Reci koje je to vozilo kod tebe.SSemir wrote:znaci, umjesto "obicnog" antifriza, sa vodom mijesam ovaj G11/G12/G13 ? i to je samo kod VW motora? ostali koriste obicni antifriz?
Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#26 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
-
SSemir
#27 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
1,9 tdi 90ks ibiza iz 2001. moram priznati da nisam do sada znao sve ove informacije, provjerim samo prd pocetak zime na koliko mrzne i po potrebi sipam obicni antifrizpreludezalude wrote:Reci koje je to vozilo kod tebe.SSemir wrote:znaci, umjesto "obicnog" antifriza, sa vodom mijesam ovaj G11/G12/G13 ? i to je samo kod VW motora? ostali koriste obicni antifriz?
-
jefferson
#28 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
U taj motor ide G12. Nije sad da ces ti napraviti neku stetu na motoru ako naspes G11 ili obicni antifriz, ali drzi se sta je tvornica propisala, a u tvom slucaju to je G12 kojeg mozes vrlo lako naci.SSemir wrote:1,9 tdi 90ks ibiza iz 2001. moram priznati da nisam do sada znao sve ove informacije, provjerim samo prd pocetak zime na koliko mrzne i po potrebi sipam obicni antifrizpreludezalude wrote:Reci koje je to vozilo kod tebe.SSemir wrote:znaci, umjesto "obicnog" antifriza, sa vodom mijesam ovaj G11/G12/G13 ? i to je samo kod VW motora? ostali koriste obicni antifriz?
Preludzalude je vrlo dobro objasnio u uvodnom tekstu i drzi se tih preporuka.
-
preludezalude
#29 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
jefferson wrote:U taj motor ide G12. Nije sad da ces ti napraviti neku stetu na motoru ako naspes G11 ili obicni antifriz, ali drzi se sta je tvornica propisala, a u tvom slucaju to je G12 kojeg mozes vrlo lako naci.SSemir wrote:1,9 tdi 90ks ibiza iz 2001. moram priznati da nisam do sada znao sve ove informacije, provjerim samo prd pocetak zime na koliko mrzne i po potrebi sipam obicni antifrizpreludezalude wrote: Reci koje je to vozilo kod tebe.
Preludzalude je vrlo dobro objasnio u uvodnom tekstu i drzi se tih preporuka.
-
preludezalude
#30 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Ne znam sta je to tebi obicni antifriz. Antifriz je antifriz. Ne postoji neobicni antifriz, postoje samo razliciti antifrizi po specifikaciji.SSemir wrote:1,9 tdi 90ks ibiza iz 2001. moram priznati da nisam do sada znao sve ove informacije, provjerim samo prd pocetak zime na koliko mrzne i po potrebi sipam obicni antifrizpreludezalude wrote:Reci koje je to vozilo kod tebe.SSemir wrote:znaci, umjesto "obicnog" antifriza, sa vodom mijesam ovaj G11/G12/G13 ? i to je samo kod VW motora? ostali koriste obicni antifriz?
Jefferson ti je rekao ostalo.
- karanana
#31 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
mjenja li se ova tekucina?
ja ovo nikad nisam mijenjo a imam auto 10 godina.
samo nadopunim kad treba a i to rijetko.
i koja je razlika izmedju onog zelenog i onog crvenog?
ne mogu mijesati?
ja ovo nikad nisam mijenjo a imam auto 10 godina.
samo nadopunim kad treba a i to rijetko.
i koja je razlika izmedju onog zelenog i onog crvenog?
ne mogu mijesati?
-
boky327
#32 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Ovo o bojama i mene zanima.
Primjeri nisotec g12 koji ja koristim, nis ga prodaje u crvenoj i zelenoj boji a ambalaza i etikete potpuno iste pa mene zanima u cemu je razlika osim u boji?
Ako sam shvatio g12++ se smije mijesati sa g11?
Inace veoma poucan tekst
Primjeri nisotec g12 koji ja koristim, nis ga prodaje u crvenoj i zelenoj boji a ambalaza i etikete potpuno iste pa mene zanima u cemu je razlika osim u boji?
Ako sam shvatio g12++ se smije mijesati sa g11?
Inace veoma poucan tekst
-
530i
#33 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Grubo je pravilo da se ne miješaju antifrizi različitih boja. Nije skup da se promijeni, samo treba kupiti odgovarajući za auto... Ako nije prljav i drži na dovoljnim minusima onda nije hitno. Lično ga mijenjam kada i vodenu pumpu i remenje, bilo gledajući godine, bilo kilometre.
- Ned071
#34 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Kad se dosipa ide destilovana voda ili?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#35 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
ja mislim da treba svake dvije godine mijenjati antifriz
-
530i
#36 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Može i destilovana voda, ali tako se razblažuje antifriz koji je već u sistemu...može i bilo koji drugi antifriz iste boje, najbolje onaj koji je već unutra.Ned071 wrote:Kad se dosipa ide destilovana voda ili?
Ali prvo provjeriti zašto i gdje nestaje...
- Ned071
#37 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Negdje sam procitao da je bolje destilovanu dodat zbog pumpe... Veze nemam jel tacno
-
mahalas505
#38 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Pa valjda se dodaje ili antrifiz ili destilovane vode da se dobije zeljena temperatura smrzavanja.
-
jefferson
#39 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Ako fali tekucine dodajes ili destilovanu vodu ili taj tip antifriza koji je vec unutra. S obzirom da si izgubio tecnost i da je antifriz vec ostario malo, mozes dodati malo antifriza.Ned071 wrote:Negdje sam procitao da je bolje destilovanu dodat zbog pumpe... Veze nemam jel tacno
To sto ti mislis je razlika izmedju destilovane i obicne vode. Obicna voda ima necistoca i zbog toga sto nije procesovana, ce uzrokovati hrdjanje bilo kojih metalnih komponenti ne samo vodene pumpe.
-
jefferson
#40 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Ako je antifriz dobar i tacka smrzavanja ukupne tekucine u motoru na zeljenom nivou, ide svakih 5 godina.Black swan wrote:ja mislim da treba svake dvije godine mijenjati antifriz
- Ned071
#41 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Ne gubim ja nista. Samo kazem da sam cuo da kad ti fali malo dospes destilovanu a ne obucnu vodu 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#42 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
mozda je destilovana zbog kamenca
a za ovo 2 god sam procitao negdje
a za ovo 2 god sam procitao negdje
-
530i
#43 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Destilovana obavezno.
-
preludezalude
#44 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Nepisano i neobavezno pravilo je da je G12 crvene boje. Znaci... ne mora biti te boje. Treba citati sta pise na ambalazi i ne pouzdati se samo u boju antifriza jer ona u nekim slucajevima ne znaci nista. Kad se treba dosuti u sistem tekucine zbog manjka iste, onda sipas ono cime ces da dobijes zeljenu tacku smrzavanja i zeljeni nivo tekucine...antifriz ili destilovanu vodu. Sto se tice zamjene antifriza u sistemu...neki proizvodjaci kazu nakon 2. godine dok neki drugi kazu nakon 5 godina, neki kazu 100 000km... Razlog nije zbog toga jer ce se izgubiti tacka smrzavanja nego taj sto se gube antikorozivna svojstva.
Sto se tice mijesanja antifriza...najbolje je da se to izbjegava. Neki se mijesaju bez problema dok neki drugi nisu dobri jer pocnu da pjene, stvaraju nekakav talog i cak mulj. Vecina automobila ima relativno mali kapacitet rasladnog sistema i nije velika investicija uloziti novac u zamjenu antifriza i onda je covjek miran.
Sto se tice mijesanja antifriza...najbolje je da se to izbjegava. Neki se mijesaju bez problema dok neki drugi nisu dobri jer pocnu da pjene, stvaraju nekakav talog i cak mulj. Vecina automobila ima relativno mali kapacitet rasladnog sistema i nije velika investicija uloziti novac u zamjenu antifriza i onda je covjek miran.
-
preludezalude
#45 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Kad je vec tema dignuta iz mrtvih, da kazem svoj primjer koji mi se desio. Koliko je cep hladnjaka bitan i da taj cep hladnjaka nije vjecan. Meni prije oko mjesec dana zakazao cep hladnjaka i nije reagovao na povecan pritisak. Od povecanog pritiska mi hladnjak napukao. Radi cepa od 15KM mi je pukao hladnjak od 300KM. Tako da i ta investicija od 10-15 maraka nije losa da se odradi ako je vec cep star. I to je dio koji nema pravila kad ce zakazati, moze raditi 30 godina kako treba, a moze zakazati nakon godinu dana kao meni.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#46 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
cep hladnjaka je jako bitan,obrnuto jos gore,ako ne drzi pritisak ,iscuri permant u voznji a ne primijetis,glava osta suha i game over.....
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#47 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Najdraze mi je pitanje, koliko cesto dosipas permant u auto 
-
preludezalude
#48 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Da, u pravu si. I jos ako dodamo cinjenicu da ako cep hladnjaka ne drzi pritisak tj ako sistem nije pod pritiskom, tada je tacka kljucanja blizu...tada ce cak i 50%-tni antifriz prokuhati na 106 stepeni sto vodi do stvaranja zracnih dzepova i jos veceg gubitka tekucine u sistemu i eventualne havarije na motoru.bitanga_sa_otesa wrote:cep hladnjaka je jako bitan,obrnuto jos gore,ako ne drzi pritisak ,iscuri permant u voznji a ne primijetis,glava osta suha i game over.....
-
jefferson
#49 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Jest 106 stepeni u Makarskoj. Preko Ivana ili jos gore, recimo neko krene na Bjelasnicu, tacka kljucanja pada. Na Bjelasnici tacka kljucanja obicne vode je na nekih 96-97c, a 50% antifriza na nekih 100c.preludezalude wrote:Da, u pravu si. I jos ako dodamo cinjenicu da ako cep hladnjaka ne drzi pritisak tj ako sistem nije pod pritiskom, tada je tacka kljucanja blizu...tada ce cak i 50%-tni antifriz prokuhati na 106 stepeni sto vodi do stvaranja zracnih dzepova i jos veceg gubitka tekucine u sistemu i eventualne havarije na motoru.bitanga_sa_otesa wrote:cep hladnjaka je jako bitan,obrnuto jos gore,ako ne drzi pritisak ,iscuri permant u voznji a ne primijetis,glava osta suha i game over.....
Npr. tacka kljucanja vode u Sarajevu nije an 100c, nego 98c.
- Sodom1
#50 Re: Istina i mit o antifrizu i sistemu hladjenja kod auta
Sta raji znaci po piku u opisu auta , napise ´´ nasut permant´´
Kao da je to Bog zna ne znam ti sta
Kao da je to Bog zna ne znam ti sta