Smanjenje % doprinosa će sigurno dovesti do povećanja zaposlenosti, kao i do povećanja javnih prihoda po tom osnovu, a vrlo lako i do povećanja plaće. Recimo da se promjeni osnovica obračuna uz smanjenje stopa, destimulisale bi se pojave obračunavanja doprinosa na minimalac što sad radi veliki broj privrednika, i sigurno bi se kratkoročno intenzivno stimulisala potrošnja.walk_M-A-N wrote:CPU je samo nekoliko plaćenika koji traže džabarinu, a MMF dobro plaća od naših para, jer npr. godišnje samo FBiH daje 100 miliona KM kamata.O'zone wrote:Takođe se navodi da MMF traži da se izvrši reforma poreskih sistema (dosta stvari smo do sada popušili jer ih traži MMF) citiram:Mene nakon svega ovog napisanog samo interesuje jesu li CPU normalni?!MMF se zalaže za reformu poreskih sistema u pravcu većeg udjela oporezivanja potrošnje u odnosu na oporezivanje rada i kapitala, smatrajući potrošnju manje promjenjivom poreskom osnovicom u odnosu na plate zaposlenih i dobit, što utiče na stabilnije javne prihode
Na sve ovo bi se mogla još zalijepiti naša vlast i onda nam ga šuknuti tako što će "smanjiti doprinose" ali zato će podići PDV.
Ovo je NAJVAŽNIJE pitanje trenutno, i mislim da ćemo svi zijaniti jer naš priglupi narod sve drugo zanima (otvoriti početnu stranicu Klix pa vidjeti, ili hiljade bezveznih komentara a ovo stoji od jučer).
"Vlast" su opet ljudi bez znanja i stava, koji kao papagaji ponavljaju šta im kaže MMF i EU. Nažalost, i EU je tu da štiti krupni kapital, poslodavce, a ne tamo neke Bosance koji nemaju hljeba ili posla. Ili imaju, nije bitno, ali ne žele da ih PDV oguli do kraja.
Ono što zabrinjava je da je kampanja ŽESTOKA, ovo je samo jedan od brojnih članaka, mišljenja i analiza na portalima, radiju, TV.. koje stvari predstavljaju jednostrano. Ne uzimaju se u obzir svi podaci i porezi recimo evropskih država, jer je ukupno davanje tu negdje, već samo oni koji su kod nas veći. Sve se zasniva na plaćanju svojih i nepismenosti novinara koji i ne znaju kako provjeriti ili imaju zadataka da samo "promovišu evropske vrijednosti".
Ovo sam uzeo kao primjer gdje sve curi. Poenta je da oni i neplaćaju poreze, to su stare afere, godinama njih štite hrvatski ministri finansija. PU donese rješenje, ministar vrati nazad.O'zone wrote:Veće oporezivanje igara na sreću? Veće oporezivanje kladionica kojih ima na svakom ćošku?
Kako se to ne može riješiti, nema veze, zatvori oči, uzmi kredit i idemo dalje, ima li ko prijedlog kako da uzmemo od onih od kojih možemo, krajnih potrošača.
Ili ovo što sam danas pisao, hajmo još pojednostaviti izbjegavanje propisa: http://forum.klix.ba/duznik-firma-izbje ... #p10935490.
Nema nikakvog razloga da mislimo da će smanjenje doprinosa dovesti do povećanja plata. Pa nisu poslodavci-kapitalisti sad neke humanitarne organizacije koje dijele višak. Plata je tržišna kategorija i poslodavac plaća najmanje koliko treba. Višak ostavlja sebi ili ulaže dalje.colt wrote:U predloženim rješenjima ima i pozitivnog i negativnog. Takva rješenja će dovesti do povećanja plata a tim i do povećanja potrošnje. Kad se povećava potrošnja, povećava se i proizvodnja a što može dovesti i do povećanja broja radne snage.
Ne znam ko je "svi u napad" ali mi ovaj komentar govori da ne razumije baš situaciju... "Neki stručnjak" je vlasnik Uniprometa/Ms Wood-a, dakle poslodavac kojemu će direktno porasti prihodi smanjenem doprinosa. I još neki "stručnjaci" su ili poslodavci ili konsultanti MMF-a i sličnih, koji imaju direktni interes ili su plaćeni da propagiraju te ideje.svi u napad wrote: Neki dan u Oslobodjenju komentar nekakvog strucnjaka koji bog mu dao drugu pamet napise kako sa povecanjem PDV na 22% rjesavamo sve probleme.
Što se pdv-a tiče nema šanse za povećanjem, jer je privreda u deflaciji,što znači da joj fali novca. Veća stopa pdv bi samo intenzivirala problem i ubrzala depresiju, povećala kamate i dodatno smanjila investicije. Vjerovatno su stručnjaci brzinski izračunali da bi povećanje stope pdv-a za 2% uslovilo povećanje cijena za 2,5%, ali i povećalo budćetske prihode za 18%. Ono što su zaboravili je da bi destimulisali tražnju i potrošnju, smanjili privrednu aktivnost i u konačnici smanjili budžetse prihode po svakom osnovu.
Nama trebaju upravo obrnuti procesi rasterečenja privrede u cilju stimulisanja privredne aktivnosti. Tačno je da privatnik voli zaraditi, ali više voli zaraditi više dugoročno, nego kupiti mrvice svaki dan. Nema zarade bez rasta, pogotovo tržišta i potrošnje.