Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post Reply
BHCluster

#26 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by BHCluster »

Black swan wrote:sda metode su mnogo suptilnije
1/3 će sama otići
1/3 će se kroz udaje i ženidbe izgubiti, djeca su onoga čija je zemlja čija vjera toga i zemlja... sin damir, njegov sin unuk ovog prvog mahir
a ostali će se na ovaj ili onaj način asimilirati i ostat će babe i zgrade nekadašnjih kulturnioh hrvatskih pardon bosanskih katoličkih istitucija :D
Koristiti izmjenjenu ustasku parolu "Trećinu ubij, trećinu protjeraj, trećinu preobrati" by Mile Budak i praviti se pametan kriviti nekog drugog a ignorisati sve cinjinice sta je HDZ i HVO uradili je u najmanju ruku vrlo naivno, nesto sto se ocekuje od kolege @Hafisa a nadam se da nisi spao na njegov nivo.
Drvosjeca iz Dejcica

#27 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kako god sud je presudio da je segragacija na djelu u Stocu i Mostaru a ne u Sarajevu. Vi ako mislite da ima segragacije u Sarajevu bujrum tužite i dokažite da je tako. Očito da sud ne smatra da je tako te da tu politiku koju zastupate smatra nazadnom i diskriminirajućom. :oops:
Hafis

#28 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kako god sud je presudio da je segragacija na djelu u Stocu i Mostaru a ne u Sarajevu. Vi ako mislite da ima segragacije u Sarajevu bujrum tužite i dokažite da je tako.
Kao da je netko našao noge i pare na ulici pa da se tužaka.
Uostalom, u Sarajevu je ostalo veoma malo tog materijala, i stvar je na koncu ireverzibilna: sve da sud i presudi povoljno, nema više zainteresiranih roditelja, a ni djece. Lonac je odradio svoje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Truba »

jbg ja sam vama rekao kako to funkcionira kod bošnjačke većine iz osobnog iskustva nakon 18 godina promatranja sarajeva
a vi meni o stolcu gdje se hercegovci medjusobno karaju i gdje nikad nisam bio :D
te o drugoj državi gdje srbi uopće nisu KONSTITUTIVNI :D narod

i onda se opet krene o KŠCu kojeg sam završio sasvim slučajno jer su mi 1995. u trećoj gimnaziji tražili naku razliku predmeta tretirajući me da sam došao iz druge države a ja bio u hercegovini :D ( autogol)
u tom istom KŠCu gdje je u mom razredu majku mu moram reći hrvata bilo možda najmanje

kšc vječiti trn u oku
and

#30 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by and »

Hafis wrote:
and wrote:jedno pitanje.da li djeca u hrvatskim školama uče iz udžbenika iz hrvatske ili su ti udžbenici bih na hrvatskom jeziku?
Domaći udžbenici na hrvatskom jeziku. Postoji i odgovarajući zavod, sve po Memorandumu o razumijevanju.
Uostalom, ima na internetu o tome dosta.
e hvala na odgovoru,nisam upućen.
bitno je da djeca imaju isto gradivo,prevedeno na jezik kako ko razumije.nekad se u školama učilo da je domovina hrvatska i sl.iz knjiga susjedne države.drago mi je da više nije tako .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Truba »

BHCluster wrote:
1/3 će sama otići
1/3 će se kroz udaje i ženidbe izgubiti, djeca su onoga čija je zemlja čija vjera toga i zemlja... sin damir, njegov sin unuk ovog prvog mahir
a ostali će se na ovaj ili onaj način asimilirati i ostat će babe i zgrade nekadašnjih kulturnioh hrvatskih pardon bosanskih katoličkih istitucija :D
Koristiti izmjenjenu ustasku parolu "Trećinu ubij, trećinu protjeraj, trećinu preobrati" by Mile Budak i praviti se pametan kriviti nekog drugog a ignorisati sve cinjinice sta je HDZ i HVO uradili je u najmanju ruku vrlo naivno, nesto sto se ocekuje od kolege @Hafisa a nadam se da nisi spao na njegov nivo.
nije to bila ustaška nego srpska za vrijeme kraljevine jugoslavije :D pojma ti nemaš

nemam se ja gdje spuštati ovaj forum i društvo je davno postao kanalizacija
u kojoj svi plivamo

ja sam ti naveo kako jeste i nisam ni u čemu pogriješio
a vidim istina boli :lol:
BHCluster

#32 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by BHCluster »

Hafis wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kako god sud je presudio da je segragacija na djelu u Stocu i Mostaru a ne u Sarajevu. Vi ako mislite da ima segragacije u Sarajevu bujrum tužite i dokažite da je tako.
Kao da je netko našao noge i pare na ulici pa da se tužaka.
Uostalom, u Sarajevu je ostalo veoma malo tog materijala, i stvar je na koncu ireverzibilna: sve da sud i presudi povoljno, nema više zainteresiranih roditelja, a ni djece. Lonac je odradio svoje.
Image
Lincoln-Burrows

#33 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Lincoln-Burrows »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kako god sud je presudio da je segragacija na djelu u Stocu i Mostaru a ne u Sarajevu. Vi ako mislite da ima segragacije u Sarajevu bujrum tužite i dokažite da je tako. Očito da sud ne smatra da je tako te da tu politiku koju zastupate smatra nazadnom i diskriminirajućom. :oops:
Nitko ne tvrdi da ima segregacije u Sarajevu,
isto bi bilo da u Stolcu svi uče po hrvatskom nastavnom programu i nema segregacije.
and

#34 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by and »

Black swan wrote:jbg ja sam vama rekao kako to funkcionira kod bošnjačke većine iz osobnog iskustva nakon 18 godina promatranja sarajeva
a vi meni o stolcu gdje se hercegovci medjusobno karaju i gdje nikad nisam bio :D
te o drugoj državi gdje srbi uopće nisu KONSTITUTIVNI :D narod

i onda se opet krene o KŠCu kojeg sam završio sasvim slučajno jer su mi 1995. u trećoj gimnaziji tražili naku razliku predmeta tretirajući me da sam došao iz druge države a ja bio u hercegovini :D ( autogol)
u tom istom KŠCu gdje je u mom razredu majku mu moram reći hrvata bilo možda najmanje

kšc vječiti trn u oku
ne kontam baš postojanje katoličkog školskog centra.uvijek su postojale vjerske škole,ali obične škole tako nazivati baš ne kontam.kao ni ovaj isil
Last edited by and on 05/11/2014 16:16, edited 1 time in total.
almir90

#35 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by almir90 »

Ma to je podvala, garant Bošnjaci tjeraju Hrvate da imaju drugi ulaz, majorizacija i tako to. :lol:

Ja živim u gradu koji broji oko 70 Hrvata, Srba mislim da nema ni 10, uredno napravljena pravoslavna i katolička crkva, koju nikad niko nije pošvarao, kamoli šta oštetio, a najbliža džamija od crkvi je udaljena oko 2 km. Elem, ne bitno ovo, kada sam išao u školu, uredno smo svi učili i hrvatski i bosanski jezik, kako je ko htio da priča, to je bio lični izbor, ne djece, već roditelja. Ali, hoću da kažem da sam učio i tisuću i lipanj, i ćirilicu. Što se vjeronauke tiče, to je bilo odvojeno, samo je jedna cura Hrvatica bila, i ona je išla i uredno učila o Isusu. I glupo mi je kad čujem onog smrada Čavaru kako priča da su Hrvatska djeca majorizirana u Federaciji, u mjestima gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo. I, pored svega gore što sam napisao, učiteljica mi je bila srpkinja, i nije to ni jednom roditelju smetalo, mi djeca i onako nismo ništa znali, to je bilo dvije godine poslije rata, a, u razredu su svi bili Bošnjaci, i samo jedna Hrvatica.
Rizvan

#36 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Rizvan »

Lincoln-Burrows wrote:Mislim da su dvije škole ili dvije nastavne grupe dobra stvar i
da ne bude segregacije djece to se može riješiti i određivanjem
nacionalne grupe predmeta (povijest, jezik).

Samo lako je to ispraviti u Stocu a kako to ispraviti u
Kaknju i Varešu tamo imamo Hrvata koji ne mogu učiti
hrvatski jezik kao što Bošnjaci mogu učiti bosanski u Stocu.
Laž, u Varešu postoji nastava na hrvatskom jeziku, već godinama.
hizo ramidovic

#37 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

Black swan wrote: jbg ja sam vama rekao kako to funkcionira kod bošnjačke većine iz osobnog iskustva nakon 18 godina promatranja sarajeva
sta si to ti konkretno zakljucio nakon 18 godina posmatranja sarajeva?
Black swan wrote: kšc vječiti trn u oku
kome konkretno i u kojem smislu je ksc trn u oku?

mislim, pisanje pojedinaca ovdje izgleda kao kad gladan covjek ode da kenja...
Lincoln-Burrows

#38 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Rizvan wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Mislim da su dvije škole ili dvije nastavne grupe dobra stvar i

U Varešu nema KŠC, jeli to imate dvije škole pod jednim krovom?
BHCluster

#39 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by BHCluster »

Black swan wrote:
BHCluster wrote:
1/3 će sama otići
nije to bila ustaška nego srpska za vrijeme kraljevine jugoslavije :D pojma ti nemaš

nemam se ja gdje spuštati ovaj forum i društvo je davno postao kanalizacija
u kojoj svi plivamo

ja sam ti naveo kako jeste i nisam ni u čemu pogriješio
a vidim istina boli :lol:
Ipak je to izjavio "Pavelićev ministar prosvjete Mile Budak" ;-)
Hafis

#40 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

Lincoln-Burrows wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kako god sud je presudio da je segragacija na djelu u Stocu i Mostaru a ne u Sarajevu. Vi ako mislite da ima segragacije u Sarajevu bujrum tužite i dokažite da je tako. Očito da sud ne smatra da je tako te da tu politiku koju zastupate smatra nazadnom i diskriminirajućom. :oops:
isto bi bilo da u Stolcu svi uče po hrvatskom nastavnom programu i nema segregacije.
Ja sam rekao davno da su Sarajevo i Stolac sasvim dva različita problema.
U Stocu imamo odvajanje djece po etničkoj pripadnosti, dok u Sarajevu imamo ciljano nametanje vlastite kulture od strane većine (i) kroz obrazovanje, koje nema namjeru posustati.
Sarajevo je u ''prednosti'' i donekle ekskulpirano, zato što nosi oreol žrtve u proteklom ratu, dok je Stolac grad slučaj ku kojem živi brojna povratnička populacija.
Kao što rekoh, dva sasvim različita problema.
Hafis

#41 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

"jahtas"
Zato molio bi lijepo da ne lazes i da nam dokazes gdje to Hrvati ne mogu uciti hrvatski jezik u vecinskim bosnjackim sredinama i da nam zato ponudis cvrst dokaz
Bilo bi lakše da ti pobrojiš mjesta gdje mogu učiti.
Uglavnom osim dva-tri KŠC i nekoliko škola pod dva krova, nemaju gdje na učiti na svom jeziku.
BHCluster

#42 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by BHCluster »

Sto se tice jezka u skolama primjer vam trebaju biti Roditelji i djeca iz Vrbanjaca i naravno ova presuda ustavnog suda. Tako se to radi a ne kmecanjem. ;-)

Nemozes kmecati a praviti segregaciju, ili govoriti da si majorizovan a koristiti Sejdic-Fincia kao tolatni papir za svoju politicku korist. ;-)
BHCluster

#43 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by BHCluster »

Hafis wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Ja sam rekao davno da su Sarajevo i Stolac sasvim dva različita problema.
U Stocu imamo odvajanje djece po etničkoj pripadnosti, dok u Sarajevu imamo ciljano nametanje vlastite kulture od strane većine (i) kroz obrazovanje, koje nema namjeru posustati.
Sarajevo je u ''prednosti'' i donekle ekskulpirano, zato što nosi oreol žrtve u proteklom ratu, dok je Stolac grad slučaj ku kojem živi brojna povratnička populacija.
Kao što rekoh, dva sasvim različita problema.
Image
Rizvan

#44 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Rizvan »

Lincoln-Burrows wrote:
Rizvan wrote:

U Varešu nema KŠC, jeli to imate dvije škole pod jednim krovom?
Poslije rata su postojale dvije škole pod jednim krovom, da bi se prije sedam, osam godina spojile u jednu. I sad postoji jedna škola sa jedinstvenom administracijom, a djeca mogu da odaberu na kojem jeziku žele pohađati nastavu, bosanskom ili hrvatskom.

http://www.radiobobovac.com/vijesti/nov ... 4-prvacica

Mislim da se upravo slično predlaže i u Stocu od strane protivnika dvije škole pod jednim krovom.

A što se tiče Kaknja, tamo se uči BHS jezik, i među nastavnim kadrom ima i Hrvata. Što je dosta drugačije od Kreševa, Tomislavgrada i Ljubuškog gdje se nigdje ne spominje bosanski jezik, niti ima uposlenih Bošnjaka.
hizo ramidovic

#45 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

dakle, niti u jednoj od 70-tak sarajevskih osnovnih skola, koje su definisane kao javne ustanove, nikada nije podnesen niti jedan zahtjev za organizovanje nastave za nacionalnu grupu predmeta.
onda ce razuman covjek, koristeci najjednostavnije misaone operacije i elementarnu logiku veoma lahko zakljuciti da, jelte, ako nema zahtjeva onda nema ni potrebe za tom organizacijom.
a onda ce genijalci i intelektualci zakljuciti kako se eto u sarajevu ne dozvoljava nastava za nacionalnu grupu predmeta...
koje ludilo, hebote...
Hafis

#46 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

jahtas wrote:
Rizvan wrote:

Kao sto sam pretpostavio. Prijatelj Burrows ima uzora u Marinku Cavari, HDZ patoloskom lazovu koji je neku noc na FTV izrekao laz vise puta u zelji da opravda fasizam u HDZ-u u stilu, "eto nismo sami mi fasisti i vi ste"?

@afize, KSC ili Katolicki Skolski Centri su na budzetima sekularnih opcina.
Pa bi li ti imao išta protiv da se na HNK budžet otvori jedan Bošnjački školski centar i riješi problem bošnjasčke djece u Stocu.
Normalno, da se Hrvatići prošire na cijelu zgradu osnovne škole.

P.S.
Dobro si se nešto nazijetio na onog Čavaru. Razvodni malo, jebo ga ti..prošaraj i po nekom drugom.
JohnnyS

#47 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by JohnnyS »

Pamtite što vam kažem, provede li se ova presuda, za par godina će Bošnjaci tražiti da se vrate dvije škole pod jednim krovom. Inače će imati tjedan dana uskršnjih praznika, a dva dana za Bajram. To je najbanalniji primjer...
Lincoln-Burrows

#48 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

jahtas wrote:
Rizvan wrote:

Kao sto sam pretpostavio. Prijatelj Burrows ima uzora u Marinku Cavari, HDZ patoloskom lazovu koji je neku noc na FTV izrekao laz vise puta u zelji da opravda fasizam u HDZ-u u stilu, "eto nismo sami mi fasisti i vi ste"?

@afize, KSC ili Katolicki Skolski Centri su na budzetima sekularnih opcina.
Nisam ja lažov, ako sam propustio dešavanja u Varešu poslijednjih godina ja se izvinjavam.
Čitam sad u časopisu Bobovac da će biti u osnovnoj školi u Varešu 160 prvačića na hrvatskom
nastavnom programu a to znači da su aktivirali ponovno tu jednu prethodno zatvorenu školu u Varešu
gdje se moglo učiti po hrvatskom nastavnom programu.

Izvinjavam se za Vareš.
Hafis

#49 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote:dakle, niti u jednoj od 70-tak sarajevskih osnovnih skola, koje su definisane kao javne ustanove, nikada nije podnesen niti jedan zahtjev za organizovanje nastave za nacionalnu grupu predmeta.
onda ce razuman covjek, koristeci najjednostavnije misaone operacije i elementarnu logiku veoma lahko zakljuciti da, jelte, ako nema zahtjeva onda nema ni potrebe za tom organizacijom.
a onda ce genijalci i intelektualci zakljuciti kako se eto u sarajevu ne dozvoljava nastava za nacionalnu grupu predmeta...
koje ludilo, hebote...
Pa šta će podnositi zahtjev kada ih gotovo više i nema. Da sec radi o 1996. ili 97. i nekako, a sada?
Ono malo što je preostalo je nezainteresirano, ili se stopilo, ili neće da se ''odvaja od raje'', uglavnom lonac je odradio svoje.
Hafis

#50 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

JohnnyS wrote:Pamtite što vam kažem, provede li se ova presuda, za par godina će Bošnjaci tražiti da se vrate dvije škole pod jednim krovom. Inače će imati tjedan dana uskršnjih praznika, a dva dana za Bajram. To je najbanalniji primjer...
A gdje je Božić, Tri kralja, Gospojina, mala Gospojina, Svi sveti...?
Post Reply