RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milojicabrzi

#26 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by milojicabrzi »

U sustini, ako neko lijepo odrzava auto i sredi ga "k'o sebi", to auto je bolje ne prodavati vec voziti jos koju godinu, ako se procijeni da ce vjerno sluziti, pa ga dati onda za 2000 KM.

Pricas o velikom podmladjenju, planiras zamjenu za auto koje je 9 godina mladje, naravno da ces morati doplatiti.

Evo ja osobno, ne vozim auta preko 10 god starosti, da su u ne znam kakvom stanju.

Nase trziste je specificno i ima boljku da se prodaju auta od 3-4 hiljade i 12-13 hiljada, ovaj međuprostor, odnosno auta izmedju 5 i 9 hiljada, teze je prodati, jer prodavac hoce koliko toliko da izvuce, a kupcu se ne daje 7-8 hiljada, pa da mora ulagati u kvacilo, amortizere i sl.

Bolje ti ostavi tu Lagunu sebi, ako si siguran da ce sluzit jos par godina, a trebala bi, ako si sve to promijenio, nego da gledas da se rijesis posto-poto.
johntra

#27 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by johntra »

Generalno, meni je ova priča jako glupa...Prodavao sam ja svoje auto skoro pola godine, ali fakat mi se nije žurilo, samo ga stavio na pik i dva ili tri puta obnovio oglas...cijenio ga 6.300, na kraju došao lik i ja ga dao njemu za 5.900, jer je lik bio ozbiljan kupac...htio ugraditi plin i ja mu i zbog toga spustio cijenu...a da ne pričam kakvih je tad automobila bilo za manje cijene, čak i do hiljadu manje...o zamjenama da ne govorim...
eto, meni se nije žurilo, pa nisam spuštao cijenu, ali i da mi se žuri uvijek bi išao na opciju zamjene za novije ili bi realno spustio cijenu, nikad ne bih dampinški prodavao svoje auto...
ado-šampion

#28 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by ado-šampion »

vettel wrote:
kad vidim da golf 5 vrijedi 13k star 10g. a s80 istog godista 16k koji je svemirski brod za golfa i 2 klase je bolji, zlo mi dodje, ali sta mozes, tako je kako je,,gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna :D
Nije to samo kod nas slucaj, limuzine vise srednje klase, kakva je taj Volvo, a da ne govorim limuzine visoke klase, su uvijek rapidno gubili na cijeni. Generalno, sto je auto vece brze gubi na cijeni.

Sve te velike limuzine je relativno lako kupiti polovne, ali ih je jaaako tesko odrzavati. Upravo iz tog razloga, taj Volvo je za 10 godina mozda promijenio 3-4 ruke, a ni jedan osim prve ruke ga garantovano nije odrzavao kako treba. Kupe, voze godinu, vide skupo odrzavanje i prodaju dalje.

Sto se tice Lagune, jbg dobijes na mostu, izgubis na cupriji. Puno raje leti na francuska vozila (posebno veca) zato sto su jeftina, pa dosta cesto smatraju levatima koji kupe nekog Njemca golog ko pistolj za iste pare, a onda kad nakon nekoliko godina treba staviti u oglase, onda bude cika vriska plac. Jbg jeftino ga kupis, ali jeftino i prodas.
dowe85

#29 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

Dragi moji forumasi,

Kasnim malo sa dopisivanje / davanjem misljenja, sugestija.
Kao prvo, postoje istomisljenici koji pozdravljaju onu teoriju zvanu "francuska vozila, smece, gube na cijeni, itd...". Sa tim se ne bi slozio, niti cu ikad.
Da ne znam ti sta vozim, odrzavao bi.
Evo recimo, ovaj AUDI, pogledajte link:
http://www.pik.ba/artikal/14511537/audi ... ine-paket/
11.500 KM za kes.
Auto dobro, sve ok, ali ja kakav sam, odmah bi uradio servise, mozda cak i veliki ponovo, sto kazu, covjek kad sam uradi sigurniji je, da ne pricam o trapu, itd...
Nazalost, ima ljudi, to ne cijene, nego podcjenjuju, na sto se i tema odnosi...

Kako bi ja svoje vozilo dao za 5.000 KM, kad CLIO obicni kosta vise, ili Megan cipelic, kako ga zovu.
Haj mi to objasnite, vi koji se razumijete u francuska vozila.
Prvo sjedite u Lagunu, provozajte se na duzu relaciju, pogotovo u malo jacu opremu, tipa initiale, to savrsenstvo od sjedista, lezanja na cesti, potrosnje, snage, itd...
Nema tog ko ce na kraju reci smece.
Znam covjeka koji je sa Audijem dosao iz Njemacke, ukocen, te drugi koji je isao sa Golfom. Ljudi se jedva dohavizali, od tvrdoce materijala, sjedista, ovjesa, itd...
Zato postujem francuska vozila, ova nova laguna je top, nema dalje.
Ova cijena je bila prejeftina, pogotovo 4 control, uporedite sa bilo kojim drugim vozilom u klasi, ova Laguna se ne moze postidjeti.
Francuska vozila mi se najvise dopadaju sto uz serijsku opremu nude sve, a njemacka vozila mi se gade sto sve doplacujes.
Kolega mi je kupio novu KIA Proo-Ceed, u obicnom paletu dobio sve, bukvalno sve, garancija beton, sve. Sto on kaze, u VW ili AUDI grupaciji te pitaju, da li zelite zadnje el. podizace, mali kozni paket, ESP, ASR, USB, Bluetooth....
Da ne duljim, po meni, ova moja Laguna, registrovana i za dvije godine, ne moze pasti ispod neke cijene, tj. ne moze nikad biti ispod CLIA, POLA, CORSE i sl.
To bar kod mene ne prolazi :mrgreen:
:sax:
ado-šampion

#30 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by ado-šampion »

Jbg druze, "tvrdi" Audi drzi cijenu, Laguna ne drzi i to je tako kako jest.

S druge strane, to odredjuje trziste, a ne to sto neko tvrdi da je Laguna limuzina.

Btw. cisto kad se spominje, ne odgovaraju svima sjedista u koja se propada. Sva ortopedska sjedista su tvrda! Sjedi u ona Opelova sto su proglasena najboljim ortopedskim sjedistima, pa ce ti sve biti jasno.
johntra

#31 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by johntra »

Bwiner wrote: sta ima strucnjak ,eto prociraj sta je za godinu covjek promjenio ,đe ba zapelo kod tebe ?
većina stvari koje je zamijenio je potrošni materijal i materijal koji sigurno neće biti istrošen za godinu...kako god, srećković je ko kupi tako održavano auto...
goran16v

#32 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by goran16v »

Prica o padu cijene i (ne)isplativnosti kupove novog ili prodaje polovnog auta je paradoks jer 9/10 nas ne bi imalo sta da vozi jer ne bi imalo od koga da kupi auto. Od koga kupiti 2-3 god star auto ako se nikom ene isplati kupiti nov auto?
Sodom1

#33 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by Sodom1 »

johntra wrote:Generalno, meni je ova priča jako glupa...Prodavao sam ja svoje auto skoro pola godine, ali fakat mi se nije žurilo, samo ga stavio na pik i dva ili tri puta obnovio oglas...cijenio ga 6.300, na kraju došao lik i ja ga dao njemu za 5.900, jer je lik bio ozbiljan kupac...htio ugraditi plin i ja mu i zbog toga spustio cijenu...a da ne pričam kakvih je tad automobila bilo za manje cijene, čak i do hiljadu manje...o zamjenama da ne govorim...
eto, meni se nije žurilo, pa nisam spuštao cijenu, ali i da mi se žuri uvijek bi išao na opciju zamjene za novije ili bi realno spustio cijenu, nikad ne bih dampinški prodavao svoje auto...
Mah
Nikad ne reci nikad
ElDzidziIbnDzo

#34 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by ElDzidziIbnDzo »

Bwiner wrote:
dowe85 wrote:Odrzavam kod cuvenog "Edvina" u SA.
U periodu od godinu dana uradio veliki servis, mali, kugle, krajnice, selene, sva tri nosaca, remenicu alternatora, nov akumulator, amortizere, diskove, disk plocice, i jos dosta toga...
Smatram da mi vozilo puno vise vrijedi od cijene koju je doticni kolega postavio (4000-5000)!!!
sve si rekao ,zasto lagune nisu na cijeni ,gledaj sta si para ulozio za godinu , i dogodine te ceka ko zna sta, lamela ,zamjac,opet seleni ,nosaci,kuglle....
Pa nije niti ce svake godine mjenjati sve pobrojano.Promjenio je to u zadnjoj godini,i nakon toga ocekivati je da je par godina miran.
A inace nije to samo u BiH slucaj da se francuzi podcjenjuju.Inace novi kostaju kao konkurencija,dok sa godinama vrijednost opadne.Da li je to opravdano ili ne o tome bi se dalo diskutovati.Inace smatram da Laguna je fino vozilo.
sema911s

#35 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by sema911s »

dowe85,. ta prica o ukocenosti nakon voznje nepije vam vode, recimo meni su sva sjedista premekana zbog ledja koja su malo slomljena, ali nemoj toiliko pljuvatz po ostalima ko citras, goran i slicni, budi relan tvoje avto je tebi najbolje sto je i ok,.

presao sam milion kilometara i da nije povrede sumnjam da bi ikada igdje stao i odmorio,.
to sto svabska auta se sve nadoplacuje ima nesto drugo( znas da mi svi vise cijenimo ono extra i ljudi to koriste), ta laguna je dobro auto ali uvjek ima ono ali,. sto je ona napucana tolisno para ko neki gologuzi vw,

drzi se tog auta ako si zlozio u njega jer sve sto kupis i tu novu lagunu moraces uloizit u nju poprilicno,
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#36 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by Truba »

goran16v wrote:Prica o padu cijene i (ne)isplativnosti kupove novog ili prodaje polovnog auta je paradoks jer 9/10 nas ne bi imalo sta da vozi jer ne bi imalo od koga da kupi auto. Od koga kupiti 2-3 god star auto ako se nikom ene isplati kupiti nov auto?
jes to stoji ali ovdje govorimo o ljudima koji skuckaju baš taman za polovno auto bez problema...a onu razliku nek plaćaju malo bogatiji ljudi :D
Bakir1

#37 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by Bakir1 »

ima jos jedan primjer a nije laguna, auto koje niko nece, i koje je izgubilo od svoje cijene more para.
audi a6 2,5 tdi 110 kw.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#38 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by Truba »

ja bih novo kupio samo kad bi znao da ću to auto vozati 15 godina :D
ne znam koji je taj audi ali vidim na piku dosta polovnih audija košta i po 35000 :D baš moraš to voljet i imati para :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#39 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by mali_milojica »

Bakir1 wrote:ima jos jedan primjer a nije laguna, auto koje niko nece, i koje je izgubilo od svoje cijene more para.
audi a6 2,5 tdi 110 kw.
Nije samo taj. Bilo koji Audi sa 2.5 TDI motorom u bilo kojoj verziji snage ili sto ti ga kazu "verzija koja nema problem" od 155,163,180 konja su pale dibiduz. Niko ih nece i to najveci problem. A6 Allroad sa 180 konja je pao na cijenu obicnog A4 1.9 TDI,a bi je duplo skuplji kao nov.
Sto se tice teme,ponovit cu. Passatu 5+ karavanu iz 2001-2002 je realna cijena oko 7. Ne moze Laguna biti sa njim ista,taman da se Chirac u njoj vozio.
dowe85

#40 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

sema911s, ne pljujem po drugim vozilima, nego samo spominjem ulozeno dobijeno :D

Zasto, jednostavno?!
Ovaj AUDI A4 sto sam postavio link, je predobar i vjerovatno bi ga uzeo da sam trenutno u prilici, ko sto nisam :mrgreen:

Ali, znam, uvjerio sam se da su svabska auta pretvrda. Sef mi je kupio AUDI A4 2006, i ne moze se sa udobnoscu porediti sa mojom lagunom dosta starijom.
AKo niste sjedali do sada, sjedite u CITROEN C5 stariji model, pa vidite sta je udobnost, te u njemacka vozila istog godista, razlika "nebo i zemlja".
Drugo, kolega mi je trenutno trebao kupiti BMW 320d M-optic, 2004, bas TOP, full fullova, bio je na PIK.ba do neki dan, bruka slika (cca 46) i kad smo ga isli probati, sve je OK, ali BMW je sam po sebi pretvrd, sve rupe/rupice/neravnine bas kupi, volan/ovjes/trap je takodje tvrdo.
To je kazu (iako nisam probao/dozivio) isto i sa S-line, spusteniji je, sve je drukcije nego kod obicnog.
Kod VW postujem opremu HIGHLINE, jer tu su sjedista mislim OK, alcantara, sva druga sjedista su za mene pretvrda, bez uvrede.

Zasto ova LAGUNA 2.0 dci 4 CONTROL BOSE EDITION oprema je dobra, zato sto je nova bila 52.000,00 KM, najjajci paket opreme, sad cu postaviti link.

http://www.asdalmi.com/web/index.php/po ... view/1/187

Dakle, usao sam kasnije u poruke, konverzaciju sa vlasnikom, bio je na kraju voljan je dati za 15.700, mozda sam gore napisao 15.500.
I to je prejeftino za ovu jurilicu :D

Vidite na ovoj stranici auto kuce kakav se FLUENCE prodaje:

http://www.asdalmi.com/web/index.php/po ... view/1/194

Vjerovatno po istoj cijeni bi otisao, pricamo o zamjeni ili o kesu.

E sada, ko mi nadje AUDIJA ili VW ovo godiste i pribliznu opremu/motor za ovu cijenu, skidam mu kapu :D

Slazem se da francuzi nevjerovatno brzo gube na cijeni, ali ovi zadnji modeli posebno ne gube na kvaliteti, idu u korak sa konkurencijom.

Hvala lijepo :sax:
AdnanSA

#41 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by AdnanSA »

Nema nista bolje od tvrdih anatomskih sjedista. Zakonom bih zabranio mekana,spužvasta sjedišta u koja samo upadneš. Naravno neko voli i to ali za zdravlje su bolja tvrdja sjedišta. Sto se tiče Lagune samo neka ti na pamet padne zakon ponude i potražnje. Ima nešto zašto je jeftinija od slične konkurencije i kod nas i u zapadnoj Evropi.
johntra

#42 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by johntra »

nema nijednog razloga zašto je jeftinija, osim da se radi o većem francuskom automobilu...daleko od toga da je to loše auto...
dowe85

#43 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

AdnanSA, najjaci si :D

Kazem, slazem se da su im cijene nerealne, ko god vidi ovu novu Lagunu uzivo, sjede u nju, provoza se, cak i na duze ture, vidi tu eleganciju, udobnost, drzanje na cesti, jeftino odrzavanje i dr., onda covjek puno ne razmislja.

Stari mi je kupio u ZOOM ZOOM kuci Megana 3, 2010, sa svim ga izasao 14.500, reg., sve.
Oprema kao u ovog gore FLUENCE.

Ko mi nadje svabu sa tom cijenom, tu nesto ne stima onda, ili je na trazilici ili je udaran u pravom smislu rijeci :D

I drugo, posjetite stranice KRAMAR, ZOOM, DALMI, cak i ovu novu iz Posusja koju sam sinoc nasao "cutura auto mislim", gdje je ovaj AUDI A4 2004 sto sam postavio link.
Lik ima prejaka vozila.
Pa uporedite cijene francuskih i svabskih, pogledajte testove.

I jos nesto, MEGANE 3 RS je i dan danas najbrzi auto na prednji pogon.
Evo jedan link:

http://www.b92.net/automobili/vesti.php ... _id=862107

Francuzi se mozda "takmice" za konkurencijom, ali vjerujte, ne zaostaju puno :sax:
sema911s

#45 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by sema911s »

ko sto znas ljepota je u oku posmatraca,. tebi se recimo ne svidjaju Kei auta, kola iz matsuoka garaze dok ja balim za istima,.,
a eto nadji ti e550 2007 za 18000km da na satu ima 75hiljada i ganci paket,.

ko sto vidis ovaj dovlaci avta skinuta sa lizinga( koga li jenasao koga li je surecio) i ta avta jbga su prvom vlasniku brzo zamjenjiva i nama ko drugoj ruci primamljiva i jeftina,.,

a zapitas se sto su ti francuzi jeftini u odnosu na svapsko-japansku konkurenciju,., sta ima fali pa puni paket opreme kosta ko mazda 6 sa 1,5motoricem
Pirija

#46 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by Pirija »

pa nisam prolaznik, vozac sjedi u autu i vala od nabrojanih renault je unutra najgori....

Image

vs

Image
citroen xm

#47 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by citroen xm »

Ukus na stranu, ljubav prema određenom brendu na stranu, cijena na stranu..... ali ona Laguna 3 koju si postavio i sa onom opremom nitu u jednom jedinom segmentu ne zaostaje za Audijem A4 istog godišta. Možda nešto malo u kabini u prciznosti izrade i meterijalima, ali kome ovo u kabini Lagune što se može vidjeti(kvalitet, preciznost izrade) nije dovoljno slobodno i sa punom odgovornosti mogu reći da kenja.

Uostalom, ja sam odustao davno od savjeta šta kupiti. Neka ljudi kupuju za svoj novac šta hoće. Ako neko smatra da mu se isplati dati za švabu u istoj klasi i paketu i po 10000 više, neka daje, njegove pare.
romeomoraprezivjeti

#48 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by romeomoraprezivjeti »

Golf je najljepsi!!!;-) Taj RS koji spominjes k'o najbrzi,nije vise najbrzi. Ja bih prije golf VII gti sa pet vrata,funkcionalniji i upotrebljiviji milion puta od rs-a,a haman brz k'o rs.
johntra

#49 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by johntra »

Kako se inače pokazao ovaj 4Control u Laguni 3? kakav je sa održavanjem, kako su vlasnici zadovoljni sa ovim sistemom?
@direstraits bi nam mogao malo više o ovome reći... :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#50 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by mali_milojica »

romeomoraprezivjeti wrote:

Golf je najljepsi!!!;-) Taj RS koji spominjes k'o najbrzi,nije vise najbrzi. Ja bih prije golf VII gti sa pet vrata,funkcionalniji i upotrebljiviji milion puta od rs-a,a haman brz k'o rs.
Koji auto sa prednjim pogonom brzi od njega,nisam upratio da je doslo do promjene.
Post Reply