Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#26 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

SaraFina wrote:A preko sindikata na more :D

Kolektivno!
Podobni idu u Kupare ostali gdje ih pošalju, a neke pošalju i na goli otok.
and

#27 Re: Jugonostalgija...

Post by and »

jao_situacije wrote:
and wrote:
jao_situacije wrote: Stotine milijardi kredita, ogroman represivni aparat, indoktrinacija, iluzija da se nešto radi. Visoki funkcioneri partije radili šta su htjeli, imali šta su poželjeli.
Ja kad razmislim samo o konceptu državnog stana koji ti država dadne na korištenje dok si zaposlen, a ti ga otplaćuješ svaki mjesec određenom ratom i nikad ne postaneš vlasnik istog bude mi jasno koje je bezumlje vladalo u tom sistemu :shock: :-)
eh sad je super.kupiš stan i platu daješ za ratu :run:
I još jedna mala stvar ostane mi nekretnina u vlasništvu kad otplatim tržišnu cijenu.. :oops:
u 80 :)
u svakom slučaju ovo sad uređenje i način života je smiješan
jefferson

#28 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

Ono sto ja vidim je da nekim forumasima fali jedno 20g pa da skontaju neke stvari.
Sta kaze ospodin: privid da se nesto radilo.
:jbt:
golman

#29 Re: Jugonostalgija...

Post by golman »

SaraFina wrote:Koja je to luda propagandna mašinerija bila u pitanju koja je veličala recimo ofanzive.

Ofanzive nisu imale nikakvu ulogu kad je u pitanju izhod i tok drugog svjetskog rata :D

A generacije sedamdesetih i osamdesetih time su danonoćno bombardirane.

Pa stafete mladosti.. Milijunske cifre tadašnjih dinara kao nadoknade za karanfile :D

Ja te stvari nikako ne mogu pojmiti.
Ofanzive su se pominjale da bi se dočaralo sa kakvom je mukom narod tadašnje države došao do slobode.
jao_situacije

#30 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

jefferson wrote:Ono sto ja vidim je da nekim forumasima fali jedno 20g pa da skontaju neke stvari.
Joj dobro si.. bio sam prije par godina u onom bunkeru kod Konjica poznatijeg kao ARK, dobro ono izgleda trebalo je rada i truda za onakav objekt. Izvinjavam se do mene je..
Šteta što nikad ne vidjeh Željavu i za to je trebalo rada...
Inače preračunao sam cijenu ta 2 objekta ispadne oko 100 mlrd današnjih dolara.
Hajd' bar se možemo slikati sa objektom 505 i objektom D-0... :oops:
jefferson

#31 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

jao_situacije wrote:
jefferson wrote:Ono sto ja vidim je da nekim forumasima fali jedno 20g pa da skontaju neke stvari.
Joj dobro si.. bio sam prije par godina u onom bunkeru kod Konjica poznatijeg kao ARK, dobro ono izgleda trebalo je rada i truda za onakav objekt. Izvinjavam se do mene je..
Ako ozbiljno mislis to, onda evo danas pokusaj napraviti bar nesto sto je pravio SOKO, UNIS itd, itd.
Ona drzava nije bila savrsena, ali je bila nadsve DRZAVA.
Danas parking u Sarajevu se ne moze napraviti kako treba, ne moze se staviti u promet jedan jebeni tramvaj a da nije donacija, a ljudi su poceli ginuti jer se i snijeg en moze ocistiti kako treba.
jao_situacije

#32 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

jefferson wrote:
jao_situacije wrote:
Ako ozbiljno mislis to, onda evo danas pokusaj napraviti bar nesto sto je pravio SOKO, UNIS itd, itd.
Ona drzava nije bila savrsena, ali je bila nadsve DRZAVA.
Danas parking u Sarajevu se ne moze napraviti kako treba, ne moze se staviti u promet jedan jebeni tramvaj a da nije donacija, a ljudi su poceli ginuti jer se i snijeg en moze ocistiti kako treba.
Jbg ja to vazda govorim otiđi pa pogledaj šta sam rekao na temi šta vam smeta u Sarajevu.
HR i SRB dobile autoputeve, mi dobili rudnike željezare i TE i dva okna u planinama.
SOKO ni ja ne mogu prežaliti, mogli su bar jedrilice sastavljati danas.
jefferson

#33 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

Radio se u BiH jos mnogo sto sta, samo raja to ne zna, nije ih interesovalo.
Prvenstveno to je bio sistem.
Da li je onaj sistem mogao prezivjeti promjene u Evropi? NE.
Ali govoriti da je to sve suplja bila je nortorna glupost.
SFRJ je skolovala vise strucnjaka na zapadu nego komplet istocni blok. Gilpin, jedan od najveci ekonomista 80-tih je govorio o tome, da jedina zemlja koja sebe zove komunistickom, a ulaze u obrazovanje kao kapitalisticka je bila SFRJ, jer se znalo da bez strucnjaka nema ekonomije.
jao_situacije

#34 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

jefferson wrote:Radio se u BiH jos mnogo sto sta, samo raja to ne zna, nije ih interesovalo.
Prvenstveno to je bio sistem.
Da li je onaj sistem mogao prezivjeti promjene u Evropi? NE.
Ali govoriti da je to sve suplja bila je nortorna glupost.
SFRJ je skolovala vise strucnjaka na zapadu nego komplet istocni blok. Gilpin, jedan od najveci ekonomista 80-tih je govorio o tome, da jedina zemlja koja sebe zove komunistickom, a ulaze u obrazovanje kao kapitalisticka je bila SFRJ, jer se znalo da bez strucnjaka nema ekonomije.
A biće valjda nekad ponovo sistem, jer ako ne bude ode sve ovo u mp3.
Platformas

#35 Re: Jugonostalgija...

Post by Platformas »

Ako znamo da je bio Energoinvest sa 50 000 zaposlenih, ako znamo da je Agrokomerc imao obrt od milijardu dolara, ako znamo sta je Soko radio. Sve su to bila radna mjesta, proizvodilo se nesto, realni sektor. Šta se danas proizvodi, državni službenici, namještenici?
Pa ima stopa nezaposlenosti kao relevantan pokazatelj ili će i to pljuvatori 'vremena kad se nije moglo u džamiju' osporit i reći da nije to to, da su ljudi džabe radili. Danas inače med i mlijeko, volontiraju za dž, plaćajući sebi prijevoz i hranu, sve zarad nekog pripravničkog koji im na kraju opet ne posluži svrsi, a visokoobrazovan kadar.

500k ljudi ne radi, kad bi oduzeli zaposlene u federalnim i kantonalnim vladama, broj bi bio bar 600k, koliko ih nije radilo tada, kad nije bilo ovih izmišljenih država u državi?
Hajvan

#36 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

Platformas wrote:….
500k ljudi ne radi, kad bi oduzeli zaposlene u federalnim i kantonalnim vladama, broj bi bio bar 600k, koliko ih nije radilo tada, kad nije bilo ovih izmišljenih država u državi?

nisam razumio boldirano.
jao_situacije

#37 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

Hajvan wrote:
Platformas wrote:….

nisam razumio boldirano.
ja mislim da on ne zna baš historiju..
jefferson

#38 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

Platformas wrote:Ako znamo da je bio Energoinvest sa 50 000 zaposlenih, ako znamo da je Agrokomerc imao obrt od milijardu dolara, ako znamo sta je Soko radio. Sve su to bila radna mjesta, proizvodilo se nesto, realni sektor. Šta se danas proizvodi, državni službenici, namještenici?
Pa ima stopa nezaposlenosti kao relevantan pokazatelj ili će i to pljuvatori 'vremena kad se nije moglo u džamiju' osporit i reći da nije to to, da su ljudi džabe radili. Danas inače med i mlijeko, volontiraju za dž, plaćajući sebi prijevoz i hranu, sve zarad nekog pripravničkog koji im na kraju opet ne posluži svrsi, a visokoobrazovan kadar.

Da se nadovezem.
1. Tada je u BiH izgradjno vise dzemija nego ikad ranije.
2. Moja nana je bila pravi vijernik, ono klanjala 5 puta dnevno, bila aktiva u islamskoj zjendici, muz bio odlikovan tokom II sv. rata, isto vjernik.
3. Tada se znalo da se politika ne mjesa sa vjerom, i obratno. Evo danas imamo primjer sta znaci kada vjerske sluzbe pocnu da orgijaju.
4. Jel moglo bolje? Naravno da je moglo. Jel onaj sistem mogao prezivjeti 1989 i pad Berlinskog zida? NE. ALi se drzava niej morala raspasti i mogla se onda raspasti mirnim putem. Hajde, uzjahali Zagreb i Beograd, tradicionalni njegovatelji sofisticirane misli, pa se bavili genocidom i etnickim ciscenjem, tadicionalnim idejama osvjestenih ljudi. A onda uzjahali i ovi ostali nacionalisti da pokazu njima kako oni nisu bas najveci nacionalisti, da ima i vecih.
Sada evo, presipaju iz supljeg u prazno, zaposljavaju ljude po kantonima, entitetima, drzavnim sluzbama. U onoj drzavi ti ljudi bi proizvodili ensto, a ovi sto su na vlasti vjerovatno bi bili u najboljem slucaju salter radnici ili obicni sluzbenici (Covic) ili neki gradjevinski inspektori (Izetbegovic) i slicno.
Zanimljivo je da oni ljudi koji su radili u SOKO-lu, JAT-u i slicno, danas rade u Boeingu Canadair-u, Lufthansi, valjda zbog toga jer su se stvarali vejstacki poslovi :lol:
stakasa

#39 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

jefferson wrote:
Platformas wrote:Ako znamo da je bio Energoinvest sa 50 000 zaposlenih, ako znamo da je Agrokomerc imao obrt od milijardu dolara, ako znamo sta je Soko radio. Sve su to bila radna mjesta, proizvodilo se nesto, realni sektor. Šta se danas proizvodi, državni službenici, namještenici?

Da se nadovezem.
1. Tada je u BiH izgradjno vise dzemija nego ikad ranije.
2. Moja nana je bila pravi vijernik, ono klanjala 5 puta dnevno, bila aktiva u islamskoj zjendici, muz bio odlikovan tokom II sv. rata, isto vjernik.
3. Tada se znalo da se politika ne mjesa sa vjerom, i obratno. Evo danas imamo primjer sta znaci kada vjerske sluzbe pocnu da orgijaju.
4. Jel moglo bolje? Naravno da je moglo. Jel onaj sistem mogao prezivjeti 1989 i pad Berlinskog zida? NE. ALi se drzava niej morala raspasti i mogla se onda raspasti mirnim putem. Hajde, uzjahali Zagreb i Beograd, tradicionalni njegovatelji sofisticirane misli, pa se bavili genocidom i etnickim ciscenjem, tadicionalnim idejama osvjestenih ljudi. A onda uzjahali i ovi ostali nacionalisti da pokazu njima kako oni nisu bas najveci nacionalisti, da ima i vecih.
Sada evo, presipaju iz supljeg u prazno, zaposljavaju ljude po kantonima, entitetima, drzavnim sluzbama. U onoj drzavi ti ljudi bi proizvodili ensto, a ovi sto su na vlasti vjerovatno bi bili u najboljem slucaju salter radnici ili obicni sluzbenici (Covic) ili neki gradjevinski inspektori (Izetbegovic) i slicno.
Zanimljivo je da oni ljudi koji su radili u SOKO-lu, JAT-u i slicno, danas rade u Boeingu Canadair-u, Lufthansi, valjda zbog toga jer su se stvarali vejstacki poslovi :lol:
Covic ti je bio direktor tog istog Sokola. A broj skolovanih na Zapadu je bio trocifren. Ne pretjerujte
nosara

#40 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote: Covic ti je bio direktor tog istog Sokola. A broj skolovanih na Zapadu je bio trocifren. Ne pretjerujte
Nakon gasenja svjetla... Ovo drugo ne razumijem... :stolica:
JThomas

#41 Re: Jugonostalgija...

Post by JThomas »

privida da se nešto radi danas nema, jer nije potreban. aleksandar vučić u srbiji PR mašinerijom pravi privid da se nešto radi. a ovdje ne treba, ovdje nemaju ni potrebu da lažu da rade, jer je svijest naroda na tom nivou da to uopšte ne traži.

a srećom, državni aparat je danas manji i manje smo zaduženi nego u vrijeme mraka...ili pak ne? :skoljka:
radostan dan

#42 Re: Jugonostalgija...

Post by radostan dan »

kurac bi ga vi danas kuckali na forumu, da vam nije bilo juge, tita, proletera i mrskog socijalizma.
viđali bi ste se dva put godišnje, na kakvom prelu ili veseloj...
valja pokositi, ovce zatvoriti, nacijepati drva i ostalo oko kuće.
a od škole bi imali osnovnu, poluobaveznu.

grad daleko, a još makadam. a i koji ćeš kurac u gradu, pored babovog imanja?
da budeš hamal, radnik pp čistoća, izvor, vrelo, komunalno...

jok tačka ba...ljepota, priroda, đelješ stelju u zimu i razmišljaš može li zekan sutra izvuć babu, a metar snijega, do prve ambulante.
a tamo doktor, gledaš ga kO nila amstronga...

ili su vam svi preci rođeni na potezu marindvor-skenderija?
Hajvan

#43 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

Zemlja iz jedne bajke:

https://www.facebook.com/video.php?v=763669753716115

osamdesete:
- nezaposlenost - slična današnjoj
- kriminal - veći; broj ubistava gotovo dvostruko veći '80-ih nego u prvoj deceniji novog milenija

1983. Yu je bankrotirala (dug u tom tenutku 20 mlrd $, današnja vrijednost oko 100 $) i prestala plačai sve doznake.
Uprkos besplatnom školstvu država imala 9% VSS. Za srednje razvijenu zemlju minimum je 20% ….
JThomas

#44 Re: Jugonostalgija...

Post by JThomas »

a kako danas stoje bivše članice u današnjim vrijednostima?
Stoner

#45 Re: Jugonostalgija...

Post by Stoner »

Kada prestanemo pizditi o nekakvoj propaloj tvorevini možda će nam biti bolje u ovoj državi.
DijasporceMomce

#46 Re: Jugonostalgija...

Post by DijasporceMomce »

Hvala bogu pa se raspalo to govno od drzave
dezurni_ucenik

#47 Re: Jugonostalgija...

Post by dezurni_ucenik »

-
dezurni_ucenik

#48 Re: Jugonostalgija...

Post by dezurni_ucenik »

Stoner wrote:Kada prestanemo pizditi o nekakvoj propaloj tvorevini možda će nam biti bolje u ovoj državi.

To je rjesenje.Prestanes mastati i razmisljati i VOILA-eto novih radnih mjesta,eto para,eto poboljsane ekonomije...

Ne kazem da je bjezanje u proslost -kljuc za uspjeh,al sadasnjost u danasnjoj drzava je jadna i nikakva,bez ikakvih izgleda da ce se nesto i promjeniti na bolje.
nosara

#49 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

JThomas wrote:a kako danas stoje bivše članice u današnjim vrijednostima?
Potaman... :D
Hajvan

#50 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

nosara wrote:
JThomas wrote:a kako danas stoje bivše članice u današnjim vrijednostima?
Potaman... :D
ti mora da si bio neki nižerangirani aparatčik koji se nije stigao na vrijeme da preobuće odijelo (ili su ga drugi gurnuli u zadnje redove, pa mu sad svi krivi), a? :D
Post Reply