Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milojicabrzi

#26 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by milojicabrzi »

Better Man wrote:Neparni servis, tj. servis gdje se mjenja samo ulje i filteri je 120 KM, a parni gdje se mjenjaju pored toga filter klime i filter zraka kabine je 180 KM.

Druze, gdje ti servisiras Megana? Je li ista ili slicna cijena i za diesela?
milojicabrzi

#27 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by milojicabrzi »

dupli
Better Man

#28 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote:
Better Man wrote:Neparni servis, tj. servis gdje se mjenja samo ulje i filteri je 120 KM, a parni gdje se mjenjaju pored toga filter klime i filter zraka kabine je 180 KM.

Kod Bunje. Ne znam kolika je cijena za diesel.
basicm

#29 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by basicm »

Moze Megane, ali generation ni slucajno.
stabanick

#30 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by stabanick »

Better Man wrote: Neparni servis, tj. servis gdje se mjenja samo ulje i filteri je 120 KM, a parni gdje se mjenjaju pored toga filter klime i filter zraka kabine je 180 KM. GT Line je najbolja oprema, a i imaš i Bose Edition (riječ je o Bose audio sistemu koji dođe ugrađen). u GT Line u odnosu na Dynamic imaš senzore za parkiranje (mada meni lično su ne bitni, jer j...š vozača ako mu trebaju da se parkira), električno sklopive retrovizore, sjedišta su mješavina kože i tkanine i mislim da dođu svjetla follow me home i felge i gume su 17-ke, dok su na Dynamic 16-ke. Dynamic stvarno ima sve, od led svjetala, dvozonske klime, mp3 radia sa USB-om, sigurnosnih sistema za vožnju itd. i sad tih par sitnica više na GT Line mi nisu bitni previše. Sad neku specijalnu buku nisam osjetio. U leru kad stojiš gotovo se i nečuje, što je i logično za benzinca,a i pri većim brzinama kao što rekoh nisam osjetio neku strašnu buku. Sve ti to dosta zavisi i od same ceste i njenog kvaliteta. Nemam ugrađenu nikakvu zaštitu, ali sam ga zato osigurao full kasko. Potrošnja mi je sad zimi između 6,8 l i 7,2 l kombinovane vožnje.
Za servis bi se moglo reći da je povoljan (ni dizel vjerovatno ne odstupa značajno). Kada je riječ o opremi (prije nego što sam od tebe saznao hijerarhiju opreme) na Piku (konkretno kod Kramara) se mogu vidjeti modeli s opremom Expression (oprema: navigacija, dig. dvoz. klima, parking senzori...). Međutim mjenjač dolazi s 5 brzina i felgama 15-kama (očito se radi o Generation-u kojeg bih izbjegao). Moguće je da ću i ja ići na kasko. Ne znam je li to ok za polovno auto ili pak da idem na 'podebljanu' zaštitu. Ipak ako bude neka bolja oprema, onda je vrlo moguće da se nađe na meti kradljivaca, pa je kasko opet najbolje rješenje za miran san.
Better Man

#31 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by Better Man »

stabanick wrote:
Better Man wrote: Neparni servis, tj. servis gdje se mjenja samo ulje i filteri je 120 KM, a parni gdje se mjenjaju pored toga filter klime i filter zraka kabine je 180 KM. GT Line je najbolja oprema, a i imaš i Bose Edition (riječ je o Bose audio sistemu koji dođe ugrađen). u GT Line u odnosu na Dynamic imaš senzore za parkiranje (mada meni lično su ne bitni, jer j...š vozača ako mu trebaju da se parkira), električno sklopive retrovizore, sjedišta su mješavina kože i tkanine i mislim da dođu svjetla follow me home i felge i gume su 17-ke, dok su na Dynamic 16-ke. Dynamic stvarno ima sve, od led svjetala, dvozonske klime, mp3 radia sa USB-om, sigurnosnih sistema za vožnju itd. i sad tih par sitnica više na GT Line mi nisu bitni previše. Sad neku specijalnu buku nisam osjetio. U leru kad stojiš gotovo se i nečuje, što je i logično za benzinca,a i pri većim brzinama kao što rekoh nisam osjetio neku strašnu buku. Sve ti to dosta zavisi i od same ceste i njenog kvaliteta. Nemam ugrađenu nikakvu zaštitu, ali sam ga zato osigurao full kasko. Potrošnja mi je sad zimi između 6,8 l i 7,2 l kombinovane vožnje.
Za servis bi se moglo reći da je povoljan (ni dizel vjerovatno ne odstupa značajno). Kada je riječ o opremi (prije nego što sam od tebe saznao hijerarhiju opreme) na Piku (konkretno kod Kramara) se mogu vidjeti modeli s opremom Expression (oprema: navigacija, dig. dvoz. klima, parking senzori...). Međutim mjenjač dolazi s 5 brzina i felgama 15-kama (očito se radi o Generation-u kojeg bih izbjegao). Moguće je da ću i ja ići na kasko. Ne znam je li to ok za polovno auto ili pak da idem na 'podebljanu' zaštitu. Ipak ako bude neka bolja oprema, onda je vrlo moguće da se nađe na meti kradljivaca, pa je kasko opet najbolje rješenje za miran san.
Ako je Expression oprema onda je Berlina, a ne Generation. Možda je auto na zimskim gumama, pa je bivši vlasnik stavio 15-ke felge. Ja sam sebi kad sam kupio auto, uzeo 4 čelične felge 15-ke i zimske gume 195/65/15, jer mi je bilo isplatnije nego da uzimam 16-ke zimske gume. Ljetne su mi na alu felgama 16-kama. Senzori za parkiranje i navigacija nisu dio Expression opreme, već je bivši vlasnik to ugradio dodatno, tj. prilikom kupovine auta tražio to kao dodatnu opremu. Glede mjenjača s 5 brzina, očigledno je riječ o najslabijoj verziji diesel motora i on dolazi s 5 brzina, a ne 6. Glede kaska zavisi od straosti auta i kilometraže i znaj da kasko nije samo protiv krađe, već i sudara.
milojicabrzi

#32 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by milojicabrzi »

Better Man wrote:
milojicabrzi wrote:

Kod Bunje. Ne znam kolika je cijena za diesel.
Pa zar Bunjo jos servisira Renault ?
Better Man

#33 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote:
Da. Još uvjek su ovlašteni za servisiranje Renault vozila i imaju ispred salona veliki Renault znak.
milojicabrzi

#34 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by milojicabrzi »

Better Man wrote:
milojicabrzi wrote:
Da. Još uvjek su ovlašteni za servisiranje Renault vozila i imaju ispred salona veliki Renault znak.
Ma ne znam... otkako su prestali biti ovlasteni distributeri, imam osjecaj da je i taj dio grohnuo.

Dosta se fuseraja desavalo, meni su npr. nasuli malo G-12 "crvenog" antifriza u posudu (bio nivo pao ispod minimuma), kasnije me pitaju ljudi, otkud ovo zar nije zeleni antifriz kod Reanulta... imao sam neki osjecaj da je veliki raspad tamo.
Zux

#35 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by Zux »

Sto se tice Meganea 3 puna preporuka s moje strane. Da ne bude da svaki cigo svog konja hvali, ne vozim vise to auto, promijenio sam, ali i dalje ga se sjetim s blagom nostalgijom iako sam na bolje presao :) Ja sam posjedovao istog ovakvog (Dinamique) kao Better Men, s tim da je moj bio 2010, dakle prije face lifta. Bio sam prezadovoljan, presao 60000 i osim redovnog servisa nije bilo drugog razloga da idem majstoru. Jako je udoban, ima dobar gepek, ova prica o nepreglednosti mi nije jasna, pa nije puskarnica, glupost. I ovaj 1.5 dci je odlican motor takodje, pa sto se toga tice mislim da se neces izraditi ni za jednu varijantu. Ima finih primjeraka za tih nekih 15-16 kKM. A za servis imas finih alternativa i mimo ovlastenih, jeftiniji, a kvalitetan servis, tipa Edvina, tipa jednog momka u Zenici...
milojicabrzi

#36 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by milojicabrzi »

....Megan jeste malo nezgodan i nepregledan za rikverc, ali dok se ne naviknes (podsjeti me na Opel Kadet -suza).

Naime, predmeti iza tebe ti se uvijek cine blizi nego sto jesu (zakleo bi se da si prisao branik-u-branik nekom autu, a kad izadjes, vidis da ima jos pola metra-metar).

Uglavnom, brzo se covjek navikne pa zna otprilike orijentaciju :-D

I od mene, sve preporuke za ovo auto. Amortizacija odlicna, lezanje na cesti i udobnost na nivou, dosta je prostrana kabina (na parkinzima primijetim da je osjetno siri i veci od auta iz klase, narocito od Golfova 5-ice ili 6-ice).

Gepek je solidan, ono, bas je auto kompakt u pravom smislu te rijeci.
goran16v

#37 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by goran16v »

Koliko ja znam Generatio nije "samo" paket opreme neko model Meganea iz Turske koji se pravi za manje zahtjevna trzista, odgovor na Astru Classic i Octaviu Tour, nema karticu nego konvencionalni kljuc, mislim da je brzinomjer analogni, povisen ovjes, manje felge, cak mislim i da ima neke razlike u lajsnama. Prijatelj ima upravo ovakvog kakav sam opisao, mozda neko 2011. godiste.
il dottore

#38 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by il dottore »

goran16v wrote:Koliko ja znam Generatio nije "samo" paket opreme neko model Meganea iz Turske koji se pravi za manje zahtjevna trzista, odgovor na Astru Classic i Octaviu Tour, nema karticu nego konvencionalni kljuc, mislim da je brzinomjer analogni, povisen ovjes, manje felge, cak mislim i da ima neke razlike u lajsnama. Prijatelj ima upravo ovakvog kakav sam opisao, mozda neko 2011. godiste.
Iz nase perspektive ja ne bih tom generationu te razlike smatrao kao mane
Ako je neko bolje upucen moze pojasniti
stabanick

#39 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by stabanick »

Better Man wrote:
Ako je Expression oprema onda je Berlina, a ne Generation. Možda je auto na zimskim gumama, pa je bivši vlasnik stavio 15-ke felge. Ja sam sebi kad sam kupio auto, uzeo 4 čelične felge 15-ke i zimske gume 195/65/15, jer mi je bilo isplatnije nego da uzimam 16-ke zimske gume. Ljetne su mi na alu felgama 16-kama. Senzori za parkiranje i navigacija nisu dio Expression opreme, već je bivši vlasnik to ugradio dodatno, tj. prilikom kupovine auta tražio to kao dodatnu opremu. Glede mjenjača s 5 brzina, očigledno je riječ o najslabijoj verziji diesel motora i on dolazi s 5 brzina, a ne 6. Glede kaska zavisi od straosti auta i kilometraže i znaj da kasko nije samo protiv krađe, već i sudara.
Onda odlično. Negdje sam pročitao kako Berline nema mjenjač s 5 brrzina, ali čini se da samo dizelski motor od 90 ks (najslabiji) ima mjenjač s 5, a ostali modeli dolaze s mjenjačem od 6 brzina. Prije bih se odlučio na Megane 110 ks, mada možda ni ovaj slabiji nije loš (al' vjerovatno nešto više tromiji). Mislim da 16-ke ili 17-ke alu felge bolje 'čuče' (bolji je sveukupni dojam).

Ovo je novi Megane na njihovoj ponudi (110 ks) s felgama 15-kama također. http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=15950

Mislim da ću ići na kasko. Sada ne znam koliko bi me izašao full paket za recimo ovaj gore model (starost auta je 4 godine, nov ne znam koliko je bio, eh sad još ta amortizacija...)
shlauf

#40 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by shlauf »

Imam ovog Megana samo što je 2010. godina i sa istim motorom je od 81 KW. Živahan motor dok je onaj od 63 KW malo trom. U ove verzije dolazi drugačija vodena pumpa pa je samim tim i skuplji veliki servis. Prosječna potrošnja ali samo gradska najviše kad je špica je 6,9l/100 km.
goran16v

#41 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by goran16v »

il dottore wrote:
goran16v wrote:Koliko ja znam Generatio nije "samo" paket opreme neko model Meganea iz Turske koji se pravi za manje zahtjevna trzista, odgovor na Astru Classic i Octaviu Tour, nema karticu nego konvencionalni kljuc, mislim da je brzinomjer analogni, povisen ovjes, manje felge, cak mislim i da ima neke razlike u lajsnama. Prijatelj ima upravo ovakvog kakav sam opisao, mozda neko 2011. godiste.
Iz nase perspektive sve sto se moze pokvariti, a cega nema nije mana...
zrakomlat

#42 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by zrakomlat »

goran16v wrote:
il dottore wrote:
Iz nase perspektive sve sto se moze pokvariti, a cega nema nije mana...
Baš tako.
goran16v

#43 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by goran16v »

Ja se sjecam prica iz tamo neke 98-2000, nemoj auto sa aibagovima, to puca samo od sebe, skupa zamjena, bolje je jez toga, nemoj sa abs-om, to ima senzore, kad se pokvari cifra da se zamjeni, nemoj sa katalizatorom, to se zacepi pa moras da skidas, nemoj s klimom, nezdravo, a skupa da se popravi kad se pokvari. Cini mi se da je i danas slicna stvar, nemoj sa dpf-om, nemoj sa aktivnim zamajcem, nemoj s ovim - nemoj s onim. Mi zanemarujemo napredak u tehnologiji i performansama koji za sobom vuce skuplje odrzavanje, mi bi ako ikako moze dizajn iz 2014. a tehnologiju iz 2000, zato Golf 2 i dan-danas jest 3 milje maraka!
Qler

#44 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by Qler »

Ja davno prodavao fiestu (cca 2010 godina), i odvezem je na autopijacu.. dodje lola, kaze hoce kcerki da je kupi.. gleda on (ona ghia opreme bruka)... kaze je ima servo. Reko naravno... UUUUUU kaze, nista... imao sam ja auto sa servom, to je za as izgubis kontrolu nad autom, ne smijem ja to njoj uzeti... ja ostao bez texta...
Drvosjeca iz Dejcica

#45 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

goran16v wrote:Ja se sjecam prica iz tamo neke 98-2000, nemoj auto sa aibagovima, to puca samo od sebe, skupa zamjena, bolje je jez toga, nemoj sa abs-om, to ima senzore, kad se pokvari cifra da se zamjeni, nemoj sa katalizatorom, to se zacepi pa moras da skidas, nemoj s klimom, nezdravo, a skupa da se popravi kad se pokvari. Cini mi se da je i danas slicna stvar, nemoj sa dpf-om, nemoj sa aktivnim zamajcem, nemoj s ovim - nemoj s onim. Mi zanemarujemo napredak u tehnologiji i performansama koji za sobom vuce skuplje odrzavanje, mi bi ako ikako moze dizajn iz 2014. a tehnologiju iz 2000, zato Golf 2 i dan-danas jest 3 milje maraka!
Imaš pravo, ja znam ovdje ljude na forumu koji su maksuz skidali ABS sa auta jer kao eto bolje bez nego sa ABS-om, haj' ti hajvanu objasni. :(
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#46 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:Ja se sjecam prica iz tamo neke 98-2000, nemoj auto sa aibagovima, to puca samo od sebe, skupa zamjena, bolje je jez toga, nemoj sa abs-om, to ima senzore, kad se pokvari cifra da se zamjeni, nemoj sa katalizatorom, to se zacepi pa moras da skidas, nemoj s klimom, nezdravo, a skupa da se popravi kad se pokvari. Cini mi se da je i danas slicna stvar, nemoj sa dpf-om, nemoj sa aktivnim zamajcem, nemoj s ovim - nemoj s onim. Mi zanemarujemo napredak u tehnologiji i performansama koji za sobom vuce skuplje odrzavanje, mi bi ako ikako moze dizajn iz 2014. a tehnologiju iz 2000, zato Golf 2 i dan-danas jest 3 milje maraka!
X
A danas kad istom tom prodajes auto,prvo pita ima li klimu,ako nema okrece se nalijevo krug.
:lol:
madner

#47 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by madner »

Sve super, samo DPF nema nikakav pozitivan efekt na vozaca. Osim sto motor ima malo manje snage, mada neki smatraju da to nije pozitivno. :D
ado-šampion

#48 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by ado-šampion »

Slazem se s tobom generalno, ali to je realnost kod nas. Neko ko vozi 20-25 godina staro auto njemu je uspjeh da uzme 2007., lupam, pa makar bila i Dacija. Mi smo gledajuci prosjek dosegli standard automobila s pocetka 21. stoljeca, negdje 2000.-2002., i to benzinca, jer je dizel upitan. Realno, neko ko auto plati 5-6 hiljada sta ce kad mu rikne turbina i treba dati 5-6 stoja za reparaciju.

S druge strane, druga krajnost su ljudi koji imaju malo vise para, pa daj da nema plivajuci, daj da nema DPF, pa da je ikako da nema ni turbinu a da ide i trosi ko TDI. Jarane ako dajes 15-20 hiljada za auto a puno ti dati 5 stoja za popravak, nemoj uzimati dizela, to nije auto za tebe i tacka.

Ovaj Megane s linka je pravo fin. Samo, kad pogledam ovaj tapacirung vrata meni padne mrak na oci. Ko reciklaza kanistera. Stave po gornjem dijelu table mekanu plastiku, tamo gdje se nicije ruke apsolutno nikad nece naci (makar dok auto koristis kao prevozno sredstvo :D ), a na vrata gdje obicno drzis ruku, tu stave ko od kanistera, ni truna tkanine, ne daj Boze koze, ko je je 30 centi heklanja milja maraka. :-)
Gandra_1

#49 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by Gandra_1 »

Prije godinu dana sam bio u slicnoj dilemi P308, Focus, Megane i C4 godiste oko 2008 koji se uklapaju u cijenu od max 15.000 KM... U sustini za mene nije ni bilo dileme od pocetka mi se najvise svidjao P308, jer jednostavno volim kad mi se svidi sve na autu od dizajna do unutrasnjosti...

Tako da sam prije nekih godinu dana kupio u jednoj auto kuci uvezen P308, 1.6 HDI, 110ks, 2008g, presao bio 128.000km (garancija na kilometrazu), sa najboljom opremom i panoramskim krovom za 14.000 KM, sto mi je sa zastitom i registracijom na kraju izaslo na 15.000 KM...

Vozim ga evo malo vise od godinu dana i ja sam prezadovoljan i uzivam u voznji i svi koji sjednu u auto budu odusevljeni na prvu... Za godinu dana sam presao oko 20.000 km, isao na jedno duze putovanje po Evropi...

Imao sam prije 2 mjeseca jedan ozbiljan kvar a to je da mi je otisla turbina dok sam vozio po gradu, taj kvar me kostao sa reparacijom u Užicu i ugradnjom oko 800 KM, sada sam nadam se miran sto se toga tice... Mana takodjer ovih dizela preko 90ks je i plivajuci zamajac, koji ima svoj vijek trajanja i na odredjenoj kilometrazi mu bude vrijeme za mijenjanje, a njegova zamjena kosta oko 1000 KM, takodjer na ovim motorima zna biti problem i FAP filter, ali on se procisti.. Uglavnom pri kupovini treba voditi racuna i na neka moguca ulaganja u bliskoj buducnosti, jer ipak su to polovna auta, za koja ne znas ko ih je vozio...

Sve u svemu ja uzivam u voznji P308 i auto mi se bas svidja, ima lijep dizajn, unutrasnjost, vrhunsku opremu.. Neka ulaganja sam prihvatio, jer ga namjeravam voziti duzi period... Usput mali servis 100-180 KM, veliki 300-400 KM u neovlastenom servisu...
ado-šampion

#50 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by ado-šampion »

Gandra_1 wrote:Prije godinu dana sam bio u slicnoj dilemi P308, Focus, Megane i C4 godiste oko 2008 koji se uklapaju u cijenu od max 15.000 KM... U sustini za mene nije ni bilo dileme od pocetka mi se najvise svidjao P308, jer jednostavno volim kad mi se svidi sve na autu od dizajna do unutrasnjosti...

Tako da sam prije nekih godinu dana kupio u jednoj auto kuci uvezen P308, 1.6 HDI, 110ks, 2008g, presao bio 128.000km (garancija na kilometrazu), sa najboljom opremom i panoramskim krovom za 14.000 KM, sto mi je sa zastitom i registracijom na kraju izaslo na 15.000 KM...

Vozim ga evo malo vise od godinu dana i ja sam prezadovoljan i uzivam u voznji i svi koji sjednu u auto budu odusevljeni na prvu... Za godinu dana sam presao oko 20.000 km, isao na jedno duze putovanje po Evropi...

Imao sam prije 2 mjeseca jedan ozbiljan kvar a to je da mi je otisla turbina dok sam vozio po gradu, taj kvar me kostao sa reparacijom u Užicu i ugradnjom oko 800 KM, sada sam nadam se miran sto se toga tice... Mana takodjer ovih dizela preko 90ks je i plivajuci zamajac, koji ima svoj vijek trajanja i na odredjenoj kilometrazi mu bude vrijeme za mijenjanje, a njegova zamjena kosta oko 1000 KM, takodjer na ovim motorima zna biti problem i FAP filter, ali on se procisti.. Uglavnom pri kupovini treba voditi racuna i na neka moguca ulaganja u bliskoj buducnosti, jer ipak su to polovna auta, za koja ne znas ko ih je vozio...

Sve u svemu ja uzivam u voznji P308 i auto mi se bas svidja, ima lijep dizajn, unutrasnjost, vrhunsku opremu.. Neka ulaganja sam prihvatio, jer ga namjeravam voziti duzi period... Usput mali servis 100-180 KM, veliki 300-400 KM u neovlastenom servisu...
I moj mladji brat je u isto vrijeme kupio isti taj Pezo, ali njegov je 90 konja, i nema toliko opreme. Slicna je cifra bila. Njegov nema FAP ali ima plivajuci. Dosad nije imao nikakvih problema, osim sto mu je otisao akumulator iz cista mira, sreca bio je u garazi. Raja ga gotivi zbog finog dizajna, posebno unutrasnjosti, sto nije bas cesto u toj klasi, posebno ne za te pare. Uglavnom dobro auto.

Da ubuduce izbjegnes probleme s turbinom sipaj Ineo ulje, ako nisi vec dosad. Ti motori imaju problema s dovodom ulja u turbinu, greska u projektovanju navodno, zacepe se kanali pa turbina ostane bez ulja, pa je dobro koristiti ulje koja ima manje produkata izgaranja, tzv. low saps. Nazalost kod nas nek donedavno ovlasteni servisi su sipali jeftinije ulje (Quartz 9000) vjerovatno kako bi mogli ponuditi nizu cijenu servisa.
Post Reply