da on nije imao uključen pokazivač skretanja, plus za tebe. On ga možda i jeste isključio, ali svi znaju tj. moraju znati da se vozilo ostavlja onakvo kakvo je bilo u trenutku sudara.
mahalas505

#31 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by mahalas505 »

Discball wrote:Nedovoljno opisano...

...pravac isprekidana linija, isključiva se lijevo...gdje? Na sporednu cestu, izlaz prema privatnoj kući..?

U ovim situacijama na cesti je uvijek prije takvih isključenja poslije isprekidane povučena puna linija i samo na tom mjestu komad veoma kratkih isprekidanih, na kojima se isključuje ili uključuje u saobraćaj.

Ukoliko je ovo slučaj ti si 100% kriv jer si preticao na punoj liniji.

Lp
Ovo gore naglaseno je netacno. Ako sam u krivu, trebao bi da stoji u ZOBS-u.

p.s. Ima i slicna tema http://forum.klix.ba/udes-uvidjaj-pomoc-t133746.html
taureg71

#32 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by taureg71 »

gratis wrote:Ovaj ispred mene je znaci udaren u prednji dio iznad prednje gume ...da je poceo skretanje zar ne bi bio udaren u njegovu bocnu stranu direktno ili zadnji dio ? Da je pogledo retrovizor ikako vidio bi me jer sam vec bio uporedo njega zato i jeste kontakt prednjim dijelom njrgovog vozila

ma tragovi tj ostecenja jasno govore da ti NISI kriv, nego taj covjek...logika to nalaze i sudski vjestak ce to tako i reci...to je prost slucaj !!!! :thumbup:
taureg71

#33 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by taureg71 »

holowey wrote:
gratis wrote:Ovaj ispred mene je znaci udaren u prednji dio iznad prednje gume ...da je poceo skretanje zar ne bi bio udaren u njegovu bocnu stranu direktno ili zadnji dio ? Da je pogledo retrovizor ikako vidio bi me jer sam vec bio uporedo njega zato i jeste kontakt prednjim dijelom njrgovog vozila
ne bi bio udaren u zadnji dio jer nije mijenjao traku nego skretao s puta... a sto se tice udara u prednji dio a ne u bocni, u zadnjem trenutku se pokusao vratiti u svoju traku? ti ga pokusao izbjeci?
ima li tvog traga kocenja? koliko je dug? kojom brzinom si se kretao?

rekao bih obostrana krivica, on skretao a ti ga preticao, on nije pogledao u bocni retrovizor... izvadit' te moze samo snimak
cekaj majke ti, a sto je on kriv, kriv sto je preticao na isprekidanoj ??? svasta... :skoljka:
taureg71

#34 Re: Saobracajna pravila ...preticanje

Post by taureg71 »

gratis wrote:Naravno kako sam i ocekivao od strucnjaka ... u policiji ...
Kriv sam ja ...
Pretico sam vozilo koje je bilo u skretanju ...tako bar pise
E nigdje ne pise da je mjesto kontakta moja prednja desna felga i njegov prednji stub ( T2 kombi ..to je sami prednji dio ) koji je ispred njegove prednje lijeve gume ...
pokusajte zamisliti sliku ...da je do tog udara moglo doci jedino ako ja idem uporedo njega i on naglo smota u lijevo u svojim stubom udari u moju felgu ? nikako drugacije ?
Na dvije slike koje ja imam vidi se da je kombi njegom odma poslije udesa ostao sa upaljenim kontaktom kljuca i da mu rade prednji farovi ( kratka svijetla ) , dok na zadnjem dijelu radi samo desno svijetlo ? Lijeva strana ne radi ???
pa

sastavni dio uvidjaja je i fotografisanje vozila, valjda su to odradili, gdje se vide ostecenja na oba vozila ??? :wink:
Post Reply