atko wrote:Hoce li ijedan kantonalni duznosnik svojim primjerom pokazati sta treba ciniti?
Npr, da udje u tramvaj i ode na posao?
Hoce li ijedna inspekcija u toku ljeta izvrsiti kontrolu kotlovnica, i ostalih vecih objekata koji vrse emisiju stetnih gasova?
Hoce li se poceti primjenjivati taj jebeni tehnicki pregled vozila?
Hoce li dio novca od registracije vozila otici tamo gdje mu je mjesto
Hoce li dio novca koji mi uzmu od plate otici tamo gdje je namjenjen?
Hoce li jebene toplane izvrsiti reparaciju pojedinih postrojenja koja su dotrajala i kojim pravdaju poskupljenje grijanja?
I na kraju ispade problem to sto ja ili neko peti ili deseti koristi 10 minuta auto do posla i 10 minuta nazad kuci da bih radio i zaradio sve te dadzbine da prdonje donose hitne mjere i apele... jednom rjecju MRSH!
Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
-
skojotovski
- Neelix
hos mi ti kupit novije auto??? hajde, dovuci mi nesto novije i ja ti poklanjam ovo svoje pa ga presuj koliko ti volja...dotad...kao sto neko rece...MRSH !!!Better Man wrote:Jedna mjera kojom bi se mogao rješiti dio ovg problema je trajno isklučivanje iz saobraćaja svih vozila marke Golf 1 i 2, dalje tu su svi kadet opeli i ostala Opel vozila koja se više ne proizvode, kao i sva druga vozila starija od 15 godina. Navedena vozila bi trebalo odvući na otpad i presovati.
- amrica
Fakat mi nije jasno sta se bunite, bilo je i gorih magli i smoga prije rata, a bilo manje auta. Sarajevo je u kotlini, da ne kazem u rupi i normalno je da skuplja magla, to bilo oduvijek i bice dok se ne ugrade ventilatori ili ne isusi Miljacka, mozete traziti da se iskljuci 3-4000 auta od mogucih 30-40000 ali i kad bi se to desilo, nikakva korist. Jedino ako ne pronadjete nacin da se Sarajevo grije na solarne celije, da Miljacka ne isparava kad je iznad 0, i da srusite planine oko grada, kao sto neko rece.
- sesalmir
Evo spreman sam da dam svoj doprinos u smanjenju zagadjenja, nudim golfa2 star 21 godinu, sad ce 22 biti za golf5 + 2000km zbog skupljih djelova i odrzavanja. Svima kojima smetaju ''krsevi na cesti odgovorni za maglu'' javite se i pomozite svima ce nam biti bolje.
-
Fox Mulder
Naravno. Jest da sam u USA i ne znam kako je u Sarajevu sada, ali znam za tradicionalne magle. Ima i pjesma:Pala magla do p'o Sarajeva... a nije bilo automobila kad je komponovana, ni industrije nije bilo. Dobro ti konstatova da je Sarajevo kotlina. Nisu auti problem, vec industrija (koje vise i nema pa nije ni ona problem), problem je geografijaamrica wrote:Fakat mi nije jasno sta se bunite, bilo je i gorih magli i smoga prije rata, a bilo manje auta. Sarajevo je u kotlini, da ne kazem u rupi i normalno je da skuplja magla, to bilo oduvijek i bice dok se ne ugrade ventilatori ili ne isusi Miljacka, mozete traziti da se iskljuci 3-4000 auta od mogucih 30-40000 ali i kad bi se to desilo, nikakva korist. Jedino ako ne pronadjete nacin da se Sarajevo grije na solarne celije, da Miljacka ne isparava kad je iznad 0, i da srusite planine oko grada, kao sto neko rece.
-
Rambo-Amadeus
Cuj u njemackoj uredjeno, nema golfova 1 i 2...po ko biva treba i kod nas otet svijetu auta i rec nemas ga vise (kao da se to i u njemackoj radilo)
Svako auto koje REGULARNO prodje tehnicki pregled nema niko pravo "oduzeti i presovati", prema tome ohladite malo glave "burzujske", ili idite u njemacku i francusku sa svojim "visokim" standardima pa tamo serite o "uređenosti"
Svako auto koje REGULARNO prodje tehnicki pregled nema niko pravo "oduzeti i presovati", prema tome ohladite malo glave "burzujske", ili idite u njemacku i francusku sa svojim "visokim" standardima pa tamo serite o "uređenosti"
-
Fox Mulder
Ma pusti "pametnjakovice" koji dalje od Kaknja nisu makli. Auto treba da prodje tehnicki pregled, ma koliko staro bilo.Pa ovdje ima starih oldsmobila i toyoti po 30 godina stari. Prodju na tehnickom i sve OK. A sad u Sarajevu gospoda, gadi im se Golf. Ima ih po 250.000 km presli i ne zagadjuju, stanje k'o fabricko.Rambo-Amadeus wrote:Cuj u njemackoj uredjeno, nema golfova 1 i 2...po ko biva treba i kod nas otet svijetu auta i rec nemas ga vise (kao da se to i u njemackoj radilo)
- Skyfox
jes to pocela raditi u rudniku mrkog ugljamIRCerka wrote:iz nozdrva izlazi crno, kosu perem svaki dan i crna je voda...
mijenjam stan u sarajevu za montaznu kucicu u hercegovini....
Na izlazu sa autoputa, kad se popnes na onu Ilidzansku petlju ko da ti neko baci plahtu preko auta, jos u sumraku... isto film FOG a ne radiju pustaju onu perverziju "magla svuda, magla oko nas..."
- Skyfox
Sta bi onda komentarisali svaki put kad izademo iz tunela - ne bi se mogli izcudavati drasticnoj promjenikaranana wrote:Ma komunisti su imali dobru ideju. Trebalo je minirati i srusiti Ivan. Tako bi imali i ventilaciju sa juga i sredozemnu klimu, a i lakse bi bilo autoput napraviti.
- SsTtEeLlAa
E vala dobro si rekaoFox Mulder wrote:Naravno. Jest da sam u USA i ne znam kako je u Sarajevu sada, ali znam za tradicionalne magle. Ima i pjesma:Pala magla do p'o Sarajeva... a nije bilo automobila kad je komponovana, ni industrije nije bilo. Dobro ti konstatova da je Sarajevo kotlina. Nisu auti problem, vec industrija (koje vise i nema pa nije ni ona problem), problem je geografijaamrica wrote:Fakat mi nije jasno sta se bunite, bilo je i gorih magli i smoga prije rata, a bilo manje auta. Sarajevo je u kotlini, da ne kazem u rupi i normalno je da skuplja magla, to bilo oduvijek i bice dok se ne ugrade ventilatori ili ne isusi Miljacka, mozete traziti da se iskljuci 3-4000 auta od mogucih 30-40000 ali i kad bi se to desilo, nikakva korist. Jedino ako ne pronadjete nacin da se Sarajevo grije na solarne celije, da Miljacka ne isparava kad je iznad 0, i da srusite planine oko grada, kao sto neko rece.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
nisu komunisti imali tu ideju, vec Nazif Gljiva.karanana wrote:Ma komunisti su imali dobru ideju. Trebalo je minirati i srusiti Ivan. Tako bi imali i ventilaciju sa juga i sredozemnu klimu, a i lakse bi bilo autoput napraviti.
- karanana
Pa i Nazif je bio komunista valjda.mIRCerka wrote:nisu komunisti imali tu ideju, vec Nazif Gljiva.karanana wrote:Ma komunisti su imali dobru ideju. Trebalo je minirati i srusiti Ivan. Tako bi imali i ventilaciju sa juga i sredozemnu klimu, a i lakse bi bilo autoput napraviti.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Ono je posebna kategorija, zato sam te i "ispravila".karanana wrote:Pa i Nazif je bio komunista valjda.mIRCerka wrote:nisu komunisti imali tu ideju, vec Nazif Gljiva.karanana wrote:Ma komunisti su imali dobru ideju. Trebalo je minirati i srusiti Ivan. Tako bi imali i ventilaciju sa juga i sredozemnu klimu, a i lakse bi bilo autoput napraviti.
u tramvaju ne vidim gdje sam i dokle sam :S
Samo, sinoc je bilo bolje nego preksinoc...makar sam vidjela auta na 5 metara...
- Troll_Happens
Ti ko da zivis na marsu pa neznas da svako auto koje spolja izgleda ok prodje tehnicki. Jaran platio 50km i zavrsio posao. Samo trebas znat gdje i kad podmazat i fijaker bi ga onda prosao. Fakat grad izgleda sablasno nesto poput silent hill-a. Mislim da su auta najvise kriva za to... industrija nemamo mi to... gdje je normalno da svaka susa vozi danas auto nema logike. Zemlja u siromastvu vise od 45% nezaposlenih ali vozni park sve veci i veci... to se nemoze objasniti ni strancima koji dodju i rade tu... Ako nista drzava je trebala dozvoliti uvoz auta starijih od 7 god, pa i ti auti su bolji od krseva koji vidjamo na cestama starih preko 20-30 god.Fox Mulder wrote:Ma pusti "pametnjakovice" koji dalje od Kaknja nisu makli. Auto treba da prodje tehnicki pregled, ma koliko staro bilo.Pa ovdje ima starih oldsmobila i toyoti po 30 godina stari. Prodju na tehnickom i sve OK. A sad u Sarajevu gospoda, gadi im se Golf. Ima ih po 250.000 km presli i ne zagadjuju, stanje k'o fabricko.Rambo-Amadeus wrote:Cuj u njemackoj uredjeno, nema golfova 1 i 2...po ko biva treba i kod nas otet svijetu auta i rec nemas ga vise (kao da se to i u njemackoj radilo)
-
Fox Mulder
To je ipak vise magla nego smog. Cijela sarajevsko-zenicka kotlina je po izvjestajima sa neta u magli. Nisam tamo, ali problem je geografija, a ne auti. Nema industrije, pa nije ni to. Citam Da je koncentracija cadzi 4 puta veca od dopustene. Sta ti to govori? Problem je u cumuru. Imas hiljade lozista na ugalj. Raja se griju na cumur. Sada je bas problem mikroklime opjevane u pjesmi "Pala magla do p'o Sarajeva". Magla je i u Posavini i Podravini. Nizina, nema vjetra i eto... Sto se tica vozila, imas kola koja ni poslije 250.000 km ne zagadjuju, stanje k'o fabricko. E sad kod vas ima svega, ali auti ne uticu bitno na mikrolimu. Industrija da, ali vi je i nemate, tako da ostaje samo cumur za peci, a sudeci po izvjestajima nije ni to toliko alarmantno. Kako se spusta magla, nema ni "odlaska" drugih polutanata u visine, te ti se onda polako povecava i koncentracija drugih stetnih tvari.Jedan001 wrote:Ti ko da zivis na marsu pa neznas da svako auto koje spolja izgleda ok prodje tehnicki. Jaran platio 50km i zavrsio posao. Samo trebas znat gdje i kad podmazat i fijaker bi ga onda prosao. Fakat grad izgleda sablasno nesto poput silent hill-a. Mislim da su auta najvise kriva za to... industrija nemamo mi to... gdje je normalno da svaka susa vozi danas auto nema logike. Zemlja u siromastvu vise od 45% nezaposlenih ali vozni park sve veci i veci... to se nemoze objasniti ni strancima koji dodju i rade tu... Ako nista drzava je trebala dozvoliti uvoz auta starijih od 7 god, pa i ti auti su bolji od krseva koji vidjamo na cestama starih preko 20-30 god.Fox Mulder wrote:Ma pusti "pametnjakovice" koji dalje od Kaknja nisu makli. Auto treba da prodje tehnicki pregled, ma koliko staro bilo.Pa ovdje ima starih oldsmobila i toyoti po 30 godina stari. Prodju na tehnickom i sve OK. A sad u Sarajevu gospoda, gadi im se Golf. Ima ih po 250.000 km presli i ne zagadjuju, stanje k'o fabricko.Rambo-Amadeus wrote:Cuj u njemackoj uredjeno, nema golfova 1 i 2...po ko biva treba i kod nas otet svijetu auta i rec nemas ga vise (kao da se to i u njemackoj radilo)
-
Rambo-Amadeus
Slazem se sa ovom konstatacijom da drzava treba da poveca ovu granicu, nisam neki strucnjak ali uskoro ce se desiti situacija da ni ona vozila koja ispunjavaju visoke evropske norme o zagadjenju i emisiji stetnih materija neces moci uvesti jer su starija od 7 god, sto je apsurd, kao za nas su stara i stetnaJedan001 wrote:Ti ko da zivis na marsu pa neznas da svako auto koje spolja izgleda ok prodje tehnicki. Jaran platio 50km i zavrsio posao. Samo trebas znat gdje i kad podmazat i fijaker bi ga onda prosao. Fakat grad izgleda sablasno nesto poput silent hill-a. Mislim da su auta najvise kriva za to... industrija nemamo mi to... gdje je normalno da svaka susa vozi danas auto nema logike. Zemlja u siromastvu vise od 45% nezaposlenih ali vozni park sve veci i veci... to se nemoze objasniti ni strancima koji dodju i rade tu... Ako nista drzava je trebala dozvoliti uvoz auta starijih od 7 god, pa i ti auti su bolji od krseva koji vidjamo na cestama starih preko 20-30 god.Fox Mulder wrote:Ma pusti "pametnjakovice" koji dalje od Kaknja nisu makli. Auto treba da prodje tehnicki pregled, ma koliko staro bilo.Pa ovdje ima starih oldsmobila i toyoti po 30 godina stari. Prodju na tehnickom i sve OK. A sad u Sarajevu gospoda, gadi im se Golf. Ima ih po 250.000 km presli i ne zagadjuju, stanje k'o fabricko.Rambo-Amadeus wrote:Cuj u njemackoj uredjeno, nema golfova 1 i 2...po ko biva treba i kod nas otet svijetu auta i rec nemas ga vise (kao da se to i u njemackoj radilo)
sto se tice voznog parka i siromastva kod nas, stvar je veoma jednpostavna, ljudi su ovdje iskompleksirani i dat ce i zalogaj iz usta samo da pred kucu parkiraju bilo sta i da ne idu slucajno negdje pjeske, mada ne treba zanemariti ni to koliko je auto danas zapravo POTREBA, svako je to na svojoj kozi sigurno osjetio...
-
Fox Mulder
Nisam vidio tu konstataciju da je auto staro 30 g nevaljasto. Covjece boziji, auto treba odrzavati i valjt ce. Moze biti i tri godine staro, pa da zagadjuje. Za teh. ispravnost nije uopste bitno godiste auta. Vi koji se ne razumijete u tehniku to tvrdite. Politicari su takvi. Bila je ovdje jedna senatorica i prije 15-tag godina sva glupaca zapjenila da se uvede obavezno trece STOP svjetlo na autima. To je izglasano, ljudi joj se smijali. Tako i kod vas sa granicom od 7 godina. Besmisleno. Ali auti nisu bitni zagadjivaci, industrija je najgora.Rambo-Amadeus wrote:Slazem se sa ovom konstatacijom da drzava treba da poveca ovu granicu, nisam neki strucnjak ali uskoro ce se desiti situacija da ni ona vozila koja ispunjavaju visoke evropske norme o zagadjenju i emisiji stetnih materija neces moci uvesti jer su starija od 7 god, sto je apsurd, kao za nas su stara i stetnaJedan001 wrote:Ti ko da zivis na marsu pa neznas da svako auto koje spolja izgleda ok prodje tehnicki. Jaran platio 50km i zavrsio posao. Samo trebas znat gdje i kad podmazat i fijaker bi ga onda prosao. Fakat grad izgleda sablasno nesto poput silent hill-a. Mislim da su auta najvise kriva za to... industrija nemamo mi to... gdje je normalno da svaka susa vozi danas auto nema logike. Zemlja u siromastvu vise od 45% nezaposlenih ali vozni park sve veci i veci... to se nemoze objasniti ni strancima koji dodju i rade tu... Ako nista drzava je trebala dozvoliti uvoz auta starijih od 7 god, pa i ti auti su bolji od krseva koji vidjamo na cestama starih preko 20-30 god.Fox Mulder wrote:Ma pusti "pametnjakovice" koji dalje od Kaknja nisu makli. Auto treba da prodje tehnicki pregled, ma koliko staro bilo.Pa ovdje ima starih oldsmobila i toyoti po 30 godina stari. Prodju na tehnickom i sve OK. A sad u Sarajevu gospoda, gadi im se Golf. Ima ih po 250.000 km presli i ne zagadjuju, stanje k'o fabricko.![]()
![]()
![]()
sto se tice voznog parka i siromastva kod nas, stvar je veoma jednpostavna, ljudi su ovdje iskompleksirani i dat ce i zalogaj iz usta samo da pred kucu parkiraju bilo sta i da ne idu slucajno negdje pjeske, mada ne treba zanemariti ni to koliko je auto danas zapravo POTREBA, svako je to na svojoj kozi sigurno osjetio...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
Sinoc oko 7 povukla se magla odavde iz starog grada nebo kristalno jasno bilo ko usred juna, al zato mogu mislit kako je bilo kad se spustilo u centar
I onda se opet vratila kasnije i nije ni otisla
Hocu proljece!
I onda se opet vratila kasnije i nije ni otisla
Hocu proljece!
-
_BosanaC
Kad je neko nekada zapoceo pricu o zabrani pusenja na otvorenim povrsinama, svi su digli halabuku kako je to protivno ljudskim pravima ovih i onih i kako su auta ta koja najvise zagadjuju 
Kada smo palamudili oko dzamije vs fabrike zakljucili smo da od fabrika i onako nema nista.
A sada zakljucujemo da auta bas i ne zagadjuju vez zagadjuju te nepostojece i fantomske fabrike
Kad su ekolozi kakili protiv termocentrala svi su bili za to, te struja, te ekonomija, te hiljade zaposlenih
Kad kaze na vijestima da upravo TE Kakanj poklanja 80% Sarajevskog smoga SA kotlini, sad bi nesto palamudili?
Fakat, jedino rjesenje su dzamije
Ekoloske, ne zagadjuju, uklapaju se u svaku sredinu
A sto je najbitnije rjesavaju i problem parkinga do te mjere da se auta vise nece ni vozati jer se nece imati gdje parkirati 
Kada smo palamudili oko dzamije vs fabrike zakljucili smo da od fabrika i onako nema nista.
A sada zakljucujemo da auta bas i ne zagadjuju vez zagadjuju te nepostojece i fantomske fabrike
Kad su ekolozi kakili protiv termocentrala svi su bili za to, te struja, te ekonomija, te hiljade zaposlenih
Fakat, jedino rjesenje su dzamije
- lolita_xx
_BosanaC wrote:Kad je neko nekada zapoceo pricu o zabrani pusenja na otvorenim povrsinama, svi su digli halabuku kako je to protivno ljudskim pravima ovih i onih i kako su auta ta koja najvise zagadjuju
A sada zakljucujemo da auta bas i ne zagadjuju vez zagadjuju te nepostojece i fantomske fabrike![]()
Kad su ekolozi kakili protiv termocentrala svi su bili za to, te struja, te ekonomija, te hiljade zaposlenihKad kaze na vijestima da upravo TE Kakanj poklanja 80% Sarajevskog smoga SA kotlini, sad bi nesto palamudili?
![]()
Fakat, jedino rjesenje su dzamijeEkoloske, ne zagadjuju, uklapaju se u svaku sredinu
A sto je najbitnije rjesavaju i problem parkinga do te mjere da se auta vise nece ni vozati jer se nece imati gdje parkirati