Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mushkile chibira wrote:Vrlo vjerovatno da spadam u ovu skupinu "nezahtjevnih" ljudi i nemrem se sloziti sa klasifikacijom sherbettli dame.
Meni su zahtjevni ljudi svi oni koji na koje trebam potrositi i previse vremena/energije/emocija a znam takvih a da nisu niti glupi, niti da ne znaju sta zele, nit' su nekakvi mrgudi/gundjala tj. da traze dlaku u jajetu.
Ovo sto je klasifikovano pod nezahtjevni takodje po meni nije ispravno, hem se mogu pobrinuti sam za svoje potrebe, hem sam skroman i jednostavan, hem imam i misljenje i stav pa i po neku zelju, znam za bolje i vazda tezim boljem ali svim ovim ne opterecujem svoju okolinu ni na jedan nacin tako da se mogu prepoznati u pojedinim navedenim stavkama dok sam drugim kontradiktoran.
Ovo sto je cLo napisala nekako najbolje odredjuje definiciju (ne)zahtjevnosti - sve je stvar osobne percepcije pa tako svako od nas ima svoju.
Ja sam prilicno bolesna pa sam mozda pogresno shvatila sherbet misleci da ona navodi razlicite razloge zasto nekoga dozivljava zahtjevnim/nezahtjevnim, vise po principu ili/ili a ne kao sve ove osobine skupa u jednom paketu
Hvala za post - imam pitanje, da li ti se ponekad/cesto/rijetko/nikad desilo da te ljudi dozivljavaju kao glupog/manje vrijednog i slicno zbog toga sto nisu u stanju da razumiju koliko je tebi dobro tako sposobnom da sve organizujes i zavrsis sam bez ikakvih potisnutih frustracija?
dobar osjecaj wrote:
Je li ti se desavalo nekad da te zbog toga sto sve rijesavas sam neko dozivljava kao nekoga kome ne treba nista?
Cesce mi se desavalo da mi traze da za druge razrijesavam njihove situacije. Kao:" ti to znas bolje, tebi nije crnjak, ti ces to bolje".... A poneki su onda imali i obraza da kritikuju takva rjesenja, u stilu "nije trebalo tako"
Pa kad nije trebalo, sto nisi ti uradio, ha ya
To je i do odrastanja. Odrastao sam sa samohranom majkom koja je najstarije dijete u porodici i sve oko sebe pazi. Njen brat i sestra joj dodju vise kao djeca. I ostatak familije, kao i prijatelji je uglavnom zovu za pomoc.
Od nje sam naucio vaznost samostalnosti i nezavisnosti. Samo to nekad zna biti kontraproduktivno
ultima_palabra wrote:Zahtjevnost, pa i ekstravagantnost da... ali ako imaju neku podlogu u vidu šarma, obrazovanja, kulture, stila. U suprotnom je to preseravanje oliti pokondirena tikva.
S druge strane, nije dobro ni kad nemaš nikakvih zahtjeva... ljudi to tumače kao da mogu s tobom kako hoće.
Ja lično imam te neke sitne ćeife u kojima uživam, ali ne tražim od drugih da mi ih ispunjavaju... a vidim, nešto slično je @bata već napisao
Ja nikako ne bih stavila znak jednakosti između skromnosti i nezahtjevnosti. Skromnom čovjeku je potrebno malo da bi bio sretan, a to malo može da bira i bude zbog toga okarakterisan kao zahtjevan. Dok "nezahtjevnom" čovjeku može da bude svejedno da li voza mercedesa ili ferarija, a u isto vrijeme bi se osjećao manje vrijedan da voza golfa. Mislim da je zahtjevnost više mentalne nego materijalne prirode. Jer ja nemam puno, ali biram to što imam i nije mi svejedno, tako mi se dešavalo da budem "zahtjevna" što želim tanku, lijepo izrezanu šnitu hljeba, a ne onako samo isklepetanu, nepravilnu i debelu.
Malo sam istinski nezahtjevnih ljudi sreo u životu. Ono par ljudi za koje zaista mogu reći da su nezahtjevni su zapravo najbolji i najsretniji ljudi koje sam upoznao. To su ljudi koji imaju bazično samopuzdanje i kojima ne trebaju drugi da bi ispunili neku njihovu,želju, neku njihovu prazninu, neku njihovu potrebu ili šta već.
Dakle,velika većina ljudi su zahtjevni samo što su oblici izražavanja drugačiji, kod nekih su direktniji (pretpostavljam da postavljač teme kod definicije zahtjevnih,misli na ovu grupu ljudi), a opet ima onih koji to izražavaju na onaj pasivno-agresivni način koji isto tako možebiti tegoban za druge.
Primjer toga sta tebi znaci zahtjevna zena? I sta zapravo volis kad kazes da volis zahtjevne zene?
par primjera: kupovina nikada dosta, pun frizider ona hoce jos, auto malo daj drugo, na more se neide u CG vec (meni mrsku tursku), al i to malo vec daj vise puta, pa daj povedi ovog, cizme se ne kupuju u astra planika vec po muslimanki i nekim ekstra skupim radnjama ali te cizme sto propustaju vodu e za to imaju druge jos skuplje,
Zviz wrote:Pa vecina moje rodbine je jako nezahvalna i pitas me jos kako ih dozivljavam... pa vjeruj mi ko je njih poznavao ni pakao mu nece tesko past Cast izuzetcima.
Ja procita kao da pise nezahvalni... a ti oz zahtjevnin pises... take nepoznam
Kad si već u offtopic krenuo, bolje da si pisao kakve si sve koke ziogu.
dobar osjecaj wrote:
Sta je vama "zahtjevna osoba"?
Osoba s nešto višim ili oštrijim kriterijima po mnogim ili svim pitanjima, obično jednako zahtjevna i prema samoj sebi, često vrlo kvalitetna osoba vrijedna truda, nekad smarajuća pretvore li joj/mu se zahtjevi u krutost ili opsesiju, ponekad i bezvrijedna ako zahtjevi nisu ničim potkrijepljeni, itd ...
cLo wrote:Percepcija zahtjevnosti je individualna. Zahtjevnost čovjeka se mjeri (ne)podudaranjem interesa. Što je disbalans u interesima veći, to su ljudi jedno drugom zahtjevniji. Tako da je suludo okarakterisati nekoga zahtjevnim, jer se sve svodi na osobnu percepciju. Ljudima kojima je sve svejedno su zahtjevni oni kojima ništa nije svejedno. I obrnuto. Ljudima kojima ništa nije svejedno smeta nehajnost i nedostatak osobnosti ljudi kojima je sve svejedno. I ne mora značiti da su ljudi kojima nije svejedno zahtjevni, prije bih rekla da tačno znaju šta hoće. Što naravno ide na živce onima koji ne znaju šta bi.
dobar osjecaj wrote:Cesto cujem ljude da za nekoga kazu "on je pravo zahtjevan", "ti si pravo zahtjevan" ili "on/a nije uopste zahtjevan/a".
U kojim situacijama najcesce koristite ove izraze za nekoga s kim ste bliski ili s kim cesto dolazite u dodir? Sta je vama "zahtjevna osoba"? Da li vam se desi da cesto osjecate da ti "zahtjevni ljudi" zasluzuju da se vise oko njih trudite i na neki nacin osjecate vise postovanja prema njima i obrnuto - da li ljudi koje dozivljavate kao manje zahtjevne zasluzuju manje vaseg postovanja? Hvala.
Razumijem da se svi slazete da je percepcija zahtjevnosti sasvim individualna i da postoji vrlo malo dodirnih tacaka na osnovu kojih bismo svi dozivljavali nekoga zahtjevnim ili nezahtjevnim. To je lijepa podloga za teoretisanje (koje moze proci) ali nije predmet mog interesovanja. Mene i zanima ta individualna percepcija jer se obracam svakome ko naidje na ovu temu pojedinacno.
Zanimalo me je na koga ili koji oblik ponasanja pomislite kad se sjetite nekog koga ste u svom zivotu okarakterisali kao vama zahtjevnog ili nezahtjevnog - bez obzira o kakvoj se situaciji radilo. Zanimljivi su mi i ti vasi licni faktori koji su doveli do toga. Zanima me zasto jako puno ljudi izjednacava gnjavatore sa ljudima dostojnim njihovog truda i postovanja, i obrnuto - zasto jako puno ljudi ljude koji su zapravo sposobni da se sami pobrinu za sve i nemaju poriv da druge gnjave cesto dozivljavaju kao skromne i gotovo priglupe.
sherbett wrote:
Dat ću banalan primjer, al istinit: moj brat je radio ko šanker u jednom od najposjećenijih kafića, sve gori, gužva ovo ono, ja naručujem Baileys i hoću drobljeni led unutra. On je naravno, meni nekako jedva izdrobio taj led...fakat se pomučio, i ja sam gunđala jer nije dovoljno sitan..
Meni je ovo super! Ja volim ljude koji znaju da uživaju u "sitnim" stvarima i kojima baš te sitne stvari donose radost i zato ih se nerado odriču. toe to! Ovo što si napisala ne opisuje zahtjevnu, nego skromnu osobu koja zna da se raduje "sitnicama"
dobar osjecaj wrote: Sta je vama "zahtjevna osoba"?
A šta je za tebe zahtjevna osoba, dobar osjećaj?
Kao i Banksy dosad sam prepoznavala i dozivljavala uglavnom pozitivni oblik meni zahtjevnih osoba - zahtjevan poslodavac koji trazi od tebe da radis kvalitetno ali i svojim primjerom pokazuje kvalitet pa te i poducava i inspirise. Moj partner je pozitivno na dosta nacina zahtjevan jer u svemu sto ga istinski zanima trazi i prepoznaje potencijal i ide do krajnjih granica sto trazi i ocekuje i od mene i od svega i svih.
Medjutim, zadnjih dana nailazim na neke ljude koji kao zahjevne dozivljavaju obicne parazite koji sami nisu spremni ni sposobni uraditi nista vrijedno paznje a reze na sve oko sebe i ocekuju da svi trckaraju oko njih. Ono sto me cudi je koliko ljudi to prepoznaje i dozivljava kao kvalitet i nesto sto ih pokrece.
dobar osjecaj wrote:Cesto cujem ljude da za nekoga kazu "on je pravo zahtjevan", "ti si pravo zahtjevan" ili "on/a nije uopste zahtjevan/a".
U kojim situacijama najcesce koristite ove izraze za nekoga s kim ste bliski ili s kim cesto dolazite u dodir? Sta je vama "zahtjevna osoba"? Da li vam se desi da cesto osjecate da ti "zahtjevni ljudi" zasluzuju da se vise oko njih trudite i na neki nacin osjecate vise postovanja prema njima i obrnuto - da li ljudi koje dozivljavate kao manje zahtjevne zasluzuju manje vaseg postovanja? Hvala.
Zahtjevni ljudi su za mene ljudi koji misle da se svijet vrti samo oko njih, pa ocekuju da su svi duzni da plesu kako oni ocekuju. Tako da obzirom na to svakako ne zasluzuju da se iko trudi oko njih i posebno mi ne izazivaju nikakav osjecaj postovanja. Takve ljude volim da izbjegavam, maksimalno.
Nezahtjevni ljudi su ljudi koji su samostalni i koji se mogu lako snaci u svakoj mogucoj situaciji i nece time opterecavati druge ljude oko sebe.
cLo wrote:
I tebi Bato sigurno smeta kada na svako pitanje dobiješ odgovor - meni je svejedno Koji ćeš sok?-Ma svejedno je. Gdje ti se ide?-Ma svejedno je. Koji ćemo film?-Ma svejedno je. E jbg!!!!! Meni je to recimo baš zahtjevno!
Pogodila si svog Batu ko snajperom.
Kako samo mrzim te ljude kojima je izgleda mrsko i disati! Kad mi kaze da mu je svejedno, pravo mi je zahtjevan Vrlo cesto odrzim nadahnut govor kako je odgovor "svejedno" odraz loseg pristupa zivotu To kad sam raspolozen. Kad sam neraspolozen gundjam u sebi.
A i ja sam tim amebama zahtjevan, jer im remetim mir.
Dakle tvoj post je ispravan, sve je to do licne perspektive.
Mom nekadasnjem cimeru je bilo neshvatljivo sto ja zahtjevam da spavam u mirisnoj posteljini i da je zbog toga cesto perem, dok je meni bilo neshvatljivo da moze spavati u necemu sto vise podjseca na zvjersku nastambu nego na carsaf i cebe
Jedan drugom smo bili pravo zahtjevni
Sa stanovista psihologije ljudi za koje ti se cine da im je mrsko disati su ustvari inoverti i kao takvi tebe koja si vjerovatno ekstravert vecim dijelom, uzasno nerviraju. e da znas i ti prilicno svojim napadnim ponasanjima nerviras introverte.
sherbett wrote:
Dat ću banalan primjer, al istinit: moj brat je radio ko šanker u jednom od najposjećenijih kafića, sve gori, gužva ovo ono, ja naručujem Baileys i hoću drobljeni led unutra. On je naravno, meni nekako jedva izdrobio taj led...fakat se pomučio, i ja sam gunđala jer nije dovoljno sitan..
Meni je ovo super! Ja volim ljude koji znaju da uživaju u "sitnim" stvarima i kojima baš te sitne stvari donose radost i zato ih se nerado odriču. toe to! Ovo što si napisala ne opisuje zahtjevnu, nego skromnu osobu koja zna da se raduje "sitnicama"
ne ovo nije primjer ni zahtjevne a ni skromne osobe, nego bezobraznice koja nema obzira ni prema rodjenom bratu!I jos je svijesna toga i jos se hvali s tim!
ilkbahar wrote:
ne ovo nije primjer ni zahtjevne a ni skromne osobe, nego bezobraznice koja nema obzira ni prema rodjenom bratu!I jos je svijesna toga i jos se hvali s tim!
Ne znam za tebe, ali ja bih za svoju sestru mjesec rukom izdrobila, a ne jbni led, i ne bih to smatrala ni mučenjem, ni zahtijevanjem, već zadovoljstvom. Za koga ćeš činiti takve stvari, ako ne za svoje najbliže? I kome ćeš se obratiti, ako imaš željice, ako ne njima? Ljudi daju bubrege, a ti radiš problem oko leda