Bogumi, Saraj'vo je oslobodjeno i novembra 1918. godine kad je vojvoda Stepa Stepanovic umarsirao odje.car-x wrote:osim 6.aprila 1945 ja ne znam drugi datum oslobodjenja sarajeva.. ali komplikovano je to u danasnje vrijeme.. posebno kad se prvi rat u povijesti zavrsi nerijeseno.. ali ne bi mi bili mi da kod nas nesto nije posebno..sahan wrote:Sram vas bilo u Sarajevo x com u da se ponosite tekstom ispisanim kod vjecne vatre. Zar 1992. nismo bili zrtve agresije Srbije, Crne Gore i te slavne Jugoslovenske armije. Zbog toga treba predlaziti da se spomen ploca istema, a vjecna vatra ugasi jer je simbol komunistickog jednoumlja, a nikakvog antifasizma, jer kako ce biti antifasisti isti oni koji su izvrsili agresiju na BiH i poveli nezapamcenu kampanju genocida. Ko god danas podrzava te retrogradne snage u najmanju ruku politicki i moralno je retardiran, a vjecna vatra i spomen ploca su jednostavno, u komunistickom maniru, nagrdile kulturno-historijski spomenik zgrade hotela Grand.
zato i nema nekog drugog dana za oslobodjenje sarajeva, jer osim tada i jednoc davno (ako me istorijsko sjecanje ne vara - husejn kapetan i njegova buna) sarajevo nikad vise nije ni oslobodjeno..
Doduse, za vecinu nije bio oslobodilac. Al za neke jeste prvi i jedini oslobodilac Saraj'va jos od vremena kad su ovdje bili Starigrad i Hodidjed a ne Saraj'vo.