Strateški projekti u BiH

jao_situacije

#26 Re: Strateški projekti u BiH

Post by jao_situacije »

daddy-kool wrote:
Fact wrote:OS BiH promašaj u svakome segmentu.Možda da izvojim projekat uknjižavanja vojne imovine za uzorak.

Ali eto:Razvoj OS BiH i ustroj istih - promašaj
OS su ustrojene odlukom VP kada je došlo do one pubune regruta i profesionalnog vojničkog kadra u Banja Luci? Međutim, zašto su promašaj u odnosu na prethodno stanje?
Čuj OS :shock: :roll: jok eto trebalo je da bude i dalje VRS i HVO :lol:
daddy-kool

#27 Re: Strateški projekti u BiH

Post by daddy-kool »

jao_situacije wrote: Moja greška za spol prebacilo me sry :D , ne znam nisam se previše bavio tematikom vidio sam neke ugovore kad su bili objavljeni radilo se o par miliona KM koje su željeznice trebale vratiti, a nisu mogle. O ISP nisam ništa znao niti da je to bilo u igri, ali ko će sad znati šta su se oni stvarno dogovorili. Kako god opet je promašaj na kraju, iako ideja nije loša.
Ideja je imala više smisla kada je konkurencija bila nikakva, a usluge prilično skupe.
Kažem ideja ima smisla i u dugoročnom smislu za Ž FBiH, ali ne bi to nazvao strateškim projektom.
Fact

#28 Re: Strateški projekti u BiH

Post by Fact »

daddy-kool wrote:
Fact wrote:OS BiH promašaj u svakome segmentu.Možda da izvojim projekat uknjižavanja vojne imovine za uzorak.

Ali eto:Razvoj OS BiH i ustroj istih - promašaj
OS su ustrojene odlukom VP kada je došlo do one pubune regruta i profesionalnog vojničkog kadra u Banja Luci? Međutim, zašto su promašaj u odnosu na prethodno stanje?
Nisu promašaj u odnosu na stanje prije,ali to ne znači da je sadašnje stanje dobro.

Vojska je mix tri suprostavljene vojske i nastala je ujedinjenjem te tri vojne postrojbe.

Premda,preko svega toga se može preći,ali i dan danas se vojnici dijele po etničkoj pripadnosti.Što se vidi od toga da svi imaju stacionirane brigade na "svojim" etničko čistim prostorima,te shodno tome se tu i šalju vojnici toga etničkog porijekla(uglavnom).

No nisam toliko mislio na to,koliko na užasno stanje u OS BiH u pogledu opreme,vojne spreme,minimalnog učešća u međunarodnim vojnim akcijama,minimalno izdvajanje za vojsku,uknjižavanje vojne imovine i sl.

a razvoj oružanih snaga jedne države je valjda strateški projekat
daddy-kool

#29 Re: Strateški projekti u BiH

Post by daddy-kool »

:thumbup:

Ja sam oduvijek bio za mnogo veći vojni budžet.
jao_situacije

#30 Re: Strateški projekti u BiH

Post by jao_situacije »

daddy-kool wrote:
jao_situacije wrote: Moja greška za spol prebacilo me sry :D , ne znam nisam se previše bavio tematikom vidio sam neke ugovore kad su bili objavljeni radilo se o par miliona KM koje su željeznice trebale vratiti, a nisu mogle. O ISP nisam ništa znao niti da je to bilo u igri, ali ko će sad znati šta su se oni stvarno dogovorili. Kako god opet je promašaj na kraju, iako ideja nije loša.
Ideja je imala više smisla kada je konkurencija bila nikakva, a usluge prilično skupe.
Kažem ideja ima smisla i u dugoročnom smislu za Ž FBiH, ali ne bi to nazvao strateškim projektom.
Ne znam ja sam kompjuteraš meni je brz internet strateški bitan :lol: ali dobro ja sam se sjetio jer je veći projekat nije da smo ih imali bezbroj pa eto..
jao_situacije

#31 Re: Strateški projekti u BiH

Post by jao_situacije »

Spajanje rudnika sa EP trebalo bi da je uspjeh, barem se za sada tako čini.
daddy-kool

#32 Re: Strateški projekti u BiH

Post by daddy-kool »

Spajanje rudnika sa EP je urađeno kako bi se osigurala ulaganja u novu infrastrukturu na rudnicima, a EP vlasničko učešće i osiguranje u isporuci sirovina. Takođe je prisutna jaka socijalna komponenta u ovom dogovoru.

Složio bih se da je dobar projekat.
jao_situacije

#33 Re: Strateški projekti u BiH

Post by jao_situacije »

Pitanje BH avioprevoznika dosada promašaj teški, nadati se da će doći neko ko zna šta radi i uspostaviti neku saradnju sa nekim poznatim avioprevoznikom.
daddy-kool

#34 Re: Strateški projekti u BiH

Post by daddy-kool »

.
Last edited by daddy-kool on 04/01/2015 21:25, edited 1 time in total.
daddy-kool

#35 Re: Strateški projekti u BiH

Post by daddy-kool »

Reforma pravosuđa i VSTV?

Visoko obrazovanje i bolonjski proces, pojava instant univerziteta - neuspjeh?

Pokušaj BH Airlinesa da preživi, Turkish Airlines odustao od partnerstva - promašaj. Šta je bilo razlog neuspjehu ovog partnerstva?
CuraGrbavica

#36 Re: Strateški projekti u BiH

Post by CuraGrbavica »

Reforma policije...uz postojece entitetske MUPove i Policije Brcko distrikta i 10 kantonalnih MUPova, uspostavljeni SIPA, irekcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za skolovanje, Agencija za podrsku, Agencija za prevenciju korupcije, Ministarstvo sigurnosti....rezultat?... :run:
muzicar_iz_parka

#37 Re: Strateški projekti u BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Avijacija je "skup sport", ni ekonomski jače države od BiH nemaju puno uspjeha sa "nacionalnim avioprevoznicima", ne treba se tu puno zamajavati.

Bila je tema o rudnicima na podforumu ekonomija prje koju godinu, poslovanje rudnika nije baš pozitivno ako se pogleda na učinak, više su na teretu EP BiH nego da koriste. Problem rudnika kao i ostalih državnih firmi je da služe za zapošljavanje politički podobnih il onih koji plate za radno mjesto, malo ostaje mogućnosti za modernizaciju.
Pročitah prije par dana da rudnik u Banovićima zapošljava još 300 radnika, baš čudno nakon izbora. :roll:

Autoput treba najviše nama samima, a tek onda to možemo gledati u nekom kontekstu ogromne isplativosti posebno ako gledamo na neki tranzitni saobraćaj.
Koridor 5C jeste "međunaordni pravac" ali opet ne toliko bitan kako ga mi zamišljamo, da jeste bilo bi više pritisaka od strane EU da se završi. Naravno biće poziivno ako nakon završetka čitavog 5C kamioni iz luke Polče budu išli za Mađarsku preko BiH a mi kasirali putarinu. Naš problem je prije svega pretjerano spora gradnja, ima prednosti za domaće firme, ali čitav projekat pravi poprilično skupim. Dok mi završimo gradnju potrajaće još puno godina, a pitanje šta će tada biti sa lukom Ploče, da li će još biti važna. Slovenci su uspjeli sa lukom Koper napraviti poprilično dobar potez, čini mi se da je ta luka postala dosta jača od svih u bivšoj državi, idealno povezana prugom i autoputem.
Ne znam kakva je carinska procedura za kamione koji bi vozili iz luke Ploče npr. za Mađarsku, ipak izlaze iz EU, ulaze u državu nečlanicu pa opet u EU, koliko to utiče na vrijeme transporta. Ne trebamo očekivati previše koristi.
muzicar_iz_parka

#38 Re: Strateški projekti u BiH

daddy-kool wrote:Reforma pravosuđa i VSTV?
Neuspjeli eksperiment "perpetuum mobile". :D
jao_situacije

#39 Re: Strateški projekti u BiH

Post by jao_situacije »

Uvođenje jedinstvenih registracijskih tablica, identifikacijskih dokumenata itd. djelimično uspješno, predugo traje izdavanje dokumenata.
Uvođenje PDV-a, fiskalizacije i akciza u skladu sa EU, ja bih rekao da su uspješno uveli ali da je naplaćivanje tek od prošle godine donekle krenulo kako treba.
Reforma pravosuđa generalno je dobro urađena određeni segmenti nisu kako treba, kaznena politika koja se njeguje je preblaga, uspostava Tužilaštva i Suda BIH nije loše urađena mada je kadar donekle upitan. Od februara/marta će na snazi biti novi zakon protiv organiziranog kriminala formirat će se novi odjel koji će se baviti samo tim, to sa sigurnošću mogu reći da je urađeno kako treba u datim mogućnostima.
sinuhe

#40 Re: Strateški projekti u BiH

Post by sinuhe »

Strateški projekti bi bili Dodikov referendum na jednoj strani a ukidanje manjeg entiteta na drugoj.
Sa početnih pozicija se još nisu pomjerili iako slave neke, prema njihovom mišljenju, sitne pobjede. :D
mefistofilis

#41 Re: Strateški projekti u BiH

Post by mefistofilis »

pitanje:
da li je EU projekat "dvije skole pod jednim krovom" zamislila onako kako on izgleda danas(djeca su fizicki potpuno odvojena i neminovno se razvija netrpeljivost izmedju njih) ili je to ipak bilo planirano kao prelazno rejesenje u nedostatku bolje ideje.
da li su oni fakat ocekivali da ce ovakav projekt dovesti do "zblizavanja" djece "ovih" i "onih" bas kao sto je i dejton trebao posluziti samo kao osnovica za neki napredak.
ima li ko "potkrijepljenih" odgovora? :D
muzicar_iz_parka

#42 Re: Strateški projekti u BiH

jao_situacije wrote:Uvođenje jedinstvenih registracijskih tablica, identifikacijskih dokumenata itd. djelimično uspješno, predugo traje izdavanje dokumenata.
Uvođenje PDV-a, fiskalizacije i akciza u skladu sa EU, ja bih rekao da su uspješno uveli ali da je naplaćivanje tek od prošle godine donekle krenulo kako treba.
Reforma pravosuđa generalno je dobro urađena određeni segmenti nisu kako treba, kaznena politika koja se njeguje je preblaga, uspostava Tužilaštva i Suda BIH nije loše urađena mada je kadar donekle upitan. Od februara/marta će na snazi biti novi zakon protiv organiziranog kriminala formirat će se novi odjel koji će se baviti samo tim, to sa sigurnošću mogu reći da je urađeno kako treba u datim mogućnostima.
Jedina pozitivna stvar oko reforme policije/pravosuđa je postojanje SIPAe i mogućnost hapšenja na cjelom teritoriju BiH.
Ne može se reći da je reforma pravosuđa dobro odrađena kada ono nakon reforme lošije funkcioniše nego prije.
Pravo sudija i tužioca da jedni imenuju druge kroz VSTV je greška, da to valja koristile bi neke naprednije države taj "sistem", a ne samo postojao kod nas.
Danguba

#43 Re: Strateški projekti u BiH

Post by Danguba »

muzicar_iz_parka wrote:
Jedina pozitivna stvar oko reforme policije/pravosuđa je postojanje SIPAe i mogućnost hapšenja na cjelom teritoriju BiH.
Ne može se reći da je reforma pravosuđa dobro odrađena kada ono nakon reforme lošije funkcioniše nego prije.
Pravo sudija i tužioca da jedni imenuju druge kroz VSTV je greška, da to valja koristile bi neke naprednije države taj "sistem", a ne samo postojao kod nas.
Mislim da nije problem pravosudja organizacione prirode nego kvaliteta kadrova. Mogao bi ovakav sistem funkcionisati ali mi fakat nemamo dovoljno edukovanog kadra koji ce raditi te poslove. I tuzioci i sudije su katastrofalni. Rezultati njihovog rada to najbolje govore.
daddy-kool

#44 Re: Strateški projekti u BiH

Post by daddy-kool »

Činjenica je da je kroz sistem VSTV pravosuđe bar formalno neovisno, međutim bolno je uočljiv nedostatak procesuiranja "velikih riba".
U tom smislu još nešto ne štima. Pozitivni pomaci su Ustavni sud i Sud BiH.

U drugom smjeru imamo puštanja osuđenih ratnih i drugih zločinaca na slobodu, nakon čega oni bježe u druge zemlje. Takođe nedavni upad u prostorije Klixa po meni još jedan u nizu mismanagementa.
jao_situacije

#45 Re: Strateški projekti u BiH

Post by jao_situacije »

Danguba wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
Mislim da nije problem pravosudja organizacione prirode nego kvaliteta kadrova. Mogao bi ovakav sistem funkcionisati ali mi fakat nemamo dovoljno edukovanog kadra koji ce raditi te poslove. I tuzioci i sudije su katastrofalni. Rezultati njihovog rada to najbolje govore.
Čovjek je objasnio. Mi još uvijek imamo needucirane tužitelje i sudije, do kad će to tako biti ja ne znam ali hipotetska situacija sudija/tužitelj xy star preko 40 godina koji treba da usvoji novi sistem rada nakon što je studirao, položio pravosudni ispit i radio u drugom sistemu, nema šanse da će on dobro radit, a opet neće da se odrekne dobre plate i pozicije jer se "školovao za to" to je u slučaju da radi sve moralno i etički i da nije korumpiran.
Situacija je ovakva danas tužitelj vodi istragu protiv lica nn za krivično djelo nema više istražnog sudije, policije itd. u sudnici on nema veće ovlasti od druge strane tj. advokata, ljudi se na takav sistem moraju naučiti. 10 godina jeste prošlo ali ipak je u pitanju BiH, a svi znamo kakav je "bošnjo".
CuraGrbavica

#46 Re: Strateški projekti u BiH

Post by CuraGrbavica »

VSTV? :izet:
Advokati biraju sudije i tuzioce?..koga ce izabrati, a tko ih placa...interesantno...
jao_situacije

#47 Re: Strateški projekti u BiH

Post by jao_situacije »

Privatizacija naftne industrije - teška fula!
kamberovica polje

#48 Re: Strateški projekti u BiH

Post by kamberovica polje »

Poljine Hillz očito :D
Gojeni H

#49 Re: Strateški projekti u BiH

Post by Gojeni H »

6. Spajanje rudnika sa EP (uspješno za sada)
Niti se slazem da je ideja dobra, niti mislim da je i takva nakaradna kakva je, dobro sprovedena.
Plate ljudi po termoekektranama u odnosu na plate rudara su dovoljan pokazatelj.
Rudnici moraju raditi na trzisnom principu. Svi moraju raditi na trzisnom principu.
Konstantno se prodaje ubleha narodu o "nasim resursima", "nasim energentima" ... i slicna kvazi patriotska spika, koja je ustvari izdajnicka propaganda kako drzava ne bi ekonomski napredovala, a "begovske porodice" i njihov uticaj postali irelevantni.
7. Reforma visokog obrazovanja - bolonjski proces + pojava privatnih instant univerziteta (društveni promašaji)
Neki od najjacih univerziteta na svijetu su privatni. Nije u tome problem. Problem je u regulativi.
Cijenim da ce se i to ubzo rijesiti, jer ce po trzisnom principu, studenti preferirati diplome koje mogu proci bilo gdje u svijetu, a univerziteti ce nastojati da dobijaju akreditacije da bi mogli biti "konkurentni".
8. Reforma pravosuđa i VSTV ?
Katastrofa i ako ne najveci onda jedan od najvecih problema u BiH.
11. Fiskalizacija i uvođenje PDV. (uspješan projekat koji je značajno povećao budžetske prihode).
Fiskalizacija je na osnovu cisto licnog opazanja unistila barem 20% malih i srednjih preduzeca. Mislim da ne pretjerujem.
13. SIPA (uspješno)

Dokle god su u njoj cetnici, SIPA ne moze biti uspjesan projekat.

Ostalo se manje-vise slazem.
daddy-kool

#50 Re: Strateški projekti u BiH

Post by daddy-kool »

6.
Situacija kod nas nije dobra, a jedno od najjadnijih svari je naše društveno uređenje i usmjerenje. Kapitalizam (i to onaj najliberalniji) nam je nametnut sa strane kao posljedica globalnih tokova, ali naše društvo nije nikada odlučilo da se svjesno okrene u tom smjeru. Pokazatelji su mnogi: od broja zaposlenih u državnim i javnim preduzećima, visina plata, do zakonskog okvira koji bi garantovao jednaka prava svima. Mislim da je društveni konsenzus kod nas (a čini mi se i u regiji) i dalje za socijalističko samoupravljanje.

Ideja spajanja rudnika nije bila da rudari imaju plate kao zaposleni u TE, niti će kada imati, nego da se spriječi socijalna katastrofa koja bi nastala otpuštanjem nekoliko hiljada hranitelja porodica iz ovih neperspektivnih rudnika. Velika većina ovih rudnika su nerentabilni i proizvode loš ugalj, sa izuzetkom Banovića koji i nisu ušli u ovu igru, i da postoji slobodno tržište 80% bi sutra propalo. U tom socijalnom smislu ovo je bio dobar projekat. U liberalno kapitalističkom gledanju ovo je bio loš potez.

7.
Kod pojave privatnih univerziteta nije trebao biti akcenat na "privatnom", nego na kvaliteti i inflaciji ustanova za visoko (do)školovanje čija je svrha bila i ostala proizvodnja nepotrebnog kadra za državna i javna preduzeća i administraciju. Tržišni princip kako ga zamišljaš neće funkcionisati jer nema potrebe za ovim kadrom, nego se ljudi školuju i nadaju da će se moći zaposliti u državnu firmu, ili se doškoluju da dobiju bolju platu opet u državnoj firmi.

11.
Fiskalizacija je smanjila mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza. Ako su te firme lovile u mutnom i preživljavale, onda nije čudno da su pojavom fiskalizacije i nestale.

13.
SIPA je policijska agencija koja radi na cijeloj teritoriji države i bila je prijeko potrebna. Slažem se da se mora kadrovski izbalansirati i početi raditi i kod Baje.
Post Reply