BiH spava na 50 milijuna tona nafte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

Post by Fair Life »

"BiH spava na 50 milijuna tona nafte..."

A kad se probudi... ode sanak pusti. Gradimo kule u oblacima.
Gori smo nego Antuntun !!
[size=117][b]KAKO ŽIVI ANTUNTUN[/b][/size] wrote:U desetom selu
Živi Antuntun.
U njega je malko
Neobičan um.

On posao svaki
Na svoj način radi:
Jaja za leženje
On u vrtu sadi.

Kad se jako smrači,
On mrak grabi loncem.
Razlupano jaje
On zašiva koncem.

Da l' je jelo slano,
On to uhom sluša.
A ribu da pjeva
Naučiti kuša.

Na livadu tjera
Bicikl da pase.
Da mu miše lovi,
On zatvori prase.

Guske sijenom hrani,
Snijegom soli ovce.
A nasadi kvočku
Da mu leže novce.

Kad kroz žito ide
On sjeda u čun.
Sasvim na svoj način
Živi Antutun.

GRIGOR VITEZ
St.Germain

Post by St.Germain »

:lol: :lol: :lol:
rajvosa

Post by rajvosa »

u Fatime vise Jajca wrote:da je to s naftom istina amerikanci bi nas davno sravnili sa zemljom :roll: :roll:

Posavjetovali su nas pa smo se sami sravnili.Zatim su se ukopali u bazu orao na Majevici ....
Panasonic

Post by Panasonic »

Ne moze nam ni ta nafta pomoci da pokrijemo minus koji nam prave Hercegovina i RS. Iz Hrvatske uvoze u Hercegovinu a iz BiH se ne smije uvoziti u Hrvatsku. Iz Srbije se uvozi u BiH grasak npr. i taj se grasak ovdje prodaje po 1 marku (a nas je 80 feninga 0 jer 20 feninga ide Srbiji). I onda kada mi takve stvari kupimo komsije nam se bogate a mi idemo sve vise i vise u minus ali to nase bosanske 'Hrvate' i 'Srbe' ne interesuje jer su oni, hebi ga, Srbi i Hrvati i pripadaju Srbiji i Hrvatskoj.
mrak

Post by mrak »

Imam osjecaj da bi sa tom naftom bilo kao i sa strujom. Sjecam se jedno vrijeme kada je moj kvart stalno ispadao iz elektro mreze jer su morali prvi da zadovolje izvoz prema italiji pa tek onda domace potrebe (ok, mozda mi je neko slagao, moze li neko potvrditi ovu informaciju?).

Sjecam se takodje jednog clanka (moze li i ovo neko potvrditi?) da je nekim firmama bilo jeftinije uvoziti struju nazad iz italije nego je kupovati direktno od elektroprivrede.

Sada bih volio da mi neki ekonomista objasni sljedece. Da li javna preduzeca aka. EP i BH TELECOM (koja koliko znam nisu privatizovana) smiju praviti milione profita nakon sto podmire sve obaveze i investiraju u nove tehnologije? (sjecam se da je telecom imao oko 100-300 miliona godisnje) Zar ne bi trebalo da ako se vidi da uzimaju previse novaca, jednostavno smanje cijene svega proporcionalno tako da budu na pozitivnoj nuli? Zar to nije zadatak drzavnog preduzeca? Jedino tako nacionalni monopol ima smisla.
rajvosa

Post by rajvosa »

..
Last edited by rajvosa on 09/04/2005 13:51, edited 1 time in total.
rajvosa

Post by rajvosa »

..
rajvosa

Post by rajvosa »

U pitanju neumjesna sala , pa sam se samozbriso...
Fair Life

Post by Fair Life »

mrak wrote:...Sada bih volio da mi neki ekonomista objasni sljedece. Da li javna preduzeca aka. EP i BH TELECOM (koja koliko znam nisu privatizovana) smiju praviti milione profita nakon sto podmire sve obaveze i investiraju u nove tehnologije? (sjecam se da je telecom imao oko 100-300 miliona godisnje) Zar ne bi trebalo da ako se vidi da uzimaju previse novaca, jednostavno smanje cijene svega proporcionalno tako da budu na pozitivnoj nuli? Zar to nije zadatak drzavnog preduzeca? Jedino tako nacionalni monopol ima smisla.
Samo konkurencija moze da rusi cijene.
Fair Life

Post by Fair Life »

Panasonic wrote:Ne moze nam ni ta nafta pomoci da pokrijemo minus koji nam prave Hercegovina i RS. Iz Hrvatske uvoze u Hercegovinu a iz BiH se ne smije uvoziti u Hrvatsku. Iz Srbije se uvozi u BiH grasak npr. i taj se grasak ovdje prodaje po 1 marku (a nas je 80 feninga 0 jer 20 feninga ide Srbiji). I onda kada mi takve stvari kupimo komsije nam se bogate a mi idemo sve vise i vise u minus ali to nase bosanske 'Hrvate' i 'Srbe' ne interesuje jer su oni, hebi ga, Srbi i Hrvati i pripadaju Srbiji i Hrvatskoj.
Pametno pametni ! Zasto bi se neko bogatio na "grasku". Prestani jesti grasak, ili se upitaj ko je uvoznik i ko bere kajmak.

Da bi svoju robu prebacio preko granice roba mora imati kvalitet i odgovarajucu cijenu, ali i kupca na toj drugoj strani preko medje.

Kad bi ti bio trgovac da li bi robu koju zelis da prodas i na njoj zaradis zelio platiti vise ili manje?
mrak

Post by mrak »

Fair Life, problem je u tome sto odredjene stvari ne mogu imati konkurenciju npr. zeljeznice.
Post Reply