vazi wrote:naravno da ko fol serijat najvise odgovara muskarcima. Kazem ko fol jer to sto oni zovu serijatom nije serijat jer je u suprotnosti sa onim sto je Allah dz s rekao o polozaju zene...Ali, zene su krive za to, dobrim dijelom, posebno danas kad globalizacija i internet komunikacija omogucava da se bude informisano na vrijeme o zbivanjima u svijetu...Ova pogubljena djevojka u Iranu, pa to je grozota...to nema veze sa serijatom...Naravno,iranske zene ne smiju d astrajkuju da se ujedine i podignu protiv takve sudske prakse ali bosanke mogu i hiljade drugih zena sirom svijeta se moze udruziti i traziti, u ime vjere , pravde , prava zena isl, dakle mogu traziti promjenu prakse, obicaja i tako dalje...Dug put ali treba ga zapoceti, cini mi se...Solidarisati se sa tim zenama i traziti nihova prava...Ma ne mogu, muka mi od toga..od polozaja zene u svijetuSaraFina wrote:JThomas wrote:znači ono što ti se sviđa je prava vjera, a ono što ti se ne sviđa su izmislile muške šovinističke svinje?
pročitaj ti to malo detaljnije, pa ćeš vidjeti da sve to što ti smeta jeste vjera i jeste po svetim knjigama.
Upravo tako mislim
Šalu na stranu ali nema se tu puno što čitati .. Jedino muškarci profitiraju u doslovnom provodjenja šerijata. I kako onda ne biti sumnjičav. Ako je Bog stvorio zenu kao jednakopravnu u Islamu u odnosu na muški rod, zašto se zatiru i naznake te jednakopravnosti?
Ne zatire ih neka imaginarna ličnost nego upravo ti zakoni su u rukama kojekakvih vjerskih poglavara ( muškaraca ) i onih ih tumače pogodojući od najednostavnijeg " oblačenja" ( zena mora biti prekrivena ) pa do toga da su muškarci prvo skrbnici odnosno očevi i braća vlasnici zivota zene a kasnije muz.
To apsolutno nema logike da je takve zakone propisao neko dobronamjeran, milostiv i neutralan. Znači Bog.
Samo moze biti čovjek tvorac istih tj muškarac koji njima i profitira.
Mislim da u Šerijatskom društvu i srestva informisanja kao što je Internet, te portali kontroliraju muškarci ..
Zeni je nemoguće izaći u jednostavnu kupovinu bez pratnje muškog srodnika. Dakle kako u takvim uvjetima uraditi nešto za prava i dobrobit zena?
Jedina je mogučnost da imaju očeve i braću iza sebe i da pokušaju na taj način se samoorganizirati. No i to je nemoguća misija, pošto u većini slučajeva upravo porodica prva počne da provodi teror.
Nazalost za bilo kakvo aktivistico djelovanje kad je njihov polozaj u pitanju zene imaju jako malo ili nikako prostora.
U sekularnim sredinama situacija je neuporedivo bolja.
BiH se ne moze osobito pohvaliti da ima neki evropski socijalni program ali čak i kod nas postoje kuće koje sluze kao utočiste zlostavljanim zenama i djeci, na raspologanju su im SOS Telefoni a u krajnjem slučaju i zakon i policija.