lajkam muhamuha_sa wrote:lajkam sto spreca lajka.
jos malo pa cemo zajednicki selfi nacinit.
NEPOZNATE RIJEČI
- spreca
#26 Re: NEPOZNATE RIJEČI
- drag_gost
#27 Re: NEPOZNATE RIJEČI
E da, smeta mi i "zurka" i "parti". Sta bi sa silnim dernecima? Jesam ters. 
- spreca
#28 Re: NEPOZNATE RIJEČI
niko vise ne ide na sijelo i igrankudrag_gost wrote:E da, smeta mi i "zurka" i "parti". Sta bi sa silnim dernecima? Jesam ters.
- muha_sa
#29 Re: NEPOZNATE RIJEČI
idemo na fud parti.
-
Zastozato
#30 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Mene opet nervira rijec 'dernek', jednostavno mi ne pase. Fraza koju ne mogu da svarim je 'nidje veze', pogotovo kad se koristi i kad treba i kad ne treba. I naravno, satrovacki za skoro svaku rijec ili frazu. Kako mi to ide na zivce.
- muha_sa
#31 Re: NEPOZNATE RIJEČI
nemoj mi na satrovackiZastozato wrote:Mene opet nervira rijec 'dernek', jednostavno mi ne pase. Fraza koju ne mogu da svarim je 'nidje veze', pogotovo kad se koristi i kad treba i kad ne treba. I naravno, satrovacki za skoro svaku rijec ili frazu. Kako mi to ide na zivce.
- derion
#32 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Men užasno nervira ono "elem" ili kako ga već pišu.
Inače, nemam (pre)velikih problema sa stranim riječima (forinizmima
), ukoliko su prošle neku vrstu vremenske karantine, pa se uključile u zajednički tor bosanskih (i sličnim nam jezikâ) riječi. A jezik nam je, uostalom, kao i mnogi drugi, pod silnim napadom prvenstveno engleskih izraza. Ali tako je uvijek bilo, samo su to prije bile grčke, talijanske, turske, njemačke, francuske...
Inače, nemam (pre)velikih problema sa stranim riječima (forinizmima
Last edited by derion on 28/12/2014 10:05, edited 1 time in total.
-
Zastozato
#33 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Ma uredu satrovacki, ali bas za svaku rijec, ne znam, nekad se malo pretjeruje.muha_sa wrote:nemoj mi na satrovackiZastozato wrote:Mene opet nervira rijec 'dernek', jednostavno mi ne pase. Fraza koju ne mogu da svarim je 'nidje veze', pogotovo kad se koristi i kad treba i kad ne treba. I naravno, satrovacki za skoro svaku rijec ili frazu. Kako mi to ide na zivce.nekad se prvo satrovacki pa tek onda maternji ucio
-
Zastozato
#34 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Jao kad cujem Hrvate i ono frendica, hoce mi nesto biti.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#35 Re: NEPOZNATE RIJEČI
"Rogobatno" je riječ koju nikad nisam u potunosti razumjela.
Od kako mi je profa engleskog jednom rekla "Ova rečenica ti je rogobatna" do dan danas nikako da uhvatim pravo značenje te riječi..
- drag_gost
#36 Re: NEPOZNATE RIJEČI
E da, smeta mi "akvizicija". "Milan Đurić bi mogao biti prva akvizicija izbornika Mehmeda Baždarevića". Onda otvoris rijecnik i vidis sljedece: akvizicija - (lat. acquisitio) tečevina, stečeno dobro, zarada; nabavljanje; zadobivanje, stjecanje. Ko ne zna, pojam akvizicija se najvise koristi u ekonomiji, dok su nasi blog novinari poceli da ga koriste u novinarstvu. Naravno, totalno nepismeno i deplasirano
. Pa je li bolje napisati: "Novo pojačanje bi mogao biti Milan Đurić"? Al' neee, valja peglat' narod, a to sto su govornici kao Ciceron, a pola km u dzepu imaju nazivaju "tranzicijom". Tranzicija maj es. 
-
golman
#37 Re: NEPOZNATE RIJEČI
subverzija
implicirati
avangarda
plebiscit
destrukcija
tendencioznost
maliciozan
grotesno
mistifikacija
implicirati
avangarda
plebiscit
destrukcija
tendencioznost
maliciozan
grotesno
mistifikacija
- drag_gost
#38 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Eurosa wrote:Evo kako bi izgledala Emina bez turcizama
Sinoć kad se vratih iz toplog javnog kupatila,
Prođoh pokraj vrta starog voditelja Islamske molitve.
Kad tamo, u vrtu, u hladu jasmina,
Sa vrčom u ruci stajaše Emina.
Isuse što je lijepa! Tako mi Islamske vjere,
Stid je ne bi bilo da je kod imperatora!
Pa još kada šeće i plećima kreće…
Ni zapis učitelja Islamske škole više mi pomoć’ neće!
Ja je uljudno pozdravih, al’ moje mi Islamske vjere
Nije htjela ni da čuje lijepa Emina,
No u srebren vrč zahitila vode
Pa po vrtu ruže zalivati ode;
S grana vjetar zapuhnu pa niz pleći puste
Rasplete joj one pletenice guste,
Zamirisa kosa k’o Hyacinthus orientalis plavi,
A ja doživjeh blaži vertigo u glavi!
Malo ne posrnuh, Islamske mi vjere,
No meni ne dođe lijepa Emina.
Samo me je jednom pogledala mrko,
Niti mari, bezobraznica jedna, što za njome crkoh!…
Samo sto Allah nije turcizam, ali da ne idemo dalje.
Amejziran sam.
- muha_sa
#39 Re: NEPOZNATE RIJEČI
after parti u grin rumu.
namah iza stejdza
namah iza stejdza
- O'zone
- Globalni moderator
#40 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Zar ne bi da je jezik živo biće i da se mijenja, razvija, nadopunjavali i uvodi nove rijeci za nove izume.
Jedna od riječi koja me blago iritira "Event"
-
kakavdanakneiskustvu
#41 Re: NEPOZNATE RIJEČI
O'zone wrote:Zar ne bi da je jezik živo biće i da se mijenja, razvija, nadopunjavali i uvodi nove rijeci za nove izume.![]()
eventuša
- ilkbahar
#42 Re: NEPOZNATE RIJEČI
super objasnjeno, shvatli smo sta znaci nejse, ali sta znaci ele, elem, helem i slicno sto se ubaciju prije ovog nejse?drag_gost wrote:"Hele nejs", "ele nejse", "nejse" je turcizam (pravilnije je reci orijentalizam) i vijekovima se koristi na ovim prostorima. Nase nane, bake, djedovi su to culi do svojih. Nastalo je od turskog "neyse" sto znaci "nema veze" ili "nije vazno". Nije to odjednom pocelo da se govori, kao ni "duvar", "karpuza", "jogurt", "jorgan", "kasika", "carapa", itd. (sve orijentalizmi). Neke su zastarile u nasem jeziku i mogu se cuti na selima i od starijih ljudi cesto, dok mnoge od tih rijeci koje su usle u nas jezik kao "nejse" i dan danas koristimo svi.spreca wrote:hele nejse ili ele nejse ti je nesto kao nije vazno...hele nejse idemo dalje .......ovo je veoma stara rijecberenice wrote:Mene je dugo iritiralo ono HELENEJS... Ne znam, mozda je do mene, ali ja to nikad prije nisam cula i onda su odjednom svi poceli to da govore. Iz konteksta sam skontala da to znaci nesto kao "bilo kako bilo" ili slicno, ali ja se dan danas ne usudjujem to izgovoriti. I hejt dis wrd.Smeta mi kada cujem da se neko razbacuje rijecnikom, a isto moze da kaze rijecima koje svi razumiju. To radi valjda da bi dokazao da je nacitan, obrazovan, sta li? Pa cesto cujem "kontent" umjesto "sadrzaj". Smeta mi "lajk", "smajli", "votanje", "sublimiranje" "iskomuniciranje" "patron" "soson" "tebra" "tuknuti" "kum" (upotrijebljen na nakaradan nacin), itd.
- spreca
#43 Re: NEPOZNATE RIJEČI
zato bi ga mijenjali.........od toga se nece bolje zivjeti...........samo ce neke daleke generacije trebati prevodioca da bi razumjeli sta mi danas pisemo......jebes modernizam u jezikuO'zone wrote:Zar ne bi da je jezik živo biće i da se mijenja, razvija, nadopunjavali i uvodi nove rijeci za nove izume.![]()
- drag_gost
#44 Re: NEPOZNATE RIJEČI
"Elem" ili kako neko kaze "helem", "ele" "hele" znaci "dakle". "elem nejse" - "dakle, nije bitno", "dakle, nema veze".ilkbahar wrote:super objasnjeno, shvatli smo sta znaci nejse, ali sta znaci ele, elem, helem i slicno sto se ubaciju prije ovog nejse?drag_gost wrote: "Hele nejs", "ele nejse", "nejse" je turcizam (pravilnije je reci orijentalizam) i vijekovima se koristi na ovim prostorima. Nase nane, bake, djedovi su to culi do svojih. Nastalo je od turskog "neyse" sto znaci "nema veze" ili "nije vazno". Nije to odjednom pocelo da se govori, kao ni "duvar", "karpuza", "jogurt", "jorgan", "kasika", "carapa", itd. (sve orijentalizmi). Neke su zastarile u nasem jeziku i mogu se cuti na selima i od starijih ljudi cesto, dok mnoge od tih rijeci koje su usle u nas jezik kao "nejse" i dan danas koristimo svi.Smeta mi kada cujem da se neko razbacuje rijecnikom, a isto moze da kaze rijecima koje svi razumiju. To radi valjda da bi dokazao da je nacitan, obrazovan, sta li? Pa cesto cujem "kontent" umjesto "sadrzaj". Smeta mi "lajk", "smajli", "votanje", "sublimiranje" "iskomuniciranje" "patron" "soson" "tebra" "tuknuti" "kum" (upotrijebljen na nakaradan nacin), itd.
- Cherry-Cherry
#45 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Frendica, ginić (ginekolog), papić (papa test)
Stejdž mi je odvratna riječ. Niko više ne govori scena, pozornica i bina. Niko više ne govori disko ili diskoteka, a meni su to baš drage riječi. 
-
dragonz
#46 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Da si rekao "estakvirullah" - Bože učini me jevrejem, a ispravno je "estagfirullah" - Bože smiluj se i oprosti mi.muha_sa wrote: estakvirula![]()
Ali ono "dvije i četrnaesta" je vrhunac gluposti izgovora godine na koju misliš.
Last edited by dragonz on 28/12/2014 11:10, edited 1 time in total.
-
mavi
#47 Re: NEPOZNATE RIJEČI
helem neyse je izvedenica od turskog izraza:her neyse - kako god, ma nebitno, nije važno. Her - svaki, svaka...
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- salik79
#49 Re: NEPOZNATE RIJEČI
Eurosa wrote:Te tzv nepoznate rijeci modernijeg porijekla su u pravilu izvedenice iz rijeci engleskog jezika koje su nam proturili nasi vrli diplomati, da se predstave "kao nacitanim",Meni su atraktivniji i privlacniji turcizmi ili germanizmi,u smislu pravilnog razumjevanja istih.
Ejs, Allaha ti i Boga?!
Last edited by salik79 on 28/12/2014 11:20, edited 1 time in total.
-
gagy06
#50 Re: NEPOZNATE RIJEČI
A da jezičari "siluju" riječi opet ne bi pasalo. Sve su riječi dobre, samo prave riječi koristiti u pravoj situacji. Pa nadrealisti su od toga pravili komediju...