Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vodenjak wrote:(...)
Licno mislim i apsolutno sam ubijedjen u to da nema ni truna razlike izmedju bilo koje od te tri nacionalne politike od dana potpisivanja Dejtona do danas!
(...)
Haris033 wrote:Gledajuci emisiju o autobilizmu u nedelju poslijepodne na državnoj srbijanskoj satelitskoj televiziji (emisija se zove „SAT“), nisam mogao ni slutiti da cu se u takvoj jednoj emisiji po ne znam koji put razočarati u svoju državu (BiH) i njeno rukovodstvo.
Naime, vijesti su bile uglavnom o beogradskom sajmu automobila, da bi glavna vijest u emisiji bila ta o izgradnji autoputa Beograd – Požega – Bar (koridor 10 ili tkn). Vijest za mene i ne bi bila toliko i bitna da spiker nije spomenuo da je zadnjiim zasjedanjem EU u Briselu donesena odluka da se koridor 5C od Osijeka pa preko Doboja, Zenice, Sarajeva, Mostara, UKIDA i da će prioritet biti gore pomenuti koridor i nekih 110 km autoputa, s tim da će Vlada Srbije i Crne gore dobiti još 2.5 milijardi Eura za realizaciju tog projekta.
Ako mi neko moze objasniti, da li je ovo istina?!?
Ovo nije tako bezazleno kako se pojedincima cini. Kao 1. ukidanja nece biti jer je sve odredjeno na konvencijama 91., 94.
Ali je velika razlika u promjeni prioriteta pojedinih koridora. Naime Europska banka dijelom subvencira izgranju davanjem povoljnih kredita sa kamatom od 0,5 do 1,5% sa pocekom 5-10 godina. i sa oko 3-10 % nepovratnih inicijalnih sredstava. Na to je mislio onaj na RTS-u kada je govorio o 2,5 mlrd ulaganja. http://www.bosmal.com/ba/?lg=ba&nav_ID=18 tu vam je pregled svih europskih koridora. Inace ovih dana je pocelo snimanje terena u HNZ
Buduci je to i najzahtjevnija trasa znaci da su ovi ipak poceli nesto da rade.
Posto sam iz Srbije mogu reci da sam upucen u vasu diskusiju oko koridora.Koridor 10 je autoput koji nema veze sa ovim sto bi trebalo da se gradi,on povezuje Zapad sa Turskom na jednoj strani i Grckom,znaci ima dva kraka.Ostalo je jos oko 200km da se zavrsi kako bi on bio u potpunosi gotov,ti delovi su uglavnom od Nisa prema Bugarskoj i od Leskovca prema Makedoniji.On se raditi uz pomoc EU.
Dok ovaj Autoput od Beograda do Jadrana treba da bude koridor 7,i on nije uvrsten u prioritete EU,vec je njegova izgradnja izazvana gustinom saobracaja koji je opravdan za izgradnju tog puta,pogotovo deonica od Beograda do Pozege,tj.Cacka.Ona ce se prva radit,zavrsena je sva projektna dokumentacija pa ce ova prva deonica poceti da se gradi krajem ove godine.Sto znaci da nema nikakve veze sa koridorom Vc.
Nadam se da vam je sada malo jasnije.
Koridor kroz Bosnu ce biti gradjen ne zbog interesa Bosne nego interesa Hrvatske, kako bi se sto prije stizalo na juznu Jadransku obalu.
Hajd jednom i mi da imamo koristi od komsija.