Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
SaraFina

#26 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

vazi wrote:
SaraFina wrote:
JThomas wrote:znači ono što ti se sviđa je prava vjera, a ono što ti se ne sviđa su izmislile muške šovinističke svinje?

pročitaj ti to malo detaljnije, pa ćeš vidjeti da sve to što ti smeta jeste vjera i jeste po svetim knjigama.

Upravo tako mislim :D

Šalu na stranu ali nema se tu puno što čitati .. Jedino muškarci profitiraju u doslovnom provodjenja šerijata. I kako onda ne biti sumnjičav. Ako je Bog stvorio zenu kao jednakopravnu u Islamu u odnosu na muški rod, zašto se zatiru i naznake te jednakopravnosti?

Ne zatire ih neka imaginarna ličnost nego upravo ti zakoni su u rukama kojekakvih vjerskih poglavara ( muškaraca ) i onih ih tumače pogodojući od najednostavnijeg " oblačenja" ( zena mora biti prekrivena ) pa do toga da su muškarci prvo skrbnici odnosno očevi i braća vlasnici zivota zene a kasnije muz.

To apsolutno nema logike da je takve zakone propisao neko dobronamjeran, milostiv i neutralan. Znači Bog.
Samo moze biti čovjek tvorac istih tj muškarac koji njima i profitira.
naravno da ko fol serijat najvise odgovara muskarcima. Kazem ko fol jer to sto oni zovu serijatom nije serijat jer je u suprotnosti sa onim sto je Allah dz s rekao o polozaju zene...Ali, zene su krive za to, dobrim dijelom, posebno danas kad globalizacija i internet komunikacija omogucava da se bude informisano na vrijeme o zbivanjima u svijetu...Ova pogubljena djevojka u Iranu, pa to je grozota...to nema veze sa serijatom...Naravno,iranske zene ne smiju d astrajkuju da se ujedine i podignu protiv takve sudske prakse ali bosanke mogu i hiljade drugih zena sirom svijeta se moze udruziti i traziti, u ime vjere , pravde , prava zena isl, dakle mogu traziti promjenu prakse, obicaja i tako dalje...Dug put ali treba ga zapoceti, cini mi se...Solidarisati se sa tim zenama i traziti nihova prava...Ma ne mogu, muka mi od toga..od polozaja zene u svijetu

Mislim da u Šerijatskom društvu i srestva informisanja kao što je Internet, te portali kontroliraju muškarci ..
Zeni je nemoguće izaći u jednostavnu kupovinu bez pratnje muškog srodnika. Dakle kako u takvim uvjetima uraditi nešto za prava i dobrobit zena?
Jedina je mogučnost da imaju očeve i braću iza sebe i da pokušaju na taj način se samoorganizirati. No i to je nemoguća misija, pošto u većini slučajeva upravo porodica prva počne da provodi teror.
Nazalost za bilo kakvo aktivistico djelovanje kad je njihov polozaj u pitanju zene imaju jako malo ili nikako prostora.
U sekularnim sredinama situacija je neuporedivo bolja.

BiH se ne moze osobito pohvaliti da ima neki evropski socijalni program ali čak i kod nas postoje kuće koje sluze kao utočiste zlostavljanim zenama i djeci, na raspologanju su im SOS Telefoni a u krajnjem slučaju i zakon i policija.
Ali Kemal

#27 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Ali Kemal »

SaraFina wrote:Šalu na stranu ali nema se tu puno što čitati .. Jedino muškarci profitiraju u doslovnom provodjenja šerijata.
Ne bih se slozio da profitiraju muskarci. Objektivno ne profitira niko osim pojedinaca koji prodju nekaznjeno za silovanje i elite koja tim okrutnim zakonima i represijom brani svoj rezim.
vazi wrote:naravno da ko fol serijat najvise odgovara muskarcima. Kazem ko fol jer to sto oni zovu serijatom nije serijat jer je u suprotnosti sa onim sto je Allah dz s rekao o polozaju zene...
Mozes li ti to malo objasniti? Ne slazem se sa tvrdnjom koja se cesto moze procitati ovdje da islamski teolozi u islamskim drzavama gdje je na snazi serijat, kao i pravni-serijatski struacnjaci ne znaju sta je serijat, ne znaju da tumace Kuran i slicno, a eto oni znaju.

Serijat je takav, kakav je i nema tu promjena, jedino moze da se ukine.
Nazadnost serijata nije moguce opravdati neznanjem onih koja ga provode, jer to prosto nije tacno.
vazi wrote:Ali, zene su krive za to, dobrim dijelom, posebno danas kad globalizacija i internet komunikacija omogucava da se bude informisano na vrijeme o zbivanjima u svijetu...Ova pogubljena djevojka u Iranu, pa to je grozota...to nema veze sa serijatom...Naravno,iranske zene ne smiju d astrajkuju da se ujedine i podignu protiv takve sudske prakse ali bosanke mogu i hiljade drugih zena sirom svijeta se moze udruziti i traziti, u ime vjere , pravde , prava zena isl, dakle mogu traziti promjenu prakse, obicaja i tako dalje...Dug put ali treba ga zapoceti, cini mi se...Solidarisati se sa tim zenama i traziti nihova prava...Ma ne mogu, muka mi od toga..od polozaja zene u svijetu
Meni nije jasno da li si ti za serijat ili nisi?
Last edited by Ali Kemal on 27/10/2014 18:12, edited 1 time in total.
SaraFina

#28 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

Krivo si kvotao to ja nisam napisala. Pogledaj opet. Zadnji pasus. To je od forumašice " vazi" post.
Ali Kemal

#29 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Ali Kemal »

SaraFina wrote:Krivo si kvotao to ja nisam napisala. Pogledaj opet. Zadnji pasus. To je od forumašice " vazi" post.
Mea culpa, izvinjavam se.
vazi

#30 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by vazi »

@Kemo, je li u doba Muhammeda asws bilo auta? Nije.

Kako se po serijatu zenama moze zabraniti d avoze auta?

To je cista muska ljubomora koja nema veze sa serijatom, eto ti jedan primjer a ima ih jos...
animals

#31 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by animals »

I gdje je izvor svi sranja..
Arapi i njihovo svatanje zivota je jos u kamenom dobu..
SaraFina

#32 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

Dobro za izvor. Problem je što se takav način zivota polako prenosi i u sekularne sredine i stvaraju se geta. Muslimani su odvojeni u drzavama domaćinima toliko da skoro uopće nemaju kontakta sa ljudima van te zacrtane linije.

I onda zbog neprihvatanja okoline se radikaliziraju čak i djeca po školama većeg uzrasta.
animals

#33 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by animals »

SaraFina wrote:Dobro za izvor. Problem je što se takav način zivota polako prenosi i u sekularne sredine i stvaraju se geta. Muslimani su odvojeni u drzavama domaćinima toliko da skoro uopće nemaju kontakta sa ljudima van te zacrtane linije.

I onda zbog neprihvatanja okoline se radikaliziraju čak i djeca po školama većeg uzrasta.
I sta mislis gdje je problem..
dodjes iz blata u civilizaciju i opet trazis to blato u civilizaciji, jer
jednostavno ne mozes ti bez blata..
SaraFina

#34 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

animals wrote:
SaraFina wrote:Dobro za izvor. Problem je što se takav način zivota polako prenosi i u sekularne sredine i stvaraju se geta. Muslimani su odvojeni u drzavama domaćinima toliko da skoro uopće nemaju kontakta sa ljudima van te zacrtane linije.

I sta mislis gdje je problem..
dodjes iz blata u civilizaciju i opet trazis to blato u civilizaciji, jer
jednostavno ne mozes ti bez blata..

Problem je što ni roditelji ne pokušavaju da se bar donekle asimiliraju u društvo ..

Taj problem nije svojstven samo Muslimanima tj Arapima nego i narodima iz bivše Jugoslavije koji su došli 60',70',80' godina.
Rade slabo plaćene i nizerazredne poslove a djecu školuju ili ne.
Nekima djeca nikad nisu ni bila na zapadu ..

Dakle govorim o Srbima iz EX Yuge sadašnje Srbije, Hrvatima i dijelu Bošnjaka iz BiH.
Bolje su obrazovani i asimilirani ljudi prognani devedesetih nego ti gastarbajteri iz prošlosti koji su svojevoljno došli " trebuhom za kruhom"
Samo eto ne radikaliziraju se ali zato cvjeta droga, pristitucija i sl.
Ali Kemal

#35 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Ali Kemal »

vazi wrote:@Kemo, je li u doba Muhammeda asws bilo auta? Nije.

To je cista muska ljubomora koja nema veze sa serijatom, eto ti jedan primjer a ima ih jos...
Bas dobar post. Slazem se da je cijeli taj sistem toliko zastario, da nema smisla ne samo u vezi voznje automobila, nego i inace.
Medjutim takav stav se kosi sa osnovnim nacelima Islama da je Kuran savrsen, sto vidimo bas na ovom primjeru da je to daleko od savrsenstva.
Realnost je da je serijat takav kakav je i da je nemoguce da se serijat reformise, nego samo da se ukine u potpunosti i da islamske drzave postanu sekularne. To je jedini spas za taj narod koji zivi tamo, da pocne da zivi normalno i dostojanstveno covjeka.
SaraFina

#36 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

Ali Kemal wrote:

Bas dobar post. Slazem se da je cijeli taj sistem toliko zastario, da nema smisla ne samo u vezi voznje automobila, nego i inace.
Medjutim takav stav se kosi sa osnovnim nacelima Islama da je Kuran savrsen, sto vidimo bas na ovom primjeru da je to daleko od savrsenstva.
Realnost je da je serijat takav kakav je i da je nemoguce da se serijat reformise, nego samo da se ukine u potpunosti i da islamske drzave postanu sekularne. To je jedini spas za taj narod koji zivi tamo, da pocne da zivi normalno i dostojanstveno covjeka.

Oni koji najviše profitiraju iz tako nakaradnog društvenog uredjenja nikad neće dozvoliti da se šerijat ukloni i da te zemlje postanu sekularne. O reformama takodje nema govora to je jasno.
Zene se za svoja prava nemaju šanse normalnim putem izboriti i taj nakaradni sistem pod krinkom vjere uzimaće još godinama svoj danak.
bella_ciao

#37 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by bella_ciao »

Nisu ni sva demokratska drustva ista.

Na balkanu imamo demokraciju al se nikakno ne moze uporediti sa demokratijom npr u nordijskim zemljama.

Prava i tretman zena ovdje i gore se uveliko razlikuju. No kod nas taj tretman ne proizilazi iz sistema nego je duboko ukorijenjen u drustvu, ostat ce manje vise nepromjenjen bez obzira koji sistem uveli. Isto ko i u nordijskim zemljama. Zene se imale drugaciji tretman jos dok niko nije ni znao sta je demokratija.
SaraFina

#38 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

bella_ciao wrote:Nisu ni sva demokratska drustva ista.

Na balkanu imamo demokraciju al se nikakno ne moze uporediti sa demokratijom npr u nordijskim zemljama.

Prava i tretman zena ovdje i gore se uveliko razlikuju. No kod nas taj tretman ne proizilazi iz sistema nego je duboko ukorijenjen u drustvu, ostat ce manje vise nepromjenjen bez obzira koji sistem uveli. Isto ko i u nordijskim zemljama. Zene se imale drugaciji tretman jos dok niko nije ni znao sta je demokratija.

Da slazem se. Ali kako god.. Mi smo sekularno društvo .. Dakle zena moze potraziti zaštitu od društva .. I sistema. ( imamo sigurne kuće za zlostavljane zene ) iako nam je socijalni aspekt sistema nerazvijen.
To nije svakako sistem zaštite kao u skandinavskim zemljama ali je bolji od nikakvog tj serijatskog.
vazi

#39 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by vazi »

Ali Kemal wrote:

Ljudska praksa nema znak jednakosti prema Kur'anu, koji je savrsena Bozija rijec.

Kao i u politici tako i zemljama sa serijatskim zakonom, teorija i praksa se razilaze, konkretno , ljudi odredjuju sta je po serijatu a sta ne, nesto malo primjene i po Kur'anu a dosta toga sami "osmisle", e pa ja pricam o tom dijelu koji su muskarci u tim drzavama dali sebi za pravo da pripisuju serijatu...to treba osporiti
ccc00

#40 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by ccc00 »

Ovo je demokratija:

-Preko 22 miliona zena u Americi je silovano
-12,3% silovanih su djevojcice mladje od 12 godina

-Svake dvije minute jedna zena u Americi je silovana (Rape, Abuse and Incest National Network (RAINN) calculation based on 2000 National Crime Victimization Survey. Bureau of Justice Statistics, U.S. Department of Justice)

-Svaka peta zena u Americi bude silovana. A svake godine taj broj silovanja iznosi 1,5 miliona (the National Intimate Partner and Sexual Violence Survey 2010)

Kao prvo pričati o šerijatu a nemati osnovno znanje je veoma glupo, žena u šerijatu ima prvo da vozi auto....

https://www.youtube.com/watch?v=bdN0W7GEGvs
Last edited by ccc00 on 28/10/2014 23:25, edited 1 time in total.
SaraFina

#41 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

Daj nam linkove.. Dokaze..

Čak ni kćeri Saudiskog vladara ne voze aute, ne zato što imaju sluge nego im zabranjeno.
ccc00

#42 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by ccc00 »

S. Arabia kao prvo nije 100 % šerijatska zemlja, kao drugo pogledaj taj video nauci osnovne stvari.... a ne lupetati po forumu....
SaraFina

#43 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

ccc00 wrote:S. Arabia kao prvo nije 100 % šerijatska zemlja, kao drugo pogledaj taj video nauci osnovne stvari.... a ne lupetati po forumu....

Ja pišem na osnovu istinitih tvrdnji sa dokazima :D

Za razliku od tebe. A Forum je mjesto gdje je javna rasprava u demokratskim drustvima dozvoljena i ovdje smo ravnopravni iako si ti muško :D
ccc00

#44 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by ccc00 »

neki ljudi jednostavno vole spamovati i udarati kontre, često ih nazivam kontrašima, uglavnom opet ponavljam, nauci osnovne stvari, evo ti video, pogledaj:

lijep pozdrav
MyTao

#45 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by MyTao »

ccc00 wrote:neki ljudi jednostavno vole spamovati i udarati kontre, često ih nazivam kontrašima, uglavnom opet ponavljam, nauci osnovne stvari, evo ti video, pogledaj:

lijep pozdrav
Ooo... bilo je vrijeme da neko postavi Zakira :)

Anyways

Arapi jos uvijek zive u kamenom dobu, nije ni cudo sto zene nemaju nikakva prava...
apsidejzi

#46 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by apsidejzi »

SaraFina wrote:
ccc00 wrote:S. Arabia kao prvo nije 100 % šerijatska zemlja, kao drugo pogledaj taj video nauci osnovne stvari.... a ne lupetati po forumu....

Ja pišem na osnovu istinitih tvrdnji sa dokazima :D

Za razliku od tebe. A Forum je mjesto gdje je javna rasprava u demokratskim drustvima dozvoljena i ovdje smo ravnopravni iako si ti muško :D
Feminizam na silu. Covjek uopste rijeci nije rekao o tvojoj neravnopravnosti ali u nedostatku dokaza potezes argument ugrozenosti zene. Ponasas se poput isfrustrirane zenturace pred menopauzom koja nema muskarca da se na njemu istresa pa dosla ovdje sa tom negativnom energijom. Covjek lijepo kaze da saudija nije serijatska drzava i nicim nije ugrozio tvoje forumsko i demokratsko pravo na izrazavanje. Sa takvim izjavama samo devalviras isto poput djecaka koji je vikao vuk, vuk kada nije bilo vuka... Nadam se da si citala tu pricu.

Prava zene, OK. Ali prava zene veca od prava muskaraca, NOT OK.
SaraFina

#47 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by SaraFina »

Moja reakcija nije nikakav " silovani feminizam" nego znam o kakvom se Video uratku radi. Zna i forumaš koji je takodje komentirao Video i ne vidim da me bilo ko moze prisiliti da odgledam nešto po 13 put ako znam tačno što je posrijedi.
Religija je pa na ostale kvalifikacije o mojoj malenkosti ti ne bi odgovarala ali svakako ubuduće ne budeš imao uljudan pristup IDE ti prijava posta.
Ja nisam došla da bi mi ti ili bilo ko ovdje pravili psihološke profile negativne i ponizavajuće.

To neka ti bude smjernica kad i ako mi se budeš obraćao u budućnosti.

Što se tiče teme :

https://islamu.wordpress.com/2006/05/02 ... -o-zenama/
apsidejzi

#48 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by apsidejzi »

SaraFina wrote:Moja reakcija nije nikakav " silovani feminizam" nego znam o kakvom se Video uratku radi. Zna i forumaš koji je takodje komentirao Video i ne vidim da me bilo ko moze prisiliti da odgledam nešto po 13 put ako znam tačno što je posrijedi.
Tebe niko ne prisiljava da uopste ucestvujes u diskusiji niti da budes prisutna na forumu ikako, tako da nema razloga da smatras da te neko prisiljava da gledas nesto. To je sve plod tvoje maste i nekog skrivenog kompleksa a posto prijetis neosnovanim prijavama slobodno cu dodati i poljuljanog ega.

Ti si ta koja je umislila da saudijska arabija reprezentuje serijat i posto ti se ne svidja prezentovano onda prenosis frustraciju na sve muslimane. Covjek ti to lijepo kaze i ti bum: 'NEMOJ MI UZIMATI MOJA PRAVA I MISLITI DA SI BOLJI ZATO STO SI MUSKARAC'. Mozda ti nisi htjela da se reakcija tako protumaci no u tom slucaju imas problema sa izrazavanjem.

PS: link tj smjernicu koju si nam prezentovala je gomila neutemeljenog islamofobicnog smeca namjenjenog isfrustriranim feministkinjama kako bi promocijom istog laskale svom egu jer ko biva i od njih ima nekakve koristi posto se bore za prava zena.

PSS: "Najbolji medju vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama" - Muhammed.
Last edited by apsidejzi on 29/10/2014 11:52, edited 1 time in total.
ccc00

#49 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by ccc00 »

SaraFina wrote:... nego znam o kakvom se Video uratku radi...../

Ti da si pogledala taj video, ne bi ni otvarala ovu temu, opet ti ponavljam, nauči osnovne stvari pa pričaj o Islamu, šerijatu.
Na kraju ne mogu sa tobom i da hocu raspravljati kad ne znaš osnovne stvari....
Ali Kemal

#50 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Ali Kemal »

apsidejzi wrote:Ti si ta koja je umislila da saudijska arabija reprezentuje serijat i posto ti se ne svidja prezentovano onda prenosis frustraciju na sve muslimane.
Oko moje hajd eto ti nadji serijtsku drzavu u kojoj zena ima sva ljudska prava i slobode i to ne samo zena, nego i muskarci.
Znate li vi uopste sta je to sloboda izbora, a sta je represija i cemu sluzi represija.
Ako zena nece da hoda pokrivena, zasto to MORA u serijatskom drustvu, a ako MORA onda tu nema ni S od slobode.
Post Reply