Volan na desnoj strani

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

topcam
Vozim: uzbrdo

#26 Re: Volan na desnoj strani

Post by topcam »

citroen xm wrote:Pa kako ćeš ga ti sa Bosanskim državljanstvom prevesti na sebe i registrovati u Engleskoj? Dakle moraš biti i njihov državljanin.
Nisam upucen u zakone Engleske, ali mislim da neko sa drzavljanstvom neke trece drzave i regularnim prebivalistem u GB isto moze registrovati auto.
Ali tema je import u BiH.

I valjda su nekako uskladjeni zakoni, jer inace bi Englezi fakticki bili na pustom ostrvu.
insomnia78

#27 Volan na desnoj strani

Post by insomnia78 »

topcam wrote:
citroen xm wrote:Pa možeš ga voziti ako je registrovan na stranim tablama.
Pa koja je razlika na nasim ili stranim?

Osim sto englez kad ude u zonu gdje se vozi desnom stranom mora naljepiti na far naljepnicu, i evropljanin obratno.
O kakvoj naljepnici pricamo?
Vidjam svakodnevno pun kurac engleskih auta, kad je 24H ovdje bude ih vise nego "nasih" plus gazda kafane u kojoj jedem kad sam na poslu ima BMW-a M1 na engleskim tablama, oko kojeg obljecem ko macak svaki dan i nikad te naljepnice nisam primjetio

Edit, ne provociram samo pitam, znam da se farovi moraju podesiti...
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Last edited by insomnia78 on 28/09/2014 00:27, edited 1 time in total.
citroen xm

#28 Re: Odg: Volan na desnoj strani

Post by citroen xm »

topcam wrote:
citroen xm wrote:Pa kako ćeš ga ti sa Bosanskim državljanstvom prevesti na sebe i registrovati u Engleskoj? Dakle moraš biti i njihov državljanin.
Nisam upucen u zakone Engleske, ali mislim da neko sa drzavljanstvom neke trece drzave i regularnim prebivalistem u GB isto moze registrovati auto.
Ali tema je import u BiH.

I valjda su nekako uskladjeni zakoni, jer inace bi Englezi fakticki bili na pustom ostrvu.
E pa možda može sa prebivalištem, ali opet prebivalište je uslovljeno nečim drugim.
U svakom slučaju zajebancija je to velika, a legalno se ne može uvesti nikako. Po meni sva ta zajebancija ima smisla samo ako je u pitanju neki dobar oldtajmer ili neka teška egzotika.
topcam
Vozim: uzbrdo

#29 Re: Volan na desnoj strani

Post by topcam »

insomnia78 wrote:
topcam wrote:
citroen xm wrote:Pa možeš ga voziti ako je registrovan na stranim tablama.
Pa koja je razlika na nasim ili stranim?

Osim sto englez kad ude u zonu gdje se vozi desnom stranom mora naljepiti na far naljepnicu, i evropljanin obratno.
O kakvoj naljepnici pricamo?
Vidjam svakodnevno pun kurac engleskih auta, kad je 24H ovdje bude ih vise nego "nasih" plus gazda kafane u kojoj jedem kad sam na poslu ima BMW-a M1 na engleskim tablama, oko kojeg obljecem ko macak svaki dan i nikad te naljepnice nisam primjetio

Edit, ne provociram samo pitam, znam da se farovi moraju podesiti...
Misa mu,znas da "nasa" auta vise svijetle desno (pjesaci+bicikliste se ranije vide), tako i engleska lijevo.

I zakonski je propisano (u Engleskoj) da imas naljepnicu na faru (sa normalnim, za nas normalnim autom) da ne zaslijepis ostale ucesnike u saobracaju koji se odvija lijevom stranom.

http://www.adac-shop.de/Fahrzeugzubehoe ... nnien.html
insomnia78

#30 Re: Volan na desnoj strani

Post by insomnia78 »

Znam to za farove, da su nasi podeseni za desno, al fakat ovu naljepnicu nisam skonto

insomnia78

#31 Re: Volan na desnoj strani

Post by insomnia78 »

Covjek se uci dok je ziv

530i

#32 Re: Volan na desnoj strani

Post by 530i »

AstorH wrote:Ako u zakonu pise da na cestu ne moze legalno stupiti u promet auto sa volanom na desnoj strani to treba odma sa granice vracat odakle je doslo i stvar rijesena. Ne znam kome pada napamet takvo auto i kupovati kod nas, da se kurci il sta?

Sent from my iPad using Tapatalk

Može se voziti, ali ne i uvesti. Ranije se moglo i uvesti i takvi regularno se i voze i registruju kod nas.
Post Reply