Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
bjuik_rivera
#26 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
slozio bih se sa emkovim postom. u porodici imam auris benzin 1,33 (100 ks) i bio je sevep da uzmem polovan auris 1,6 benzin (125 ks). recimo da je 1,33 za zenu taman, ali nedostaje snage za preticanje..
redovno mjerim potroshnju od chepa do chepa. kod 1,6 nekad spustim ispod 7,0 l/100 km, nekad se prosječna potrošnja približi 8,0 l/100 km, ali nikad ne ide preko. kod 1,33 prosjecna potrosnja ide nekih 0,5l/100 km manje, ali nije to vrijedno uzitka 25 ks vishe.. da povuche kad treba.
sa dizelashem nemam iskustva.
najtoplije preporuke za ovaj automobil.
redovno mjerim potroshnju od chepa do chepa. kod 1,6 nekad spustim ispod 7,0 l/100 km, nekad se prosječna potrošnja približi 8,0 l/100 km, ali nikad ne ide preko. kod 1,33 prosjecna potrosnja ide nekih 0,5l/100 km manje, ali nije to vrijedno uzitka 25 ks vishe.. da povuche kad treba.
sa dizelashem nemam iskustva.
najtoplije preporuke za ovaj automobil.
- Jstat
#27 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Ako ćeš se bazirati na vožnju po gradu, preporučujem benzinca iz više razloga, troškovi održavanja, DPF filter kojeg me strah kao groma u autu koje se počesto pali i gasi i tako dalje. Naravno pričam o benzincu manje kubikaže.
Od navedenih auta, ja bih išao s Audijem, ako gledaš isplativost, Mercedes je Mercedes i tu jednostavno postoje dijelovi koji su poskupi, bez obzira na motor i slično. Manje-više isto važi za BMW.
Auto dobro pregledaj, obrati pozornost na pohabanost ručice mjenjača, tepiha i slično, i čuo sam za par slučajeva o kupovini polovnog auta za koje se ispostavilo da je bilo poplavljeno pa obrati pozornost i na to, zlu ne trebalo.
Od navedenih auta, ja bih išao s Audijem, ako gledaš isplativost, Mercedes je Mercedes i tu jednostavno postoje dijelovi koji su poskupi, bez obzira na motor i slično. Manje-više isto važi za BMW.
Auto dobro pregledaj, obrati pozornost na pohabanost ručice mjenjača, tepiha i slično, i čuo sam za par slučajeva o kupovini polovnog auta za koje se ispostavilo da je bilo poplavljeno pa obrati pozornost i na to, zlu ne trebalo.
-
Luxor-Concorde
#28 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Hvala puno!
Sta kazete na ovaj :
http://www.pik.ba/artikal/14154838/merc ... -limuzina/
Inace, bas mi se svidja ovaj Mercedes model, W203, kako spolja tako i unutra, prelijep mi je...
Sto se tice Aurisa, dizel se ne moze bas nesto "jeftino" naci, mozda sam jedan vidio oko 13000KM...
Sta kazete na ovaj :
Inace, bas mi se svidja ovaj Mercedes model, W203, kako spolja tako i unutra, prelijep mi je...
Sto se tice Aurisa, dizel se ne moze bas nesto "jeftino" naci, mozda sam jedan vidio oko 13000KM...
- Jstat
#29 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Ne znam mene je strah ovih auta koja su "tek uvežena". 10 godina starosti, 179000 kilometara, godišnji prosjek od 17900 dakle. Moguće mada ne vjerujem. Svi oni izvlače dodatnu zaradu negdje bilo to na kilometraži, na popravci oštećenog auta ili šta već. Ne nužno, ali vrlo moguće.
Probaj naći auto koje je u privatnom vlasništvu par godina, tako ćeš znati da ga je čovjek koristio a ne samo nabrzinu ušminkao.
Ako ćeš već tražiti u prodavača rabljenih auta nađi one koji daju garanciju.
AS Dalmi npr (ne znam smijem li reklamirati, izvinjavam se) daje garanciju od 18 mjeseci, što je i više nego korisno. Imaš i na piku.
Ugl ne znam to je jako klizav teren ne smije ti nitko reći ni da kupiš ni da ne kupiš odluka mora da bude tvoja.
Sretno
Probaj naći auto koje je u privatnom vlasništvu par godina, tako ćeš znati da ga je čovjek koristio a ne samo nabrzinu ušminkao.
Ako ćeš već tražiti u prodavača rabljenih auta nađi one koji daju garanciju.
AS Dalmi npr (ne znam smijem li reklamirati, izvinjavam se) daje garanciju od 18 mjeseci, što je i više nego korisno. Imaš i na piku.
Ugl ne znam to je jako klizav teren ne smije ti nitko reći ni da kupiš ni da ne kupiš odluka mora da bude tvoja.
Sretno
- Bakir1
#30 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
nema nista skuplje od jeftinog mercedesa
eh sada ovlas sam pogledao ovog, ali ako trazis w203 za te pare, obavezno redizajn, 220 cdi i aut mjenjac i opremu avantgarde ili sport ako moze.
ovaj i nije tako los, kilometre ne vjerujem, i oprema je klasik
eh sada ovlas sam pogledao ovog, ali ako trazis w203 za te pare, obavezno redizajn, 220 cdi i aut mjenjac i opremu avantgarde ili sport ako moze.
ovaj i nije tako los, kilometre ne vjerujem, i oprema je klasik
-
Luxor-Concorde
#31 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Da oprema je classic, unutra je fenomenalan, mnogo bolji nego na fotografijama, kao nov
Naravno, isao bih na redizajn model obavezno, e sad C200 ili 220 ne znam da li su razlike ogromne...
@jstat ma i ja se toga pribojavam ako ces iskreno, mislim da isto razmislja svako ko se odluci za polovan automobil. Isto razmisljanje mi je bilo, znam da negdje mora biti njegova racunica tj. profit ali opet kazem automobil je u savrsenom stanju, bar ono sto sam ja vidio.
Ne znam, niko nije rangirao sva ova vozila sto sam napisao bar po cijeni odrzavanja (iako mislim da su svi tu negdje) ili uopste po nekom dozivljaju...
Naravno, isao bih na redizajn model obavezno, e sad C200 ili 220 ne znam da li su razlike ogromne...
@jstat ma i ja se toga pribojavam ako ces iskreno, mislim da isto razmislja svako ko se odluci za polovan automobil. Isto razmisljanje mi je bilo, znam da negdje mora biti njegova racunica tj. profit ali opet kazem automobil je u savrsenom stanju, bar ono sto sam ja vidio.
Ne znam, niko nije rangirao sva ova vozila sto sam napisao bar po cijeni odrzavanja (iako mislim da su svi tu negdje) ili uopste po nekom dozivljaju...
Last edited by Luxor-Concorde on 04/11/2014 14:58, edited 1 time in total.
- Bakir1
#32 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
da se svaki prljavi i pohabani auto dovesti u dosta dobro stanje i tako sakriti kilometre, pogledaj i ostale po tom placu kakvi su, ako su svi auti cisti i kao novi zakljucak se sam namece.
dalje razlika u cijenama kada su bili novi je bila ogromna u paketima opreme a sada je svedena ispod svakog minimuma.
220 cdi je bolji, ista registracija ali bolji auto.
cuvaj se auta iz uvoza iz slanih zemalja, to na ucd-u pise, w203 je imao dosta problema sa limarijom.
i da pored servisa za provjeru kilometara pogledaj i ucd, ako krene sa pricom ja to radi manjih davanja kulturno se odmakni od istog
dalje razlika u cijenama kada su bili novi je bila ogromna u paketima opreme a sada je svedena ispod svakog minimuma.
220 cdi je bolji, ista registracija ali bolji auto.
cuvaj se auta iz uvoza iz slanih zemalja, to na ucd-u pise, w203 je imao dosta problema sa limarijom.
i da pored servisa za provjeru kilometara pogledaj i ucd, ako krene sa pricom ja to radi manjih davanja kulturno se odmakni od istog
- Drvosjeca iz Dejcica
#33 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
OK je auto ali ja idem na 2011 eventualno 2010 sa manje kilometara.O'zone wrote:A falil šta ovoj?
http://www.pik.ba/artikal/14219583/toyota-auris/
Ova se čak i uklapa u @drvosječin budžet još mu ostane i za meze
-
emko1234
#34 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Joj toliko je neralan podatak oko kilometraze, ovo je auto 2008 imalo ovu kilometrazu.Luxor-Concorde wrote:Hvala puno!
Sta kazete na ovaj :
Moj savjet je da ga zaobiđeš. Svaki mercedes uvezen odozgo je prelazio barem 30 000 godišnje. Ta auta se ne kupuju da se ne voze, nedavno sam naletio na cklasu staru 4 godine s 300 000 na satu.
Ako već gledaš mercedesa iz te godine, na priču tek uvezen a kilomteraza ovako mala, obavezno ga zaobiđi. Zbog kvalitete materijala, na tim autima će se unutrašnjost teže pohabat nego na ovim što nisu toliko kvalitetni. Tako da taj kvalitet često zamaže oči raji uz dubinsko pranje sjedišta, poliranje i slične gluposti.
Bolje ganjaj aurisa.
- Bakir1
#35 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
dovoljno je u gugleto ukucati w203 rost i izvolton:

-
Luxor-Concorde
#36 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Za onaj gore sam cuo da je uvezen iz FR...
A zar ti problemi s limarijom nisu uklonjeni dolaskom redizajn serije ili sam ja tu nesto pogresno naucio ?
Stvarno je danas tesko naci dobro auto, naravno govorim o polovnjacima. Zato sam i otvorio temu jer em sto ovde ima dosta vas koji imate iskustva i znate dosta tih nekih stvari em sto bi ova tema mogla pomoci i nekom drugom covjeku ubuduce...
A zar ti problemi s limarijom nisu uklonjeni dolaskom redizajn serije ili sam ja tu nesto pogresno naucio ?
Stvarno je danas tesko naci dobro auto, naravno govorim o polovnjacima. Zato sam i otvorio temu jer em sto ovde ima dosta vas koji imate iskustva i znate dosta tih nekih stvari em sto bi ova tema mogla pomoci i nekom drugom covjeku ubuduce...
- sema911s
#37 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
bake ruski celik je cudoo,.,ali redizajnom su to rijesili, koristili su nesto domace,
,
,
- Bakir1
#38 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
sema ne do kraja, kulanz je isao i za redizajn, bujrum provjeri, e sada ako dodje iz nasoljenih krajeva, sto ti ne mozes znas, jos odradjen kulanz nogom imas problem za mjesec, dva, godinu.
pokretac teme, lakse ces naci japanski, francuski ili korejski iz prve ruke, nego bmw-a ili mercedesa, o audiju iz prve ruke u BiH mozes samo sanjati jer je tri duga od prvog vlasnika do tebe namirio, zbog radi toga od ponudjenih auta idi prema toyoti kao i drvosjeca, plati 1000 vise nego za polovnog mercedesa i budi miran
pokretac teme, lakse ces naci japanski, francuski ili korejski iz prve ruke, nego bmw-a ili mercedesa, o audiju iz prve ruke u BiH mozes samo sanjati jer je tri duga od prvog vlasnika do tebe namirio, zbog radi toga od ponudjenih auta idi prema toyoti kao i drvosjeca, plati 1000 vise nego za polovnog mercedesa i budi miran
- corsa
#39 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Nisi pogresno naucio, od redizajna je rijesen problem sa korozijom. A sto se paketa opreme tice classic ti moze imati bolju opremu od avantgarde-a. U pitanju je samo optika i to sto avantgarde ima malo tvrđe podeseno podvozje. Meni licno, kao velikom ljubitelju mercedesa je nabolji paket opreme elegance, ali na zalost kad kupujes polovan auto ne mozes bas sve dobiti. Kod mene je w202 classic, ali je dobro ocuvan, tako da sam mu to classic oprostio.Luxor-Concorde wrote:Za onaj gore sam cuo da je uvezen iz FR...
- Bakir1
#40 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
corsa nije bas samo optika, neke stvari koje su isle sa avantgarde nisu ni u ludilu mogle sa klasik.
ali za elegance se slazem, kao i za to da izmedju ostalog avantgarde ima nesto nizi i tvrdji ovjes.
ali za elegance se slazem, kao i za to da izmedju ostalog avantgarde ima nesto nizi i tvrdji ovjes.
- Jstat
#41 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
U pravu je čovjek kad ti kaže da nema ništa skuplje od jeftinog mercedesa. Motor je tek pola priče ako je on jeftiniji za održavat i kvarovi koštaju manje, tu postoji milion i jedna druga stvar koja je dosta skupa.
Da ne nabrajam, ali vrlo lako se možeš dovest u situaciju da si primoran uložiti još 3-4.000 maraka u njega kroz godinu dana što je s tvojim prvobitnim budžetom van pameti.
Najlakše je auto kupit prijatelju.
Vidim da hoćeš ljepše auto, svi hoćemo ali razmisli i da uzmeš manje i mlađe auto.
Ovako ja to gledam, s 12.000 maraka kupuješ polovno auto koje je novo koštalo nekih 20.000. Znači sadrži dosta svoje vrijednosti.
A kad za 12.000 maraka kupuješ auto koje je novo bilo 60.000 onda je jebiga jasno šta dobivaš.
Da ne spominjem da ćeš to auto morat eventualno i da prodaš, tada će mu bit možda nekih 14 godina i bit će u lošijem stanju. I sve što ti sad previdiš, kao možda vraćene kilometraže će biti "na tebe" kad jednom budeš prodavač a ne kupac.
Samo polako, nema potrebe da se zaletiš.
Da ne nabrajam, ali vrlo lako se možeš dovest u situaciju da si primoran uložiti još 3-4.000 maraka u njega kroz godinu dana što je s tvojim prvobitnim budžetom van pameti.
Najlakše je auto kupit prijatelju.
Vidim da hoćeš ljepše auto, svi hoćemo ali razmisli i da uzmeš manje i mlađe auto.
Ovako ja to gledam, s 12.000 maraka kupuješ polovno auto koje je novo koštalo nekih 20.000. Znači sadrži dosta svoje vrijednosti.
A kad za 12.000 maraka kupuješ auto koje je novo bilo 60.000 onda je jebiga jasno šta dobivaš.
Da ne spominjem da ćeš to auto morat eventualno i da prodaš, tada će mu bit možda nekih 14 godina i bit će u lošijem stanju. I sve što ti sad previdiš, kao možda vraćene kilometraže će biti "na tebe" kad jednom budeš prodavač a ne kupac.
Samo polako, nema potrebe da se zaletiš.
- corsa
#42 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
A sta na primjer nije moglo doci na classicu? Znaci govorim o dodatnoj opremi. Ne mislim na felge i na srebrnu unutrasnjost.
- Bakir1
#43 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
za pocetak, 320 cdi nisi mogao dobiti sa tim paketom, nisi mogao kombinovati sport paket sa klasikom, nisi mogao doplacivati amg optiku sa klasikom, designo nije mogao ici sa klasikom....
davno je to bilo, pola stvari sam zaboravio, ali za gore napisano sam siguran.
davno je to bilo, pola stvari sam zaboravio, ali za gore napisano sam siguran.
-
Luxor-Concorde
#44 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Uvijek ce ostati dilema : noviji sepet ili starija limuzina. Mislim, ne lozim se ja na neke zvijeri i nikad ne bih kupio nista ispod 2004/2005 god. ali brate ni za ove novije a da nesto valja se covjek ne moze uklopiti
Onaj C4 (2011) mi isto tako fenomenalno izgleda ali ga nema za ove pare pa nikako, jedina utjeha je ta sto mu cijena prilicno brzo pada kao i svakom Citroenu ili bolje receno France vozilu 
Recimo ovaj je isto tako odlican, bar na oglasu ako nista
http://www.pik.ba/artikal/14412785/bmw-118-d/
Ono sto mi je najbitnije je to da mi se ne zuri nesto pretjerano ali je prilicno zeznuta cijela ova prica oko polovnjaka...
P.S. Sto ja besplatno izreklamira ove oglase
Recimo ovaj je isto tako odlican, bar na oglasu ako nista
http://www.pik.ba/artikal/14412785/bmw-118-d/
Ono sto mi je najbitnije je to da mi se ne zuri nesto pretjerano ali je prilicno zeznuta cijela ova prica oko polovnjaka...
P.S. Sto ja besplatno izreklamira ove oglase
- corsa
#45 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Ma dobro ali i dalje je sve to optika osim 320cdi. Ali u svakom slucaju ima dosta primjera gdje je classic puno opremljeniji od avantgardea.
- madner
#46 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Nema neke logike, jeftinije je bilo uzeti avantgarde ili elegance i dodati opremu nego dodati opremu na classic.
- corsa
#47 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Znam, ali vjeruj mi u svom blizem okruzenju imam dva primjera classica koji imaju dosta opreme sto nemaju neki avantgardi koje sam gledao. W203 T model i w211 oba classic. W203 ima siber, grijanje sjedista, a w211 isto grijanje sjedista i navigaciju, naravno pored ostalog sto dodje standardno kod tih modela.
I meni nema logike kod dosta w211 avantgarde nemaju grijanje sjedista, a svi imaju ili kozu ili kombinaciju koza/platno i tako slicne nelogicnosti.
I meni nema logike kod dosta w211 avantgarde nemaju grijanje sjedista, a svi imaju ili kozu ili kombinaciju koza/platno i tako slicne nelogicnosti.
Last edited by corsa on 04/11/2014 15:53, edited 1 time in total.
- Jstat
#48 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
http://www.pik.ba/artikal/14292600/opel ... -b-2012-g/
http://www.pik.ba/artikal/14047781/vw-polo-1-2-2011/
http://www.pik.ba/artikal/12132839/rena ... ation-dci/
http://www.pik.ba/artikal/13143358/rena ... e-gt-line/
To ti je od cijelog pika šta bi ja uzeo u razmatranje s tvojim budžetom. S tim da sam ovo zadnje dodao radi malo šminke, ne isplativosti.
Nemoj me pogrešno shvatiti, imam dva njemačka auta i shvaćam šta radiš i šta pokušavaš kupit, ali moraš se prilagodit budžetu i napravit neke kompromise.
S ovim autima ne bi trebao imati problema ni s kvarovima ni s prodajom, ako ih budeš pazio, kao i svako drugo.
http://www.pik.ba/artikal/14047781/vw-polo-1-2-2011/
http://www.pik.ba/artikal/12132839/rena ... ation-dci/
http://www.pik.ba/artikal/13143358/rena ... e-gt-line/
To ti je od cijelog pika šta bi ja uzeo u razmatranje s tvojim budžetom. S tim da sam ovo zadnje dodao radi malo šminke, ne isplativosti.
Nemoj me pogrešno shvatiti, imam dva njemačka auta i shvaćam šta radiš i šta pokušavaš kupit, ali moraš se prilagodit budžetu i napravit neke kompromise.
S ovim autima ne bi trebao imati problema ni s kvarovima ni s prodajom, ako ih budeš pazio, kao i svako drugo.
- madner
#49 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
Zato sto je koza uz avantgarde paket bila jeftina, pa nije imalo nimalo smisla uzeti classic i kozu.corsa wrote:Znam, ali vjeruj mi u svom blizem okruzenju imam dva primjera classica koji imaju dosta opreme sto nemaju neki avantgardi koje sam gledao. W203 T model i w211 oba classic. W203 ima siber, grijanje sjedista, a w211 isto grijanje sjedista i navigaciju, naravno pored ostalog sto dodje standardno kod tih modela.
Uz to je u avantgardi bio onaj stof sto izgleda kao koza standardni.
- madner
#50 Re: Iskustva/Savjeti oko polovnih automobila
madner wrote:Zato sto je koza uz avantgarde paket bila jeftina, kozni volan i mjenjac standardan, pa nije imalo nimalo smisla uzeti classic i kozu.corsa wrote:Znam, ali vjeruj mi u svom blizem okruzenju imam dva primjera classica koji imaju dosta opreme sto nemaju neki avantgardi koje sam gledao. W203 T model i w211 oba classic. W203 ima siber, grijanje sjedista, a w211 isto grijanje sjedista i navigaciju, naravno pored ostalog sto dodje standardno kod tih modela.
Uz to je u avantgardi bio onaj stof sto izgleda kao koza standardni.