BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Magarece_godine

#26 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Magarece_godine »

Walther wrote:
rekla-kazala wrote:
Magarece_godine wrote:Kolika je plata prodavačicama u DM-u ?
U Hrvatskoj 8300 kuna, dakle preko 2.100 KM. I dobiju 14 plaća.
Kod nas navodno 1200 KM.
ovo te neko zestoko slagao :)
Pa de reci ti istinu. Fakat mi treba taj podatak, a nemam koga pitati :)
Walther

#27 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Walther »

Magarece_godine wrote:Pa de reci ti istinu. Fakat mi treba taj podatak, a nemam koga pitati :)
popravio sam post ;-)
dadoka84

#28 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by dadoka84 »

Uzmi u obzir da imaju dvije dodatne plate godisnje, saberi ih i podijeli sa 12 i dodaj na redovnu :D

Ali regularna 1200... mislim da je to malo previše.
StupskaBitanga

#29 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by StupskaBitanga »

Svaki trgovački lanac ima bolje i lošije radnike. Alp ga pozdravim na kasi ako i ne odgovori nema veze. Stvar ophođenja sa kupcima dolazi i od odgoja s tim da radnicima treba biti i svjesno da rade s ljudima
Walther

#30 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Walther »

dadoka84 wrote:Uzmi u obzir da imaju dvije dodatne plate godisnje, saberi ih i podijeli sa 12 i dodaj na redovnu :D

Ali regularna 1200... mislim da je to malo previše.
I to je lovacka :) a ti uzmi u obzir da ode 5 dana (sve subote i 1 nedelja) vise na mjesec, to je 1/4 pa to oduzmi od redovne :)
dadoka84

#31 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by dadoka84 »

A i to je vještina kao i sve ostale, nažalost mnogi nisu dorasli ni da rukuju domaćim životinjama a ne jednom ovakvom poslu.
Ja se sa svojim vazda fino ispričam, upitam za zdravlje, umor, djecu isl :D
dadoka84

#32 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by dadoka84 »

Walther wrote: I to je lovacka :) a ti uzmi u obzir da ode 5 dana (sve subote i 1 nedelja) vise na mjesec, to je 1/4 pa to oduzmi od redovne :)
Naravno, nije lak posao, nit je za svakoga. Ali barem znas, radim toliko, dobijem toliko, nema odbijanja od plate isl gluposti.
rekla-kazala

#33 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by rekla-kazala »

Walther wrote:
rekla-kazala wrote:
Magarece_godine wrote:Kolika je plata prodavačicama u DM-u ?
U Hrvatskoj 8300 kuna, dakle preko 2.100 KM. I dobiju 14 plaća.
Kod nas navodno 1200 KM.
ovo te neko zestoko slagao :)

30h/week, sve subote, 1 nedelja = 600€ u zemlji zapadnije od BiH

2009. god
http://www.jutarnji.hr/blagajnica-u-dm- ... ca/361886/
2014. god
http://www.tportal.hr/biznis/kompanije/ ... -kuna.html
Hajvan

#34 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Hajvan »

s linka broj 2:
mojne_mi2 3.10.2014 / 22:16

s druge strane, u dE-mE-u često nema nikoga na blagajni, treba im cijela minuta da skuže da se trebaju pojaviti i naplatiti kupcu, a posebice nema nikoga unutar prodavaonice i nemaš koga pitati što te zanima i gdje je što; bilo bi bolje da prosječna plaća bude primjerenija za prodavačice pa da ih bude više i da usluga bude na normalnoj razini; ovako su nominalno preplaćene ali i rade dvostruko; u konačnici - loše za kupce!
ovo se meni nebrojeno puta desilo.
dobar osjecaj

#35 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by dobar osjecaj »

Hajvan wrote:s linka broj 2:
mojne_mi2 3.10.2014 / 22:16
s druge strane, u dE-mE-u često nema nikoga na blagajni, treba im cijela minuta da skuže da se trebaju pojaviti i naplatiti kupcu, a posebice nema nikoga unutar prodavaonice i nemaš koga pitati što te zanima i gdje je što; bilo bi bolje da prosječna plaća bude primjerenija za prodavačice pa da ih bude više i da usluga bude na normalnoj razini; ovako su nominalno preplaćene ali i rade dvostruko; u konačnici - loše za kupce!
ovo se meni nebrojeno puta desilo.
Svima je. Nisu bas ni sve njihove kasirke/prodavacice olicenje ljubaznosti. Vecina ih jeste istrenirana da (ponekad napadno i bucno) pozele dobar dan ali kolicina prirodno neljubaznih, namrgodjenih prodavacica u DM-u je prilicno srazmjerna kolicini takvih u prosjecnim trgovinama u kojima se tom aspektu obuke prodajnog osoblja posvecuje znatno manje paznje. Nije rad u usluznim djelatnostima za svakoga.
Walther

#36 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Walther »

sigurno si opazio/la rijeci "prosjecna", inace prosjecna plata u Federacih BiH je preko 800KM.... da velika vecina sanja tu sumnu je vjerovato jasno?
rekla-kazala

#37 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by rekla-kazala »

Walther wrote:
sigurno si opazio/la rijeci "prosjecna", inace prosjecna plata u Federacih BiH je preko 800KM.... da velika vecina sanja tu sumnu je vjerovato jasno?
Da, ali u prvom iz 2009. je izjava kasirke: "Zarađujemo 7000 kuna".
Dalje nemaju oni baš tako mnogo šefova da bi prosjek značajnije podigli.
Kao šti sam već negdje rekao, DM ima promet po uposlenom 250.000 KM što sigurno nijedan drugi trgovac nema ni izbliza uz njihove prosječne marže od 30% je to zarada iz koje mogu uredno plaćati uposlenike.
OldMayor

#38 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by OldMayor »

Ljudi fakat DM je totalno druga prica. Dobro gore neko napisa. To se ne moze porediti.
Isto sad da ja dodjem i pocnem porediti DM i prodavaca automobila u nekom auto salonu.

Bingo samo treba povesti racuna da malo uredi police tako da se moze hodati izmedju njih i da ima dovoljan razmak i da ja mogu sa kolicima sa jednog kraja pravolinijski doci do drugog. To u Bingu ne moze. Ides pravo, odjednom ti polica ispred tebe, pa onda moras zaobici, pa te doceka kauč itd. Nikakvog reda jbt, eto u Hadzicima je tako, a centar su od 0 pravili. :-)

I u Lidlu je npr na nekim mjestima nabacano gajbi i flasa, ko u skladistu. Ali je fino prostrano, pa se to i ne primjeti.

Evo imaju sad Interex, neka nista ne diraju. Samo nek poboljsaju malo ponudu povrca i voca, peciva i to je to. Nek ne diraju one police i njihov raspored, tako im boga. :D
Šveđanin

#39 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Šveđanin »

Cekaj bolan dm kozmetika? Ovolika plata u HR? A u BIH?

Skickat från min iPhone via Tapatalk
VjecitiStudent

#40 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by VjecitiStudent »

OldMayor wrote: Evo imaju sad Interex, neka nista ne diraju. Samo nek poboljsaju malo ponudu povrca i voca, peciva i to je to. Nek ne diraju one police i njihov raspored, tako im boga. :D
Police neće dirati, ali će između ubacit kauče, fotelje i kinesku odjeću. :D
Walther

#41 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Walther »

Tebi bas osnove ekonomije nisu jasne. To sto neko MOZE placati uposlenika ne znaci da HOCE. Da je interes ili dobrobit radili ili 5 dana u sedmici a ne 6 ili 7 sto je za mlade zene (koje 99% tamo rade) neodrzivo. Ako je prosjek 7000kuna, onda neko ko je najnize u piramidi dobije manje od toga jer su pozicionira nize od prosjeka. Inace sam vidio (imao) ugovor od njihovog najblizeg konkurenta i odbio... I nije se radilo o poziciji prodavacice.

U HR ti za toliku platu poslodavac trgovac izvadi dusu, doslovce. 24/7. U nekim stranim lancima cure imaju platu 370€ (na kasi). Za 1000+ moras biti bar poslovodja. Za sve vise od toga postajes rob. Te cari turbokapitalizma BiH jos cekaju.
rekla-kazala

#42 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by rekla-kazala »

Walther wrote:
Tebi bas osnove ekonomije nisu jasne. To sto neko MOZE placati uposlenika ne znaci da HOCE. Da je interes ili dobrobit radili ili 5 dana u sedmici a ne 6 ili 7 sto je za mlade zene (koje 99% tamo rade) neodrzivo. Ako je prosjek 7000kuna, onda neko ko je najnize u piramidi dobije manje od toga jer su pozicionira nize od prosjeka. Inace sam vidio (imao) ugovor od njihovog najblizeg konkurenta i odbio... I nije se radilo o poziciji prodavacice.

U HR ti za toliku platu poslodavac trgovac izvadi dusu, doslovce. 24/7. U nekim stranim lancima cure imaju platu 370€ (na kasi). Za 1000+ moras biti bar poslovodja. Za sve vise od toga postajes rob. Te cari turbokapitalizma BiH jos cekaju.
Kasirka ne zna niti je zanima šta joj šef zaradi i ne govori u njegovo ime nego u ime sebe ili radnica. Tako da je plata kasirke 7.000 a ne prosjek.
"Prosječna mjesečna neto plaća prodavača u dm-u ove je godine dosegnula 7.326 kuna."
A za radno vrijeme:
"Dnevna smjena nam je sedam sati, radimo subote i nedjelje, ali za svaku radnu nedjelju obavezno dobijemo slobodan dan."
Ništa gore nego kod drugih trgovaca.
Last edited by rekla-kazala on 28/10/2014 12:36, edited 1 time in total.
Walther

#43 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Walther »

rekla-kazala wrote:Kasirka ne zna niti je zanima šta joj šef zaradi i ne govori u njegovo ime nego u ime sebe ili radnica. Tako da je plata kasirke 7.000 a ne prosjek.
U clanku ti pise da je prosjek u DMu i ne plata kasirke.... Pisati koliko je plata XYZ osobe ili pozicije bi bilo i glupo jer zavisi od xx faktora (sati, staza, ...). A pod "prosjek" se to podrazumjeva. Kasirka za normalne sate nema nigdje u HR platu 1000€ Nema toliko ni u SLO.
rekla-kazala

#44 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by rekla-kazala »

Walther wrote:
rekla-kazala wrote:Kasirka ne zna niti je zanima šta joj šef zaradi i ne govori u njegovo ime nego u ime sebe ili radnica. Tako da je plata kasirke 7.000 a ne prosjek.
U clanku ti pise da je prosjek u DMu i ne plata kasirke.... Pisati koliko je plata XYZ osobe ili pozicije bi bilo i glupo jer zavisi od xx faktora (sati, staza, ...). A pod "prosjek" se to podrazumjeva. Kasirka za normalne sate nema nigdje u HR platu 1000€ Nema toliko ni u SLO.
U tekstu kaže:
"Prosječna mjesečna neto plaća prodavača u dm-u ove je godine dosegnula 7.326 kuna."
Walther

#45 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Walther »

rekla-kazala wrote:
Walther wrote:
U tekstu kaže:
Da ti nacrtam mozda?
rekla-kazala

#46 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by rekla-kazala »

Walther wrote:
rekla-kazala wrote:
Walther wrote:
U tekstu kaže:
Da ti nacrtam mozda?
Ne trebaš mi ništa crtati.
Ja samo vadim tekst iz izjave žene koja radi u DM-u. Ako kaže da rade 7 sati dnevno i da rade i subote i nedelje ali da za nedelje dobiju slobodan dan onda je to 26x7= 182 sata.
Ma.Le.Na

#47 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Ma.Le.Na »

bingo je dno dna sto se tice usluznosti, urednosti, preglednosti, poslovnosti i da dalje ne narbrajam

radnici su svi redom neljubazni
ako ti je plata mala, zasto tu radis?!
nije istina da ja dolazim samo kupiti i da mi usluga ne treba
treba itekako...nesto cu potraziti..nesto pitati...neko mi treba izrezati sir itd.
niti jednom do sada nisam dobila normalno izrezan sir...jer je radnicama to ocito mrsko
ne dao Bog otici tamo i uzeti nesto za mezu...ma kakvi
dobijes ili ko dzon debele listove sira...ili isjeckane na rezance
pa nisu ni invalidi i toliko nesposobni da ne znaju...nego nece

odjel povrca i voca na bingu je tek najgori
reeeeeedovno imaju korpe pune trulih namirnica
miris na stranu ali vizuelno...dno dna..
uveli su onu vagu gdje kupac sam sebi moze vagati...(i to poslije koliko god) jer im je i to tesko...i eno vec ne radi...poskidali sifre sa cijena tako da opet moras nekoga cekati i uganjati da ti izvaze

rafe su im apsolutno nepregledne
zar nemaju skladiste?!
pa ne mora se SVA roba staviti na rafe...popunjavaj kako nestaje

zna biti i robe kojoj je istekao rok ili joj sutra istice...

cijene nekih proizvoda kriju :?
uzmem sok 100% prirodni...nigdje cijene...jedva uganjam nekakvu radnicu ...ona dodje do rafe i izvadi papiric - cijenu koja je licem bila okrenuta da se ne vidi pa nisam ni skontala da je to cijena jer je u onoj plastici na rafi...procita mi cijenu i tako je i vrati...licem prema dole..
ne razumijem koja je tu fora :? :?
cemu kriti cijene
shvatam da ih tu ostavljaju da ako dodje inspekcija mogu reci tu je al se okrenula...sama od sebe jelte...ali cemu raditi to ako cijena nije promijenjena??

dio odjece ne znam ni da li bih komentarisala
redovno razgrabljivanje robe izmedju sebe prije nego je stave na stalaze..

i da ne govorim da sav objekat izgleda peksinavo..prljavo..prasnjavo..da te Bog dragi sacuva..

na kasama su spori...inertni..dovikuju se..pricaju..zadrzavaju...odu nesto provjeriti pa ih nema po 10 min i tako

dno dna
emmir1

#48 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by emmir1 »

U Bingu u 2 dana mi se desilo da 3 puta nemaju sitno.
I to sam kupio za 8 km, a dao novčanicu od 20 km.

To se ozbiljnom marketu ne smije desiti ni jednom a ne 3 puta u dva dana.

Naravno ja ću da nastavim da kupujem u Bingu jer volim da podržim domaće, no neka ove stvari shvate kao dobronamjernu kritiku i stvari na kojima moraju da rade i unapređuju ih.

Ne bi bilo loše da uposle i jednog stručnjaka za merchandising, jer ovaj način izlaganja što sada imaju je na vrlo niskom nivou.

Posebno bih istakao odjel sa voćem i povrćem, svaka pijaca je bolje aranžirana.
Često im voće i povrće stoji u onim dubokim drvenim gajbama.

Na tim stvarima moraju da rade, to nije nikakvo ulaganje, a postiče efekat da ih kupci bolje percepciraju.

Sa ljubaznostću uposlenih nisam imao problema, no na načinu odjevanja i samih uniformi bi se dalo radit.
OldMayor

#49 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by OldMayor »

Ma ne znam kakva vama ljubaznost treba, opet kazem, kao prvo i te kasirke kupca fakticki i ne vide. Oni su tu, jbg tako da se izrazim roboti. Halo, valja prebacit danas hiljadu artikala, i sad eto kao treba bit uvijek nasmijan...

Ne znam, ali fkt previse ocekujete.

Meni je bitno da ne sjedi ondje sa cigarom, te da me ne vrijedja, a hoce li me pozdraviti ili nece, vala preci cu preko toga. Pricate o kasirkama, a ne pricate o bagri kupcima kakvi su. To niko nije spomenuo. Pa imas seljaka da bog sacuva... i takvih je vise nego normalnih. :run:
doktor78

#50 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by doktor78 »

rekla-kazala wrote: U Zenici je Bingo katastrofa. Prolazi između polica su preuski čak i da se dvije osobe mimoiđu a kamoli dvoja kolica, prostor nije iskorišten u visinu, dosta robe je na paletama, mnogo je robe koja bi trebala biti u skladištu a ne tu, hladnjaci loše hlade, obuća na ulazu smrdi,...
Nije to samo u Zenici, mislim da je vecina Bingo objekata ovakva kako si opisao. Ali, cinjenica je da su cjenovno najpovoljniji i to je ono sto vecina raje gleda
Post Reply