Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
karanana wrote:moze li jos jednom objasnjenje zasto je bolje orociti 10.000 EUR u shvici u odnosu na BiH?
Možda sam ja malo pretjerao sa iznosom,možda nije bolje 10.000(dok odeš dok tamo dok vamo,jezik,pa moguća kupovina obveznica,porez,peripetija...) ali na veću cifru sigurno jeste.
Imaš recimo po njemačkoj strane banke koje daju i preko 5 % na godišnjem nivou
Bar su mi tako rekli ovi neki jarani što žive gore
Proguglah i nađoh ovo: Prema podacima koje je objavio "Dojče vele", Benk ov Skotland (Bank of Scotland) je u julu ponudila godišnju kamatu od 2,5 odsto na štednju. Španska banka Santander jamči čak više od četiri odsto na štednju oročenu na tri godine, dok estonska Bigbenk (Bigbank) nastoji da privuče nemačke štediše nudeći im kamatu veću od pet odsto. U poređenju sa ovim, kamate koje nude nemačke banke prilično su skromne.
area51 wrote:Proguglah i nađoh ovo: Prema podacima koje je objavio "Dojče vele", Benk ov Skotland (Bank of Scotland) je u julu ponudila godišnju kamatu od 2,5 odsto na štednju. Španska banka Santander jamči čak više od četiri odsto na štednju oročenu na tri godine, dok estonska Bigbenk (Bigbank) nastoji da privuče nemačke štediše nudeći im kamatu veću od pet odsto. U poređenju sa ovim, kamate koje nude nemačke banke prilično su skromne.
A imal' sta od dokumenata treba za orocavanje u Njemackoj??? Boravisna dozvola, licka karta, nesto...?
Bez obzira na računicu, isplativost i sl, da te uhvati na granici sa lovom u koferu, jebalo bi te bez lubrikanta + što bi morao dokazati porijeklo novca.
Pa i sada kada radiš oročenje veće količine sredstava, moraš popuniti formular o porijeklu novca.
Sva nagadjanja, tipa "procitao sam na internetu" , "rekao mi jaran koji zivi gore/dole" i slicne nebuloze su samo nebuloze. O bilo kojoj konkretnoj ponudi za stednju treba pisati samo onaj ko je nudi ili koristi. Svi koji nemaju nikakvog stvarnog licnog iskustva sa orocavanjem vlastitog novca uglavnom palamude jer nemaju sta pametnije raditi.
U švici je mala kamata jer ne znaju sta ce od para. Čak sam čuo prije nekog vremena od uglednog profesora da pojedine banke naplaćuju čuvanje depozita.
Kod nas u privrednoj i intesi daju na 30 milja oko 1200-1400 godisnje. Znači u apsolutniim iznosima, stope ne znam napamet.
Drinski wrote:E sada da vidimo sta ce uraditi Agencija za OD u slučaju Bobar banke..na muci se poznaju junaci.. a ovo je odlučan test.
Taman kada sam ih mislio pohvaliti zamalo u crno da me zaviju.
Osjetio sam neke turbulencije tamo i u septembru dignem 1/3 ustedjevine. Ostalo mi je jos 2 dijela na dvije osobe koje su na granici ''zagarantovanoga''. Pratim sta se tamo desava. Kazu da nece biti problema do 50 k po osobi.
gilla wrote:U švici je mala kamata jer ne znaju sta ce od para. Čak sam čuo prije nekog vremena od uglednog profesora da pojedine banke naplaćuju čuvanje depozita.
Od ove godine i u BiH su kamate na oročenu štednju manje nego što su bile prethodnih godina, a kamate na kredite haman ostale iste... Nisu ni banke više tako "velikodušne".
Očigledno je da i mi idemo ka zapadu, "evropi", i pitanje je dana kada će oporezivati štednju. kako stvari stoje, pitanje je da li će se za par godina uopšte isplatiti držati lovu u banci