Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Kemal Malovčić

#26 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Kemal Malovčić »

Najgluplja inicijativa na svijetu.
šatirana_ljubičica

#27 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by šatirana_ljubičica »

Kemal Malovčić wrote:Najgluplja inicijativa na svijetu.
reče procjenitelj najboljih inicijativa na svijetu?
šatirana_ljubičica

#28 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Dobro je što će se na ovoj temi vidjeti PRAVO LICE pojedinaca..a ovamo sve dušebrižnici, ovo, ono...
odjednom su sad borci za ljudska prava kuku lele
drunken tiger

#29 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by drunken tiger »

šatirana_ljubičica wrote:
drunken tiger wrote:To da, za one koji naprave neke druge zločine, ali ubiti dijete, novorođenče i zlostavljati dok ne podlegne, to odmah na vješala.I kako možeš porediti moj motiv što bih objesila luđaka koji je u stanju ubiti nevino biće i njegov?
Ubistvo je ubistvo. Razlog za ubistvo se može mijenjati. Ko meni može garantirati da ti nakon 10 vješanja nećeš objesiti nekoga nevinog??

NE SE*I
upravo ovim ti se otkrivaš kao potencijalni ubica[/quote]
E je*i ga sad...[/quote]

pa čim ti je svako ubistvo-ubistvo, znači ne zazireš puno od toga.
ne bih se ja više s tobom dopisivala :)[/quote]
Nije tako ali hajd'. Razlike ima u ubistvu s namjerom i ubistvu iz samoodbrane. Sad je lepeza ogromna ubistava i motiva između ova dva ekstrema. Ali smrt je tragičan čin sam po sebi i zbog toga je za mene svako ubistvo strašno. Život ode. MIslim da je bolje dati im vremena da sami shvate šta su uradili nego da im se muke skrate. Smrtnom kaznom ga samo nagrađuješ da ne mora živjeti s onim šta je uradio. Ne tražim da se bilo ko složi sa mnom nego samo iznosim ono što mislim. ( a nisam ti ja opasan slobodno se dopisuj :) )
šatirana_ljubičica

#30 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

)[/quote]
Nije tako ali hajd'. Razlike ima u ubistvu s namjerom i ubistvu iz samoodbrane. Sad je lepeza ogromna ubistava i motiva između ova dva ekstrema. Ali smrt je tragičan čin sam po sebi i zbog toga je za mene svako ubistvo strašno. Život ode. MIslim da je bolje dati im vremena da sami shvate šta su uradili nego da im se muke skrate. Smrtnom kaznom ga samo nagrađuješ da ne mora živjeti s onim šta je uradio. Ne tražim da se bilo ko složi sa mnom nego samo iznosim ono što mislim. ( a nisam ti ja opasan slobodno se dopisuj :) )[/quote]

Eh vidiš tako sam i ja razmišljala, kao smrtna kazna im je nagrada, bla, bla.
Međutim moje mišljenje je da taj nivo svijesti nikad i ne može doseći pravo pokajanje (osim naravno u nekim izuzetim slučajevima koji su rijetkost) jer njihov mozak-inteligencija i ova i ona, ne podržavaju to.
Jednostavno za njih je najveća kazna kad znaju da će im život biti prekinut.Mislim da čekanje izvršenja smrtne kazne je ravno ako ne i iznad, tog višegodišnjeg preispitivanja (tj.grižnje savjesti ko fol), sigurno se 10000 puta ukake u gaće od straha.
Last edited by šatirana_ljubičica on 02/12/2014 10:36, edited 1 time in total.
Kemal Malovčić

#31 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Kemal Malovčić »

Da, reče on.

Sjede u ugodnim životima i htjeli bi ubijati druge. Ma hajde.
šatirana_ljubičica

#32 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Kemal Malovčić wrote:
Da, reče on.

Nemoj nikad imati djecu.Ako već imaš, žao mi ih je :(
drunken tiger

#33 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by drunken tiger »

šatirana_ljubičica wrote:)
Nije tako ali hajd'. Razlike ima u ubistvu s namjerom i ubistvu iz samoodbrane. Sad je lepeza ogromna ubistava i motiva između ova dva ekstrema. Ali smrt je tragičan čin sam po sebi i zbog toga je za mene svako ubistvo strašno. Život ode. MIslim da je bolje dati im vremena da sami shvate šta su uradili nego da im se muke skrate. Smrtnom kaznom ga samo nagrađuješ da ne mora živjeti s onim šta je uradio. Ne tražim da se bilo ko složi sa mnom nego samo iznosim ono što mislim. ( a nisam ti ja opasan slobodno se dopisuj :) )[/quote]

Međutim moje mišljenje je da taj nivo svijesti nikad i ne može doseći pravo pokajanje (osim naravno u nekim izuzetim slučajevima koji su rijetkost) jer njihov mozak-inteligencija i ova i ona, ne podržavaju to.
Jednostavno za njih je najveća kazna kad znaju da će im život biti prekinut.[/quote]
To je vječita dilema. Ima još tu nekih pitanja o kojima se stoljećima raspravlja a raspravljat će se još jako dugo. To su stvari koje ne možemo znati (to da li će se pokajati ili neće). Ali eto, nisam za tu smrtnu kaznu.
šatirana_ljubičica

#34 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

drunken tiger wrote:
šatirana_ljubičica wrote:)
Nije tako ali hajd'. Razlike ima u ubistvu s namjerom i ubistvu iz samoodbrane. Sad je lepeza ogromna ubistava i motiva između ova dva ekstrema. Ali smrt je tragičan čin sam po sebi i zbog toga je za mene svako ubistvo strašno. Život ode. MIslim da je bolje dati im vremena da sami shvate šta su uradili nego da im se muke skrate. Smrtnom kaznom ga samo nagrađuješ da ne mora živjeti s onim šta je uradio. Ne tražim da se bilo ko složi sa mnom nego samo iznosim ono što mislim. ( a nisam ti ja opasan slobodno se dopisuj :) )
Jednostavno za njih je najveća kazna kad znaju da će im život biti prekinut.[/quote]
To je vječita dilema. Ima još tu nekih pitanja o kojima se stoljećima raspravlja a raspravljat će se još jako dugo. To su stvari koje ne možemo znati (to da li će se pokajati ili neće). Ali eto, nisam za tu smrtnu kaznu.[/quote]

Iskreno, ne zanima me hoće li se pokajati.Neka se kaje na Onom svijetu.Nijedan čovjek ne bi trebao dovesti sebe u tu situaciju pa se poslije kajati.Poslije nekih stvari nema kajanja.
Kemal Malovčić

#35 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Kemal Malovčić »

Kemal Malovčić wrote: Da, reče on.

Kakav gnusan pokušaj diskreditiranja sasvim normalnog sagovornika. Šupakluk, rekao bih.

I elementarno nepoznavanje svijeta.

Promijeni nekad svoju ograničenu perspektivu i pokušaj suditi objektivnije.
Queen_of_hearts

#36 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Queen_of_hearts »

Kako ti se da trositi vrijeme :?
Ne postoji nikakav nacin za ponovno uvodjenje smrtne kazne u nas zakon (demokratski ),EKLjP i integracije to ne dopustaju. To je bar svakom laiku jasno.
Mnogo drsko proglasavas ljude potencijalnim ubojicama jer ne cjene tvoju emocionalnu i subjektivnu potrebu da nekog objesis . Sta to govori o tebi onda ?
šatirana_ljubičica

#37 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Kemal Malovčić wrote:
Kemal Malovčić wrote: Da, reče on.

Kakav gnusan pokušaj diskreditiranja sasvim normalnog sagovornika. Šupakluk, rekao bih.

I elementarno nepoznavanje svijeta.

Promijeni nekad svoju ograničenu perspektivu i pokušaj suditi objektivnije.
To mi TI kažeš?Ma hajde....
drunken tiger

#38 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by drunken tiger »

Queen_of_hearts wrote:Kako ti se da trositi vrijeme :?
Ne postoji nikakav nacin za ponovno uvodjenje smrtne kazne u nas zakon (demokratski ),EKLjP i integracije to ne dopustaju. To je bar svakom laiku jasno.
Mnogo drsko proglasavas ljude potencijalnim ubojicama jer ne cjene tvoju emocionalnu i subjektivnu potrebu da nekog objesis . Sta to govori o tebi onda ?
Govori to da bi i mene objesila jer se ne slažem s mišljenjem. :(
šatirana_ljubičica

#39 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Jesam li ja jedina na svijetu koja je za smrtnu kaznu vizavi ovoga?
A trošim vrijeme na ovo jer jednostavno ne mogu samo da gledam a da se makar na ovaj način pobunim protiv toga.Kao neki.A isti ti se smatraju dobrim ljudima, a mogu gledati mirno da se ubijaju djeca.
Ma fuj šta reći više.
šatirana_ljubičica

#40 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

drunken tiger wrote:
Govori to da bi i mene objesila jer se ne slažem s mišljenjem. :(
Nije tačno, ne izvrći stvari.Ako bi bio u stanju ubiti dijete, objesila bih te, da.
Kemal Malovčić

#41 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Kemal Malovčić »

Upravo ovo.

Plus tome dodajmo najbjednije emotivno ucjenjivanje djecom."Jadna tvoja djeca ako ti tako misliš" i slično. Šta, ako imam djecu, trebam biti u konstnantnom strahu za njih i trebam biti za smrtnu kaznu kako bih bio uvjeren da su ona sigurna. Mizerno je takvo roditeljstvo. Djeca jesu DAR a ovo što ona radi je svojevrsna posesivnost.

@šatirana ljubičica, da, ja kažem. Mizerno je tvoje roditeljstvo ako na takav način misliš o svojoj djeci.

Srećom živimo u društvu koje po svemu sudeći neće nikad biti tako glupo da uvede smrtnu kaznu po bilo kakvom osnovu.
Pol_Pot

#42 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Pol_Pot »

Ma pročitaju naslov u novinama pa se upale, mijenjali bi svijet. Čuj smrtna kazna u BiH, od 10 obješenih 8 bi ih stradalo jer nisu dobri sa dželatom. Puno naprednija društva su izbacila smrtnu kaznu baš zato da ne bi pojedinci u naletima bjesa vješali ljude po svom subjektivnom doživljaju. Kod smrtne kazne nema ponavljanja postupka. U zatvor odeš nevin, imaš šanse da izađeš. Na vješala odeš nevin, više te nema.
O'zone
Globalni moderator

#43 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by O'zone »

drunken tiger wrote:Generalno sam protiv smrtne kazne za bilo koju vrstu zločina. Jer ako za ubistvo ti nekoga osudiš na smrtnu kaznu i izvršiš kaznu i ti si ubica. Dakle ne razlikuješ se mnogo. I ti imaš "norme" zbog kojih bi ubio nekoga a to ne opravdavam jer je ubistvo strašan čin. Ja sam više za fizičko kašnjavanje, kastriranje pedofila, teški fizički rad onih koji rekrše zakon, od onih koji ne pale žmigavac kad hoće skrenuti na raskrsnici do onih koji ubiju ili siluju. Dakle samo teško fizički rad, imaš besplatnu radnu snagu, gradiš puteve, uzgajaš povrće, voće, poljoprivreda cvjeta. Vojska svakako ništa ne radi i može ih čuvati s tim da budu naoružani dugim cijevima i sposobni da rane one koji pokušaju pobjeći. Sve to lijepo uvezati i mirna BiH.
Nisam protiv smrtne kazne da se razumijemo, nekog je i sevap smaknut ali ko počne gurati ovo boldirano ima od mene podršku u svakom smislu do kraja mog života. Čak ću rado i sam uzeti dugu cijev u slobodno vrijeme i čuvati "radnu snagu"
Kemal Malovčić

#44 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Kemal Malovčić »

Ali, moram :lol: :lol: :lol:

Kaže, hajmo pisati peticiju :lol: :lol: :lol:

Pa ne mogu da vjerujem, kakav nizak nivo samosvijesti bokte stvorio.
šatirana_ljubičica

#45 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Kemal Malovčić wrote:
Upravo ovo.

Plus tome dodajmo najbjednije emotivno ucjenjivanje djecom."Jadna tvoja djeca ako ti tako misliš" i slično. Šta, ako imam djecu, trebam biti u konstnantnom strahu za njih i trebam biti za smrtnu kaznu kako bih bio uvjeren da su ona sigurna. Mizerno je takvo roditeljstvo. Djeca jesu DAR a ovo što ona radi je svojevrsna posesivnost.

@šatirana ljubičica, da, ja kažem. Mizerno je tvoje roditeljstvo ako na takav način misliš o svojoj djeci.

Srećom živimo u društvu koje po svemu sudeći neće nikad biti tako glupo da uvede smrtnu kaznu po bilo kakvom osnovu.
A šta misliš da odeš živjeti sa afričkim plemenima?Oni imaju jako malo zakona, pa mislim da bi se idealno uklapao.
Queen_of_hearts

#46 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Queen_of_hearts »

A trošim vrijeme na ovo jer jednostavno ne mogu samo da gledam a da se makar na ovaj način pobunim protiv toga.Kao neki.A isti ti se smatraju dobrim ljudima, a mogu gledati mirno da se ubijaju djeca.
Ma fuj šta reći više.
Dopustanje emocijama da te savladaju je upravo ono sto se zakonom zeli izbjeci pri ocjeni kazne .Kada bi vjesali svakog ko nam pricepi moralni kompas,imali bi....pa ono sto smo vec imali u ranijim stadijima razvoja drustva,glave na kolcima,lomace i sl. Ljudi ovdje nisu rekli da nisu potreseni situacijom ,vec da je tvoj prijedlog nemoguc i ne vrijedi ici u tom pravcu i to nije ''mirno pismatranje kako se ubijaju djeca ''niti si ti ovom temom moralna vertikala i vitez pravednik.
šatirana_ljubičica

#47 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Kemal Malovčić wrote:Ali, moram :lol: :lol: :lol:

Kaže, hajmo pisati peticiju :lol: :lol: :lol:

Pa ne mogu da vjerujem, kakav nizak nivo samosvijesti bokte stvorio.

E, kratko i jasno: ograničen si :)
šatirana_ljubičica

#48 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Queen_of_hearts wrote:

Ma fuj šta reći više.
Dopustanje emocijama da te savladaju je upravo ono sto se zakonom zeli izbjeci pri ocjeni kazne .Kada bi vjesali svakog ko nam pricepi moralni kompas,imali bi....pa ono sto smo vec imali u ranijim stadijima razvoja drustva,glave na kolcima,lomace i sl. Ljudi ovdje nisu rekli da nisu potreseni situacijom ,vec da je tvoj prijedlog nemoguc i ne vrijedi ici u tom pravcu i to nije ''mirno pismatranje kako se ubijaju djeca ''niti si ti ovom temom moralna vertikala i vitez pravednik.

Hladna (da ne kažem Zla)Kraljice, za tebe jesam ovom temom i moralna vertikala i vitez pravednik.Prestani glumiti u svom životu, biće ti lakše.

p.s. gdje sam ja rekla da SVE treba na lomaču??? Fakat ste ili zajedljivi ili kontraši obični ili glupi.
šatirana_ljubičica

#49 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Pol_Pot wrote:
Ma pročitaju naslov u novinama pa se upale, mijenjali bi svijet. Čuj smrtna kazna u BiH, od 10 obješenih 8 bi ih stradalo jer nisu dobri sa dželatom. Puno naprednija društva su izbacila smrtnu kaznu baš zato da ne bi pojedinci u naletima bjesa vješali ljude po svom subjektivnom doživljaju. Kod smrtne kazne nema ponavljanja postupka. U zatvor odeš nevin, imaš šanse da izađeš. Na vješala odeš nevin, više te nema.

To se slažem, problem je jer smo u Bosni.Ali kod ubistva djeteta poprilično je sve jasno.Malo ko može biti zatvoren nevin.Ne može reći da je bilo u samoodbrani.
Kemal Malovčić

#50 Re: Srmtna kazna za čedomorstvo/ubistvo djeteta

Post by Kemal Malovčić »

Kemal Malovčić wrote: Upravo ovo.

A šta misliš da odeš živjeti sa afričkim plemenima?Oni imaju jako malo zakona, pa mislim da bi se idealno uklapao.
Samo se razotkrivaš koliko NE ZNAŠ i koliko bi štete ljudi poput tebe mogli nanijeti lokalnoj zajednici.

Afrička plemena itekako imaju svoje zakone i ti zakoni su čak i jači i stariji, a oni u držanju do njih vrlo dosljedni. Tih zakona je jako mnogo. Vjerujem da ih ti nikad ne bi razumjela.

Ali hajde, i ne treba se očekivati od tebe da znaš o afričkim plemenima išta više od floskule i predrasude. Ali kako ne znaš ništa o društvu u kojem živiš, to me čudi.

Molim boga da nisi rasist. Ali daj bože...
Locked