isto kao što trpi i enterijer Puga 308...izgrebane ručke na vratima su standard kod svakog Golfa V, bilo da je prešao 50 milja ili milion...o tvrdoći i jefitnoći nekih materijala enterijera ne želim ni pričati...Kiberluskoni wrote:Upravo sam ovo pokušao da objasnim. Narodski rečeno, bolje trpi godine i eksploataciju.condy wrote:Ko god ima duže iskustvo sa G5 zna da je enterijer kod tog vozila kvalitetan.
[Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#26 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
-
esso_sa
#27 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Nije mi se dalo toliko detaljisati, pa ni razdvajati tacno modele/marke/kombinacije dizni ali ti si kroz ovu ispravku to upravo odradioado-šampion wrote:Prije svega ispravka, Passat 6/7 isto tako ima poprecno postavljene motore. A4 ima uzduzno, svaki. A3 isto poprecno. Mislim, ali nisam siguran, da je kod poprecno postavljenih motora polozaj uljne pumpe zglajzan i da su od toga prolazili svi problemi kojih nije bilo kod uzduzno postavljenih motora. Sto se tice dizni, Audi nikad nije uradjivao Siemens dizne, nego samo Bosch, i u A3 i u A4, te su stoga problemi s diznama koje su imali VW modeli njih zaobisli.
A dosta je i Golfova dolazilo sa Bosch diznama, ovo ti je provjerno ! Iz nekog razloga, VW se odlucio da katastrofalne Siemens ugradjuje najvise u Passata. Mislim da je tu bila i pokoja Skoda.
Sto se tice uljnih pumpi, konkretan problem je zupcanik koji je, putem lanca, pokretao uljnu pumpu. Dolazilo je do zamora materijala - pojede se jezicak na zupcaniku i onda zupcanik pocne da klize na osovini, sto vodi do prestanka rada uljne pumpe. VW/Audi je ovo rijesio na motorima poslije 2005 godine - bar prema njihovom zvanicnom obavjestenju
Mislim da ovo podvuceno nije moguce. Nisam vozio 1.9 TDI (bar ne ovu verziju sa 105ks) ali cisto sumnjam da auto tvog prijatelja fakat trosi tako malo po gradu. Moja stara npr vozi 1.9 TDI sa 90 ks i taj auto takodjer ne ide ispod 8-9 litara po gradu.Kataklinger wrote:@esso_sa
Hvala na opširnom objašnjenju. Nije mi toliko stalo do potrošnje, kao što sam i rekao ali samo da skrenem pažnju na jednu stvar. Kažeš da 2.0 TDI troši po gradu 8-9 a na ovorenom 5-6, uredu. Prijatelj ima 1.9 TDI i kod njega je vazda po board computeru 5.8 do 6 max gradska, a otvorena oko 4.5, a znala se nekad spustit i na 3.8 kad ga vozi baš ono penzionerski. Zar je moguće da je tolika razlika u potrošnji, ipak po nekoj logici ni 2.0 ne bi trebao trošiti mnogo više, +0.1 l u cilindrima i nije neka ogromna razlika, a i sa 140KS je auto znatno rasterećenije bar u granicama normalne vožnje.
Jos jedan primjer, Peugeot 307 2.0 HDI sa 136ks i CR ubrizgavanjem, takodjer trosi oko 8-9 litara po gradu.
Iz svih ovih primjera, mislim da je dosta realnije da i 1.9 TDI sa 105 ks trosi u tom rasponu, oko 8-9 litara gradske...
Na otvorenoj cesti vjerovatno trosi do nekih litar manje od 2.0 TDI ali to ti ne mogu potvrditi jer, kako sam spomenuo, nisam nikada imao auto sa tim motorom... Mozda neko ko vozi taj motor napise i svoja iskustva...
Spustim i ja svoje auto dosta nize, po board kompjuteru, ali stvarna potrosnja je kako sam i naveo. A stvarnu potrosnju racunam na osnovu toga koliko sam nasuo goriva i koliko sam presao sa tim. Naspes do cepa, provozas npr 100km po gradu, naspes opet do cepa, i vidis koliko si potrosio. Nikakvi kompjuteri i racunice..
Last edited by esso_sa on 22/12/2014 13:49, edited 2 times in total.
-
condy
#28 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
I kako si ti to zaključio ?johntra wrote:isto kao što trpi i enterijer Puga 308...izgrebane ručke na vratima su standard kod svakog Golfa V, bilo da je prešao 50 milja ili milion...o tvrdoći i jefitnoći nekih materijala enterijera ne želim ni pričati...Kiberluskoni wrote:Upravo sam ovo pokušao da objasnim. Narodski rečeno, bolje trpi godine i eksploataciju.condy wrote:Ko god ima duže iskustvo sa G5 zna da je enterijer kod tog vozila kvalitetan.
Vozio to auto pa se uvjerio ili čuo iz priča kako se sve ljušti plastika, volan...
- johntra
#29 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Vozio, vozio, vidio, vidio, vidio...treba li još nešto?
ljudi koji brane škrtost VW-a po svemu, pa tako i po kvaliteti materijala, su baš čudni...u najmanju ruku...
ljudi koji brane škrtost VW-a po svemu, pa tako i po kvaliteti materijala, su baš čudni...u najmanju ruku...
-
esso_sa
#30 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
U pravu je Johntra... Rucke se fakat izgrebu. Onaj mekani, zavrsni sloj sto navlace po plastici na vratima (unutrasnja rucka vrata, oko prekidaca za prozore, retrovizore itd) moze se noktom grebati i skidati. Ako ga neko bas "oslajfa", progleda crna plastika ispod tog slojacondy wrote:
I kako si ti to zaključio ?
Vozio to auto pa se uvjerio ili čuo iz priča kako se sve ljušti plastika, volan...
-
condy
#31 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Noktom može se ogrebati i skuniti završni sloj, ali normalnom i pravilnom upotrebom, bez noktiju, prstenova, i drugih grubih predmeta u rukama, ne može izlizati rukohvate. Kod mene, prije prodaje je imao 180kkm, i nije imao niti jedne packe na rukohvatima vrata, niti na volanu. Jesam pažljiv ali nisam samo ja sjedio u tom autu. Imao je određene ogrebotine na plastici pored zadnjih sjedišta ali to je od obuće.
- johntra
#32 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
skida se to i bez grebanja, od godina upotrebe, pogotovo ako je neko imao znojnije ruke... 
-
530i
#33 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Ako vam je plastika i njena kvaliteta dobra u golfu petici, onda je ne znam o čemu mi ovdje pričamo, je li ovo neka skrivena kamera ili šta. Kvalitetnije mi djeluje tabla u golfu trojci, ona kao spužvasta plastika...
Na ovo da se na 308-ici sjebala koža na volanu nakon 16.000 km ne znam šta da kažem, ja sam na svom autu odradio volan kod Esmera i evo ga već 20.000 bez ikakvih problema, malkice se ulizala koža, ali sam pravo zadovoljan. Ne vjerujem da je bilo kakva fabrička lošija od toga...sad da li neko ima probleme sa rukama, kremama i sličnim - to je druga priča.
Sa 308 nemam nekog posebnog iskustva, ali ono malo što imam, meni je u rangu golfa, ali šestice, koji je i ozbiljnije i dorađenije auto od petice...
Na ovo da se na 308-ici sjebala koža na volanu nakon 16.000 km ne znam šta da kažem, ja sam na svom autu odradio volan kod Esmera i evo ga već 20.000 bez ikakvih problema, malkice se ulizala koža, ali sam pravo zadovoljan. Ne vjerujem da je bilo kakva fabrička lošija od toga...sad da li neko ima probleme sa rukama, kremama i sličnim - to je druga priča.
Sa 308 nemam nekog posebnog iskustva, ali ono malo što imam, meni je u rangu golfa, ali šestice, koji je i ozbiljnije i dorađenije auto od petice...
-
goran16v
#34 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Ja sam vozio 1,9 TDI 105 KS, prosjecna potrosnja sa odnosnom otvorena-gradska 30-70% je 6,5 lit/100km, a 5,8-6 max gradska su price za malu djecu, cisto gradske voznje 1,9 TDI ne moze proci ispod 7 lit.Kataklinger wrote:@esso_sa
Hvala na opširnom objašnjenju. Nije mi toliko stalo do potrošnje, kao što sam i rekao ali samo da skrenem pažnju na jednu stvar. Kažeš da 2.0 TDI troši po gradu 8-9 a na ovorenom 5-6, uredu. Prijatelj ima 1.9 TDI i kod njega je vazda po board computeru 5.8 do 6 max gradska, a otvorena oko 4.5, a znala se nekad spustit i na 3.8 kad ga vozi baš ono penzionerski. Zar je moguće da je tolika razlika u potrošnji, ipak po nekoj logici ni 2.0 ne bi trebao trošiti mnogo više, +0.1 l u cilindrima i nije neka ogromna razlika, a i sa 140KS je auto znatno rasterećenije bar u granicama normalne vožnje.
-
jefferson
#35 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Ja sam imao dva 1.9tdi motora sa 105ks i jeste moguce ali znas kako:esso_sa wrote:Nije mi se dalo toliko detaljisati, pa ni razdvajati tacno modele/marke/kombinacije dizni ali ti si kroz ovu ispravku to upravo odradioado-šampion wrote:Prije svega ispravka, Passat 6/7 isto tako ima poprecno postavljene motore. A4 ima uzduzno, svaki. A3 isto poprecno. Mislim, ali nisam siguran, da je kod poprecno postavljenih motora polozaj uljne pumpe zglajzan i da su od toga prolazili svi problemi kojih nije bilo kod uzduzno postavljenih motora. Sto se tice dizni, Audi nikad nije uradjivao Siemens dizne, nego samo Bosch, i u A3 i u A4, te su stoga problemi s diznama koje su imali VW modeli njih zaobisli.![]()
A dosta je i Golfova dolazilo sa Bosch diznama, ovo ti je provjerno ! Iz nekog razloga, VW se odlucio da katastrofalne Siemens ugradjuje najvise u Passata. Mislim da je tu bila i pokoja Skoda.
Sto se tice uljnih pumpi, konkretan problem je zupcanik koji je, putem lanca, pokretao uljnu pumpu. Dolazilo je do zamora materijala - pojede se jezicak na zupcaniku i onda zupcanik pocne da klize na osovini, sto vodi do prestanka rada uljne pumpe. VW/Audi je ovo rijesio na motorima poslije 2005 godine - bar prema njihovom zvanicnom obavjestenju
Mislim da ovo podvuceno nije moguce. Nisam vozio 1.9 TDI (bar ne ovu verziju sa 105ks) ali cisto sumnjam da auto tvog prijatelja fakat trosi tako malo po gradu. Moja stara npr vozi 1.9 TDI sa 90 ks i taj auto takodjer ne ide ispod 8-9 litara po gradu.Kataklinger wrote:@esso_sa
Jos jedan primjer, Peugeot 307 2.0 HDI sa 136ks i CR ubrizgavanjem, takodjer trosi oko 8-9 litara po gradu.
Iz svih ovih primjera, mislim da je dosta realnije da i 1.9 TDI sa 105 ks trosi u tom rasponu, oko 8-9 litara gradske...
Na otvorenoj cesti vjerovatno trosi do nekih litar manje od 2.0 TDI ali to ti ne mogu potvrditi jer, kako sam spomenuo, nisam nikada imao auto sa tim motorom... Mozda neko ko vozi taj motor napise i svoja iskustva...
Spustim i ja svoje auto dosta nize, po board kompjuteru, ali stvarna potrosnja je kako sam i naveo. A stvarnu potrosnju racunam na osnovu toga koliko sam nasuo goriva i koliko sam presao sa tim. Naspes do cepa, provozas npr 100km po gradu, naspes opet do cepa, i vidis koliko si potrosio. Nikakvi kompjuteri i racunice..
Vozis 80-90km/h, a kada hoces ubrzati uahnes duboko zrak i onda pocnes duvati u papucicu gasa da ubrzas.
Pri svakoj nizbrdici obavezno kociti motorom, i onda uzbrdo pustiti auto i cim pocne posustajati ponovo udahnuti i duvati u papucicu gasa.
-
Kataklinger
#36 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Ja sam vam samo napisao ono što sam vidio kod njega na boardu. A ne vjerujem ni ja boardu, pogotovo ne ovim u VW autima, jer mi se čini da skroz sporo updateuju podatke. Vozimo do autoputa otvorenu 4.8l, na autoputu je 8-9-10l trenutna zavisi koliko stisne gas, siđemo s autoputa i prebacimo na prosječnu i on je poveća samo na 5 ili 5.1 l. S druge strane, nisam vjerovao ni boardu u svom Peugeotu (2.0 HDi 90KS), činilo mi se da pokazuje nerealno veliku potrošnju. Otvorena do autoputa 5.5, na autoputu zna nabit i do 12-13l trenutnu, siđem s autoputa i vratim na prosječnu, ono je nabije na 7.5l :/
-
goran16v
#37 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Kod mene ces sad na bordu vidjeti 6,3 dok vozam groz grad jer je auto napravio 500km otvorene voznje prije toga i oborio prosjek, sad se mogu vozat jos mjesec dok se ne popenje na 7 i da tvrdim to je ta potrosnja. Jest sipak! Sljedeci put mu prebaci BC sa rezima 2 na rezim 1 pa vidi kolika je potrosnja od zadnjeg kretanja.
- ranger
#38 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
kod mene po bordu uvijek 6,7-6,8 ja neki dan mjerio 7,2-7,3Kataklinger wrote:Ja sam vam samo napisao ono što sam vidio kod njega na boardu. A ne vjerujem ni ja boardu, pogotovo ne ovim u VW autima, jer mi se čini da skroz sporo updateuju podatke. Vozimo do autoputa otvorenu 4.8l, na autoputu je 8-9-10l trenutna zavisi koliko stisne gas, siđemo s autoputa i prebacimo na prosječnu i on je poveća samo na 5 ili 5.1 l. S druge strane, nisam vjerovao ni boardu u svom Peugeotu (2.0 HDi 90KS), činilo mi se da pokazuje nerealno veliku potrošnju. Otvorena do autoputa 5.5, na autoputu zna nabit i do 12-13l trenutnu, siđem s autoputa i vratim na prosječnu, ono je nabije na 7.5l :/
bord uvijek laze cca 0.5l
-
Kataklinger
#39 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Svaki put je bilo resetovano sve, od zadnjeg kretanja.goran16v wrote:Kod mene ces sad na bordu vidjeti 6,3 dok vozam groz grad jer je auto napravio 500km otvorene voznje prije toga i oborio prosjek, sad se mogu vozat jos mjesec dok se ne popenje na 7 i da tvrdim to je ta potrosnja. Jest sipak! Sljedeci put mu prebaci BC sa rezima 2 na rezim 1 pa vidi kolika je potrosnja od zadnjeg kretanja.
- ElDzidziIbnDzo
#40 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Usra ti i šefa i stanicu530i wrote:Ako vam je plastika i njena kvaliteta dobra u golfu petici, onda je ne znam o čemu mi ovdje pričamo, je li ovo neka skrivena kamera ili šta. Kvalitetnije mi djeluje tabla u golfu trojci, ona kao spužvasta plastika...
-
goran16v
#41 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Cisto sumnja, ali i da jest, mozes i gradsku potrosju frizirati na BC da je oku draga. Ja od Grbavice to TAT-a kad nema guzve i kroz zeleni val prodjem sa potrosnjom ispod 6. Resetuj rezim 2, vozaj 3-4 dana po gradu ali da prodjes i kroz guzvu i bez guve i kroz zastoj i uzbrdo i nizbrdo i nemoj da se iznznadis kad vidis preko 7 i da je kod jarana na BC lovacka prica da impresionira saputnike. Meni je svejedno, misli sta hoces, ja pise na osnovu licnog iskustva, a znatno bi ustedio da je jaranov BC upravu...
- Bakir1
#42 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
meni bc laze vise litar do litar i po od stvarne potrosnje, inace iako ovo nije tema o potrosnji pasat tdi 96 kw sa 4motionom trosi cisto otvorene znaci sjedi otidji u bosansku krupu i vrati se izmedju 6,5 do 7,5 litara, ne bas lake noge na gasu, na relaciji Visoko Sarajevo autoput i cisto gradska znao je potrositi i 12 litara i to metodom od cepa do cepa.
1.9 sa 90 KS moze trositi strasno malo ali strasno u vrlo konstatnim uslovima voznje peta 80 milovanje gasa kocenje motorom i to...
sem toga konkretno evo i u ovoj temi prica oko potrosnje je postala izlizana strasno, koji ce klinac nekome auto koji nece moci nasuti, pricate o malom dizelu sa prednjim pogonom u kompaktom vozilu od 1300-1500 kila, sta moze potrositi maximalno 8-9 litara pa nije to kraj svijeta toliko je nov jugo trosio benzina a nije mogao ici ni slicno....
1.9 sa 90 KS moze trositi strasno malo ali strasno u vrlo konstatnim uslovima voznje peta 80 milovanje gasa kocenje motorom i to...
sem toga konkretno evo i u ovoj temi prica oko potrosnje je postala izlizana strasno, koji ce klinac nekome auto koji nece moci nasuti, pricate o malom dizelu sa prednjim pogonom u kompaktom vozilu od 1300-1500 kila, sta moze potrositi maximalno 8-9 litara pa nije to kraj svijeta toliko je nov jugo trosio benzina a nije mogao ici ni slicno....
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#43 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Meni licno i moj neki dojam je da je unutrasnjost GIV kvalitetnija od GV. I materijali i na dodir i na oko.
Isto mislim i za Passat 5+ u odnosu na B6
Isto mislim i za Passat 5+ u odnosu na B6
-
goran16v
#44 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Ja sam 2008. vozio medju prvih par 308-ica u Sa i to uravo onog sa baksuznim 1,6 THP motorom. Unutrasnjost jeste bila kvalitetnija od Golfa V, displej u boji, mekani materijali ali... Prije svega ta 308-ica je bila sa top opremom i cijena je bila 50k KM.530i wrote: Sa 308 nemam nekog posebnog iskustva, ali ono malo što imam, meni je u rangu golfa, ali šestice, koji je i ozbiljnije i dorađenije auto od petice...
Druga stvar, nije 308 imao kvalitetniju unutrasnjost samo zato sto je Peugeot digao kvalitet... 308 je kao model 3 god mladji od konkurencije. Cijela generacija njemackih kopakta iz 2004 godine (Golf V, Astra H, Focus Mk2) je imala dosta losiju unutrasnjost od svojih predhodnika. Iz 1. ruke i neposrednog iskustva govorim jer sam imao priliku da poredim materijale unutrasnjosti svih tih automobila. U Focusu MK1 si imao tapecirunge sa tkaninom u svim paketima opreme, u MK2 su 100% plasticni cak na srednjem, Astra G je po kvaliteti materijala u odnosu na Astru H Mercedes, slicno je i sa Golfom IV u odnosu na V. Nije sto je imam, pred nje imam i negativan primjer, ali objektivno jedini auto iz te generacije koji nije kalirao kvalitetom unutrasnjosti u odnosu na predhodnika je Octavia. Nemam iskustva da poredim Megane I i II ili Xaru sa C4 da tvrdim da je to generalno pravilo cijele generacije,a ne samo Nijemaca, kao ni nekog posebnog iskustva sa G-VI da tvrdim da se to u sljedecoj generaciji popravilo.
-
condy
#45 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
@goran16v
odnosn Octavije A5 i A4 stoji. Međutim, nije mi jasno zašto tvrdiš da to nije slučaj sa Golfom V u odnosu na IV ?
Octavija se puno naslanja na Golfa u svakom segmentu, u materijalima, ovjesu, motorima, pa i interijeru ( sličnosti radija, klime, centralnog displeja, unutrašnjosti vrata... ), pa mi nije logično da Octavija A5 ima napredak u odnosu na prethodnu verziju, a da to nije slučaj sa Golfom V. To pogotovo iz razloga jer svaki Golf je kvalitetnije unutra urađen u odnosu na Octavije, pogotovo u nižim paketima opreme.
odnosn Octavije A5 i A4 stoji. Međutim, nije mi jasno zašto tvrdiš da to nije slučaj sa Golfom V u odnosu na IV ?
Octavija se puno naslanja na Golfa u svakom segmentu, u materijalima, ovjesu, motorima, pa i interijeru ( sličnosti radija, klime, centralnog displeja, unutrašnjosti vrata... ), pa mi nije logično da Octavija A5 ima napredak u odnosu na prethodnu verziju, a da to nije slučaj sa Golfom V. To pogotovo iz razloga jer svaki Golf je kvalitetnije unutra urađen u odnosu na Octavije, pogotovo u nižim paketima opreme.
-
goran16v
#46 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Ne znam zasto to nije slucaj sa G IV vs G V, ali je evidetno da je kvalitet materijala losiji i to ne samo kod Golfa V u odnosu na predhodnu generaciju nego i kod Astre H i Focusa Mk2.condy wrote:@goran16v
Trazis logiku na pogresnom mjestu, ovdje se ne poredi kvalitet unutrasnjosti dva modela nego dvije generacije istog modela, a mozda je odgovor koji ti trazis da je kvalitet stare Octavie bio znacajno losiji od kvaliteta unutrasnjosti G-IV, dok se ta razlika izmedju A5 i i G-V daleko manja ili je nema.
-
romeomoraprezivjeti
#47 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Ja sam vozio nedavno 308 2010 godiste,i materijali u unutrasnjosti( plastika) su poprilicno tvrdi na dodir,al' je zavrsna obrada poprílicno dobra. Nisam cuo nikakve cudne zvukove,skripu ili nesto slicno. Moje licno misljenje je,da golf od lV generacije pa do VII,ima najbolju unutrasnjost,kad je kvalitet materijala i zavrsne obrade u pijanju u kompaktnoj klasi. Eto, covjek koji najvise voli francuska i zabarska auta napisa sve ovo .
-
Kataklinger
-
junior3
#49 Re: [Golf 5] 1.9 TDI 105KS vs 2.0 TDI 140 KS
Kada je vw poceo da koristi common rail ubrizgavanje u passat-u b6,sto se tice ovog 2.0 TDI 140KS ? Isprepadali su me sa diznam totalno.
Izvinjavam se pokretacu teme na ovom malom off topicu.
Izvinjavam se pokretacu teme na ovom malom off topicu.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.