IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dobar osjecaj

#26 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by dobar osjecaj »

insomnia78 wrote:Sto prije shvatis koliko smo mi kao trziste bitni u regionu a kamo li u evropi ili cak svijetu lakse ce ti biti
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Izolacija prosjecnog gradjanina ove zemlje koja je trajala predugo je napravila trajnu stetu u razvoju pojedinaca i njihovoj mogucnosti percepcije gdje zivimo i koliki je i kakav svijet oko nas. U kombinaciji sa realnim siromastvom i nemogucnoscu kretanja je ubitacna.
Shvatice nekad i lakse prihvatiti zakonitosti trzista, ponude i potraznje i koliko se nikome ne isplati ubacivati na trziste sa sacicom od nepuna 4 miliona stanovnika.
Bodkin

#27 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:
sve je to tacno ali to sto je ikea tu je odlicna prilika za nase manje firme koje se bave proizvodnjom namjestaja. jer mi smo premali da bi imali velike firme. trebali bi se specijalizirati da budemo dobavljaci. zamisli koliko ti je trziste ako dobavljas za interspar ili obi
Mi i sada imamo firmice koje rade odredjene stvari za Ikeu.
Hrvatska nije mogla nista postici sa Ikeom(suma, proizvodjaci namjestaja, domaca proizvodnja...) tako da, na istom smo. Oni uzimaju onoliko koliko hoce i od koga hoce(znaci, kao i do sada).
pa upravo. te manje firmice su jako jako bitne za nasu ekonomiju jer donose svjeze pare iz svedske. a sumu cemo svakako prodati i izvesti. samo na sumi i daskama nema dodatne vrijednosti ;-) najmanje para ima u izvozu sirovine.

a uzimaju oni ali samo od onih koji valjaju
insomnia78

#28 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by insomnia78 »

Ljakan wrote:
insomnia78 wrote:
Ljakan wrote:Ja da se pitam ko sto se ne pitam ovim sto nas gledaju ko mrave sa neke visine nebi nikad dozvolio da prodaju svoje stvari kod nas....
Onaj famozni mekdonalds se 88 cini mi se u beogradu otvorio oni kod nas tek dosli prije par godina :lol:
i sad mi kao treba da se ponosimo sa tim,imamo mekdonalds.ikeu.....
ma nabijem ih ja sve redom.
Sto prije shvatis koliko smo mi kao trziste bitni u regionu a kamo li u evropi ili cak svijetu lakse ce ti biti

Ne moraju ni oni nama bit bitni,kad smo mogli ovolike godine bez njih mozemo vala i dalje...
Pa ne tjera te niko covjece boziji
Sto vise izbora to bolje

Ljakan

#29 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

dobar osjecaj wrote:
insomnia78 wrote:Sto prije shvatis koliko smo mi kao trziste bitni u regionu a kamo li u evropi ili cak svijetu lakse ce ti biti
Izolacija prosjecnog gradjanina ove zemlje koja je trajala predugo je napravila trajnu stetu u razvoju pojedinaca i njihovoj mogucnosti percepcije gdje zivimo i koliki je i kakav svijet oko nas. U kombinaciji sa realnim siromastvom i nemogucnoscu kretanja je ubitacna.
Shvatice nekad i lakse prihvatiti zakonitosti trzista, ponude i potraznje i koliko se nikome ne isplati ubacivati na trziste sa sacicom od nepuna 4 miliona stanovnika.
ne pametuj dzaba,svi ti svjetski mangupi kad su nam trebali niđe ih nije bilo ne trebaju nam ni sad,nek se gone u tri lepe....
dobar osjecaj

#30 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by dobar osjecaj »

Ljakan wrote:
dobar osjecaj wrote:
ne pametuj dzaba,svi ti svjetski mangupi kad su nam trebali niđe ih nije bilo ne trebaju nam ni sad,nek se gone u tri lepe....
Sorry nemam ti sta reci jer ne razumijes o cemu pisem. Tacka. Adio.
Ljakan

#31 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

insomnia78 wrote: Pa ne tjera te niko covjece boziji
Sto vise izbora to bolje
Kakvog ba izbora?Od cega da ih ljudi ovde kupuju?Lako je vama iz dijaspore pametovat....
Ljakan

#32 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

dobar osjecaj wrote: Sorry nemam ti sta reci jer ne razumijes o cemu pisem. Tacka. Adio.
I bolje,bitno je da sam sebe razumijes,adio,ciao.....
Bambi_na_kofeinu

#33 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Bambi_na_kofeinu »

Za naše tržište je jeftino koliko je i McDonald's jeftin međuobrok.
Imaju simpatičnih stvarčica, dizajn im je moderan i prilagođen mlađoj raji, ali masovno svršavanje mi nije jasno.
insomnia78

#34 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by insomnia78 »

Ljakan wrote:
insomnia78 wrote: Pa ne tjera te niko covjece boziji
Sto vise izbora to bolje
Kakvog ba izbora?Od cega da ih ljudi ovde kupuju?Lako je vama iz dijaspore pametovat....
Joj od cega, kme, kme
Dijaspora kme, kme

Izbora da ako ti se kupuje jebena lampa da imas izbora kupiti je u gorenju, iskri, ikei il sta ti ja znam dje

Da ako ti se jede neki brzogriz:D da mozes pojesti cevap, burek, buhtLju il Mc Do...

Danguba

#35 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Danguba »

Image

sto jeste, jeste...nesto sto i meni najvise odgovara u ikei.
za male pare moze se dobro pojesti. :P
Ljakan

#36 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

insomnia78 wrote: Joj od cega, kme, kme
Dijaspora kme, kme

Izbora da ako ti se kupuje jebena lampa da imas izbora kupiti je u gorenju, iskri, ikei il sta ti ja znam dje

Da ako ti se jede neki brzogriz:D da mozes pojesti cevap, burek, buhtLju il Mc Do...

Vazda ste vi iz vana najglasniji kad treba pametovat,haj se vamo vratite kad vam je tako ovde dobro?Eto imate mekdonalds,dobra radna mjesta,plate,sta ce vam dijaspora?
dobar osjecaj

#37 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by dobar osjecaj »

Bambi_na_kofeinu wrote:Za naše tržište je jeftino koliko je i McDonald's jeftin međuobrok.
Imaju simpatičnih stvarčica, dizajn im je moderan i prilagođen mlađoj raji, ali masovno svršavanje mi nije jasno.
Tacno. Cijene uopste nisu povoljne za nase trziste i nasu kupovnu moc. A i za masovno svrsavanje imam jednak kapacitet za cudjenje na nivou cudjenja o Nutelli.
insomnia78

#38 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by insomnia78 »

Danguba wrote:Image

sto jeste, jeste...nesto sto i meni najvise odgovara u ikei.
za male pare moze se dobro pojesti. :P
Ih laHko je vama
Kak'o to pored nase domace pite
Ne jede u ikei ko ima nego ko je naucio

:D :D :D

Maverick78

#39 Re: Sv: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Maverick78 »

Šveđanin wrote:Ništa ljepše nego rane zore u IKEU, istovariš porodicu da ide birati namještaj, a ti sjedneš u restoran u sklopu objekta, niko ti ne dosađuje. :D Oko tebe samo penzioneri, mir i tišina..

Mjera... :zzzz: :)

Image

A vidim da i u HR ikei ima restoran sa skandinavskim specijalitetima.. :-D
http://www.ikea.com/ms/hr_HR/restaurant/index.html
Divi Šveda... Köttbullar a? :mrgreen:

Inače IKEA je taman koliko para toliko muzike. Može se naći jako funkcionalnih i kvalitetnih stvari, a da nisu previše skupe. Što se tiče konkretno švedskog, "Mio möbler" namještaj je odličan...
insomnia78

#40 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by insomnia78 »

dobar osjecaj wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:Za naše tržište je jeftino koliko je i McDonald's jeftin međuobrok.
Tacno. Cijene uopste nisu povoljne za nase trziste i nasu kupovnu moc. A i za masovno svrsavanje imam jednak kapacitet za cudjenje na nivou cudjenja o Nutelli.
Pa zato im i ne pada na pamet da otvaraju
Joj mene ovo s nutelom ubi
Ko da nikad evrokrema :D nisu probali

Bambi_na_kofeinu

#41 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Bambi_na_kofeinu »

dobar osjecaj wrote:
Ili Zara :D
dobar osjecaj

#42 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by dobar osjecaj »

Bambi_na_kofeinu wrote:
dobar osjecaj wrote:
Ili Zara :D
Niz bi se mogao nastaviti u beskraj :D
p206

#43 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by p206 »

Neki dan gledam podatak da najveći udio u izvozu u manjem entitetu ima izvoz drveta. I to izvoz u Italiju, a znamo da Italijani prave namještaj...I u federaciji nije ništa bolje.
Znači naše drvo prodaju nama ko za koliko puta skuplje...
mi već imamo problem, ova IKEA, ako dođe, biće samo šlag na tortu
p206

#44 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by p206 »

Bambi_na_kofeinu wrote: Ili Zara :D
ili H&M...kad sam čuo jednom kako dvije "fensi trebe" kojima je guzica vidjela Evrope 7 dana... pričaju o tome, kako je to luksuzno...došlo mi da plačem
a pojma nemaju da luksuz nije ni na kraj pameti vlasniku, niti mu je to politika firme
fortaleza

#45 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by fortaleza »

Ova švedska hrana izgleda kao ponuda studentske menze. :D Al vjerujem da je relativno jeftino i blago sterilnog okusa, odnosno da je izgled hrane bolji od samog okusa.

Najveći problem je izvoz sirovina iz ove zemlje, konkretno drveta i to za bagatelu. Jedan zanimljiv podatak, da se iz Bosne izvozi neko jako kvalitetno drvo od kojega se dijelom prave Stradivarijeve violine, najpoznatije u Europi za stotine i tisuće eura se prodaju pa vi vidite koliko zaradimo od tog drveta, jedan ili dva posto! :skoljka:

Inače, čini mi se da sam jedini ocjenio kvalitetu namještaja na temi.
Keiko

#46 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Keiko »

Meni je IKEA super. Ne za sve ali za namjestaj za djecu, posteljine, jastucice i slicne sitnice. Njihove posteljine su uglavnom 100% pamuk sto je u danasnje vrijeme poprilicno tesko naci.

Moj sin ima IKEA krevet, police, ladice i jos milijun stvarcica na koje nemamo apsolutno nikakvih prituzbi.

Kad mi slijedeci put bude trebala sofa, idem u IKEU su izbor i kvalitet odlicni i jos se ne ceka na dostavu 5 mjeseci (toliko smo cekali zadnji put kad smo kupili u 'boljoj' prodavnici).

A ovi sto kazu da ne treba IKEA, LIDL, ALDI,...u pravu su. Ne trebaju Bosni strane firme koje ce zaposljavat' i uredno placat' lokalno stanovnistvo, poreze, prireze i sto je jos bitnije konkurisat' tajkunsko-monopolistickim pljackasima i tursko-kineskom kao i domacem smecu. Mogla je Bosna bez njih sve ove godine i bas je svima lijepo! :-)
martymcfly

#47 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by martymcfly »

fortaleza wrote: Najveći problem je izvoz sirovina iz ove zemlje, konkretno drveta i to za bagatelu. Jedan zanimljiv podatak, da se iz Bosne izvozi neko jako kvalitetno drvo od kojega se dijelom prave Stradivarijeve violine, najpoznatije u Europi za stotine i tisuće eura se prodaju pa vi vidite koliko zaradimo od tog drveta, jedan ili dva posto! :skoljka:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mefistofilis

#48 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by mefistofilis »

slozit cu se da je sve sto ste nabrojali smece osim, izvinut cete, nutelle :D
a razumijem ljakanovu logiku i frustraciju ali jbg. protiv toga se ne mere
paladinka

#49 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by paladinka »

Da, tacno je to za violine , evo link http://www.geigen.ch/de/geschichte_der_violine.htm , pise da je najbolji javor iz Bosne :-)
Danguba

#50 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Danguba »

Keiko wrote:Meni je IKEA super. Ne za sve ali za namjestaj za djecu, posteljine, jastucice i slicne sitnice. Njihove posteljine su uglavnom 100% pamuk sto je u danasnje vrijeme poprilicno tesko naci.

Moj sin ima IKEA krevet, police, ladice i jos milijun stvarcica na koje nemamo apsolutno nikakvih prituzbi.

Kad mi slijedeci put bude trebala sofa, idem u IKEU su izbor i kvalitet odlicni i jos se ne ceka na dostavu 5 mjeseci (toliko smo cekali zadnji put kad smo kupili u 'boljoj' prodavnici).

A ovi sto kazu da ne treba IKEA, LIDL, ALDI,...u pravu su. Ne trebaju Bosni strane firme koje ce zaposljavat' i uredno placat' lokalno stanovnistvo, poreze, prireze i sto je jos bitnije konkurisat' tajkunsko-monopolistickim pljackasima i tursko-kineskom kao i domacem smecu. Mogla je Bosna bez njih sve ove godine i bas je svima lijepo! :-)
inace sta ima, kako zdravlje... :D

strane banke zaposljavaju domace i sve placaju ALI ALI opet godisnje uspiju izvuci stotine miliona maraka. :wink:
i ti tu vidis korist...bravo :D
Post Reply