trhulj wrote:
Tehnicki, vijece ministara se ne bira direktno na izborima kao clanovi predsjednistva BiH, tako da se tamo biraju tri Hrvata, tri Srbina, tri Bosnjaka i jedan "ostali".
Osim toga i da si u pravu, sta to mijenja cinjenicu da 12% BiH populacije koja se izjasnjava kao Hrvati imaju 30% glasova u vijecu ministara ili da svaki hrvatski ministar vijeca ministara predstavlja 4% BiH populacije ili da glas jednog Hrvata za vijece ministara vrijedi kao trenutno 6.75 glasova Bosnjaka jer danas Bosnjaci imaju 2 ministra u vijecu ministara i svaki bosnjacki ministar trenutno predstavlja 27% BiH, bosnjacke populacije, sto znaci govorimo o teskom krsenju ravnopravnosti unutar BiH gdje glas ne vrijedi isto kod svih nacionalnosti. Ovo je cak i oborivo u Strasbourgu.
Ne Hrvatima treba dati u vijecu ministara onoliko procenata koliko ih cini u ukupnoj populaciji, kao i svim ostalima, znaci 12% Hrvatima, 30% Srbima, 54% Bosnjacima i 4% ostalim.
Vecina treba imati vecinsku vlast, a manjina manjinsku. Ne smije se traziti nikakav izgovor da to bude drugcije, a to upravo se sad radi, gdje manjina (Srbi I Hrvati, 42% BiH populacije) sa 6 od 9 ministara, ima vise 65% glasova u vijecu ministara, dok vecina (Bosnjaci, 54% BIH populacije) ima 2 od 9 ministara i ima 22% glasova.
Ukratko, diktatura manjine nad vecinom, pod razlicitim izgovorima. U Bosni ne smije biti isto, OK, da ima priblizno isto naroda, ali toga nikad nije bilo u Bosni i to se non stop manipuliralo s tim.
Ne moze 12% ili 30% BiH populacije imati vise ministara u vijecu ministara od 54% BiH populacije i da budu jednaki i ravnopravni, a sve to pod izgovorom da vecina ne vlada manjinom kao sto to se radi u cijelom svijetu, pa onda manjina vlada vecinom?
i ja isto kada govorim o političkoj i svakoj drugoj nemoralnosti koja se desila kod izbora Komšića, onda mi pod nos postavljaju izvode iz ustava i izbornog zakona, objašnjavaju pojedinosti uz onu standardnu da mogu uvijek odseliti vlakom prema jugu ako mi ne valja ovakva BiH.
Tako da i moj odgovor tebi je otprilike u tom duhu.
Ove ideje koje ti gore predlažeš su i dovele do rata u BiH.
One možda vrijede u drugim državama, ali ovdje jednostavno ne. Kome ne odgovara ima autobus prema jugoistoku.