Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
- res publica
#26 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Mora da ima u Goraždu mnogo glasova za hrvatske kandidate, pa je kardinal pomislio da malo ojača vjeru i stado u tom mjestu. To je ipak Drina, povijesna granica. 
-
arslanbey
#27 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Kakav ba kardinal ,ovi ne sire katolicku vjeru vec protestantizamres publica wrote:Mora da ima u Goraždu mnogo glasova za hrvatske kandidate, pa je kardinal pomislio da malo ojača vjeru i stado u tom mjestu. To je ipak Drina, povijesna granica.
- res publica
#28 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Zar nije bio i kardinal sa 60 misionara? Ili je to neka druga posjeta?arslanbey wrote: Kakav ba kardinal ,ovi ne sire katolicku vjeru vec protestantizam
A protestani su pun pogodak. Bošnjaci su bili zapravo prvi protestanti u Europi, kada su napravili Crkvu Bosansku. Par stoljeća prije Lutera liberalizovali crkvene okove katoličanstva i pravoslavlja.
Pošto se Bošnjaci vajkaju, prvo ovdje na forumu, da li su izmišljeni, šta jesu, šta nisu, a i u RL neki prelaze tamo vamo, kao ona dvojica iz BOSS-a, kardinal, a i protestanti, su nanjušili da tu ima materijala za misionarstvo...
Sa islamom, teško da će Bošnjaci na zelenu granu, ne daju im ni o sebi da se zabave, a kamoli da zavladaju Serbima i Hrvatima. Ako pređu na pravoslavlje, progutaće ih Srbi, ako odu u katoličanstvo progutaće ih Hrvati.
Zato je pravi odgovor vraćanje korijenima i Crkvi Bosanskoj i povezivanje sa drugim protestantskim crkvama koje su uticajne u svijetu. Osloniti se na današnje Bošnjake nacionaliste i ateiste, i pokret bi imao šanse.
-
arslanbey
#29 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
To je bila druga posjetares publica wrote:Zar nije bio i kardinal sa 60 misionara? Ili je to neka druga posjeta?arslanbey wrote: Kakav ba kardinal ,ovi ne sire katolicku vjeru vec protestantizam
A protestani su pun pogodak. Bošnjaci su bili zapravo prvi protestanti u Europi, kada su napravili Crkvu Bosansku. Par stoljeća prije Lutera liberalizovali crkvene okove katoličanstva i pravoslavlja.
Pošto se Bošnjaci vajkaju, prvo ovdje na forumu, da li su izmišljeni, šta jesu, šta nisu, a i u RL neki prelaze tamo vamo, kao ona dvojica iz BOSS-a, kardinal, a i protestanti, su nanjušili da tu ima materijala za misionarstvo...
Sa islamom, teško da će Bošnjaci na zelenu granu, ne daju im ni o sebi da se zabave, a kamoli da zavladaju Serbima i Hrvatima. Ako pređu na pravoslavlje, progutaće ih Srbi, ako odu u katoličanstvo progutaće ih Hrvati.
Zato je pravi odgovor vraćanje korijenima i Crkvi Bosanskoj i povezivanje sa drugim protestantskim crkvama koje su uticajne u svijetu. Osloniti se na današnje Bošnjake nacionaliste i ateiste, i pokret bi imao šanse.
A bosnjaci i krst jednostavno ne ide ,neces ti iz bosnjaka lahko izbaciti islam i Allaha
moze on biti najgori vjernik ali kad dodje na stani padni on bira islam
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#30 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
čini mi se da se ovdje prkaju pojmovi u neznanju
nemam pojma o ovim novim ljudima ali goražde će uvijek barem jednom godišnje biti veliko hodočasničko mjesto zbog sjećanja na drinske mučenice
vjerovatno je to što spominjete kardinala
i nema veze s ovim iz naslova topika
bosna za katolike nije više misionarska zemlja
postoji redovita crkvena hijerarhija
nemam pojma o ovim novim ljudima ali goražde će uvijek barem jednom godišnje biti veliko hodočasničko mjesto zbog sjećanja na drinske mučenice
vjerovatno je to što spominjete kardinala
i nema veze s ovim iz naslova topika
bosna za katolike nije više misionarska zemlja
postoji redovita crkvena hijerarhija
- drunken tiger
#31 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Čuj Bošnjak i bisznis hahahaha. Pa Bošnjak samo ako može sadake dobiti ili prevariti nekoga će se pojaviti. Kad treba raditi i zaraditi nigdje ga nema.sadie_forever wrote:Zasto Gorazde daje ovoliko zemlje krscanskim misionarima iz Amerike? pored toliko bosnjaka koji bi mogli otvoriti biznis ili bar nekoj neutralnoj organizaciji? uz to se reklamiraju ovo dvoje po medijima,recimo na klixu.ko gura krscanske misionare ?? zasto IZ ne reaguje?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/amerikan ... /141130109
-
Rizvan
#32 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Ako sagledaš realno to međusobno ne podnošenje, nije ni približno istog inteziteta kod obje grupacije u Federaciji. To i dokazuje primjer Goražda gdje je ova vijest kod lokalnog stanovništva prošla nezapaženo, kao i gradnja mnogobrojnih crkvi u Sarajevu, dok s druge strane sam prijedlog izgradnje džamije u Neumu je digao hercegovačke Hrvate na noge, pa onda protesti oko obnove džamije u Livnu itd. Katolici/Hrvati, općenito kao populacija su dosta netolerantniji prema drugim religijama nego što su to muslimani/Bošnjaci. Muslimani imaju problema sa ekstremistima u svojim redovima, ali dominantna većina ne gleda na druge religije kao prijetnju niti se protivi njihovom prisustvu u svojoj blizini. Kod katolika ovaj ekstremniji pogled preovladava kod većine, to pokazuje i primjer da niti jedna nova muslimanska/pravoslavna bogomolja poslije rata nije izgrađena u nekoj katolčko dominantnoj sredini, kao i ponašanje crkve i ovog ekstremističkog kardinala koji svako malo bombarduje svoje ovčice sa izjavama o nestanku, sije mržnju protiv drugih, dok s druge strane, nije mu mrsko uzimati novac i zemljišta od mrskih lokalnih muslimanskih vlasti za širenje svog carstva nekretnina.Kikibombona wrote: Pa naravno, vjernici se medjusobno ne podnose.
To su dvostruka mjerila u ovoj državi o kojima ja govorim.
- filosofman
#33 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Kojoj hrišćanskoj misinonraskoj organizaciji pripadaju?Ništa ne piše o tome?Parodn sad pročita "UFM International...
Last edited by filosofman on 05/12/2014 15:25, edited 1 time in total.
-
BAK-eV
#34 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Treba usloviti dozvolu izgradnje za crkvu u Gorazdu, dozvolom izgradnje za dzamiju u Neumu.Kikibombona wrote:Pa naravno, vjernici se medjusobno ne podnose. Muka im u stomaku kada vide mjesec i zvijezdu ili krst/kriz okacen oko vrata. U vise navrata sam uocio rekaciju i tesku grimasu na licu koja se ne moze prikriti.Rizvan wrote:
Eh, gdje su sad oni forumaši koji su za prijedlog izgradnje džamije u Neumu ( mjestu u kojem hiljade muslimanskih turista godišnje ostavi svoj novac) pisali da je zapišavanje teritorija i nepotrebno, jer tamo ima malo domicilnih vjernika?
Kako to da se digla onolika prašina na sam prijedlog izgradnje džamije u Neumu, dok ova izgradnja crkve u Goraždu (mjestu koje ima 7 katolika) prolazi nezapaženo, kao nešto uobičajeno.
Izgleda da u ovoj državi postoje dvostruka mjerila kada su upitanju vjerske zajednice.
Ni ti naravno nisi puno bolji, kao ni postavljac teme. To je jasno iz pristrasnog komentara koji si napisao.
Jesi li za gradnju crkve u Gorazdu?
Ako nisi, da li si za gradnju dzamije u Nemu?
Ako je odgovor na prvo pitanje negativan a na drugo pozitivan, onda si licemjer i imas dvostruka mjerila.
Ako je odgovor potvrdan u oba slucaja, onda si trebao kritikovati postavljaca teme, suociti se prvo sa njim pa tek onda spomenuti nepricipijelnost u slucaju Neuma.
Postene vjernike, sa jednakim mjerilima mogu prebrojati na prste jedne ruke, ukljucujuci i svoju rodbinu.
Od vjere covjecanstvo nikada nista dobro nece doziviti. Samo ratove, mrznju, podjele, pakost, zlobu i xy drugih negativnosti. Hoce mi nesto biti kada se vjernik pozove na pravdu i principe.
Otvoreno reci Puljicu: Cim mi dobijemo od OV Neum gradjevinsku dozvolu za dzamiju i vi automatski dobijate istu dozvolu za crkvu u Gorazdu.
Interesantno je, da se u gradovima sa bosnjackom vecinom prave nove crkve, KSC-i, staracki i studentski domovi, a tamo gdje su Hrvati vecina, nema sanse da se pravi dzamija, medresa ili neki drugi islamski objekat, pa cak ni da se postojece prosiri.
Last edited by BAK-eV on 05/12/2014 15:22, edited 1 time in total.
-
Drinski
#35 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Prvo, nisu tu Hrvati krivi.
Drugo, ne mozes dobiti niti uslovljavanjem nista, jer njih boli k. za Gorazde.
Trece, treba furati svoje zahtjeve a oni neka prave crkve gdje hoće ako imaju vjernika.
Trece, treba furati svoje zahtjeve a oni neka prave crkve gdje hoće ako imaju vjernika.
- Kikibombona
#36 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
To je manje vise tako. Intenzitet nije isti, ali su nepodnosenje, licemjestvo i dvostruka mjerila prisutni na svim stranama. Ono, govna smo, ali mi smo malo manja i manje smrdimo.Rizvan wrote:Ako sagledaš realno to međusobno ne podnošenje, nije ni približno istog inteziteta kod obje grupacije u Federaciji. To i dokazuje primjer Goražda gdje je ova vijest kod lokalnog stanovništva prošla nezapaženo, kao i gradnja mnogobrojnih crkvi u Sarajevu, dok s druge strane sam prijedlog izgradnje džamije u Neumu je digao hercegovačke Hrvate na noge, pa onda protesti oko obnove džamije u Livnu itd. Katolici/Hrvati, općenito kao populacija su dosta netolerantniji prema drugim religijama nego što su to muslimani/Bošnjaci. Muslimani imaju problema sa ekstremistima u svojim redovima, ali dominantna većina ne gleda na druge religije kao prijetnju niti se protivi njihovom prisustvu u svojoj blizini. Kod katolika ovaj ekstremniji pogled preovladava kod većine, to pokazuje i primjer da niti jedna nova muslimanska/pravoslavna bogomolja poslije rata nije izgrađena u nekoj katolčko dominantnoj sredini, kao i ponašanje crkve i ovog ekstremističkog kardinala koji svako malo bombarduje svoje ovčice sa izjavama o nestanku, sije mržnju protiv drugih, dok s druge strane, nije mu mrsko uzimati novac i zemljišta od mrskih lokalnih muslimanskih vlasti za širenje svog carstva nekretnina.Kikibombona wrote: Pa naravno, vjernici se medjusobno ne podnose.Zatim političari u katolički dominantnim sredinama, koji dolaze na vlast između ostalog i zahvaljujući podršci crkve, obstruiraju prisutvo drugačijih, dok katolička crkva širi svoje djelovanje i tamo gdje nije ranije bila prisutna, i još se žale da su ugroženi. Licemjerstvo bez granica.
![]()
To su dvostruka mjerila u ovoj državi o kojima ja govorim.
Ti se recimo uopste nisu osvrnuo na temu i iznio stav. Odmah si udario po drugoj temi. Zasto?
Tisti te hamelj u dvoristu komsije, dok ti tvoj ne smeta, pa makar bio i deset puta manji?
Treba rijesiti sa sobom, biti pravedan i imati ista mjerila za sve, pa tek onda raspaliti po drugima punim kapacitetom.
-
BAK-eV
#37 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Ih pameti.Drinski wrote:Prvo, nisu tu Hrvati krivi.
Ko velis, eto mi cemo njima dati sve, a oni nama ne moraju nista zauzvrat.
Ono bas genijalno ...
-
Drinski
#38 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Pa njima i odgovora reciprocitet, isto ko i RS, sada bi se potpisali i jedni i drugi, i onda drze svoj ratni dio.
A ako vec hoces, Hrvatima treba razvaliti finansije.
A ako vec hoces, Hrvatima treba razvaliti finansije.
- Freamon Lester
#39 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Naravno da treba zabraniti davanje zemljista i novca raznim vjerskim organizacijama ukljucujuci i ovu. Pa ako treba krenuti od ove pa zavrsiti do SPC, KC i IZ. Ko voli da finansira neka odnese u te vjerske institucije. Meni dopizdilo davati pare od svoje plate za hodze, popove i svestenike...
- Kikibombona
#40 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Jos jedan primjer stetnosti religije i vjere.BAK-eV wrote: Treba usloviti dozvolu izgradnje za crkvu u Gorazdu, dozvolom izgradnje za dzamiju u Neumu.
Otvoreno reci Puljicu: Cim mi dobijemo od OV Neum gradjevinsku dozvolu za dzamiju i vi automatski dobijate istu dozvolu za crkvu u Gorazdu.
Interesantno je, da se u gradovima sa bosnjackom vecinom prave nove crkve, KSC-i, staracki i studentski domovi, a tamo gdje su Hrvati vecina, nema sanse da se pravi dzamija, medresa ili neki drugi islamski objekat, pa cak ni da se postojece prosiri.
Usloviti?
Zamisli molim te!?
Klasicno zapsisavanje teritorija. To je osnovni motiv za gradnju vjerskih objekata u BiH. Ako Boga uopste ima, u dzehenemu/paklu ce goriti svi ovi koji dizu politicke vjerske objekte i koji podrzavaju njihovu gradnju. To sa istinskom vjerom nema nikakve veze.
-
racionalista
#41 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Ljudi kod nas nisu svjesni šta za vjerski turizam može značiti ako određeni grad ima neke veze sa osobom ili osobama koje je Katolička crkva proglasila "Svetim". Katoličanstvo kao i svaka druga religija u svojim redovima ima određeni broj ljudi koji slijepo vjeruju i čitav svoj život su posvetili vjeri, načinu življenja po određenim dogmama, itd.
Njima odlazak na odmor predstavlja odlazak na neko svetilište, mjesto rođenja nekog Sveca, njegovog pogubljenja itd.
S obzirom na broj Katolika u svijetu, a posebno činjenicu da je nama Italija u relativnoj blizini svako naše mjesto koje ima ikakve veze sa gore navedenim bi moglo dobro profitirati. Ako Međugorje može zaraditi desetine miliona godišnje, vala može i Goražde namaknuti makar jedan milion tokom godine na račun "Mučenica"
Njima odlazak na odmor predstavlja odlazak na neko svetilište, mjesto rođenja nekog Sveca, njegovog pogubljenja itd.
S obzirom na broj Katolika u svijetu, a posebno činjenicu da je nama Italija u relativnoj blizini svako naše mjesto koje ima ikakve veze sa gore navedenim bi moglo dobro profitirati. Ako Međugorje može zaraditi desetine miliona godišnje, vala može i Goražde namaknuti makar jedan milion tokom godine na račun "Mučenica"
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#42 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
puljić nema veze s neumom to je druga biskupija... trebinjska...
fakat ljudi svašta pišu... nit može nit se smije dole miješati
ne da mi se dalje tabiriti

fakat ljudi svašta pišu... nit može nit se smije dole miješati
ne da mi se dalje tabiriti
- JohnnyS
#43 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Katolička crkva je najefikasnija u širenju svog učenja i zatiranju drugih. Mi židovi to najbolje znamo. Ali aako je protestanska crkva u pitanju to može samo na dobro izaći. Koliko znate siromašnih protestantkih zemalja...
-
zrakomlat
#44 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Konkretno Goražde ima 4 industrijske zone, i još će ih graditidrunken tiger wrote:Čuj Bošnjak i bisznis hahahaha. Pa Bošnjak samo ako može sadake dobiti ili prevariti nekoga će se pojaviti. Kad treba raditi i zaraditi nigdje ga nema.sadie_forever wrote:Zasto Gorazde daje ovoliko zemlje krscanskim misionarima iz Amerike? pored toliko bosnjaka koji bi mogli otvoriti biznis ili bar nekoj neutralnoj organizaciji? uz to se reklamiraju ovo dvoje po medijima,recimo na klixu.ko gura krscanske misionare ?? zasto IZ ne reaguje?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/amerikan ... /141130109
-
Rizvan
#45 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Tako ti je to svugdje svijetu. Sva društva imaju svoja govna, njih se nikad u potpunosti ne možemo riješiti, samo ako svoja govna držiš na nekoj sigurnoj distanci, a kod komišje zaudaraju na sve strane, onda to utiče i na tvoj život, i moraš se baviti i tuđim dvorištem, jer prije ili kasnije ta govna će se preliti i u tvoje dvorište.Kikibombona wrote: Ono, govna smo, ali mi smo malo manja i manje smrdimo.
Tisti te hamelj u dvoristu komsije, dok ti tvoj ne smeta, pa makar bio i deset puta manji?
A ne znam zašto te toliko zanima moj stav o ovoj temi. Tema je glupo postavljena, jer se autor poziva na IZ, a ona u ovom slučaju nema šta reagovati. No, bilo mi je zanimljivo replicirati na post o izgradnji crkve u Goraždu, jer me je podsjetio na jednu temu o izgradnji džamije u Neumu, očekivao sam da će se javiti isti zabrinuti forumaši sa pričama o nepotrebnosti izgradnje bogomolje tamo gdje nema vjernika, zapišavanju teritorija i slično, ali nema ih.
Last edited by Rizvan on 05/12/2014 16:04, edited 1 time in total.
- Corto Maltese
#47 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Ja sam za radikalnija rješenja.BAK-eV wrote:Ih pameti.Drinski wrote:Prvo, nisu tu Hrvati krivi.
Ko velis, eto mi cemo njima dati sve, a oni nama ne moraju nista zauzvrat.
Ono bas genijalno ...
Recimo, ako oni nama sruše ili zapale neku džamiju, na primjer, oko Livna, da mi njima odmah uzvratimo rušenjem one njihove u Zagrebu.
- res publica
#48 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
RKC se mijenja vremenom. Nijednom Jevrejinu nije nešto posebno loše u katoličkim zemljama danas. Čak i mi homoseksualci možemo biti mirni što se tiče crkve čak i naći sebe pod njenim okriljem.JohnnyS wrote:Katolička crkva je najefikasnija u širenju svog učenja i zatiranju drugih. Mi židovi to najbolje znamo. Ali aako je protestanska crkva u pitanju to može samo na dobro izaći. Koliko znate siromašnih protestantkih zemalja...
- Kikibombona
#49 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
Tema je jednako glupa kao i ona o Neumu. Radi se o politickim i inat vjerskim objektima. Dakle, suvisno, nepotrebno. Ako u Neumu i Gorazdu ima ukupno 20 katolika i muslimana, potrebe za vjerskim objektom nema. Da nije politike te price ne bi bile uopste pokrenute.Rizvan wrote:Tako ti je to svugdje svijetu. Sva društva imaju svoja govna, njih se nikad u potpunosti ne možemo riješiti, samo ako svoja govna držiš na nekoj sigurnoj distanci, a kod komišje zaudaraju na sve strane, onda to utiče i na tvoj život, i moraš se baviti i tuđim dvorištem, jer prije ili kasnije ta govna će se preliti i u tvoje dvorište.Kikibombona wrote: Ono, govna smo, ali mi smo malo manja i manje smrdimo.
A ne znam zašto te toliko zanima moj stav o ovoj temi. Tema je glupo postavljena, jer se autor poziva na IZ, a ona u ovom slučaju nema šta reagovati. No, bilo mi je zanimljivo replicirati na post o izgradnji crkve u Goraždu, jer me je podsjetio na jednu temu o izgradnji džamije u Neumu, očekivao sam da će se javiti isti zabrinuti forumaši sa pričama o nepotrebnosti izgradnje bogomolje tamo gdje nema vjernika, zapišavanju teritorija i slično, ali nema ih.Ti argumenti su očito kod njih rezervisani samo za jednu vrstu bogomolja. Što je pomalo licemjerno, zar ne misliš?
Ti se na temu nisu sekunde osvrsnuo, vec si svu paznju usmjerio na Neum. Dakle, tiste te dvostruka mjerila protivnickog tabora, dok ti vlastita ne predstavljaju problem, kao ni anomalije u tvom dvoristu.
Zbog toga kazem da od vjere zajednica moze imati samo stetu. Ni principa, ni pravde, ni morala.
- JohnnyS
#50 Re: Misionari u Gorazdu i vlast tamosnja
res publica wrote:RKC se mijenja vremenom. Nijednom Jevrejinu nije nešto posebno loše u katoličkim zemljama danas. Čak i mi homoseksualci možemo biti mirni što se tiče crkve čak i naći sebe pod njenim okriljem.JohnnyS wrote:Katolička crkva je najefikasnija u širenju svog učenja i zatiranju drugih. Mi židovi to najbolje znamo. Ali aako je protestanska crkva u pitanju to može samo na dobro izaći. Koliko znate siromašnih protestantkih zemalja...
Bolji položaj židova (i Židova) u katoličkim zemljama danas je više posljedica te nesretne političke korektnosti koja terorizira zapadnu hemisferu od početka devedesetih nego promjene raspoloženja među katoličkim življem.