Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

FreakyStyley

#26 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by FreakyStyley »

@uglavnomja

Sve ove procjene su subjektivna stvar, ne kazem, samo mi je simptomaticno sto je mainstream misljenje bh javnosti takvo da su jedan bez drugog karina, sto je besmislica.

Nije Sidran "pisao nesto". Sidranov ratni i postratni opus je jaci i za bosansku knjizevnost znacajniji od prijeratnog.

I prije rata je Sidran napisao scenarij za Kenovicev Kuduz, a Kusturica bez Sidranovog scenarija napravio Dom za vjesanje.

Doli Bell i Otac su za bh kinematografiju znacajni filmovi, to niko ne spori, ali ta simbioza, kako ti to nazivas, izmedju njih dvojice je samo dio njihovih umjetnickih zivota, ali ne i vrhunac.
uglavnomja

#27 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by uglavnomja »

FreakyStyley wrote:@uglavnomja

Sve ove procjene su subjektivna stvar, ne kazem, samo mi je simptomaticno sto je mainstream misljenje bh javnosti takvo da su jedan bez drugog karina, sto je besmislica.

Nije Sidran "pisao nesto". Sidranov ratni i postratni opus je jaci i za bosansku knjizevnost znacajniji od prijeratnog.

I prije rata je Sidran napisao scenarij za Kenovicev Kuduz, a Kusturica bez Sidranovog scenarija napravio Dom za vjesanje.

Doli Bell i Otac su za bh kinematografiju znacajni filmovi, to niko ne spori, ali ta simbioza, kako ti to nazivas, izmedju njih dvojice je samo dio njihovih umjetnickih zivota, ali ne i vrhunac.

dakle dom za vjesanje je bio hit zbog golih sisa ona curice u camcu :D i starih uspjeha kuste. i zadnji film koji je imao mrvu smislene radnje.

realno, film je nula, nekakvi nozevi sto lete, krovovi sto lete, kustine halucinacije ... imao je neku svoju ideju, koja je mogla proci, donekle. domaci film sa prevodom :D

ali sve poslije toga je nidje veze :-) ne samo moje misljenje, pokusaj ukucari neku listu najboljih yu filmova, pa ces vidjeti gdje su ti filmovi.

za sidrana priznajem da ne znam, ne citam i pokusavam da ne gledam ista sto ima veze sa ratom.

bojim se da su za obojicu dolly i otac vrhunci karijere :)
FreakyStyley

#28 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by FreakyStyley »

Ma Dom za vjesanje sam uzeo samo kao primjer, nebitno, hajde. :D
detroit-mercy

#29 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:

dakle dom za vjesanje je bio hit zbog golih sisa ona curice u camcu :D i starih uspjeha kuste. i zadnji film koji je imao mrvu smislene radnje.

realno, film je nula, nekakvi nozevi sto lete, krovovi sto lete, kustine halucinacije ... imao je neku svoju ideju, koja je mogla proci, donekle. domaci film sa prevodom :D

ali sve poslije toga je nidje veze :-) ne samo moje misljenje, pokusaj ukucari neku listu najboljih yu filmova, pa ces vidjeti gdje su ti filmovi.

za sidrana priznajem da ne znam, ne citam i pokusavam da ne gledam ista sto ima veze sa ratom.

Te pizdarije sa letenjem prepisao od Rusa Tarakovskog :mrgreen:. Hebiga, resavska skola vazda dobro funkcionisala, od rokera do fimadzija :mrgreen: .
FreakyStyley

#30 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by FreakyStyley »

Ma i prije Doma za vjesanje bilo je slicnih motiva kod Kusturice. Sad, cime je bio inspirisan, to njega treba pitat.

Pa i u Ocu na sluzbenom putu Malik na kraju odmjesecari u nebo.
muzicar_iz_parka

#31 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by muzicar_iz_parka »

Izlapili jedan i drugi.
Gledao sam Kusturicu kod onog četonje Marića, odlijepio skroz.
uglavnomja

#32 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by uglavnomja »

FreakyStyley wrote:Ma i prije Doma za vjesanje bilo je slicnih motiva kod Kusturice. Sad, cime je bio inspirisan, to njega treba pitat.

Pa i u Ocu na sluzbenom putu Malik na kraju odmjesecari u nebo.
:thumbup:

ali jedna scena u normalnom filmu moze proci, ali citav film baziran na halucinacijama :-)
__Phoenix__

#33 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by __Phoenix__ »

Obojica veoma inteligentni, izuzetno im cijenim za rad u svojim branšama, samo bi se prodali i crnom vragu, ali takav je život umjetnika na ovim prostorima...
breuer

#34 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by breuer »

detroit-mercy wrote:bojim se da su za obojicu dolly i otac vrhunci karijere :)
Te pizdarije sa letenjem prepisao od Rusa Tarakovskog :mrgreen:. Hebiga, resavska skola vazda dobro funkcionisala, od rokera do fimadzija :mrgreen: .[/quote]

e moja američka pudlice kad bi ti samo shvatao značaj i vrijednost umjetnosti Tarkovskog :D

al od amerikanca se to i ne očekuje :D
Danguba

#35 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by Danguba »

Ni Emir ni Nemanja ni Pantelija ni svi zajedno ne vrijede jednog malog Avde. :izet:
York Light 100`s

#36 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by York Light 100`s »

Ma dobro sve i da se može povjerovati da je sada dvojnik umjesto pravog Emira čuj poginuo kao kamandant na liniji :-)
Ma koliki god patriota i Bosanac Emir bio, koliko god volio svoj grad on kao dobitnik zlatne palme ne bih sigurno išao u rov, bio bi sigurno veoma aktivan kao prepoznatljivo lice svoje zemlje trudeći se da privuče svu pažnju medija ali sumnjam da bi bio na liniji.
Ta izjava Avde je meni više umjetničko značenje poput one monodrame Emira Hadžihafizbegovića o izdajicama Bošnjaka "sanjam Emira Kusturicu kako ranjenu djevojčicu nosi u auto i onima gore sa brda psuje mater"
homega

#37 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by homega »

Danguba wrote:Ni Emir ni Nemanja ni Pantelija ni svi zajedno ne vrijede jednog malog Avde. :izet:
Prije da je njihova vrijednost uzajamna :-)
ZOCH

#38 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by ZOCH »

uglavnomja wrote:

A kao o necemu ti kao znas ? Amrice draga amrice... :D prvo cemo kao kao obezvrijediti Kusturicu, pa preko njega obezvrijediti i Sidrana... Nije se citala moria, gledao savrseni krug, U zvorniku ja sam ostavio svoje srce. ALI SE UNDERGROUND vrlo dobro poznaje... OH. EXcuse moi ! :D
ZOCH

#39 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by ZOCH »

I da, niste zaboravljeni :kiss:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#40 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by dr.gog »

breuer wrote:kad bi ti samo shvatao značaj i vrijednost umjetnosti Tarkovskog :D
Ah...Tarkovski je bajka koja može pomaći mozak u čudnom smjeru :D Gdje me podsjeti na tog mračnjaka?

A i ne potcjenjuj detroita, otkud znaš kako neko konta film? Treba tu popričati malo više,jel...

Stalker sam gledao 4-5 puta i svaki put mi je bilo loše.Ostane čovjek bez nade nekako kad se vidi kako liježe da odmori na hladnu zemlju sa kamenom kao jastukom...Možda našem Avdi da preporučimo film..

I nije Kusta tu poenta..

Kusta zapravo živi jedan dugi noir skeč.Može li ova teza druže?
Last edited by dr.gog on 10/01/2015 09:52, edited 1 time in total.
sinuhe

#41 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by sinuhe »

Zašto se ovim legendama, gromadama naslonjenim na šank uopšte daje medijski prostor :-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#42 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by dr.gog »

ZOCH wrote:I da, niste zaboravljeni :kiss:
Ma ne drug, oni su zapravo Optocheni :D
O'zone
Globalni moderator

#43 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by O'zone »

KvaziExpert wrote:vidim naslov na fb, odgovorio mu kusta, avdo se pretvorio u bojler :D
KUSTURICA ODGOVORIO SIDRANU: Pismo duhovnom beskućniku, koji se pretvorio u bojler
NovostiOnline | 09. januar 2015. 12:28 |

"Sarajevski pjesnik, duhovni beskućnik, Abdulah Sidran , napisao je da se Emir Kusturica pretvorio u Panteliju. Šta drugo može da piše čovjek koji se naočigled svoga naroda pretvara u bojler koji i gore i dole rđa a curi i pišti na sve strane.
Emir Kusturica i Abdulah Sidran

Sarajevski pjesnik, duhovni beskućnik, Abdulah Sidran, napisao je da se Emir Kusturica pretvorio u Panteliju. Šta drugo može da piše čovjek koji se naočigled svoga naroda pretvara u bojler koji i gore i dole rđa a curi i pišti na sve strane.

Svaki čas se iščekuje da Akademik svečano eksplodira. Kako bojleru i dolikuje ?!

Šta drugo da radi nego da zamišlja kako se drugi likovi iz njegovog života pretvaraju u nešto drugo. Ne moraju se listati knjige iz psihoanalize da bi se došlo do srži Sidranovih govnarija. To se traži po kontejnerima velikih pjesnika gdje je čovjek bojler čeprkao čitav život tražeći inspiraciju. Lista osoba kojima Sidran duguje novac je poduga i da bi dugovanja bila otpisana Sidran mijenja biografije svojih savremenika !

Ako je Kusturica u ratu poginuo braneci Sarajevo, a Udba umjesto njega namontirala Panteliju, kako je onda Sidran 2008. godine, u aprilu, došao na Mećavnik da ponudi Kusturici scenarij cija bi naplata obezbjedila penziju koju nije zaradio braneći Sarajevo i pišući borbene stihove "Naša je Drina, Meka i Medina!".

Dolazak na Mećavnik je bio stari trik sarajevskog šibicara: stavio je na sto napisane tri stranice koje bih ja trebalo da ponovo napišem onda i snimim film! Čak i da nije tako što ne ode Panteliji nego dodje do Kusturice? Kada je nešto kasnije bio na pragu da izgubi očinji vid i kada u Sarajevu nije bilo sponzora (kažu tamo nema mjesta gdje se nije provalio ) stigao je kod Kusturice po pomoć da operiše katarktu!? Kako je onda Kusturica a ne Pantelija izvadio iz džepa pet hiljada eura i poslao ga u Sveti Vid gdje imaju podaci ko je operisan a ko je dao novac!

Kada je shvatio da nema ništa od prodaje izanđalog scenarija, zašto se kasnije u intervjuu Ninu pravdao da je za operaciju katarakte "odradio" knjigu "Smrt je neprovjerena glasina" koju potpisuje Kusturica a ne Pantelija.!

Abdulah Sidran je od malih nogu izražavao potrebu da svoju sitnu dušu ukrupni. Kao zaludni turista koji po mjenjačnicama velikog grada traži da mu sitniš od sto eura neko da u papirnoj novčanici. On je zapravo činio sve da ne bude sarajevski miš i zato je pisao poeziju. Posvecivao je Branku Mikulicu, Titu i poput morske drhtulje ženama koje nije mogao da povede u krevet. Tu je bio iskren .. Šteta sto se tada već nije pojavila ideja o Panteliji pa da čovjek koji se uspješno pretvorio u bojler ne doživi slavu koja mu nije pripadala

Ovako, pišući svoje govnarije, živi u ćorsokaku, mijenja uvjerenja brže od vremenskih promjena u gradu gdje živi. Prije dvije godine pisao je u Oslobođenju, dok se nadao da će uzeti lovu: "Protećiće jos mnogo Miljacke dok se ne rodi talenat kao sto je Kusturica". Kada je vidio da nece maznuti svoju milju onda me proglasio mrtvim.

Kakav pokusaj reketiranja. Po logici bojlera koji rđa i curi na sve strane ja bih trebalo da dokazujem kako sam malo živ, a ta istina je mogla da se potvrdi davanjem novca. Tako bih Sidranu dokazao novcem da sam živ i kako" my name is not Pantelija?" A šta ako bi se ustanovilo da je zapravo Sidran u Siriji poginuo kao i mnogi njegovi sunarodnjaci koji se borili protiv Bašara i da je ovaj bojler koji pred nasim očima curi samo zamjena teze?
Čak iako je živ, sumnjam da ćemo se više ikada gledati, ali je važno da nešto sazna prije smrti! I Do sada si me Avdo držao veoma nisko i zato imaš pozdrav od avde!

Emir Kusturica
PM72

#44 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by PM72 »

Kusturicu u posljednje vrijeme handre mediji po regionu za nekakvu uzurpaciju zemljišta pa mu se naš Avdo namjestio na volej.I negativna reklama je dobra reklama - za obojcu.Meni je žao Avde i potpuno razumijem šta je htio reći a to je da je za nas Emir Kusturica poginuo u ratu.Bila bi dobra zajebancija kad bi stavili neki nišan sa natpisom Emir Kusturica 1954 - 1993,da mu počasni vod ispali plotun a Avdo prouči fatihu i prigodan govor.Time bi ga dotukao. :D

Nije ni Emir levat (majku mu,u posljednje vrijeme samo neki belaji sa Emirima ;-) ),školovani je to klošar sa Gorice i neda pardona nikome.Fino kaže narodna - ne diraj u govna jer počnu da smrde.Najlakše mu se bilo iskaliti na starom i bolesnom Avdi koji zaista hrđa kao bojler.Išao na Mećavnik Emiru na noge,ovaj ga ugostio kao rod rođeni još mu platio operaciju (to je živa istina - sam Avdo je to davno pomenuo) i sad čačka u govna.

Avdo,Avdo,zabio si ga sam sebi...
breuer

#45 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by breuer »

dr.gog wrote:Ah...Tarkovski je bajka koja može pomaći mozak u čudnom smjeru :D Gdje me podsjeti na tog mračnjaka?

A i ne potcjenjuj detroita, otkud znaš kako neko konta film? Treba tu popričati malo više,jel...

Stalker sam gledao 4-5 puta i svaki put mi je bilo loše.Ostane čovjek bez nade nekako kad se vidi kako liježe da odmori na hladnu zemlju sa kamenom kao jastukom...Možda našem Avdi da preporučimo film..

I nije Kusta tu poenta..

Kusta zapravo živi jedan dugi noir skeč.Može li ova teza druže?
Kusta naravno živi drugi "noir skeč" (teško da iko može blizu Tarkovskog, čega je Kusta i svjestan), ali taj skeč je jednostavno kompatibilan godinama u kojima je Kusta rastao i radio za razliku od uzora mu što opet ne znači da to nije jedini "naš" stvaralac vrijedan istinskog poštovanja glede filmske umjetnosti.

Tarkovski nije mračnjak?!?, teme koje su obrađene u tim filmovima često podrazumijevaju podsvjesno, san ili ostale ne tako često obrađivane teme ali svaku od njih čovjek doživljava, samo je razlika u tome koliko je ko prepoznaje ili koliko ima hrabrosti da je prepozna. Što se Stalkera tiče, vjera je ono što Tarkovski obnavlja njime, naravno vjera u duhovnost samu i život, ne religijski mit ili slično, ali je to u doba sveopšteg tehnološkog ludila bilo prijeko potrebno iskazati. Ne ostaj bez nade dakle :) samo budi duboko svjestan u kakvom si blatu :skoljka:

I koliko sam ja uspio shvatiti nije Kusta ukrao scenu sa noževima već je čitava scena na rijeci (Dom za vješanje) preuzeta iz segmenta filma Andrei Rublev gdje se prikazuju preostali pagani tadašnjeg ruskog društva uz gotovo identičan religijski proces kao i u Domu.

Što se Sidrana tiče, njega je Emir najbolje opisao svrstavajući mu priču u nešto što on zove "Frojd za kućanice" :D
dpjokala26

#46 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by dpjokala26 »

ko bi znao za avdu da nije bilo kuste. niko. :?
supercali

#47 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by supercali »

maricu maricu reeci sidranu da se ne zajebava :D
PM72

#48 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by PM72 »

Kako to da Sidranu nimalo ne smeta činjenica da je taj isti Zvonko Marić promjenio ime i prezime? Nekad se zvao Bajram Demić.
kakavdanakneiskustvu

#49 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by kakavdanakneiskustvu »

PM72 wrote:Kako to da Sidranu nimalo ne smeta činjenica da je taj isti Zvonko Marić promjenio ime i prezime? Nekad se zvao Bajram Demić.

sjeca li se ko zbog cega je to uradio?
VjecitiStudent

#50 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94

Post by VjecitiStudent »

kakavdanakneiskustvu wrote:
PM72 wrote:Kako to da Sidranu nimalo ne smeta činjenica da je taj isti Zvonko Marić promjenio ime i prezime? Nekad se zvao Bajram Demić.

sjeca li se ko zbog cega je to uradio?
Da postane sarajevski dopisnik Arene, predratne sedmične novine koja je izlazila u Hrvatskoj.
Post Reply