Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

prog321

#26 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

razonoda wrote:Tacno, vratiti ce se pokoji penzioner, jer mu je vani penzija mala, ili se posvadjao sa djecom.. :-) , a da donosi vecu sumu novca--cisto sumnjam. U koju banku da polozi novac i da se osjeca sigurnim.
BBI, Hypo Adria, Intesa Sao Paolo, Raiffeisen banka. I jos par nekoliko.
To su strane banke i novac u njima je siguran isto kao u bankama zemlje iz koje pises.
Secer_033

#27 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by Secer_033 »

Izbor banke je najmanji problem. Nijedna banka nije sigurna, ako neces da rizikujes, izvoli stavi pare u neku kutijicu i moli Boga da ti ne obiju stan.

Mi smo rodbini i prijateljima predlagali da se nesto pocne. Vlastiti biznis bi nama bio razlog da se vratimo a stvorili bi tim radnika s kojima bi mogli napraviti nesto veliko i svima bi bilo dobro. Mislimo kao i svi ostali, nije moja porodica izmislila toplu vodu. Ja ne znam ko me vise iznenadio i razocarao "ma ne mozes to, nece ti to ovdje uspjeti", "ma ko ce se s tim baviti, znas nas narod", "ko ce ti to kupovati, nema nas narod ni za hljeba" itd. itd.

Ne, njima odgovara zivot u kojem sestra iz njemacke i tetka iz amerike svaki mjesec salju par stoja od kojih ce oni ujutro na kafu, popodne prileci i navecer u grad. Za sve je kriva politika koja je dozvolila da se ljudi ulijene, izgube bilo kakvu poduzetnost i zelju za zivotom. Ni drzavljani BiH, ni dijaspora nema dovoljno potpore od strane drzave da se napravi barem pola onoga sto je npr. njemacka nakon rata. Kakav ti je zivot ako od drzave zavisi hoces li danas jesti ili ne?

Meni se ne mili u redu stajati za pasos, kamoli mjesecima cekati papire za firmu. Ovdje se firma osnuje za 3 sedmice, ko ce se baviti mjesecima administracijom i zivjeti dva zivota? Time is money.
Povratnici koje ja znam su uglavnom penzioneri i pokoji mladi covjek koji je imao pare ideju da pokrene biznis i primi nas nacin poslovanja, bas kao sto je neko rekao; ne placa se porez i radnici nisu prijavljeni.
razonoda

#28 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

prog321 wrote:
razonoda wrote:Tacno, vratiti ce se pokoji penzioner, jer mu je vani penzija mala, ili se posvadjao sa djecom.. :-) , a da donosi vecu sumu novca--cisto sumnjam. U koju banku da polozi novac i da se osjeca sigurnim.
To su strane banke i novac u njima je siguran isto kao u bankama zemlje iz koje pises.
Pokusala sa Raiffeisen, sva sreca nisam polozila vecu sumu novca. Strana banka , domaci radnici - neznaju sta rade, prebaciju novac sa jednog racuna na drugi , bez tvoje dozvole. Da to ispravis(ako primjetis) trebaju ti satiiiiiiiiiiii. Ja zatvorila racun.
prog321

#29 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

razonoda wrote:
prog321 wrote:
Pokusala sa Raiffeisen, sva sreca nisam polozila vecu sumu novca. Strana banka , domaci radnici - neznaju sta rade, prebaciju novac sa jednog racuna na drugi , bez tvoje dozvole. Da to ispravis(ako primjetis) trebaju ti satiiiiiiiiiiii. Ja zatvorila racun.
Imam zavidnu svotu novca u Raiffeisenbank.
Nikada mi se takve gluposti nisu dogodile.
Neću da kažem da lažeš. Ali je sumnjivo :-D
razonoda

#30 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

Meni su problem -radnici. toga ima u svim bankama, ja sam naletila na ovu --zbog imena- i nije radilo.U buducnosti , ce mi trebati banka-koju izabrati :-) je zbilja problem.
prog321

#31 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

Pa mozes to naci i u inostranstvu. Neugodne radnice.
Medjutim, tvoj depozit je osiguran u BiH bankama isto kao i vani.
Ovdje mozes dobiti kamatu od 2.5 do 5%,, a tamo vani neces dalje od 1,5% dogurati. :-D
AcaLukas

#32 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by AcaLukas »

prog321 wrote:Pa mozes to naci i u inostranstvu. Neugodne radnice.
Medjutim, tvoj depozit je osiguran u BiH bankama isto kao i vani.
Ovdje mozes dobiti kamatu od 2.5 do 5%,, a tamo vani neces dalje od 1,5% dogurati. :-D
Drzave Evropske Unije garantuju depozit do 100 000 eura, znaci ako banka propadne ili se nadje neki Sanader drzava mora isplatiti sve.
todd_smith

#33 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by todd_smith »

prog321 wrote:
razonoda wrote:Pokusala sa Raiffeisen, sva sreca nisam polozila vecu sumu novca. Strana banka , domaci radnici - neznaju sta rade, prebaciju novac sa jednog racuna na drugi , bez tvoje dozvole. Da to ispravis(ako primjetis) trebaju ti satiiiiiiiiiiii. Ja zatvorila racun.
Imam zavidnu svotu novca u Raiffeisenbank.
Nikada mi se takve gluposti nisu dogodile.
Neću da kažem da lažeš. Ali je sumnjivo :-D
+1

prvi put cujem za ovakvo nesto

turkish ziraat takodjer u isti kos sa Raiff kao sigurne banke
saimidin

#34 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

filozofija wrote:
saimidin wrote: nemoze nijedan pojedinac sam promijeniti sistem, a nama ljudi ne treba, imamo ih viska.
Mozda trenutno, ali pitanje je sta ce se desiti za dva desetljeca, jer je natalitet populacije u BiH daleko najmanji u Europi.

Također, mi imamo mnogo nekvalifikovane ili polukvalifikovane radne snage, a takvi više nigdje nisu dobro došli, jer tržiše rada je promjenjeno.
Mi imamo jako malo kvalifikovanih i specijalizovanih radnika za visoke tehnologije i ti nam ljudi trebaju.
za dvadeset godina mi cemo za europom zaostajati 20 puta vise nego sada, ako nastavimo ovako.

a posto za ozbiljne reforme niko nema ni muda, ni interesa, ja nevidim da ce biti puno bolje.

ovo za slabo kvalifikovanu radnu snagu, pa trebaju njima i takvi, imaju oni po indiji nafatati hakera za male pare.
saimidin

#35 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

filozofija wrote:Po vašoj priči je fakat sve izgubljeno!

nije sve izgubljeno, samo ovo o povratku su pusti snovi, mozda u penziji se neki vrate, ali kad su mu svi tamo vrlo tesko.

trebat ce jos dosta vremena, da se npr. protesti iz februara, pretvore u nesto konkretno, a ne samo paljevinu bez cilja i smisla.
saimidin

#36 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

prog321 wrote:
samo da ti kazem, da si potpuno u krivu, ali nisi sam, dosta ljudi vjeruje kako su te banke strane, zato sto se zovu, kao i u inostranstvu.

istina je da su sve banke koje posluju u bih domace, jer nikakve druge ne mogu ni postojati, to sto su one u vlasnistvu stranih banaka, koje imaju slicno ime kao i ove kod nas, pa cak i da su te u vlasnistvu strane drzave, ne stvara nikakve obaveze prema domacim ili bilo kojim drugim depoztarima-stedisama.

novac u njima je siguran ko i u bobar banci, sto znaci da ako je banka u sistemu osiguranja depozita bih, drzava bih garantuje za depozite u visini do 50 000 KM za svaki racun, ako nije u tom sistemu, mada sve sad jesu, onda si jebo jeza u ledja.

DAKLE, NE POSTOJE U BIH NIKAKVE STRANE BANKE, NITI BILO KOJA DRUGA DRZAVA GARANTUJE ZA PARE U NJIMA.

zao mi je sto ti donosim, lose vijesti, ali jebiga, neko mora, za ostalo, pa imas internet, obrazuj se
prog321

#37 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

Pa garancija do 50 hiljada KM je sasvim dovoljna.
Ako imaš pola miliona, podijelis na 10 banki i problem riješen.
Mada sumnjam da Razonoda ima toliko :-D
SaraFina

#38 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by SaraFina »

saimidin wrote:
prog321 wrote:
samo da ti kazem, da si potpuno u krivu, ali nisi sam, dosta ljudi vjeruje kako su te banke strane, zato sto se zovu, kao i u inostranstvu.

istina je da su sve banke koje posluju u bih domace, jer nikakve druge ne mogu ni postojati, to sto su one u vlasnistvu stranih banaka, koje imaju slicno ime kao i ove kod nas, pa cak i da su te u vlasnistvu strane drzave, ne stvara nikakve obaveze prema domacim ili bilo kojim drugim depoztarima-stedisama.

novac u njima je siguran ko i u bobar banci, sto znaci da ako je banka u sistemu osiguranja depozita bih, drzava bih garantuje za depozite u visini do 50 000 KM za svaki racun, ako nije u tom sistemu, mada sve sad jesu, onda si jebo jeza u ledja.

DAKLE, NE POSTOJE U BIH NIKAKVE STRANE BANKE, NITI BILO KOJA DRUGA DRZAVA GARANTUJE ZA PARE U NJIMA.

zao mi je sto ti donosim, lose vijesti, ali jebiga, neko mora, za ostalo, pa imas internet, obrazuj se

U potpunosti tačno .. :thumbup:
prog321

#39 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

Recimo ovaj scenaro.
Sutra bukne rat u BiH. Sve Raiffisen banke su unistene od tenkovskih granata. Drzava ne postoji, Institucije ne rade.
E u tom slucaju bi sjediste u Austriji Raiffeisena bilo odgovorno za vas depozit.
AcaLukas

#40 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by AcaLukas »

Ok nastavimo s temom, zanimljiva je, banke nisu problem, MasterCard, Visa i slicno funkcionise bez obzira na to jel ti banka u Njemackoj gdje si odrasto i zaradio para ili u BiH gdje si se vratio.
saimidin

#41 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

prog321 wrote:Recimo ovaj scenaro.
Sutra bukne rat u BiH. Sve Raiffisen banke su unistene od tenkovskih granata. Drzava ne postoji, Institucije ne rade.
E u tom slucaju bi sjediste u Austriji Raiffeisena bilo odgovorno za vas depozit.
potpuno pogresno

to mozda zvuci logicno, ali to jednostavno nije tako

ukoliko drzava bih prestane da postoji, postojala bi neka druga na njenom mjestu i sa svim ili dijelom ljudi, koji bi onda suvereno odlucili sta ce uraditi po pitanu te stednje,

ali drzava austrija, i raifesen banka u austriji ili bilo gdje drugo, nemaju nikakve obaveze, osim ako nisu prenijele sve depozite u austriju prije propasti.
Secer_033

#42 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by Secer_033 »

Sta ono bi sa ljubljanskom bankom tokom rata? Hoce li se ustedjevine konacno isplatiti ljudima?
Izvinjavam se na off-u, nego kad se vec prica o bankama, da spomenemo i ljubljansku.
prog321

#43 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

saimidin wrote:
potpuno pogresno

ukoliko drzava bih prestane da postoji, postojala bi neka druga na njenom mjestu i sa svim ili dijelom ljudi, koji bi onda suvereno odlucili sta ce uraditi po pitanu te stednje,

ali drzava austrija, i raifesen banka u austriji ili bilo gdje drugo, nemaju nikakve obaveze, osim ako nisu prenijele sve depozite u austriju prije propasti.
Nemoj govoriti da je pogrešno ako nagađas.
Pojma nemaš.
Naravno da su depoziti preneseni . To se danas elektronski radi.
filozofija

#44 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by filozofija »

Po meni postoje dva razloga zasto ljudi odgadjaju vracanje:

1) Najviše problema pravi sistem obrazovanja i priznavanje kvalifikacije, a i radnog iskustva iz inozemstva u BiH. Primjera radi, ljudi su u Austriji, Njemačkoj i Britaniji potpuno kvalifikovani da rade posao koji rade i vode firme. Međutim, u BiH je taj sistem sa priznavanjem diploma sveden na ispunjvanje formalnosti, a ne svrhe obrazovanja. Neki od nas imaju diplome koje su za BiH ne konvencionalne: ne mjere se ECTS poenima, uslovi za upis nisu isti isti kao u BiH, itd.

Primjer:
a) Osoba A ima zavšenu stručnu kvalifikaciju na nivou nakon srednjoškolskog obrazovanja (nije mjerene u ECTS poenima isl. i traje dvije godine)
b) Osoba A nakon toga stiče trogodišnje radno isktvo kao Software Engineer u Lufthansi i jednu godinu kao IT Project Manager
c) Osoba A se upisuje driektno na Master studij u Francuskoj, a uslove upisa ispunjvanja svojom dvogodišnjom stručnom kvalifikacijom i radnim iskustvom (Dakle, bez ikakvih dodatnih ekvivalencija, nostrifikacija, isl)
d) Osoba A nakon dvije godine uspješno zavši dvogodišnji master studij koji nosi ects-ove. Vrati se u Njemacku i uredno joj se prizna Master kvalifikacija.
f) Osoba A nakon toga bez problema upiše doktorat iz informatike na TU Minhen

Eh, ta ista osoba, ako se vrati u BiH, u principu nema visokoskolsko obrazovanje, jer joj se to nece prinzati. Bar tako stoji u pravilnicima. Sta uciniti u ovakvim slucajevima? Ovo je po meni recimo apsurd.

Francsuka ima rijesen ovaj problem, Njemacka i Austrija isto. U Britaniji je to recimo mnogo super uradjeno. Zasto mi recimo ne kopiramo sistem ovih zemalja, jer gubimo potencijale.

2) Drugi razlog koji koci povratak jesu papiri, ponovne vize isl. Mnoge osobe koje su odselile iz BiH i uzele državljanstvo Njemačke ili Austrije, morale su se odreči svoga državljanstva. Ukoliko žele da se vrate u BiH, opet moraju da se zezaju sa vizama, papirma isl, te da borave jednu godinu u BiH kako bi imale pravo aplicirati na državljanstvo.

Moje je pitanje, zašto se tim osobama ne omogući jednostavniji povratak. Recimo kao Turska ili Hrvatska. Takvim osobama se po pravilu treba izdavati neka kartica ili dokument, koja im garantuje prava slična onim koja imaju državljani (kupovina imovine, naseljavanje, itd), osim naravno prava da glasaju isl.
razonoda

#45 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

prog321 wrote:Pa garancija do 50 hiljada KM je sasvim dovoljna.
Ako imaš pola miliona, podijelis na 10 banki i problem riješen.
Mada sumnjam da Razonoda ima toliko :-D
haj ti nadji 10 banki , da se osjecas ugodno i spavas mirno :place1:
saimidin

#46 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

prog321 wrote:
saimidin wrote:
potpuno pogresno

Nemoj govoriti da je pogrešno ako nagađas.
Pojma nemaš.
Naravno da su depoziti preneseni . To se danas elektronski radi.
nista ja ne nagadjam, samo ti kazem da nisi u pravu, a sve moses provjeriti kod centralne banke bih.

svi depoziti su zabiljezeni na njihovom serveru, i bez tvog odobrenja, te pare nikad ne idu vani.

kazem ti, imas internet, obrazuj se malo, ja sam zavrsio ekonomiju, pa znam.

cb bih svaki dan preusmjerava devizne rezerve, po bankama u svijetu, ali to ti nema nikave veze sa tvojim depozitom, mada cini mi se dzaba ja tebi pricam, ti si pravo neupucen u to.

nista drzi se ti toga da su tvoje pare u austriji, lakse ti je tako, nego da sad probas nesto nauciti, jebo ucenje.
:izet:
prog321

#47 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

Nase su banke sigurne kao i one na Zapadu. Ako se ovdje ne osjecas sigurno onda ne mozes ni tamo.

@Saimidin,.

Ti si studirao ekonomiju >? :-D
Isto kao milion drugih u regionu.
Ja pisem knjige o ovim stvarima,, a ti studirao ekonomiju. :lol:
saimidin

#48 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

Secer_033 wrote:Sta ono bi sa ljubljanskom bankom tokom rata? Hoce li se ustedjevine konacno isplatiti ljudima?
Izvinjavam se na off-u, nego kad se vec prica o bankama, da spomenemo i ljubljansku.
ljubljanska banka ce morati isplatit stedise, ali zato sto su ti ljudi svoje pare polozili za vrijeme postojanja jugoslavije, te je centrala ljubljanske banke sve depozite prenijela u sloveniju, a u sarajevu ostavila poslovnicu, drito praznu.
posle se podijelila na dvije banke, opet prenoseci depozite na novu ljubljansku banku, a ostavljajuci obaveze na staroj, koja je pripala drzavi sloveniji, dok je nova nastavila poslovati.
odluku o podjeli je donijela drzava slovenija, i na sebe time preuzela obaveze da isplati depozitare-stedise, s tim sto je odlucila da nece isplatit stedise koji nisu njeni drzavljani, medjutim europski sud za ljudska prava je odlucio da to nije u skladu sa europskom poveljom o ljudskim pravima, i sad drzava slovenija mora svima da isplati njihovu stednju, sa kamatama naravno.
saimidin

#49 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

prog321 wrote:Nase su banke sigurne kao i one na Zapadu. Ako se ovdje ne osjecas sigurno onda ne mozes ni tamo.

@Saimidin,.

Ti si studirao ekonomiju >? :-D
Isto kao milion drugih u regionu.
Ja pisem knjige o ovim stvarima,, a ti studirao ekonomiju. :lol:
mozes ti pisati knjige o cemu hoces, ali to ne znaci da su u njima tacne cinjenice, to je samo tvoje misljenje.

ti mozes imati svoje misljenje, ali nemozes imati svoje cinjenice.

:skoljka:
prog321

#50 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

Ok.
Objasni nam gdje profit stranih banaka u BiH ide?
Raiffeisen je imao oko 260 miliona profita u Južno istočnoj Evropi. Gdje taj novac ide? :-D
Last edited by prog321 on 19/12/2014 17:57, edited 1 time in total.
Post Reply