Dalje obrazovanje/Studij u Austriji i drugim zemljama

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
bug

Post by bug »

orbit wrote: sorry, ali koliko dugo ti taj prijatelj onda vec studira ?!?? :shock:
dugo :D no to nije nikakav pokazatelj nicemu osim da ne shvatas srz onoga sto sam htjela reci. I ne ocekujes valjda da ti kazem zasto studira toliko dugo?
orbit wrote:i koliko je taj gospodin Galic relevantna i poznata znanstvena faca u svijetu (osim sto rusi studente i gnjavi ih glupostima, pa je poznat u sa) ?
galic je jedna obicna su*cina al' ne uci studente pogresnim stvarima.. ako nista. No ja ne tvrdim je to dobro a ni da nije... ne bi vas toliko bilo tamo da vam ne odgovara...nego, hebes ga... ne kontam taj pristup "svjetski poznatih univerziteta" kao da se igramo trgovaca u piljarama...
orbit

Post by orbit »

bug wrote:dugo :D no to nije nikakav pokazatelj nicemu osim da ne shvatas srz onoga sto sam htjela reci. I ne ocekujes valjda da ti kazem zasto studira toliko dugo?
zelim mu zaista da sto prije zavrsi, jer inace sve skupa i nema previse smisla bez obzira na razlog!
bug wrote:galic je jedna obicna su*cina al' ne uci studente pogresnim stvarima.. ako nista. No ja ne tvrdim je to dobro a ni da nije... ne bi vas toliko bilo tamo da vam ne odgovara...nego, hebes ga... ne kontam taj pristup "svjetski poznatih univerziteta" kao da se igramo trgovaca u piljarama...
nisam spomenuo "svjetski poznate univerzitete". ne znam odakle si izvukla taj pojam, ja ga nisam rekao. pitao sam koliko je taj galic svjetski poznat u znanosti. koliko ima relevantnih i citiranih publikacija na primjer. to moze imati i ako ne radi na "svjetski poznatim univerzitetima", pogotovo u teoretskim znanostima, kao sto je matematika. to sto napise nekakvu skriptu i djeci sto izlaze iz srednje skole utjeruje strah u kosti svim mogucim detaljima mi prije govori da je isfrustriran jer i nije puno postigao u znanosti, nego da je neka faca....
The_Fluid

Post by The_Fluid »

bug wrote:imam prijatelja koji studira telekomunikacije na TUWien, a koji je slucajem polozio matematiku na ETFu u sarajevu, kod prof. Galica, jos prije rata... neobicno je uporedjivati te matematike koje je slusao ovdje i tamo.. kaze da, npr., asistent hladno napise da je 0/0=0... ni ne znajuci (vjerovatno) da to bas i nije tako... i ne bi bilo vazno da to nisu telekomunikacije, da je tamo neka poljoprivreda.. al' nejse, valjda se ljudi nece zamarati "nebitnim" stvarima... zasto gubiti vrijeme na to.
bug:
hmm, zar nije mogao priznati tu matematiku, one su poprilicno iste u programu ili?
car-x

Post by car-x »

bug wrote:imam prijatelja koji studira telekomunikacije na TUWien, a koji je slucajem polozio matematiku na ETFu u sarajevu, kod prof. Galica, jos prije rata... neobicno je uporedjivati te matematike koje je slusao ovdje i tamo.. kaze da, npr., asistent hladno napise da je 0/0=0... ni ne znajuci (vjerovatno) da to bas i nije tako... i ne bi bilo vazno da to nisu telekomunikacije, da je tamo neka poljoprivreda.. al' nejse, valjda se ljudi nece zamarati "nebitnim" stvarima... zasto gubiti vrijeme na to.
gdje napise hladno 0/0=0??!

to te jaran dobro slago.. a studij "telekomunikacije" nema na TU Wien.. ima samo pri elektrotehnici smjer koji se malo jace bavi telekomunikacijama..
car-x

Post by car-x »

The_Fluid wrote:
bug:
hmm, zar nije mogao priznati tu matematiku, one su poprilicno iste u programu ili?
ko god da je doso na bilo koji faks u bec sa "nasom matematikom", priznat mu je ispit..

ispiti tipa odbrana, sociologija, tjelesni odgoj i to se ne priznaju.. ali matematika i tome slicne stvari uvijek..

hoce taj jaran malo i smahnut..
amnesiac

Post by amnesiac »

bug wrote:... neobicno je uporedjivati te matematike koje je slusao ovdje i tamo.. kaze da, npr., asistent hladno napise da je 0/0=0... ni ne znajuci (vjerovatno) da to bas i nije tako...
...oprostite mi unaprijed, ja na ovom mjestu moram malo skrenuti s teme...bug, la(h)ko je moguce da ti u ovom postu i nisi mislila tako kako sam ja shvatio, ali moram reci da mi na zivaC ide ta kod nas rasprostranjena prica, klise o nasoj superinteligentnoj djeci koja, eto, nemaju uslove...i njihovoj (zapadnoj) glupavoj, debeloj i razmazenoj djeci koja se ubijaju sega-megom i milka cokoladicama...i o tome kako su njihove skole lagane i svako prolazi na guzove, dovoljno je samo malo htjeti i nema problema...
...nikada ne treba generalizovati, u svakoj zemlji ima idiota i genijalaca...mozda je sa 0/0 istina, ali ja sam, recimo, sa druge strane upoznao tako inteligentne individue da ti se kosa digne na glavi...osim toga, postoje mnogi razlozi za takve stvari...meni se desavalo da poslije neprospavanih noci "blokiram" i lupam na testovima takve gluposti da se i godinama poslije toga sjecam i smijem samome sebi...
...i, na kraju krajeva, ako cemo vec generalizovati, dovoljno je spomenuti cinjenicu i zapitati se kako je moguce da sa njihovih nazovi-fakulteta izlaze kreteni koji su svoju zemlju doveli do skoro najbogatije na planeti, koji prave robote, avione, najbolja auta na svijetu...a sa nasih rigoroznih skola izlaze hiperintelektualci koji jedva cekaju da se ispale iz sranja u koje su ih prijasnje generacije genijalcina dovele...
bug

Post by bug »

flu, priznata mu je jednu od matematika, ima toga vise.
care, ok, nek nije TU, moja greska, meni je odavde sve to isto, i sta? je l' to sad mijenja stvar?
nepristojan, as usual
Stari

Post by Stari »

eh :D bivsa koleginice po struci ....i visokopostovana Bug....da si mi odgovorila na ono pitanje ... koje ti postavih na temi o udzbenicima iz matematike....mozda bih u ovoj temi ... :D ...navijao za tebe .... ovako dok ne odgovoris na ono pitanje :D ...ostavljam te usamljenu u tvojim pokusajima da branis cast ....matematike sarajevskog elektrotehnickog fakulteta....
bug

Post by bug »

gluho bilo :D ko nije probo :D ne zna o cemu pricam :D:D
nije to poenta a :D nisam upratila pitanje :D no sad cu :D
bug

Post by bug »

amnesiac wrote:...i, na kraju krajeva, ako cemo vec generalizovati, dovoljno je spomenuti cinjenicu i zapitati se kako je moguce da sa njihovih nazovi-fakulteta izlaze kreteni koji su svoju zemlju doveli do skoro najbogatije na planeti, koji prave robote, avione, najbolja auta na svijetu...a sa nasih rigoroznih skola izlaze hiperintelektualci koji jedva cekaju da se ispale iz sranja u koje su ih prijasnje generacije genijalcina dovele...
to je srz, cinjenica je da su nasi ljudi medju boljim studentima u svijetu, to nije bez razloga.. nismo mi superiorno inteligentni ali jedan nas student ima opce znanje, znanje koje sutra nece unovciti a pitaj jednog od tih freakova ko je napisao otelo, nece znati i nece se stidjeti toga... i zasto bi? oni imaju aerodrome, avione, a mi nemamo ni autoput... znamo da 0/0 nije nula, sanjat cemo galica do kraja zivota, al' eto.. ja se licno ne bih mijenjala... i opet cu sutra naci posao vani kao i svi oni...
metastasio

Post by metastasio »

Generalno se slažem s ovim što je napisao amnesiac, ne treba generalizirati i pojednostavljivati stvari. U Sarajevu na fakultetima ima kvalitetnih nastavnika i asistenata, rezultati u praksi govore da su oni, nažalost, u manjini. Na drugoj strani u Beču ima loših nastavnika, ali svakako manje nego onih koji su stvarno dobri. Ja sam imao priliku da u svojoj struci u Beču doživim najkvalitetnije ljude iz dotične oblasti na svijetu. Austrijski univerziteti ne spadaju možda među prvih dvadeset u svijetu, ali su izuzetno dobri jer baštine veliku i (pre)bogatu naučnu tradiciju.
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

MOras li za studij znati njemacki odlicno ili mozes natucati onako???
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

crnokosa_girl wrote:MOras li za studij znati njemacki odlicno ili mozes natucati onako???
dovoljno je nivo 3, za pocetak!
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

ako je nivo njemacki 3 kao lizanje 3, onda ZNAM i mogla bih u bec da studiram!
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

crnokosa_girl wrote:ako je nivo njemacki 3 kao lizanje 3, onda ZNAM i mogla bih u bec da studiram!
mozda odma dobije diplomu!
car-x

Post by car-x »

bug wrote:flu, priznata mu je jednu od matematika, ima toga vise.
care, ok, nek nije TU, moja greska, meni je odavde sve to isto, i sta? je l' to sad mijenja stvar?
nepristojan, as usual
ja ti govorim kako jeste iz licnog iskustva.. znam ljude imenom i prezimenom kojima su priznali sve matematike, osnove elektrotehnike, fizike i sta ti ja znam, a nisu sociologiju, odbranu i kojekakva sranja..

a ti sto branis jarana, i to razumijem.. ili si slagala ti ili on..
amnesiac

Post by amnesiac »

bug wrote:to je srz, cinjenica je da su nasi ljudi medju boljim studentima u svijetu, to nije bez razloga.. nismo mi superiorno inteligentni ali jedan nas student ima opce znanje, znanje koje sutra nece unovciti a pitaj jednog od tih freakova ko je napisao otelo, nece znati i nece se stidjeti toga... i zasto bi? oni imaju aerodrome, avione, a mi nemamo ni autoput... znamo da 0/0 nije nula, sanjat cemo galica do kraja zivota, al' eto.. ja se licno ne bih mijenjala... i opet cu sutra naci posao vani kao i svi oni...
...da li je stvarno istina da su nasi studenti medju boljima? koliko ih se procentualno uopste skoluje (u odnosu na to koliko bi u dijaspori, realno, moglo)? svi znamo par izuzetnih primjera nadarene i inteligentne djece (svaka cast), i pricamo o njima na forumu, ali koliko ih je zaista? svi bosanski roditelji imaju obicaj da pricaju o svojoj djeci koja idu u osnovnu/srednju/na fakultet da su to sve genijalcine koje imaju samo "sve suhe petice", da su najbolji u razredu, sve cuda od djece, to znamo, ali koliko smo svjedocanstava svojim ocima vidjeli?...ne zelim reci da nismo dobri, odnosno da smo losi, zelim reci da smo statisticki ljudi od krvi i mesa kao i svi ostali, i da nismo nista pametniji ili gluplji od ostalih, i da pretjerivanje i hvaljenje moze odvesti u sasvim pogresnom pravcu, naime u samozadovoljnost i divljenje samima sebi, i stvoriti pogresno misljenje o drugima...

...nemoj mi samo reci da ce mi svako u bosni/(mozemo ovo slobodno prosiriti na cijeli balkan) odmah znati reci ko je pisao otela, odnosno da ce se stidjeti sto ne zna???...jos jednom ponavljam, opasno je generalizovati, i velika je zabluda smatrati da zapadna djeca nisu svestrana, npr., moj (doskorasnji) mentor i (sadasnji) prijatelj je doktorirao tehnicke nauke, paralelno zavrsio pravni fakultet (sto nije unovcio), svira klavir u univerzitetskom orkestru (sto takodjer nije unovcio) i daje casove letenja, i vjeruj mi da sasvim sigurno zna da 0/0 nije 0 i ko je shakespeare...ok, ovo je ekstreman primjer, ali zelim reci da nije to bas sve tako u fazonu "mi znamo svasta nesto, oni znaju samo ono sto im treba"...svijet nije crno-bijel, nego siv...

...slazem se sa tim da su nase osnovne skole imale obimniji plan i program, sto ne mora znaciti da se on svugdje rigorozno i provodio, kao i to da je obavezno u prednosti...ja sam u srednju skolu dosao u austriju, i bio sam jedini u razredu koji je znao da vadi korijen "rucno" (dakle bez digitrona)...ali sta mi je to vrijedilo, kada je digitrona bilo na svakom cosku, a sa druge strane nisam znao ni osnovne DOS-zapovijedi, sto su oni imali u malom prstu?...ja sam znao glavni grad katalonije jer sam ga vidio na karti, njima nije bilo vazno, oni su tamo bili i vidjeli ga...prema tome, nije sve do sistema i rigorozne nastave, stvar je i do pojedinca, koliko zeli da uci i da se razvija...
bug

Post by bug »

car-x wrote: ja ti govorim kako jeste iz licnog iskustva.. znam ljude imenom i prezimenom kojima su priznali sve matematike, osnove elektrotehnike, fizike i sta ti ja znam, a nisu sociologiju, odbranu i kojekakva sranja..

a ti sto branis jarana, i to razumijem.. ili si slagala ti ili on..
tebi on pravo interesantan?
care... on je ovdje sporedni lik.. 8) nebitan...
lik upisao etf, polozio par zaratilo se... priznali mu ono sto je polozio.. pa i matematiku... procitaj...
bug

Post by bug »

amnesiac wrote:zelim reci da nije to bas sve tako u fazonu "mi znamo svasta nesto, oni znaju samo ono sto im treba"...svijet nije crno-bijel, nego siv...
prica je izgubila smisao amnesiac :D ... shvati to ovako...
prije ce svaki nas student zavrsiti njihov fakultet nego bilo ko od njih nas... a time ne osporavam cinjenicu da smo mi nula, oni su nauka..
amnesiac

Post by amnesiac »

bug wrote:prica je izgubila smisao amnesiac :D ... shvati to ovako...
prije ce svaki nas student zavrsiti njihov fakultet nego bilo ko od njih nas... a time ne osporavam cinjenicu da smo mi nula, oni su nauka..
1. ne mislim i ne vjerujem da je tako...
2. nemas ni jedan racionalan razlog koji ohrabruje na takvo razmisljanje...
3. kada kazes da je svaki nas bolji od bilo kojeg njihovog, to onda znaci da je nas najgori bolji od njihovog najboljeg...na stranu patriotizam, ali da ti nisi slucajno slusala predavanja nauke o rasama???
bug

Post by bug »

e sad ti :D generalizujes :D
ne nisam mislila na svakog iako sam napisala, mislila sma na svakog naseg koji ode studirati vani. I nisam ti ja Bog zna kakav patriota... rasista jos manje.
Zadig

Post by Zadig »

mislim da nema potrebe da diskusija ide u tom pravcu...

S obzirom da sam i gimnaziju i studije zavrzio vani (daaavno sam otiso, prije rata), dosta sam se sretao sa nasim ljudima koji su odrasli od malena u "stranim" sredinama i koji se nisu dovoljno dotakli naseg obrazovnog sistema.
Jedne sekunde nisu pokazali neki extra talenat ili inteligenciju nadprosjecnu. Posto se na zapadu dosta furaju na testove i to, i to sam sa njima radio, nije bilo dovoljno zapazenih rezultata medju nasim studentima. Malo bolji su bili ovi koji su dosli nakon srednje skole ili sa naseg faxa (mislim nasih prostora) na postdiplomske ili specijalizaciju, ali oni su druga prica.

Ono sto sam kod nasih prijmjetio koji su se obrazovali od pocetka u inostranstvu je jaca doza snalazljivosti i mislim da se nisu previse razbijali od ucenja da bi ono prosli ili tako nesto. Cak stavise dosta ih je bilo vrlo LENJO, i volili su da prepisuju sto je meni jako smetalo. Mada u chemistry workshopu sjecam se u srednjoj skoli, nasi su isto znali biti spretniji sa alatkama i bili su prakticniji od ostalih.

Susret i kontakt sa nasim diplomcima je nesto potpuno drugo...Zasto?
Izmedju ostalog zato sto kontam ako je vec kao diplomac dospio sa balkana na specijalizaciju, pa hebem mu misa mora biti pametan.

Mada, bez neke ozbiljnije studije, mislim da svaki zakljucak se svodi na puko misljenje koje svako od nas gradi na razlicitom iskustvu.
car-x

Post by car-x »

mi sami sebe zavaravamo, nafuravamo se i sta ti ja znam sta, da smo mi nesto pametniji od ostalih..

istina ja uglavnom obrnuta..

na prste se mogu pobrojati "nasi superiorni naucnici" po svijetu.. godinama slusam takve price.. ono, dovoljno je da se nas prosjecno dobar ucenik pojavi na nekom faksu bilo gdje u svijetu, i vec za godinu je zavrsio faks.. a kod kuce mu to ne ide za rukom - ko biva nasi fakulteti sto put tezi..

ko god tako misli pravo je u zabludi.. nit smo mi nesto pametniji od ostalih (nismo vala ni gluplji), nit su njihovi fakulteti nesto laksi.. stvar je pristupa..

vecina koji studiraju kod kuce, zive kod kuce, jedu roditeljsku supicu i laganeze izlaze u rodni grad.. ili neko susjedno mjesto..

mi koji smo imali tu (ne)srecu da studiramo vani, uglavnom se sami brinemo o sebi, zaradjujemo za zivot, i uz sve to, nije nam ni kraj pameti bilo da se provodimo i zivimo na neciji tudji racun, nego da radimo to zbog cega smo i dosli, zavrsimo studij..

to je samo jedan od razloga..

komunisticki obrazovan nastavni kadar je sigurno velika rak rana koju tek treba sanirati..

neosnovani i neopravdani ponos isto tako..
gavrilo

Post by gavrilo »

care :thumbup:
danas

Post by danas »

car-x wrote: komunisticki obrazovan nastavni kadar je sigurno velika rak rana koju tek treba sanirati..
mozes li mi ovo pojasniti?
Post Reply