Donacija municije za Irak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jefferson

#26 Re: Donacija municije za Irak

Post by jefferson »

Drinski wrote:A zasto to ne prodaju Iračanima/Irancima ili kome već?
To ti se zove osnove diplomatije.
Doniras nesto, BH zastava na tome. Hoces u NATO? Jbg NATO trazi i obaveze a ne samo privilegije, ovako pokazujes da si voljan da uradis nesto, pa makar to bila sitna municija.
Ja bi Kurdima i one T-55 dao sto imamo u skladistu, na 100 mjesta naljepio: donacija BiH.
Kada budu gradili dalekovode, puteve, skole itd, poslati nekoga i podsjetiti ih ko je tenkove davao :D
Drvosjeca iz Dejcica

#27 Re: Donacija municije za Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jefferson wrote:
Drinski wrote:A zasto to ne prodaju Iračanima/Irancima ili kome već?
To ti se zove osnove diplomatije.
Doniras nesto, BH zastava na tome. Hoces u NATO? Jbg NATO trazi i obaveze a ne samo privilegije, ovako pokazujes da si voljan da uradis nesto, pa makar to bila sitna municija.
Ja bi Kurdima i one T-55 dao sto imamo u skladistu, na 100 mjesta naljepio: donacija BiH.
Kada budu gradili dalekovode, puteve, skole itd, poslati nekoga i podsjetiti ih ko je tenkove davao :D
Da, da, tako bi se trebalo raditi ali... Pogotovo ti T-55, prastaro, treba se rješavati.
Fact

#28 Re: Donacija municije za Irak

Post by Fact »

mogli smo i helikoptere da im pošaljemo

imamo jaku industriju koja će to laganini nadomjestiti

naravno,obavezno navesti da je od nas,neka se zna...ne znaš nikad kad ti neko može valjat :thumbup:
jefferson

#29 Re: Donacija municije za Irak

Post by jefferson »

Fact wrote:mogli smo i helikoptere da im pošaljemo

imamo jaku industriju koja će to laganini nadomjestiti

naravno,obavezno navesti da je od nas,neka se zna...ne znaš nikad kad ti neko može valjat :thumbup:
Helikoptere treba osposobiti, treba skolovati pilote za helikoptere. Helikoptera nikad nije dosta jer kada su oni u pitanju, pravilo je da uvijek 1/3 flote imas na servisu, a poplave su pokazale koliko helikopteri valjaju.
prog321

#30 Re: Donacija municije za Irak

Post by prog321 »

Imamo ba dovoljno lake municije.
Ali ja ne bih nista drugo donirao osim metaka. Stvarno neki nemaju pojma. Pa sadasnje stanje i ono za vrijeme rata kao nebo i zemlja.

T-55 je veoma koristan na nasoj topografiji. Ja to nikad ne bih prodavao.
It_is_a_Leclerc

#31 Re: Donacija municije za Irak

Post by It_is_a_Leclerc »

Zanima me - znaju li pojedinci ovdje da oružje ima rok trajanja poslije kojeg se uništava ? i da li zna da je BiH dužna, kao i svaka zemlja, članica Partnerstva za mir, da viškove naoružanja uništi ?
racionalista

#32 Re: Donacija municije za Irak

Post by racionalista »

municije nam ne more zafaliti :D

goražde i konjic mogu proizvesti municije za 3 rata ako treba
Fact

#33 Re: Donacija municije za Irak

Post by Fact »

ne možemo mi uništiti municije koliko je možemo napraviti :thumbup:

jest da su zahrđale puške i nesposobni vojnici problem,ali to je sitnica,važno da se štanca municija

jaka industrija :thumbup:
lajkujMe

#34 Re: Donacija municije za Irak

Post by lajkujMe »

prog321 wrote:Imamo ba dovoljno lake municije.
Ali ja ne bih nista drugo donirao osim metaka. Stvarno neki nemaju pojma. Pa sadasnje stanje i ono za vrijeme rata kao nebo i zemlja.

Nijedan tenk koji postoji na planeti nije koristan na nasoj topografiji, tenkovi u BIH ne mogu raditi ono za sta su najbolji, 4 ili vise u kolonu i proboj linija bez zaustavljanja. U proslom ratu smo vidjeli da bar sto se tenkova tice Srbi nisu uspjeli neke jace akcije izvrsiti, da su kojim slucajem cetnici poslali 100 tenkova na Sarajevo od jednom i pod uslovom da je armija BIH imala dovoljno protiv oklopnih sredstava tesko da bi se i jedan tenk vratio ziv i zdrav. Da se razumijemo nisu ni nekorisni, ali u nasem slucaju nama treba manje tenkova za odredjene vrste vojnih operacija. Ono sta nama treba je artiljerija, pjesadija i oprema za istu, helikopteri ponajvise teretnih a koja cobra bi cinila cuda ovdje. I laka i srednje oklopna vozila.

Tako da bi ja slobodno dao ili prodao one T-55, ionako trunu u halama niko ne brine za njih, dodje li do rata pitanje je uopste kolike su nam mogucnosti osposoljavanja tih tenkova jer kad rat dodje opcije za uvoz ili proizvodnju dijelova za iste opada dramaticno.

A ti tenkovi u Iraku npr bi donijele ogromnu prednost zamisli postrojis 100 tenkova u kolonu u pustinji granica je dokle god goriva, municije i dijelova ima.

A sto se municije tice bar kod nas toga ne fali, paranoja poslije rata dovela do masovne proizvodnje iste ne znamo sta cemo s njom. A btw samo da napomenem neovisni sto se tice proizvodnje iste nismo, kako ja znam inicijalne kapsule uvozimo iz Srbije.

Jedino sto mene brine oko ove donacije je namjena istih i kome ide, zamisli odu meci nekako do Isila ili do nekih paravojnih formacija koji ce klati neduzni narod ono etnicko ciscenje made in BIH.
prog321

#35 Re: Donacija municije za Irak

Post by prog321 »

Postavis par tenkova na brdo da djeluju kao pokretni topovi, i niko ih sa tog brda nece otjerati.
Pusti ti scenarije iz filmova. Ja mirnije spavam sa stotinjak T-55 nego bez njih.
jefferson

#36 Re: Donacija municije za Irak

Post by jefferson »

prog321 wrote:Postavis par tenkova na brdo da djeluju kao pokretni topovi, i niko ih sa tog brda nece otjerati.
Pusti ti scenarije iz filmova. Ja mirnije spavam sa stotinjak T-55 nego bez njih.
Aha, pokazalo se vrlo korisno u ratu. Nema toga sto tenk moze uraditi a da minobacac od 120mm ne moze.
Tenk je OK< ali eto cetnici su ih imali stotine, i tsa bi? Sta bi u Doboju?
prog321

#37 Re: Donacija municije za Irak

Post by prog321 »

Sta bi u Sarajevu ? Sto se četnici ne protjerase sa brda?
Nije tenk samo za ofanzivna nego i za defanzivna djelovanja.
lajkujMe

#38 Re: Donacija municije za Irak

Post by lajkujMe »

prog321 wrote:Postavis par tenkova na brdo da djeluju kao pokretni topovi, i niko ih sa tog brda nece otjerati.
Pogledaj od 5.30 minute. Eto tvog tenka na brdu :D

Drvosjeca iz Dejcica

#39 Re: Donacija municije za Irak

lajkujMe wrote:
Pogledaj od 5.30 minute. Eto tvog tenka na brdu :D

Baš to htjedoh reći, Crevena strijela je pravila dar-mar među tenkovima i oklopom. Jebo RPG i RB kada ga moraš pustiti na 400m da ti priđe i pitanje da li ćeš pogoditi, ovo je deranje guzova kada sa brda na brdo rokneš tenk. :oops:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 01/12/2014 19:28, edited 1 time in total.
prog321

#40 Re: Donacija municije za Irak

Post by prog321 »

A sto ne bi mogao top ili haubicu tako pogoditi ? Bilo koju zemunicu i mitraljesko gnjezdo?
Taj snimak pokazuje moc strijela. Koje su odlicne za sve pokretne i nepokretne ciljeve.
Drvosjeca iz Dejcica

#41 Re: Donacija municije za Irak

prog321 wrote:A sto ne bi mogao top ili haubicu tako pogoditi ? Bilo koju zemunicu i mitraljesko gnjezdo?
Taj snimak pokazuje moc strijela. Koje su odlicne za sve pokretne i nepokretne ciljeve.
Ma može šta hoćeš, možeš i helikopter u niskom letu gađati, nikakav problem. Mislim ludost je tako tenk postaviti otkriven na brdo. Da je još bila avijacija pola tih tenkova ne bi stiglo granatu ispaliti, osim ako nemaš dobar PVO.
jefferson

#42 Re: Donacija municije za Irak

Post by jefferson »

prog321 wrote:A sto ne bi mogao top ili haubicu tako pogoditi ? Bilo koju zemunicu i mitraljesko gnjezdo?
ato sto haubicu mozes drzati daleko iza neprijateljskih linija. Tenk nema mogucnost pogoditi cilj koji je zaklonjen onako kako minobacac ili haubica moze. Posebno haubice 122mm, 152.155mm sa vlikim dometom.
prog321

#43 Re: Donacija municije za Irak

Post by prog321 »

Bas u tome sto tenk nije haubica ili top lezi njegova raznovrsnost.
Da se VRS bojala aviona oni bi postavili linije blizu sume i izvlacili tenkove samo kada dejstvuju.
Armija ih je iznenadila sa strijelama, i poslije toga nisu vise pozicionirali te tenkove na cistini.
JohnnyS

#44 Re: Donacija municije za Irak

Post by JohnnyS »

Fact wrote:ne možemo mi uništiti municije koliko je možemo napraviti :thumbup:

Ne možemo mi napraviti municije koliko je možemo potrošiti :D
drndalo

#45 Re: Donacija municije za Irak

Post by drndalo »

Oj oslobodioci, Generalisimusi, oslobodil' se sta ?
racionalista

#46 Re: Donacija municije za Irak

Post by racionalista »

lajkujMe wrote:
prog321 wrote:Imamo ba dovoljno lake municije.

Nijedan tenk koji postoji na planeti nije koristan na nasoj topografiji, tenkovi u BIH ne mogu raditi ono za sta su najbolji, 4 ili vise u kolonu i proboj linija bez zaustavljanja. U proslom ratu smo vidjeli da bar sto se tenkova tice Srbi nisu uspjeli neke jace akcije izvrsiti, da su kojim slucajem cetnici poslali 100 tenkova na Sarajevo od jednom i pod uslovom da je armija BIH imala dovoljno protiv oklopnih sredstava tesko da bi se i jedan tenk vratio ziv i zdrav. Da se razumijemo nisu ni nekorisni, ali u nasem slucaju nama treba manje tenkova za odredjene vrste vojnih operacija. Ono sta nama treba je artiljerija, pjesadija i oprema za istu, helikopteri ponajvise teretnih a koja cobra bi cinila cuda ovdje. I laka i srednje oklopna vozila.

Tako da bi ja slobodno dao ili prodao one T-55, ionako trunu u halama niko ne brine za njih, dodje li do rata pitanje je uopste kolike su nam mogucnosti osposoljavanja tih tenkova jer kad rat dodje opcije za uvoz ili proizvodnju dijelova za iste opada dramaticno.

A ti tenkovi u Iraku npr bi donijele ogromnu prednost zamisli postrojis 100 tenkova u kolonu u pustinji granica je dokle god goriva, municije i dijelova ima.

A sto se municije tice bar kod nas toga ne fali, paranoja poslije rata dovela do masovne proizvodnje iste ne znamo sta cemo s njom. A btw samo da napomenem neovisni sto se tice proizvodnje iste nismo, kako ja znam inicijalne kapsule uvozimo iz Srbije.

Jedino sto mene brine oko ove donacije je namjena istih i kome ide, zamisli odu meci nekako do Isila ili do nekih paravojnih formacija koji ce klati neduzni narod ono etnicko ciscenje made in BIH.
Što se tiče kapisli nema ni tu frke :D

"Prije rata proizvodili smo svega nekoliko miliona, a 2007. čak 298 miliona kapisli. Za ovu planiramo 400 miliona, čime se svrstavamo među veće tvornice u Evropi - ističe Hubjer." - odnosi se na GINEX iz Goražda
homega

#47 Re: Donacija municije za Irak

Post by homega »

drndalo wrote:Vjerovatno se radi o nekoj turi koja na skladistu ne moze stajati jos dugo, pa bi se morala unistavati uskoro... .
Kako su JNA i TO održavale ovakvu municiju u svojim skladištima?
homega

#48 Re: Donacija municije za Irak

Post by homega »

It_is_a_Leclerc wrote:Zanima me - znaju li pojedinci ovdje da oružje ima rok trajanja poslije kojeg se uništava ? i da li zna da je BiH dužna, kao i svaka zemlja, članica Partnerstva za mir, da viškove naoružanja uništi ?

Vjerovatno misliš na municiju, ne oružje. Oružje se održava konzervirano i takvo više decenija.

Zanima me, gdje mogu pronaći ugovornu obavezu BiH da uništava viškove naoružanja, shodno Partnerstvu za mir?
Klavikula

#49 Re: Donacija municije za Irak

Post by Klavikula »

OS BiH imaju nekoliko puta vise borbenih kompleta nego sto je potrebno (ili sto je propisano) tako da se silne pare trose na unistavanje municije. generalno, politika je prodaj, ako ne mozes prodati pokloni, ako ne ni to onda unistavaj, sto je i najskuplje. ocito da nismo izabrali bas najbolju opciju, ali ni najgoru, sto je kod nas za pohvalu. ne ulazim uopste da li je to dobro ili lose s aspekta eventualnog sukoba. naravno, u ovom je glavnu rijec imao SAD, nasi se ionako po pitanju odbrane nista ne pitaju.

btw. Igman Konjic je peti najveci proizvodjac municije u svijetu.
TheMule

#50 Re: Donacija municije za Irak

Post by TheMule »

Poznavajuci Bosnansku "disciplinu", ta municija vjerovatno nije ni bila kako treba ocuvana u skladistima, tako da 90% nje vjerovatno i nije vise korisno.
Post Reply