Bakire, znaci dobro ide trocilindras
Problem sa vibracijama
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#26 Re: Problem sa vibracijama
Ma moze crknuti i na 75.000km, na mom Ravu 2.2 D4D je taman na toj kilometrazi otisao, ali sva ta prica mi je malo nigdje veze.
?
- Bakir1
#27 Re: Problem sa vibracijama
kija je imala 4 cilindra nikad tri, poslije fabije 1,4 tdi ni jednog trocilindrasa ne bih hrk pljuc 
od prvog dana, od kada sam je iz salona izvukao do danas, citavih 31.000 km ide 180
od prvog dana, od kada sam je iz salona izvukao do danas, citavih 31.000 km ide 180
- Ned071
#28 Re: Problem sa vibracijama
nadam se da ces to sto prije popraviti da stane sekiracija. iz mog skromnog iskustva egr sam tesko da je uzrok. prije ce biti mozda neki senzor. egr ako zeza zeza stalno slabo vuce ide u safe mode i sl. sumnjam iz skromnog iskustva da je do njega. mozda onaj magnetic ali egr sam opet kazem tesko jer se ne poklapaju simptomi. to je dobar motor sa malo kilometara a i da je egr on se ocisti za 20 maraka..
- alibegoa
#29 Re: Problem sa vibracijama
Svjestan sam ja da me oni muljaju, sad koliko to rade jer ni sami nisu svjesni šta je problem? Njihova priča je da je EGR ali nismo baš 100% sigurni i krećemo od zamjene toga, nemože se očistiti jer se "sasuo". Sam sam kriv, nisam vičan hodanju po majstorima i nikoga ne znam, zato sam i išao samo u ovlašteni servis. Nije mi jasno da postoji neki maistor da može imati bolju diagnostiku za kie od kia servisa. Naručio sam taj EGR, koji bi trebao doći ili u ovu srijedu ili slijedeću. Ako ne pomogne, nisu to male pare, ovo bi bilo još jedno negativno iskustvo sa ovim servisom previše, i moram prestati ići u taj servis.NediM17 wrote:Drug, mislim da te opasno lazu i muljaju.
Da sam na tvom mjestu, otkazao bi narudzbu, i otisao do nekog majstora i ocistio svoj EGR.
Šta su alternative ovlaštenom servisu za kiu u Sarajevu za sve kia probleme? Da mogu ako treba i naručiti djelove, kako to ide? Spominje se Zufer u Visokom i Tomičić kod Željinog stadiona?
- Bakir1
#30 Re: Problem sa vibracijama
Tesanj je najbolja alternativa kao ovlasteni
- alibegoa
#31 Re: Problem sa vibracijama
Za redovni servis. Ali šta u slučaju kvara, gdje nemožeš daleko ići, pa čak recimo i da moraš došlepati auto?Bakir1 wrote:Tesanj je najbolja alternativa kao ovlasteni
- Bakir1
#32 Re: Problem sa vibracijama
Rekoh vec meni je problem na kiji rijesio zufer, ima i on svoju mrezu dobavljaca za egr i ostale dzidze
-
NediM17
#33 Re: Problem sa vibracijama
@Bakir1
Upravu si ipak drug, iako sam bio uvjeren da je taj 1.5 CRDi trocilindras, izgleda da je samo jedna verzija 1.5 CRDi sa tri cilindra bila u Hyundai-u Getz-u prve generacije.
@Ned071
Ne mora znaciti, "Check Engine" dolazi tek nakon sto se EGR skroz zaglavi u jednom polozaju (ili mu je hod skoro nikakav) i vraca previse ili premalo gasova na usis, dok god hoda koliko-toliko "Check Engine" se najvjerovatnije nece paliti, a opet je i to malo stekanja dovoljno da auto ne radi kako treba.
Recimo na Rav4 2.2 D4D mi se zaglavio u Mostaru, vjerovatno u skroz zatvorenom polozaju, auto je upalio "Check Engine", ali vjeruj mi ako nije isao bolje, losije nije (nije ga bacio u "Safe mode"). Kasnije odem na servis ociste mi, to je tako radilo 5.000km, i opet mi se na istom mjestu u Mostaru upali "Check Engine". Opet u Toyotin servis, kazu lafo sacemo ti staviti novi softver i bice kako treba, i fakat je bilo opet narednih 5.000km (kakav novi softver, klasicno kupanje, smanji preko dijagnostike rad EGR-a na minimum, ali hajde reko neka bude), i onda se opet vratila "Check Engine" i nakon toga 6 stoja za novi EGR.
@alibegoa
Nema sanse prijatelju da ti se prosuo EGR, jesi li ti to vidio svojim ocima? Da je tako, gorila bi ti "Check Engine" 100%. Vjeruj mi otidji ako imas vremena vec sutra idi do nekog neka ti skine EGR i ocisti ga, a ako imas malo avlije, volje i alata i Carb & Choke sprej, nije to velika nauka ni sam da odradis.
Sto se tice KIA servisa, vjerujem da imaju mocnije programe nego sto su neke univerzalne dijagnostike, ali opet nije to nista spektakularno, ne vjerujem da ima plaho stvari da oni mogu, a neka univerzalna dijagnostika ne moze (mozda mogu neke stvari tipa omoguciti automatsko paljenje svjetala i ti fazoni...). Gresku iscitati i ponistiti moze svaka univerzalna dijagnostika. Ako se ispostavi da nije do EGR-a, ja im taj isti ne bih ni platio.
KIA majstor? Auto kao i svako drugo, svaki majstor koji ima nesto iskustva i dijagnostiku moze raditi i KIA vozila.
Evo jedan primjer, na Sorentu mi se upalila lampica od AIRBAG-a. Na dijagnostiku, kaze: "Masa suvozackog crash senzora u kratkom spoju", majstor skine desni crash senzor, i vidimo da je pohrdjao dio senzora koji se naslanja na sasiju (kao metalni prsten) i pretpostavi da preko toga ima masu, osmirgla to, vrati, ponisti gresku, lampica se ugasi.
Upravu si ipak drug, iako sam bio uvjeren da je taj 1.5 CRDi trocilindras, izgleda da je samo jedna verzija 1.5 CRDi sa tri cilindra bila u Hyundai-u Getz-u prve generacije.
@Ned071
Ne mora znaciti, "Check Engine" dolazi tek nakon sto se EGR skroz zaglavi u jednom polozaju (ili mu je hod skoro nikakav) i vraca previse ili premalo gasova na usis, dok god hoda koliko-toliko "Check Engine" se najvjerovatnije nece paliti, a opet je i to malo stekanja dovoljno da auto ne radi kako treba.
Recimo na Rav4 2.2 D4D mi se zaglavio u Mostaru, vjerovatno u skroz zatvorenom polozaju, auto je upalio "Check Engine", ali vjeruj mi ako nije isao bolje, losije nije (nije ga bacio u "Safe mode"). Kasnije odem na servis ociste mi, to je tako radilo 5.000km, i opet mi se na istom mjestu u Mostaru upali "Check Engine". Opet u Toyotin servis, kazu lafo sacemo ti staviti novi softver i bice kako treba, i fakat je bilo opet narednih 5.000km (kakav novi softver, klasicno kupanje, smanji preko dijagnostike rad EGR-a na minimum, ali hajde reko neka bude), i onda se opet vratila "Check Engine" i nakon toga 6 stoja za novi EGR.
@alibegoa
Nema sanse prijatelju da ti se prosuo EGR, jesi li ti to vidio svojim ocima? Da je tako, gorila bi ti "Check Engine" 100%. Vjeruj mi otidji ako imas vremena vec sutra idi do nekog neka ti skine EGR i ocisti ga, a ako imas malo avlije, volje i alata i Carb & Choke sprej, nije to velika nauka ni sam da odradis.
Sto se tice KIA servisa, vjerujem da imaju mocnije programe nego sto su neke univerzalne dijagnostike, ali opet nije to nista spektakularno, ne vjerujem da ima plaho stvari da oni mogu, a neka univerzalna dijagnostika ne moze (mozda mogu neke stvari tipa omoguciti automatsko paljenje svjetala i ti fazoni...). Gresku iscitati i ponistiti moze svaka univerzalna dijagnostika. Ako se ispostavi da nije do EGR-a, ja im taj isti ne bih ni platio.
KIA majstor? Auto kao i svako drugo, svaki majstor koji ima nesto iskustva i dijagnostiku moze raditi i KIA vozila.
Evo jedan primjer, na Sorentu mi se upalila lampica od AIRBAG-a. Na dijagnostiku, kaze: "Masa suvozackog crash senzora u kratkom spoju", majstor skine desni crash senzor, i vidimo da je pohrdjao dio senzora koji se naslanja na sasiju (kao metalni prsten) i pretpostavi da preko toga ima masu, osmirgla to, vrati, ponisti gresku, lampica se ugasi.
-
romeomoraprezivjeti
#34 Re: Problem sa vibracijama
Evo zasto kod nas VW dominira,najvise zbog te mreze ovlastenih i neovlastenih servisa.
- alibegoa
#35 Re: Problem sa vibracijama
I evo nastavak priče, došao egr, vraćen auto na servis, i sad ga preuzeo u 15:30.
Kad ono gori lampica check engine, a on se i dalje trese, da ne griješim dušu, malo manje.
vratim ga odmah sa njihovog parkinga do ulaza u servis, utjeraju ga u garažu i koliko sam skontao nije bio neki kabal od egr dobro spojen.
Ali i nakon toga auto se i dalje trese. Maltene me ubjeđuju da je to normalni i godine. Ali ono se dobro trese rekao bih i više kad se pritisne kvačilo. Kažu sad 90% je neka zamojnica ako sam dobro upamtio. Ali da probam voziti auto do Zenice malo brže da nije nešto recimo nečistoča upala od starog egr. Pa ako i dalje bude u ponedjeljak, da ga vratim, pa da prvo provjere te nošače motora, kojih je li kao tri, mada ne znam zašto nisu odmah, pa onda ako nisu oni onda je zamojnica.
Kad ono gori lampica check engine, a on se i dalje trese, da ne griješim dušu, malo manje.
vratim ga odmah sa njihovog parkinga do ulaza u servis, utjeraju ga u garažu i koliko sam skontao nije bio neki kabal od egr dobro spojen.
Ali i nakon toga auto se i dalje trese. Maltene me ubjeđuju da je to normalni i godine. Ali ono se dobro trese rekao bih i više kad se pritisne kvačilo. Kažu sad 90% je neka zamojnica ako sam dobro upamtio. Ali da probam voziti auto do Zenice malo brže da nije nešto recimo nečistoča upala od starog egr. Pa ako i dalje bude u ponedjeljak, da ga vratim, pa da prvo provjere te nošače motora, kojih je li kao tri, mada ne znam zašto nisu odmah, pa onda ako nisu oni onda je zamojnica.
Last edited by alibegoa on 30/10/2014 19:05, edited 2 times in total.
-
citroen xm
#36 Re: Problem sa vibracijama
Moj savjet je da promjeniš majstora. Tražiš nekog koga većina preporučuje i idi njemu. Ti što nabroje sve moguće dijelove pa mijenjaju po redu, što bi rekli: i ćorava koka jedno zrno ubode. Nema ljeba od takvih.
- Ned071
#37 Re: Problem sa vibracijama
jel moze ta zamojnica biti zamajac?
- alibegoa
#38 Re: Problem sa vibracijama
Ako košta preko 1000 KM e onda možeNed071 wrote:jel moze ta zamojnica biti zamajac?
- Ned071
#39 Re: Problem sa vibracijama
nek ti je bog na pomoci...
-
NediM17
#40 Re: Problem sa vibracijama
Pravi strucnjaci, nema sta! Rekoh ti, i tvoj EGR je bio ispravan, samo vrlo vjerovatno prljav.
Moguce je takodjer da je neki nosac motora/mjenjaca riknuo, to su trebali prvo pogledati.
Takodjer, vrlo realna mogucnost je i da je otisao plivajuci zamajac, pogotovo ako ga cesto gusis u skroz niskim obrtajima, i jos onda iz niskih obrtaja dajes pune gasove, eto ti dobitne kombinacije za s*ebat zamajac na 70.000km.
Simptomi da je zamajac na izmaku su: trese i lupa na paljenju i gasenju (ovo bi se trebalo prvo ocitovati), nekontinuriano tj. "tupo" trzanje prilikom ubrzavanja u 4., 5., i 6. brzini, nemiran rad na leru...
Moguce je takodjer da je neki nosac motora/mjenjaca riknuo, to su trebali prvo pogledati.
Takodjer, vrlo realna mogucnost je i da je otisao plivajuci zamajac, pogotovo ako ga cesto gusis u skroz niskim obrtajima, i jos onda iz niskih obrtaja dajes pune gasove, eto ti dobitne kombinacije za s*ebat zamajac na 70.000km.
Simptomi da je zamajac na izmaku su: trese i lupa na paljenju i gasenju (ovo bi se trebalo prvo ocitovati), nekontinuriano tj. "tupo" trzanje prilikom ubrzavanja u 4., 5., i 6. brzini, nemiran rad na leru...
- alibegoa
#41 Re: Problem sa vibracijama
Što da kažem, ovo da nisu provjerili nosače ni ja nevjerujem, nego mi rekoše ako bude ovako, da dođem u ponedjeljak. Sad za zamajac, neprimjećujem nikakve probleme pri paljenju i gašenju, ler je sav super, kazaljka je negdje oko 800 i nema nimalo mrdanja (samo što se motor trese, sad se dobro osjeti na podu i možda još jače kad pritisnem kvačilo u leru), stvarno ne osjetim nikakve probleme u vožnji pogotovo ne u 4.,5. i 6. brzini, ali kad spominješ tupo trzanje, stvarno jesam osjetio recimo na početku vožnje, krećem u prvoj, i dok sam još u prvoj ponekad, kao takav blagi trzaj, kao da ono pogrešno prebaciš iz druge u prvu, i to bi bili svi probemi u toku vožnje. A baš sam se pitao otkud ti trzaji. To dakle nije bilo ovih svih 7 godina, nego baš možda zadnjih 3-4 mjeseca.NediM17 wrote:Pravi strucnjaci, nema sta! Rekoh ti, i tvoj EGR je bio ispravan, samo vrlo vjerovatno prljav.
Za gušenje baš ne razumijem šta misliš, doduše definitivno ne ubrzavam naglo iz niskih obrtaja, idem ono lijepo, prva, druga, treća, četvrta. Možda ponekad imam običaj vozati u četvrtoj gdje bih mogao ubaciti i u treću.
Sad razmišljam šta da radim u subotu. Ono da ga malo vozam do Zence da vidim da se neće poboljšati mi je glupo, pa mislim da ga vozim ili kako neko reče Zuferu ili u Kia servis Tešanj?
-
NediM17
#42 Re: Problem sa vibracijama
Po mom misljenju ovo najvise lici na neki nosac, mada ni zamajac ne bih iskljucio.alibegoa wrote:Što da kažem, ovo da nisu provjerili nosače ni ja nevjerujem, nego mi rekoše ako bude ovako, da dođem u ponedjeljak. Sad za zamajac, neprimjećujem nikakve probleme pri paljenju i gašenju, ler je sav super, kazaljka je negdje oko 800 i nema nimalo mrdanja (samo što se motor trese, sad se dobro osjeti na podu i možda još jače kad pritisnem kvačilo u leru), stvarno ne osjetim nikakve probleme u vožnji pogotovo ne u 4.,5. i 6. brzini, ali kad spominješ tupo trzanje, stvarno jesam osjetio recimo na početku vožnje, krećem u prvoj, i dok sam još u prvoj ponekad, kao takav blagi trzaj, kao da ono pogrešno prebaciš iz druge u prvu, i to bi bili svi probemi u toku vožnje. A baš sam se pitao otkud ti trzaji. To dakle nije bilo ovih svih 7 godina, nego baš možda zadnjih 3-4 mjeseca.NediM17 wrote:Pravi strucnjaci, nema sta! Rekoh ti, i tvoj EGR je bio ispravan, samo vrlo vjerovatno prljav.
Za gušenje baš ne razumijem šta misliš, doduše definitivno ne ubrzavam naglo iz niskih obrtaja, idem ono lijepo, prva, druga, treća, četvrta. Možda ponekad imam običaj vozati u četvrtoj gdje bih mogao ubaciti i u treću.
Sad razmišljam šta da radim u subotu. Ono da ga malo vozam do Zence da vidim da se neće poboljšati mi je glupo, pa mislim da ga vozim ili kako neko reče Zuferu ili u Kia servis Tešanj?
A sto se tice vozanja do Zenice, nije bas toliko potrebno. Dovoljno je provozati se i do Ilijasa i nazad, fol je samo ubijati auto tih par kilometara da nabijes temperaturu EGT-a do nebesa (da temperatua izduvnih gasova bude sto veca, najefikasniji nacin, vrti ga kroz svako brzinu do blokade pa salataj, pa uspori i tako u krug), i onda se desava da naslage cadji odleprsaju kroz auspuh, ako je u tome problem, a ne bih rekao.
- Sodom1
#43 Re: Problem sa vibracijama
Zasto da to radi ako mu je novi ERG?
Ja imam jedno drugo pitanje da li i starija auta imaju zamajac(zovu ga i lebdeci zamajac), ili ga imaju samo novija auta
Ja imam jedno drugo pitanje da li i starija auta imaju zamajac(zovu ga i lebdeci zamajac), ili ga imaju samo novija auta
- alibegoa
#44 Re: Problem sa vibracijama
Samo šta je zamajac, dio mjenjača? I spriječava prenošenje vibracija motora na mjenjač? Samo ja nemam nikakve nenormalne vibracije u mjenjaču, meni se trese ono baš motor i te se vibracije prenose na cijelo auto. Čak i plastika unutar daje zvukove jer se trese.
-
SSemir
#45 Re: Problem sa vibracijama
kad smo vec kod vibracija da se i ja ubacim sa svojom mukom. negdje vec na oko 50-60 kmh volan pocne da se trese stvarno puno (lijevo desno se okrece), kad povecam dalje brzinu smanje se vibracije. isto tamo sam primjetio da kad naglo ubrzavam vuce na lijevu stranu. kakve me sve opcije ocekuju? sta bi moglo biti?
ja se tjesim da je do guma, citavo ljeto su predeverale, pa mozda je balans otisao, pritisak u njima..
ja se tjesim da je do guma, citavo ljeto su predeverale, pa mozda je balans otisao, pritisak u njima..
- Bakir1
#46 Re: Problem sa vibracijama
mislim da je kod njega fiksni zamajac fabricki.
ne valja ti to sto radis, razumijem ne zanima te, nije tvoj fah, vodis se nacelom ima ovlasteni pa nek popravi, nisi trazio drugo misljenje, igraju se pogadjanja, metodom kao sto neko rece i corava koka ubode zrno a ti ces to iskihati strasno
ne valja ti to sto radis, razumijem ne zanima te, nije tvoj fah, vodis se nacelom ima ovlasteni pa nek popravi, nisi trazio drugo misljenje, igraju se pogadjanja, metodom kao sto neko rece i corava koka ubode zrno a ti ces to iskihati strasno
- Sodom1
#47 Re: Problem sa vibracijama
KIA daje 7 godina garancije , valjda to ti sve rade o svom trosku ili ...
- Bakir1
#48 Re: Problem sa vibracijama
na taj auto ne, bila joj je garancija 3 godine 
-
NediM17
#49 Re: Problem sa vibracijama
@Sodom1
Tako su mu rekli strucnjaci u ovlastenom servisu, kao ako je ostalo jos negdje naslaga cadji, da to ode "propuhati", jer sumnjaju eventualno da i u tome moze biti problem.
Sto se tice plivajuceg zamajca, zanimljivo pitanje. Recimo, za razliku od drugih proizvodjaca, dosta KIA/Hyundai dizelasa ga nema.
Nemaju: 1.1 CRDi, 1.4 CRDi, 1.5 CRDi, 1.6 CRDi, 1.7 CRDi (varijanta sa 85kw, za onu sa 100kw ne znam, vjerovatno ima), 2.0 CRDi (varijanta 82kw), 2.5 CRDi (u varijanti sa 103kw), 2.9 CRDi (u varijanti 106kw).
Imaju: 2.0 CRDi (osim 82kw), 2.2 CRDi, 2.5 CRDi (125kw) i 2.9 CRDi (osim 106kw).
Tako su mu rekli strucnjaci u ovlastenom servisu, kao ako je ostalo jos negdje naslaga cadji, da to ode "propuhati", jer sumnjaju eventualno da i u tome moze biti problem.
Sto se tice plivajuceg zamajca, zanimljivo pitanje. Recimo, za razliku od drugih proizvodjaca, dosta KIA/Hyundai dizelasa ga nema.
Nemaju: 1.1 CRDi, 1.4 CRDi, 1.5 CRDi, 1.6 CRDi, 1.7 CRDi (varijanta sa 85kw, za onu sa 100kw ne znam, vjerovatno ima), 2.0 CRDi (varijanta 82kw), 2.5 CRDi (u varijanti sa 103kw), 2.9 CRDi (u varijanti 106kw).
Imaju: 2.0 CRDi (osim 82kw), 2.2 CRDi, 2.5 CRDi (125kw) i 2.9 CRDi (osim 106kw).
- Sodom1
#50 Re: Problem sa vibracijama
U onom ``setu kvacila`` kad se naruci da li dodje tu u tom setu i zamajac ili se on opet mora extra narucivati i menjati