Pravila saobraćaja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

obuzdan

#26 Re: Pravila saobraćaja

Post by obuzdan »

hellhammer wrote:
obuzdan wrote:Slika br 1. Po mojoj logici (dakle ne po pravilu :izet: ) normlno je da se skloni onaj ko ima bolju priliku zavisno od situacije.

Slika br 2. S obzriom da si napisao da se ukljucuje na cestu iste vaznosti (sto u praksi skoro da nikada ne moze biti slucaj) auto B ima prednost. Inace u realnosti uvijek auto a.
auto b ima uvjek prednost, to sto netko misli da ne treba tako neka oduzme autu b pa ce da se uvjeri na tezi nacin
Mislim da nisi u pravu. Uvijek vazi samo u slucaju koji je gore i opisan. Ne znam odakle si ali ako si iz Sarajeva, mogu ti nabrojat bezbroj situacija i ulica gdje ne trebam nikom nista oduzimati nego je tako. Ne moze neka cesta sporedna imati isti zancaj kao glavna...
hellhammer

#27 Re: Pravila saobraćaja

Post by hellhammer »

obuzdan wrote:
hellhammer wrote:
obuzdan wrote:Slika br 1. Po mojoj logici (dakle ne po pravilu :izet: ) normlno je da se skloni onaj ko ima bolju priliku zavisno od situacije.

Slika br 2. S obzriom da si napisao da se ukljucuje na cestu iste vaznosti (sto u praksi skoro da nikada ne moze biti slucaj) auto B ima prednost. Inace u realnosti uvijek auto a.
auto b ima uvjek prednost, to sto netko misli da ne treba tako neka oduzme autu b pa ce da se uvjeri na tezi nacin
Mislim da nisi u pravu. Uvijek vazi samo u slucaju koji je gore i opisan. Ne znam odakle si ali ako si iz Sarajeva, mogu ti nabrojat bezbroj situacija i ulica gdje ne trebam nikom nista oduzimati nego je tako. Ne moze neka cesta sporedna imati isti zancaj kao glavna...
vidi ovako, to odredjivanje onako i kako kome pase se ne pika, pikaju se samo znakovi na putu, ja kao vozac koji prvi put dodje u neki grad ne trebam razbijati glavu dali je ili nije iste vaznosti, ako postoje znakovi, ulica sa prvenstvom prolaza, dati prednost, stop, po njima i postupiti za sve ostalo je pravilo desne strane
obuzdan

#28 Re: Pravila saobraćaja

Post by obuzdan »

hellhammer wrote: vidi ovako, to odredjivanje onako i kako kome pase se ne pika, pikaju se samo znakovi na putu, ja kao vozac koji prvi put dodje u neki grad ne trebam razbijati glavu dali je ili nije iste vaznosti, ako postoje znakovi, ulica sa prvenstvom prolaza, dati prednost, stop, po njima i postupiti za sve ostalo je pravilo desne strane

Ne moras dolaziti nigdje. Mozda malo banalizirano, ali dopusti da ja to ovako kazem: Covjek iz svoje vlastite avlije izlazi na glavnu cestu ili hajmo reci cestu. Ti prolazis ulicom, pored njegove kuce, on izlazi, ti smatras da on ima prednost? Ja NE. Opet kazem nije to bas isto (mozda i jeste, ko zna) ali ovakvih situacija u SA ima milion gdje nema znaka ali se opet zna da taj koji se ukljucuje ne moze imati prednost...
hellhammer

#29 Re: Pravila saobraćaja

Post by hellhammer »

nisam niti rekao da netko ima prednost sa parkinga, garaze, avlije, njive i slicnih, nego sam za ulice pisao, na temi je bila rijec o ulicama iste vaznosti i uopceno ulicama a ne dvoristima i garazama
obuzdan

#30 Re: Pravila saobraćaja

Post by obuzdan »

hellhammer wrote:nisam niti rekao da netko ima prednost sa parkinga, garaze, avlije, njive i slicnih, nego sam za ulice pisao, na temi je bila rijec o ulicama iste vaznosti i uopceno ulicama a ne dvoristima i garazama

Slazem se. Procitajprvi moj post koji si citirao. Nista drugo nisam ni tvrdio. Rekao sam da B ima prednost u takvom slucaju ali da u relanosti takvi slucaji skoro da ne postoje. Zasto? Jednostavno, regulisamo je saobracajnim znakom...
hellhammer

#31 Re: Pravila saobraćaja

Post by hellhammer »

sam si odgovorio da auto koje se ukljucuje ima prednost a to sto kazes da ne postoje takva uklucenja koja nisu regulisana znakom(mozda u sarajevu) al ja ih susrecem svakodnevno, ja opet kazem znakovi sve govore ako ih nema onda pravilo desne strane i tu nema se sta mnogo diskutovati. ev da ti objasnim jedan primjer, ima jedna raskrsnica sa kruznim tokom saobracaja kroz koju takodjer prolaze dvije tramvajske linije i spajaju se u jedne sine na sredini kruznog, sa jedne strane imaju prednost ulaska u kruzni i izlaska dok na drugoj stranii pri ulasku i izlasku iz kruznog nemaju prednost, za automobile ima 5 ulaza, na 4 ulaza moraju dati prednost vozilima koja su u kruznom toku, dok na 5-tom ulazu imaju prvenstvo prolaza jer ne postoji znak(ide pravilo desne strane) iako taj 5-ti ulaz nije nista vazniji od ovih drugih, sta vise u njemu je 30 ogranicene dok je u drugim 50, ato ti jedan primjer gdje je sve iskombinovano u toj raskrsnici a da opet saobracaj funcionise kao i sve druge i nisam jos nikada vidio da je neku udes bio u njoj jer ljudi citaju znakove i voze po pravilima, ako te bas zanima mogu ti slike raskrsnice ubaciti pa da pogledas
obuzdan

#32 Re: Pravila saobraćaja

Post by obuzdan »

Hebena ti ova raskrsnica brate :)
hellhammer

#33 Re: Pravila saobraćaja

Post by hellhammer »

evo mapa mjesta i ulice oko raskrsnice
https://www.google.com/maps/place/Gau%C ... dcbcf5206e
situacija gdje si desni i imas prednost
Image
situacija gdje tramvaji imaju prednost, dok pored traka za auta mora dati prednost
Image
situacija gdje i auta i tramvaj mooraju dati prednost
Image
cetvrti ulazak za auta gdje moraju dati prednost
Image
i peti krak gdje moraju i auta i tramvaji dati prednost
Image
mahalas505

#34 Re: Pravila saobraćaja

Post by mahalas505 »

Da mi je samo znati sta je razlog pa su stavili da ovi sto ulaze u kruzni tok imaju prednost? Jedino sto mi pada na pamet, da se je tesko ukljuciti u kruzni tok npr. za vrijeme spice, pa da malo to ubrzaju.
hellhammer wrote:situacija gdje si desni i imas prednost
Image
Danguba

#35 Re: Pravila saobraćaja

Post by Danguba »

Sto mozete komplikovati pa to ti je... :-)

1. Onaj koji ide uz brdo, njemu je lakse da se vrati do prosirenja(ako su iste kategorije) a u praksi, vraca se ko je laksi.

2. Osnovno pravilo je kada udjes u neku ulicu da pogledas ima li znakova i sta oni znace a ako ih nema, primjenjuje se ''pravilo desne strane'' ako su putevi iste cvrstoce.

Da vas ne tusim pravilima gdje se izdizanjem desne prikljucne ceste(visocija nekih 20 cm) samo na mjestu prikljucenja oduzima prednost.

p.s. u principu imamo jako lose auto skole i zakonodavstvo koje to regulise. kada sam vidio da je kalesija dobila dozvolu za polaganje vozackih ispita jer su dobili prvi semafor, bilo je to dno naseg kvaliteta a takvih imamo jako mnogo.
hellhammer

#36 Re: Pravila saobraćaja

Post by hellhammer »

mahalas505 wrote:Da mi je samo znati sta je razlog pa su stavili da ovi sto ulaze u kruzni tok imaju prednost? Jedino sto mi pada na pamet, da se je tesko ukljuciti u kruzni tok npr. za vrijeme spice, pa da malo to ubrzaju.
hellhammer wrote:situacija gdje si desni i imas prednost
Image
vjeruj da ni sam neznam, ulica se proteze pored jednog parka i nije prometna toliko kao ostale i u njoj je 30 ogranicenje, al et sta god da je neko zamislio tako je i mora se postovati
kurty

#37 Re: Pravila saobraćaja

Post by kurty »

Danguba wrote: p.s. u principu imamo jako lose auto skole i zakonodavstvo koje to regulise. kada sam vidio da je kalesija dobila dozvolu za polaganje vozackih ispita jer su dobili prvi semafor, bilo je to dno naseg kvaliteta a takvih imamo jako mnogo.
u vakat je i u Brezi jedna raskrsnica semaforizirana bas zbog polaganja... Da se ne ide u druge opstine...
Post Reply