Ako bi Federacija u potpunosti poštovala prava srpske manjine u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost.agnostic_front wrote:Mene iskreno uopšte to ne interesuje. Zanima me samo kako se može poboljšati položaj Bošnjaka u pc.
Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
-
Pokajnik
#26 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
- BHCluster
#27 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
TheMule wrote:Zelio bih i ja da ucestvujem, ali ne razumijem sta pise. Mozel' mi neko ovo prevesti sa srpskog na bosanski?Pokajnik wrote:Srbi su "konstitutivni" narod i u Federaciji BIH a u elektronskim i pisanim medijima srpski jezik i pismo srpska ćirilica uopšte se ne koriste.Mislim na one medije koji su u javnoj svojini - FTV,Radio,službene novine u kojima se objavljuju zakoni i drugi propisi
-
Nomo
#28 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Hoces da kazes da su Bosnjaci nacinalna manjina u tzv rs i hoces da kazes da tzv rs drzava . Nisu Srbi nikakava nacinalna manjina u tzv Federaciji .Pokajnik wrote:Ako bi Federacija u potpunosti poštovala pravaagnostic_front wrote:Mene iskreno uopšte to ne interesuje. Zanima me samo kako se može poboljšati položaj Bošnjaka u pc.u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost.srpske manjine
Mozda Srbi postanu nacinalna manjina po medjunarodnim zakonima jednog dana na cijeloj teritoriji Republike BiH ali danas nisu nigdje nacinalna manjina cak ni u Listici .
-
Pokajnik
#29 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
U biti,bez obzira na ustavne definicije "konstitutivni naordi" i Bošnjaci u RS i Srbi u FBiH jesu nacioanalne manjine.Entiteti nisu međunarodno priznate države ali jesu države koje svojim propisima uređuju i sferu prava manjina.Nomo wrote:Hoces da kazes da su Bosnjaci nacinalna manjina u tzv rs i hoces da kazes da tzv rs drzava . Nisu Srbi nikakava nacinalna manjina u tzv Federaciji .Pokajnik wrote:Ako bi Federacija u potpunosti poštovala pravaagnostic_front wrote:Mene iskreno uopšte to ne interesuje. Zanima me samo kako se može poboljšati položaj Bošnjaka u pc.u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost.srpske manjine
Mozda Srbi postanu nacinalna manjina po medjunarodnim zakonima jednog dana na cijeloj teritoriji Republike BiH ali danas nisu nigdje nacinalna manjina cak ni u Listici .
- CaneBos
#30 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Shodno tome sto si sad rekao, sam si sebi dao odgovor na svoje uvodno pitanje.Pokajnik wrote:Reciprocitet kao uslov za ravnopravnost nigdje se ne pominje ni u odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda u cijeloj BiH iz Jula 2000-te pa ni u ustavu FBIH.Stoga je pozivanja na položaj nesrpskih naroda u manjem entitetu neutemeljeno.It_is_a_Leclerc wrote:Ma kakav kanal, daj dozovi se čovječe![]()
Ništa drugo do vrhunski bezobrazluk i notorna besramnost je imputirati diskriminaciju srpskog naroda u entitetu u kojem postoji klub srpskog naroda u Parlamentu koji ima pravo da blokira svaki zakon, u entitetu u kojem se ćirilica uči, paralelno sa latinicom, a srbijanski i bosanskosrpski književnici čitaju više od bošnjačkih, i još to činiti iz entiteta koji
a) ima pravoslavne slave
b) zove se srpski
c) škole naziva isključivo po Srbima
d) ne upotrebljava nijedan službeni jezik u BiH, osim srpskog
e) krši zakon o javnoj upravi uvodeći princip da je stavka o nacionalnosti eliminatorna, zbog čega se zapošljavaju samo Srbi
f) ima Vijeće naroda na "savjetodavnom" nivou itd.
I sve to uprkos odluci o ravnopravnosti naroda koja kaže da su Bošnjaci, de iure, u RS-u isto što i Srbi.
I haj opleti, pokusaj provokacije sa temom je u najmanju ruku tupav.
-
Hafis
#31 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Jesi našao objektivne strućnjake s kojima ćeš raspravljati o takvim stvarima.Pokajnik wrote:Ako bi Federacija u potpunosti poštovala prava srpske manjine u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost.agnostic_front wrote:Mene iskreno uopšte to ne interesuje. Zanima me samo kako se može poboljšati položaj Bošnjaka u pc.
Nestajanje srpskog jezika u federaciji je sasvim ''normalna'' stvar i jedini privid što je još ostao to su ''obvezni'' latinično-ćirilićni naslovi na formularima i na nazivima mjesta na tablama uz prometnice. Doduše, također ni druga dva jezika ne stoje ništa bolje u RS-u.
Što se tiče ideje ''Ako bi Federacija u potpunosti poštovala prava srpske manjine u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost'' ne vjerujem da ima neku budućnost.
Naime u FBiH su sasvim zadovoljni poštovanjem prava srpske ''manjine'', jednako kao što su i u RS-u također zadovoljni poštovanjem prava bošnjačke i hrvatske ''manjine''.
-
Pol_Pot
#32 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Evo zato objektivnog ,ali nepismenog doktora podveležca pa imaš kolegu za raspravu. Taman ste se našli, intelektualni kapaciteti su vam podjednaki.Hafis wrote:Jesi našao objektivne strućnjake s kojima ćeš raspravljati o takvim stvarima.Pokajnik wrote:Ako bi Federacija u potpunosti poštovala prava srpske manjine u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost.agnostic_front wrote:Mene iskreno uopšte to ne interesuje. Zanima me samo kako se može poboljšati položaj Bošnjaka u pc.
Nestajanje srpskog jezika u federaciji je sasvim ''normalna'' stvar i jedini privid što je još ostao to su ''obvezni'' latinično-ćirilićni naslovi na formularima i na nazivima mjesta na tablama uz prometnice. Doduše, također ni druga dva jezika ne stoje ništa bolje u RS-u.
Što se tiče ideje ''Ako bi Federacija u potpunosti poštovala prava srpske manjine u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost'' ne vjerujem da ima neku budućnost.
Naime u FBiH su sasvim zadovoljni poštovanjem prava srpske ''manjine'', jednako kao što su i u RS-u također zadovoljni poštovanjem prava bošnjačke i hrvatske ''manjine''.
Što se tiče teme, nema jebiga.
- BHCluster
#33 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Na kraju krajeva postoji i RTRS u sklopu javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine koji je dostupan u svim djelovima drzave.
-
Hafis
#34 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Kada malo bolje razmislim, padne mi na um ideja da počnem tražiti stanovite tantijeme od ovog foruma, budući evidentno doprinosim gledanosti.Pol_Pot wrote:Evo zato objektivnog ,ali nepismenog doktora podveležca pa imaš kolegu za raspravu. Taman ste se našli, intelektualni kapaciteti su vam podjednaki.Hafis wrote:Jesi našao objektivne strućnjake s kojima ćeš raspravljati o takvim stvarima.Pokajnik wrote: Ako bi Federacija u potpunosti poštovala prava srpske manjine u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost.
Gotovo 80% ovakvih i njemu sličnih slučajeva ne bi se ni javilo ovdje da nije moje malenkosti. Valjda im bude lakše, a i skrenu pozornost na svoj slučaj, to jest na sebe.
I što veliš strućnjak? Nema, pa nema.
-
Nomo
#35 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
MJENJE
-
seldzuk
#36 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
u srba vazda po principu: de vi nama popustite pa ćemo i mi vama (malo) sutra.Pokajnik wrote:Ako bi Federacija u potpunosti poštovala prava srpske manjine u FBiH onda bi traženja da se poštuju prava Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu imala veću vjerodostojnost.agnostic_front wrote:Mene iskreno uopšte to ne interesuje. Zanima me samo kako se može poboljšati položaj Bošnjaka u pc.
možda ti i odgovorim na pitanje kada ti nama odgovoriš na pitanje ko pedagoškom zavodu rs-a daje za pravo da mijenja ime jezika koji je još '91. imao procenat od 37,51% iz bosanski u bošnjački. tada je sh imao 26,62%, srpski 18,85%, a hrvatski cijelih 13,56%. za srbe bošnjaci u bih mogu biti većina samo kad im oni dozvole.
http://www.fzs.ba/Dem/Popis/Etnicka%20o ... %20233.pdf
strana 20. dokumenta - izjašnjavanje na popisu po maternjem jeziku
-
Nomo
#37 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
hafis
istina ziva . sta imas replicirati pametnim ljudima koji pisu istinu zasnovanu na cinjenicama i potkrepjeljenu argumentima . repliciras lazovima i kvazi strucnjacima , nacinalistima i neprijateljima . sta imas citirati post onog covjeka sa kojim se slazes i cije su rijeci neupitne . ne mozes se smijati pametnom covjeku nego dileji .
Gotovo 80% ovakvih i njemu sličnih slučajeva ne bi se ni javilo ovdje da nije moje malenkosti
istina ziva . sta imas replicirati pametnim ljudima koji pisu istinu zasnovanu na cinjenicama i potkrepjeljenu argumentima . repliciras lazovima i kvazi strucnjacima , nacinalistima i neprijateljima . sta imas citirati post onog covjeka sa kojim se slazes i cije su rijeci neupitne . ne mozes se smijati pametnom covjeku nego dileji .
Last edited by Nomo on 20/11/2014 13:46, edited 1 time in total.
-
seldzuk
#38 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
a ti bezbeli pismeniji od njeg. nisi čuo za jednačenje suglasnika po zvučnosti. Podvelešca(ispravno), Podveležca(ispravno, ali samo možda na hrvatskom)Pol_Pot wrote:Evo zato objektivnog ,ali nepismenog doktora podveležca pa imaš kolegu za raspravu. Taman ste se našli, intelektualni kapaciteti su vam podjednaki.Hafis wrote: Jesi našao objektivne strućnjake s kojima ćeš raspravljati o takvim stvarima.
-
Pol_Pot
#39 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Šta da ti kažem, volim likove poput tebe koji misle da su neki klinac, a ustvari su samo klinac. Volim takve plitke ljude, koji umotano podjebaju, ono hinjski. To mi govori da su to kukavice i gnjide u stvarnom životu, pa dođu komplekse ispoljavati virtuelno. Ili što bi Štulić rekao "a u sebi nemoć krije, da promijeni stil, manire". E pošto vidim da ti se ovde šuti, i da ti ekipa toleriše tvoja intelektualna izdrkavanja, dao sam sebi u zadatak da te prcam kad naletiš. Nije da te pratim, nisi taj kalibar, al kad naletiš vazda će bit volej. Pa kome prije dodije.Hafis wrote: Kada malo bolje razmislim, padne mi na um ideja da počnem tražiti stanovite tantijeme od ovog foruma, budući evidentno doprinosim gledanosti.
Gotovo 80% ovakvih i njemu sličnih slučajeva ne bi se ni javilo ovdje da nije moje malenkosti. Valjda im bude lakše, a i skrenu pozornost na svoj slučaj, to jest na sebe.
I što veliš strućnjak? Nema, pa nema.
Da doktore, nema.
-
Pol_Pot
#40 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Bezbeli nisam čuo. Veliko slovo na početku rečenice. Nije njeg, nego njega.seldzuk wrote:a ti bezbeli pismeniji od njeg. nisi čuo za jednačenje suglasnika po zvučnosti. Podvelešca(ispravno), Podveležca(ispravno, ali samo možda na hrvatskom)Pol_Pot wrote:Evo zato objektivnog ,ali nepismenog doktora podveležca pa imaš kolegu za raspravu. Taman ste se našli, intelektualni kapaciteti su vam podjednaki.Hafis wrote: Jesi našao objektivne strućnjake s kojima ćeš raspravljati o takvim stvarima.
-
Hafis
#41 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Na šta ti ja ličim...na majku Terezu, ili psihića... pa si se meni došao ispovijedati što voliš a što ne? Tvoj problem kume."Pol_Pot"
Šta da ti kažem, volim likove poput tebe koji misle da su neki klinac, a ustvari su samo klinac. Volim takve plitke ljude, koji umotano podjebaju, ono hinjski. To mi govori da su to kukavice i gnjide u stvarnom životu, pa dođu komplekse ispoljavati virtuelno. Ili što bi Štulić rekao "a u sebi nemoć krije, da promijeni stil, manire".
Kume tvoj izbor. ni tu ti ne mogu pomoći. Inače, ako se budeš baš puno rendao, ili mi parala oči tvoja buduća ispovjedanja, ja to odjebem na ignore k'o niz ulicu, pa ti volejaj bez mene koliko ti duša hoće.E pošto vidim da ti se ovde šuti, i da ti ekipa toleriše tvoja intelektualna izdrkavanja, dao sam sebi u zadatak da te prcam kad naletiš. Nije da te pratim, nisi taj kalibar, al kad naletiš vazda će bit volej. Pa kome prije dodije.
-
Nomo
#42 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
ne ispravljaj ljude jer ces biti ispravljen . i bi .seldzuk wrote:a ti bezbeli pismeniji od njeg. nisi čuo za jednačenje suglasnika po zvučnosti. Podvelešca(ispravno), Podveležca(ispravno, ali samo možda na hrvatskom)Pol_Pot wrote:Evo zato objektivnog ,ali nepismenog doktora podveležca pa imaš kolegu za raspravu. Taman ste se našli, intelektualni kapaciteti su vam podjednaki.Hafis wrote: Jesi našao objektivne strućnjake s kojima ćeš raspravljati o takvim stvarima.
- BHCluster
#43 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Ignorance is bliss.
-
Nomo
#44 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
opet se povlacis a da nisi okusio miris britke misli i ostre rijeci . sa kopljem u oranicu . junaceHafis wrote:Na šta ti ja ličim...na majku Terezu, ili psihića... pa si se meni došao ispovijedati što voliš a što ne? Tvoj problem kume."Pol_Pot"
Šta da ti kažem, volim likove poput tebe koji misle da su neki klinac, a ustvari su samo klinac. Volim takve plitke ljude, koji umotano podjebaju, ono hinjski. To mi govori da su to kukavice i gnjide u stvarnom životu, pa dođu komplekse ispoljavati virtuelno. Ili što bi Štulić rekao "a u sebi nemoć krije, da promijeni stil, manire".
Kume tvoj izbor. ni tu ti ne mogu pomoći. Inače, ako se budeš baš puno rendao, ili mi parala oči tvoja buduća ispovjedanja, ja to odjebem na ignore k'o niz ulicu, pa ti volejaj bez mene koliko ti duša hoće.E pošto vidim da ti se ovde šuti, i da ti ekipa toleriše tvoja intelektualna izdrkavanja, dao sam sebi u zadatak da te prcam kad naletiš. Nije da te pratim, nisi taj kalibar, al kad naletiš vazda će bit volej. Pa kome prije dodije.
-
Pol_Pot
#45 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Ne ličiš mi ni na šta. Možda na slabića. Tvoj ignore je moj krajni cilj, tada ću znati da sam te izdobijo. Možda da to odmah obaviš, da smo mirni.Hafis wrote:Na šta ti ja ličim...na majku Terezu, ili psihića... pa si se meni došao ispovijedati što voliš a što ne? Tvoj problem kume."Pol_Pot"
-
almir90
#46 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Mene zanima koji je to pravi srpski jezik, ovaj što se kod nas priča ili onaj koji se u Srbiji koristi?? 
- filosofman
#47 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Nema srpskog jezika ni na službenim pečatima u javnim institucijama.
- JohnnyS
#48 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Kad smo se već dotakli pravopisa, otkad je započeo ovaj retardirani trend stavljanja razmaka prije interpunkcijskih znakova? Ne mislim samo na neprijatelja sintakse s ove teme, čije rečenice više liče na nabacivanje imenica i pridjeva nego na smislenu cjelinu, već je to pojava koja se nemilice širi forumom.
-
Bodkin
#49 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Nema jer ne moze i jare i pare
- Banksy
#50 Re: Zašto nema srpskog jezika i pisma u federalnim medijima ?
Izvorno, originalnoPokajnik wrote:
Srbi su "konstitutivni" narod i u Federaciji BIH a u elektronskim i pisanim medijima srpski jezik i pismo srpska ćirilica uopšte se ne koriste.Mislim na one medije koji su u javnoj svojini - FTV,Radio,službene novine u kojima se objavljuju zakoni i drugi propisi
naknadno, amandmanima
Službeni jezici Federacije su bosanski jezik i hrvatski jezik. Službeno pismo je latinica.
http://www.parlamentfbih.gov.ba/bos/par ... vfbih.html
Na terenu, vjerovatno ne postoji želja i potreba.
Službeni jezici Federacije Bosne i Hercegovine su: bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik. Službena pisma su latinica i ćirilica.