i da napomenem da je taj čovjek bio samo taki musliman. iza rata u mostaru nema mekteba. idu ljudi džemi, mislim da je među njima i husaga. džema, što nema mekteba?titinho wrote:
Vrlo dobro zapazanje za Husagu Cisica. Malo je poznato da je jeidni koji nije glasao 1946 za donosenje ustava FNRJ upravo zbog pitanja Bosnjaka. Istaknuti Bosnjak koji je zivot posvetio borbi za autonomiju Bosnjaka, mnogo je pisao o agrarnoj reformi po kojoj su Bosnjaci duboko osteceni. Upravo o ovakvim ljudima sam govorio u proslom postu. Sramota je da ovakvi ljudi dobivaju ulice na periferiji grada ili ih cak i nemaju. Sramota je da o njima gotovo nista ne znamo.
Izuzetak je evo ova emisija koju si postavio, za koju imam rijeci hvale.
ma sad su druga vremena, nije to toliko važno... vadi se džema
džema, jesi 'l ti išo u mekteb
pa jesam
vidiš da treba mekteb
i tako je ponovo počela mektebska nastava u mostaru
neko mi je ispričao nedavno tu situaciju
ali mi ova dva događaja pogotovo pokazuju njegovu veličinu (iz ranijeg linka):
Otjerao Pavelićevog Džafer-bega i generala Abrosija
Ono što Čišićevu ličnost čini iznimnom jeste da nije postojao nesklad između njegovog intelektualnog i moralnog stava s jedne strane i praktično političkog angažmana, s druge strane. Nacionalna samosvijest i borba za prava Bošnjaka nije ga nikada ograničila. Sa simpatijama je 40-tih gledao na okupljanje antifašističke omladine i ilegalaca u njegovoj kući. Bio je jedan od inicijatora Mostarske rezolucije kojom su bošnjački intelektualci osudili ustaška zlodjela. Vlasti NDH su ga uzalud pokušale pridobiti. Džafer-beg Kulenović, Pavelićev čovjek za «muslimanska pitanja» pokušao ga je vrbovati, ali ga je Čišić otjerao iz svoje kuće. Neobavljena posla se vratio i rođak talijanske kraljevske porodice, general Ambrosi, koji ga je 1942. godine, također, uzalud želio privući na stranu fašizma.
u 1. svjetskom ratu je bio u onoj bošnjačkoj regimenti koja je ratovala i pravila džamiju u logu pod mangartom u sloveniji