_BataZiv_0809 wrote:Volio bih da Alfons Kauders napise svoj osvrt.
Mi smo svi, logicno, senzibilizirani i a priori na strani radnika kao slabijih. Medjutim oni, koji se dobro razumiju u situaciju, poput Alfonsa, zna za detalje koji govore da ni radnici nisu bas nevini u citavoj prici.
Zao mi je ljudi, jer i moj otac je isto zrtva pljacke velike drzavne kompanije i samo ga je njegova strucnost i veliko iskustvo spasilo od ulice (otisao u Zaljev da radi).
Zadnja posta Orasje ili?
- spreca
#26 Re: Zadnja posta Orasje ili?
- GAU8
#27 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Problem je nedostatak "političke svijesti i obrazovanja" Ustvari ljude su nezainteresirani za politiku, i onda im se desi šta se desi.
Da su radnici insistirali na sindikatu koji je uistinu sposoban, sada bi imali neki plan djelovanja.
Kod nas su ljudi prešli u pasivu i nemaju uopće očekivanja, i to je problem.
P.S. A usput bi svako ako može nekako, preko noći nešto da ušićari, što dodatno doprinosi opštoj klimi gdje se samo gleda kako zajebat koga za marku...
Da su radnici insistirali na sindikatu koji je uistinu sposoban, sada bi imali neki plan djelovanja.
Kod nas su ljudi prešli u pasivu i nemaju uopće očekivanja, i to je problem.
P.S. A usput bi svako ako može nekako, preko noći nešto da ušićari, što dodatno doprinosi opštoj klimi gdje se samo gleda kako zajebat koga za marku...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#28 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Neće na dobro, potpuno se slažem sa tobomdon vito wrote:Svi clanovi lopovske drzave za budzetske korisnike - od vrha do dna piramide - jedva bi docekali da ne gledaju vise ove radnike. Jedan SDA-ovski uhljup koji tokom radnog vremena visi na ovom forumu i bavi se demografijom cak je sugerisao drzavi da im pomogne u iseljavanju. Medjutim, to nije moguce jer ih niko nece primiti. Jedino sto im ostaje je da nastave borbu svim sredstvima. Aida je jos u drzavnom vlasnistvu sto znaci da drzava ima obavezu da se pobrine za ove radnike jednako kao sto se stalnim zaduzenjima brine za budzetske korisnike zaposlene po stranackoj i rodbinskoj liniji. Ako SDA u mjesec-dva samo u bankrotiralom kantonu Sarajevo moze zaposliti 63 svoja clana za plate daleko iznad prosjeka, onda se mora naci nacin i da se isplati crkavica radnicima drzavnog preduzeca Aida.
- GAU8
#29 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ipak ne možemo tako... Za prosvjetare nikad niko nije imao sluha... a ja mislim da je to jedna dosta ugrožena a istovremeno zapostavljena kategorija.KatarinaKosaca wrote:Neće na dobro, potpuno se slažem sa tobomdon vito wrote:Svi clanovi lopovske drzave za budzetske korisnike - od vrha do dna piramide - jedva bi docekali da ne gledaju vise ove radnike. Jedan SDA-ovski uhljup koji tokom radnog vremena visi na ovom forumu i bavi se demografijom cak je sugerisao drzavi da im pomogne u iseljavanju. Medjutim, to nije moguce jer ih niko nece primiti. Jedino sto im ostaje je da nastave borbu svim sredstvima. Aida je jos u drzavnom vlasnistvu sto znaci da drzava ima obavezu da se pobrine za ove radnike jednako kao sto se stalnim zaduzenjima brine za budzetske korisnike zaposlene po stranackoj i rodbinskoj liniji. Ako SDA u mjesec-dva samo u bankrotiralom kantonu Sarajevo moze zaposliti 63 svoja clana za plate daleko iznad prosjeka, onda se mora naci nacin i da se isplati crkavica radnicima drzavnog preduzeca Aida.. Tragično je što nam SDA ponovo vlada na istim principima, jednako kao što je bahato i po identično receptu vladao SDP. Kao društvo imamo potpuno odsustvo senzibiliteta prema ugroženim kategorijama, sve je samo u stilu neka je mojoj guzici dobro. Ipak, sva su predviđanja da će i budžetlije završiti na ulici, jer je administracija preglomazna, napuhana, lijena, spora, nesposobna, a para nema. Kolaterala će biti liječnici i nastavnici. Ipak, budžetske demonstracije me neće zanimati, jer su imali i imaju potpuno odsustvo sluha (većina) prema svim drugim kategorijama.
prosvjeta kao i policija.
A najvjerovatnije će prvi nahebat'
A mi ćemo ostali ćutati, dok ne najebu sljedeći, i tako dalje...
-
Drinski
#30 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Pa sindikat je njih i organizovao.
Mislim da ovi budzet.korisnice nece traziti niciju podrsku, samo ce prosto prestati da rade. Ako bude njihovog strajka, vlada ce traziti podrsku kroz priče o ugozenoj privredi i sl.
Mislim da ovi budzet.korisnice nece traziti niciju podrsku, samo ce prosto prestati da rade. Ako bude njihovog strajka, vlada ce traziti podrsku kroz priče o ugozenoj privredi i sl.
Last edited by Drinski on 24/12/2014 10:16, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#31 Re: Zadnja posta Orasje ili?
ma sta god rekli,krcu ne valja...nikako...
- spreca
#32 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Imali neko ko dobro pozna te njihove sindikaliste da ih opise ko su i sta su i mozda nam tada slika bude jasnija....veoma je vazno ko ih vodi i kudaDrinski wrote:Pa sindikat je njih i organizovao.
-
Drinski
#34 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Sindikalisti ko i radnici, radnici ko i sindikalisti, sve je to isto.spreca wrote:Imali neko ko dobro pozna te njihove sindikaliste da ih opise ko su i sta su i mozda nam tada slika bude jasnija....veoma je vazno ko ih vodi i kudaDrinski wrote:Pa sindikat je njih i organizovao.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#35 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Policija baš i nema neke rezultate. LIječnici (oni koji pošteno rade, a ima ih puno, bar ja imam sreće da su takvi liječnici koje srećem, odnosno kojima idem) kao i nastavnici imaju veliku odgovornost i rade. Kako rekoh, biće kolaterala. Ali, nije ni policija, pa ni nastavnici i baš nitko imao sluha prema ugroženijim. Takvi smo kao društvo sebični, samo nek je meni dobro, potpuni nedostatak osjećaja za ugroženijeg.KOnkretno radnici Aide prave jako glup potez, onaj koji im neće ništa donijeti. Ali, gladan stomak baš i ne može razmišljati racionalno. Očajan čovjek pravi neracionalne poteze.GAU8 wrote:Ipak ne možemo tako... Za prosvjetare nikad niko nije imao sluha... a ja mislim da je to jedna dosta ugrožena a istovremeno zapostavljena kategorija.
prosvjeta kao i policija.
A najvjerovatnije će prvi nahebat'
A mi ćemo ostali ćutati, dok ne najebu sljedeći, i tako dalje...
-
sumirprimus
#36 Re: Zadnja posta Orasje ili?
nisu ovo samo radnici aide...
- Mister Yes
#37 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Nisam na budžetu i nisam u SDA. Tokom radnog vremena visim na forumu jer sam sposoban pa svoj posao uradim brzo i ostane mi vremena da visim na forumu. Demografijom se bavim jer je to jedino što se u ovoj zemlji mijenja i jedini način da se bez rata nešto promjeni.don vito wrote:Svi clanovi lopovske drzave za budzetske korisnike - od vrha do dna piramide - jedva bi docekali da ne gledaju vise ove radnike. Jedan SDA-ovski uhljup koji tokom radnog vremena visi na ovom forumu i bavi se demografijom cak je sugerisao drzavi da im pomogne u iseljavanju.
Naravno da podržavam odluku da oni kojima u ovoj zemlji nije dobro odu u neku drugu zemlju radije nego da pale zgrade i blokiraju saobraćaj u ovoj zemlji. I ja sam veoma blizu odluke da napustim BiH iako je meni relativno dobro. Naime, u drugoj zemlji bi mi moglo biti i bolje jer sam sposoban i inteligentan. I to je sasvim normalno i prirodno da ljudi idu tamo gdje im je bolje. Veliki sam fan ideje da svi ljudi na ovoj planeti idu tamo gdje im je bolje. Šta ću, volim logične ideje. Nije ti dobro u ovoj zemlji? Probaj u nekoj drugoj. A ne da pališ zgrade i blokiraš saobraćaj u ovoj.
- DeutscheAusweis
#38 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Fabrika obuće "Aida" od svog postanka (1969) nije pravila ništa kvalitetno, niti je ikada imala pametno rukovodstvo. Rukovodni kadar se smjenjivao kao na traci, a uglavnom su dolazili kažnjeni ili propali rukovodioci iz drugih branši. Jedino što je valjalo je "kuhinja" koja je radila zbog ugovora sa drugim firmama iz okoline..
-
Cybernetic
#39 Re: Zadnja posta Orasje ili?
..
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:33, edited 1 time in total.
-
iz zadnje klupe
#40 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Po meni, cilj ovog je da se prepadnu zapadni političari od vala imigranata iz BIH, pa da onda oni izvrše pritisak na ove naše ove lokalne političare,
većini je valjda jasno da su poželjni na Zapadu ko oni sa brodica preko Mediterana
većini je valjda jasno da su poželjni na Zapadu ko oni sa brodica preko Mediterana
-
Drinski
#41 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Jedino sto mogu isposlovati jeste da EU traze bolje opremanje bh. policije za razbijanje demonstracija i zabranu bezviznog rezima.iz zadnje klupe wrote:Po meni, cilj ovog je da se prepadnu zapadni političari od vala imigranata iz BIH, pa da onda oni izvrše pritisak na ove naše ove lokalne političare,
- Mister Yes
#42 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Vlasnik preduzeća ima pravo i da ga uništi. Njegova imovina njegova stvar. Ako si radnik takvog preduzeća daj otkaz čim ne dobiješ nekoliko plata i traži drugi posao. Ako nema u ovoj zemlji ima u nekoj drugoj. Ako ne možeš nigdje naći posao šta da ti kažem? Nije više socijalizam pa da država skrbi o nesposobnima. Nikako da naš narod skonta da više nije socijalizam i da to što nemaš platu nije ničija briga osim tebe samog.Cybernetic wrote:Sto kazes na ovaj prijedlog: volis prodavati i unistavati javna preduzeca? Probaj u nekoj drugoj zemlji. Logicna ideja.Mister Yes wrote:Šta ću, volim logične ideje. Nije ti dobro u ovoj zemlji? Probaj u nekoj drugoj. A ne da pališ zgrade i blokiraš saobraćaj u ovoj.
Last edited by Mister Yes on 24/12/2014 10:39, edited 1 time in total.
- GAU8
#43 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ne mogu se oteti utisku da si na državnoj sisi, čim imaš takve bisere....Drinski wrote:Jedino sto mogu isposlovati jeste da EU traze bolje opremanje bh. policije za razbijanje demonstracija i zabranu bezviznog rezima.iz zadnje klupe wrote:Po meni, cilj ovog je da se prepadnu zapadni političari od vala imigranata iz BIH, pa da onda oni izvrše pritisak na ove naše ove lokalne političare,
- O'zone
- Globalni moderator
#44 Re: Zadnja posta Orasje ili?
I šta nakon izvjesnog perioda?Većina radnika ima važeće pasoše, dok su neki na put krenuli i sa ličnim kartama. Očekuju da će im se omogućiti ulazak u Hrvatsku, a ukoliko se to ne dogodi oni će na graničnom prelazu čekati izvjestan period.
-
vade_mecum
#45 Re: Zadnja posta Orasje ili?
nista od ovoga ali tuga brate. tuga pregolema 
-
Drinski
#46 Re: Zadnja posta Orasje ili?
To sto tebi ne odgovara istina - nije do mene.GAU8 wrote: Ne mogu se oteti utisku da si na državnoj sisi, čim imaš takve bisere....
-
sumirprimus
#47 Re: Zadnja posta Orasje ili?
nema, sve bizMismeni,sve strucnjaci,jebo majku kako nismo svica,al ozbiljno...
-
Drinski
#48 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ovo me podsjeti na onu podrsku strajkacima glađu da istraju do kraja.Avaz:
Radnici prolaze kroz mjesto Mihatovići prema Srebrenku, gdje ih na ulici dočekuju stanovnici kako bi im pružili podršku.
aha, evo jos malo:
Stanovnici Mihatovića uzvikuju „Šta uradiše narodu, istjeraše ih“!
Last edited by Drinski on 24/12/2014 10:50, edited 1 time in total.
- DeutscheAusweis
#49 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Nikad nije kasno.sumirprimus wrote:nema, sve bizMismeni,sve strucnjaci,jebo majku kako nismo svica,al ozbiljno...
- spreca
#50 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ovo je najveca glupost koju su mogli uraditi na nagovor svojih sindikalnih vodja...........ne bi me cudilo da na po puta ,kad shvate da je ovo glupo,izbubaju svoje sindikalce i vrate se kuci