NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Chmoljo »

SaraFina wrote:

:lol:

Fakat ja ni taj scenario ne bi isključila.

Ali da definitivno ljudska rasa ima zelju za dominacijom to je neupitno.
Zamisli sad da neki od tih organizama su samo mamac i da nas marsovci zele privući ustvari.
A ovamo na zemlji ih ima milion kamufliranih u ljudskom obliku i mi smo im zamorci desetljećima :D
ili da su miševi inteligentna bića koja su nad na provodila opite, i to tako mudro, da smo sve vrijeme mi mislili da to njima radimo...

hmmm... :D :D :D
Qler

#27 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Qler »

Ja iskreno uopste ne sumnjam da u nasem sistemu, na jednoj od planeta ili prirodnih satelita ima zivota. Znaci milion posto sam siguran da ima neki oblik zivota tu negdje... sada da li samo mikrobi, ili nesto malo "razvijenije" to je pitanje... ali garant ima.

I jos, kontam, hajde stisni pa donesi sa marsa nesto :) mozda donesu virus koji je i shebao mars :) i onda marsovci (mi) naselili zemlju... soo deep that even adele can't roll in it :)
Umalo popisivac

#28 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Umalo popisivac »

Ma zivot van naseg planeta sigurno postoji. Ako ne na Marsu, negdje sigurno da. Od milijardi i milijardi planeta bilo bi cudno da ne postoji. Misli se da je Mars nekad bio dosta slican Zemlji, ali je iz nekoga razloga zavrsio kao pustinja, a misli sa da bi moglo biti zbog magnetnog polja koje je izgubio pa je radijacija sve unistila. Na Zemlji zive bica (neke bakterije prije svega) koja mogu podnijeti izuzetno teske uvjete, pa i izuzezno visoku radijaciju, tako da je moguce.
Umalo popisivac

#29 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

jefferson wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jesmo li došli do tačke kada ćemo dokazati postojanje života izvan planete Zemlje? Da li će ovo moguće otkriće imati ikakve posljedice na religije, filozofiju, politiku i ekonomiju? Ako da kakve?

http://www.klix.ba/scitech/nauka/nasa-b ... /141216180

Ako je neko pratio malo ove vijesti oko NASA-e, ESA-e vidjet će da je NASA iznenada dobila proširenje budžeta za pripremu ljudske misije na Mars i slanje robotske sonde na Europu (Jupiterov satelit). Nedavno su u atmosferi testirali kapsulu koja bi trebala spustiti ljude na Mars. ESA u saradnji sa nekom evropskom komapnijom testira neke super-duper raketne motore koji će moći nositi ne znam koliko puta više tereta u stratosferu. Navodno će let sa letjelicom na takav pogon od Evrope do Australije trajati svega 4 sata i to sve do 2017. godine. :shock: Mislim da već imaju dokaze da je neki niži oblik života na Marsu moguć pa stoga ovako ubrzano prelaze na pripremu misija na Mars i razvijanju novih motora.

Šta mislite o ovome?
Ja sam apsolutno ubjedjen da zivot postoji van zemlje.
Sto se tice NASA budzeta, to je i politicki motivirano. Kako su odnosi sa Rusijom zahladnili amerikanci nece da dopuste vise da renatju taxi od Rusa. Pored Oriona i Space-x svoje rakete testira, iako je Orion dobitna kompbinacija za duboki svemir.
Pazi sad. Kada je SPutnik lansiran i kada su amerikanci odlucili da moraju prestici ruse, oni su takav napor ulozili da je 1968 u NASA-i radilo 267,000 ljudi. Danas radi oko 18,000. Kako stvari stoje ameri ce vrlo brzo imati i vecu raketu od Delte V, ali mislim da nece biti onog ulaganja kao sto je bilo u Apolo program, osim ako Kinezi nesto en naprave pa ovi skontaju da ne moze to tako.
Ne rentaju oni nista od Rusa, vec ih vozi ESA (European Space Agency) i francuske rakete "Ariane 5" iz Fr. Gvajane. ESA zapravo ima jako velik proracun za istrazivanje svemira a opet se o njoj malo prica.

http://en.wikipedia.org/wiki/ExoMars

http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Express

A i za Orion je velikim dijelom zasluzna ESA
The Orion service module, provided by the European Space Agency,[14][15] is being built by Airbus Defence and Space.
http://en.wikipedia.org/wiki/Orion_%28spacecraft%29
SaraFina

#30 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by SaraFina »

Chmoljo wrote:
SaraFina wrote:

:lol:

Fakat ja ni taj scenario ne bi isključila.

Ali da definitivno ljudska rasa ima zelju za dominacijom to je neupitno.
Zamisli sad da neki od tih organizama su samo mamac i da nas marsovci zele privući ustvari.
A ovamo na zemlji ih ima milion kamufliranih u ljudskom obliku i mi smo im zamorci desetljećima :D
ili da su miševi inteligentna bića koja su nad na provodila opite, i to tako mudro, da smo sve vrijeme mi mislili da to njima radimo...

hmmm... :D :D :D
Nisi ti uopće daleko od istine. Dobro ne kad su miševi u pitanju oni mali poljski sivi, nego pacovi.

Neke naučne studije dokazuju zbilja da su neupitno inteligentni, samo im je problem što nisu desetak kilograma tezi :-D
Umalo popisivac

#31 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Ma to je iz jednog filma. :D
jefferson

#32 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by jefferson »

Umalo popisivac wrote:
jefferson wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jesmo li došli do tačke kada ćemo dokazati postojanje života izvan planete Zemlje? Da li će ovo moguće otkriće imati ikakve posljedice na religije, filozofiju, politiku i ekonomiju? Ako da kakve?

http://www.klix.ba/scitech/nauka/nasa-b ... /141216180

Ako je neko pratio malo ove vijesti oko NASA-e, ESA-e vidjet će da je NASA iznenada dobila proširenje budžeta za pripremu ljudske misije na Mars i slanje robotske sonde na Europu (Jupiterov satelit). Nedavno su u atmosferi testirali kapsulu koja bi trebala spustiti ljude na Mars. ESA u saradnji sa nekom evropskom komapnijom testira neke super-duper raketne motore koji će moći nositi ne znam koliko puta više tereta u stratosferu. Navodno će let sa letjelicom na takav pogon od Evrope do Australije trajati svega 4 sata i to sve do 2017. godine. :shock: Mislim da već imaju dokaze da je neki niži oblik života na Marsu moguć pa stoga ovako ubrzano prelaze na pripremu misija na Mars i razvijanju novih motora.

Šta mislite o ovome?
Ja sam apsolutno ubjedjen da zivot postoji van zemlje.
Sto se tice NASA budzeta, to je i politicki motivirano. Kako su odnosi sa Rusijom zahladnili amerikanci nece da dopuste vise da renatju taxi od Rusa. Pored Oriona i Space-x svoje rakete testira, iako je Orion dobitna kompbinacija za duboki svemir.
Pazi sad. Kada je SPutnik lansiran i kada su amerikanci odlucili da moraju prestici ruse, oni su takav napor ulozili da je 1968 u NASA-i radilo 267,000 ljudi. Danas radi oko 18,000. Kako stvari stoje ameri ce vrlo brzo imati i vecu raketu od Delte V, ali mislim da nece biti onog ulaganja kao sto je bilo u Apolo program, osim ako Kinezi nesto en naprave pa ovi skontaju da ne moze to tako.
Ne rentaju oni nista od Rusa, vec ih vozi ESA (European Space Agency) i francuske rakete "Ariane 5" iz Fr. Gvajane. ESA zapravo ima jako velik proracun za istrazivanje svemira a opet se o njoj malo prica.

http://en.wikipedia.org/wiki/ExoMars

http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Express

A i za Orion je velikim dijelom zasluzna ESA
The Orion service module, provided by the European Space Agency,[14][15] is being built by Airbus Defence and Space.
http://en.wikipedia.org/wiki/Orion_%28spacecraft%29
1. Ja govorim o transportu na ISS.
2. Velikim djelom? Cijeli Orion je napravljen an osnovu Apola, to sto se radi u kooperaciji sa ESA nema nista lose. ESA nikad nije napravila nsita slicno Apolu, i zna se ko vodi kolo ovdje. Druga stavr, finansijski EU trenutno nema teorije da nosi breme ovog projekta.
zedo_m

#33 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by zedo_m »

Zamišljam religiozne face ukoliko na Marsu budu pronađeni dokazi da su Marsovci nekad davno posjećivali Zemlju, a primitivni ljudi, u neznanju, oni perfidniji - u vlastitom interesu, od Marsovaca kreirali bogove, pa njima plašili ljude :D[/quote]

Morao sam da repliciram iako ne volim ove teme ali jedna od vodecih islamskih ucenjaka veli ovo:

Savremena istraživanja i iskopavanja su potvrdila postojanje uspravnih stvorenja, sličnih čovjeku, prije Adema, ʻalejhi selam. Ta stvorenja su imala manju lobanju i bila su manje inteligentna. Među ova stvorenja spada i tzv. ”neandertalska vrsta”, čije su kosti otkrivene na raznim arheoliškim lokacijama u Evropi i Bliskom Istoku, i kod koje je utvrđen različit genetski materijal od ljudskog. Na planini Karmel u Palestini (ar. Kurmul, ili Džebel Mar Il'jas, Ilijasova planina, koja je 1996. planina je proglašena prirodnim rezervatom UNESCO-a, a špilje doline Nahal Me’arota (ar. Wadi el-Mughara) su stavljane na popis mjesta svjetske baštine u Aziji 29. lipnja 2012. jer su u njima pronađeni dokazi o pola milijona godina ljudskog obitovanja, kulturne evolucije, prvih pokopa, arhitekture kamenog doba i prijelaza iz lovačko-sakupljačkog načina života u poljoprivredno-stočarsku kulturu) otkriveni su skeleti obje vrste, što nam govori da se radilo o stvorenjima koja su nastanjivala ograničena područja na Zemlji i jedna ograničen period. Imali su brutalnu i krvoločnu narav, što potvrđuju gomile kostiju pronađene u blizinama pećina u kojima su obitavali. Nisu imali razvijen porodični sistem, u njegovom ispravnom značenju, nisu nosili odjeću, i nisu pokrivali stidna mjesta. Nastanjivali su Zemlju onoliko koliko je Allah htio, nakon čega su, iz nepoznatih razloga, nestali.

Kao i ovo

Mnogi su skloni kategoričnom odbacivanju teorija o postojanju stvorenja i svjetova, mimo našeg, na nebesima, na planetama i na zemlji, bez nekog razumnog razloga. Pazi se da ne budeš od onih koji negiraju postojanje meleka, džina i sličnih stvorenja, o kojima nas je Allah obavijestio u Kur'anu, a o svemu ostalom, što nije spomenuto u objavi, se može raspravljati, prihvatiti ga ili odbaciti, bez straha da ćemo zbog toga odgovarati na Sudnjem danu, jer ta pitanja nemaju vjerski, nego naučni karakter. Allah, dželle šenuhu, u tom smislu, kaže: ”Oni poriču prije nego što temeljito saznaju šta ima u njemu, a još im nije došlo ni tumačenje njegovo.” (Jūnus, 39.). Upitan je Alija, radijallahu ʻanhu: ”Da li je Ka'ba prva Allahova kuća na zemlji?” ”Nije” – rekao je – ”prije nje su postojale druge kuće, ali je on prva Božija kuća koja je sagrđena za ljude.” (Ibn Ebu Hatim, a vjerodostojnim ga je ocijenio Ibn Hadžer, 6/290.).

proguglaj malo
Last edited by zedo_m on 17/12/2014 16:30, edited 1 time in total.
Mohamad Sissoko

#34 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Mohamad Sissoko »

homega wrote:
SaraFina wrote:... Mislim da ljudi posvjesno ipak zele ostati gospodari i evolucijom najveći postojeci razvijenu oblik zivota u svemiru.

Što ako se dokaze suprotno? To će tek biti sok!

A iskreno voljela bi dozivjeti više tako nešto, a ne da donesu i proučavaju te " nize oblike " zivota na koje su stavili naglasak odmah :D
Zamišljam religiozne face ukoliko na Marsu budu pronađeni dokazi da su Marsovci nekad davno posjećivali Zemlju, a primitivni ljudi, u neznanju, oni perfidniji - u vlastitom interesu, od Marsovaca kreirali bogove, pa njima plašili ljude :D
Ja zamišljam da imaš 13 godina. :lol:
Ljakan

#35 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Ljakan »

Oduvjek sam znao da na marsu ima zivota,ne govore ljudi dzaba ti kao da si sa marsa pao.
Umalo popisivac

#36 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

@ Jefferson

Sve se te svemirske agencije nadopunjuju i uveliko suradjuju, prije svega NASA i ESA pa i Rusi. Gurala je i ESA puno toga kad NASA nije imala sredstava. Samo sam zelio reci da su skoro pa nepoznati u odnosu na NASU a itekako su aktivni na tom podrucju. Dio ove misije, kako sam postavi link radi upravo ESA, koja je vec slala robota na Mars, ali nikad s njim nisu uspjeli ostvariti kontakt.
BHCluster

#37 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by BHCluster »

zedo_m wrote: Morao sam da repliciram iako ne volim ove teme ali jedna od vodecih islamskih ucenjaka veli ovo:

Savremena istraživanja i iskopavanja su potvrdila postojanje uspravnih stvorenja, sličnih čovjeku, prije Adema, ʻalejhi selam. Ta stvorenja su imala manju lobanju i bila su manje inteligentna. Među ova stvorenja spada i tzv. ”neandertalska vrsta”, čije su kosti otkrivene na raznim arheoliškim lokacijama u Evropi i Bliskom Istoku, i kod koje je utvrđen različit genetski materijal od ljudskog. Na planini Karmel u Palestini (ar. Kurmul, ili Džebel Mar Il'jas, Ilijasova planina, koja je 1996. planina je proglašena prirodnim rezervatom UNESCO-a, a špilje doline Nahal Me’arota (ar. Wadi el-Mughara) su stavljane na popis mjesta svjetske baštine u Aziji 29. lipnja 2012. jer su u njima pronađeni dokazi o pola milijona godina ljudskog obitovanja, kulturne evolucije, prvih pokopa, arhitekture kamenog doba i prijelaza iz lovačko-sakupljačkog načina života u poljoprivredno-stočarsku kulturu) otkriveni su skeleti obje vrste, što nam govori da se radilo o stvorenjima koja su nastanjivala ograničena područja na Zemlji i jedna ograničen period. Imali su brutalnu i krvoločnu narav, što potvrđuju gomile kostiju pronađene u blizinama pećina u kojima su obitavali. Nisu imali razvijen porodični sistem, u njegovom ispravnom značenju, nisu nosili odjeću, i nisu pokrivali stidna mjesta. Nastanjivali su Zemlju onoliko koliko je Allah htio, nakon čega su, iz nepoznatih razloga, nestali.

Kao i ovo

Mnogi su skloni kategoričnom odbacivanju teorija o postojanju stvorenja i svjetova, mimo našeg, na nebesima, na planetama i na zemlji, bez nekog razumnog razloga. Pazi se da ne budeš od onih koji negiraju postojanje meleka, džina i sličnih stvorenja, o kojima nas je Allah obavijestio u Kur'anu, a o svemu ostalom, što nije spomenuto u objavi, se može raspravljati, prihvatiti ga ili odbaciti, bez straha da ćemo zbog toga odgovarati na Sudnjem danu, jer ta pitanja nemaju vjerski, nego naučni karakter. Allah, dželle šenuhu, u tom smislu, kaže: ”Oni poriču prije nego što temeljito saznaju šta ima u njemu, a još im nije došlo ni tumačenje njegovo.” (Jūnus, 39.). Upitan je Alija, radijallahu ʻanhu: ”Da li je Ka'ba prva Allahova kuća na zemlji?” ”Nije” – rekao je – ”prije nje su postojale druge kuće, ali je on prva Božija kuća koja je sagrđena za ljude.” (Ibn Ebu Hatim, a vjerodostojnim ga je ocijenio Ibn Hadžer, 6/290.).

proguglaj malo
Imali u tim vjerskim knjigam tacan opis vrsta, pod vrsta etc koje cemo pronaci u svemiru.
Last edited by BHCluster on 17/12/2014 18:20, edited 1 time in total.
ja71

#38 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by ja71 »

nocnaptica986 wrote: ako se potvrdi, sam pronalazak zivota ce biti najvece ljudsko dostignuce..cak puno vece nego otkrice vatre ili tocka ...
u necijim ocima sigurno da, u mojim ne jer bez vatre i tocka ne bi smo stigli gore
Drvosjeca iz Dejcica

#39 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ja71 wrote:
nocnaptica986 wrote: ako se potvrdi, sam pronalazak zivota ce biti najvece ljudsko dostignuce..cak puno vece nego otkrice vatre ili tocka ...
u necijim ocima sigurno da, u mojim ne jer bez vatre i tocka ne bi smo stigli gore
A ko zna šta sve ovo eventualno otkriće može pokrenuti. :wink:
OldMayor

#40 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by OldMayor »

BHCluster wrote:
zedo_m wrote: Morao sam da repliciram iako ne volim ove teme ali jedna od vodecih islamskih ucenjaka veli ovo:

Kao i ovo

proguglaj malo
Imali u tim vjerskim knjigam tacan opis vrsta, pod vrsta etc koje cemo pronaci u svemiru.
Sacekaj da prvo otkrijemo, pa ce onda ovi pronaci adekvatan ajet.
fini dečko

#41 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by fini dečko »

"Gospodar svih svjetova", u Kur'anu više puta naziv za Allaha, tako da za onoga ko pripada ovoj religiji NASA-in eventualni dokaz ne bi bio iznenađenje.
Samo što mi zemljani u velikoj mjeri kada kažemo život na drugoj planet zamišljamo kao život na zemlji, što nemora biti nužno. Možda ti "niži oblici života" kako ih nazivanju budu manji fizički, ali možda inteligentniji od čovjeka. Nije nužno da smo najinteligentniji u svemiru, pa čaki u galaksiji, a samo dobro ograničeni mogu smatrat da smo i jedini.
Qler

#42 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Qler »

Dobro, jeste da nije tema, ali realno, islam je tu poprilicno otvoren za tumacenje. Stvarno pise gospodar svih svjetova, i jos ima referenci na tu tematiku i to sam gledao i na nekim dokumentarcima, a nisu na MTV-u Igman i slicnim...

Znaci mi muslimani se imamo na sta vaditi kad nadjemo male zelene :) a hriscani ce ostati u cudu :)
ja71

#43 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by ja71 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: A ko zna šta sve ovo eventualno otkriće može pokrenuti. :wink:
sta bi moglo pokrenuti ?
da pocnemo ekspoatisati i Mars ?
Drvosjeca iz Dejcica

#44 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ja71 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: A ko zna šta sve ovo eventualno otkriće može pokrenuti. :wink:
sta bi moglo pokrenuti ?
da pocnemo ekspoatisati i Mars ?
Ovako laički: Nove generacije motora koji će prepoloviti vremensko putovanje do Marsa i ubrzati istraživanje drugih planeta i tijela. Ovim bi ujedno dobili da se razdaljine na Zemlji prelaze za par puta manje vremena nego sada. Pisao sam već da ESA ima motor koji će omogućiti let od Evrope do Australije za 4h. :shock: Ja kada sam letio za Australiji 2010. godine letio jebenih 36 sati (sa presjedanjima) u avionu nekih 19h. Kada sam stigao ne znam jesam li doš'o il' poš'o.

Nove vrste pametnih materijala koje pamte oblik. Već se takvi materijali proizvode ali su još skupi za masovnu i komercijalnu proizvodnju. Ovo se može iskoristiti u medicini i svim granama indrustrije. Prodor na polju tehnologije "hrane iz labaratorije", ovo bi rasteretilo ogromne resurse Zemlje koji se sada koriste za uzgoj stoke i hrane za stoku. Unaprijeđenje sistema baterija za vozila, pronalazak rijetkih metala i legura te pokretanje stalne kolonije na Marsu kao novo poglavlje u čovjekovoj istoriji.
Arminovski

#45 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by Arminovski »

zedo_m wrote:
Morao sam da repliciram iako ne volim ove teme ali jedna od vodecih islamskih ucenjaka veli ovo:

proguglaj malo
Vodeci ti je ucenjak lupa. Neandertalci su imali npr veci mozak od nas. Nemamo pojma jesu li bili krvolocni ili ne, moguce je i da su stradali zbog nas sto govori puno vise o nasoj krvolocnosti.
zedo_m

#46 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by zedo_m »

Vodeci ti je ucenjak lupa. Neandertalci su imali npr veci mozak od nas. Nemamo pojma jesu li bili krvolocni ili ne, moguce je i da su stradali zbog nas sto govori puno vise o nasoj krvolocnosti.[/quote]

Uvlacim se opet u neku pricu koju nevolim a taj tekst je izasao mnogo prije nego što je NASA objavila da ima nešto važno da kaže tako da ovome gore otpada, a kolega vaditelj :D je citirao nešto iz Knjige koja je puno prije objavljena nego što su bjelci naselili ameriku :D.
I kit ima veći mozak nego mi pa ja ne vidim da on ili ti ga oni postižu što ljudska vrsta postiže :D, uključujući i ovo što nevalja.

Live long and prosper and peace brother

Ja se više nejvljam na ovu temu
BHCluster

#47 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by BHCluster »

OldMayor wrote:
BHCluster wrote:

Kao i ovo

proguglaj malo
:thumbup:
dustaban

#48 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by dustaban »

BHCluster wrote:
OldMayor wrote:
BHCluster wrote: Imali u tim vjerskim knjigam tacan opis vrsta, pod vrsta etc koje cemo pronaci u svemiru.
statixx

#49 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by statixx »

Arminovski wrote:
zedo_m wrote:

proguglaj malo
Vodeci ti je ucenjak lupa. Neandertalci su imali npr veci mozak od nas. Nemamo pojma jesu li bili krvolocni ili ne, moguce je i da su stradali zbog nas sto govori puno vise o nasoj krvolocnosti.
Dovoljno je zamisliti da nas nakon izumiranja posjeti neka napredna civilizacija i pocne skenirati slojeve. Bilo bi ocito da kako se u visim slojevima pojavljuje sve veci broj dokaza napredne tehnologije, tako i raste broj ratova, masovnih ubistava i zlocina. Istovremeno, pak, sve smo manje primitivni - pa tako sada kosti bacamo u kontejnere, usavrsili smo instituciju braka tj. porodicni sistem, pokrili smo stidna mjesta i nosimo odjecu itd. Ne znam koji bi nam naziv vrsta dobila, ali kakav god, daleko je to od sapiensa.
lajkujMe

#50 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

Post by lajkujMe »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ja71 wrote:
A ko zna šta sve ovo eventualno otkriće može pokrenuti. :wink:
Jedno od stvari koje ce pokrenuti je pitanje: Ako na radioaktivnoj suhoj mrtvoj planeti moze da bude mikroba to jest zivih stvari onda znaci da tamo vani 100% ima zivota na najmanje mikro razini a sanse za veci zivot (zivotinje) i inteligentni zivot se visestruko povecava sto znaci da ce nastati utrka u pronalasku planeta pogodnih za zivot (a vec imamo mnogo kandidata za to) i intenzivnije pretrazivanje za radio signalima i slicno (SETI program je uvijek bio mali i ne dovoljno finansiran sto bi se moglo promjeniti).

Uglavnom ako ima zivota na marsu bilo kakvog to ce otvoriti ogromna vrata covjecanstvu. Biti ce diskusija, svadja, religije, para i istrazivanja a svijet ce znati ako nista s 99.99999% vjerovatnocom da ima nesto tamo vani.
Post Reply