bug wrote:to je srz, cinjenica je da su nasi ljudi medju boljim studentima u svijetu, to nije bez razloga.. nismo mi superiorno inteligentni ali jedan nas student ima opce znanje, znanje koje sutra nece unovciti a pitaj jednog od tih freakova ko je napisao otelo, nece znati i nece se stidjeti toga... i zasto bi? oni imaju aerodrome, avione, a mi nemamo ni autoput... znamo da 0/0 nije nula, sanjat cemo galica do kraja zivota, al' eto.. ja se licno ne bih mijenjala... i opet cu sutra naci posao vani kao i svi oni...
...da li je stvarno istina da su nasi studenti medju boljima? koliko ih se procentualno uopste skoluje (u odnosu na to koliko bi u dijaspori, realno, moglo)? svi znamo par izuzetnih primjera nadarene i inteligentne djece (svaka cast), i pricamo o njima na forumu, ali koliko ih je zaista? svi bosanski roditelji imaju obicaj da pricaju o svojoj djeci koja idu u osnovnu/srednju/na fakultet da su to sve genijalcine koje imaju samo "sve suhe petice", da su najbolji u razredu, sve cuda od djece, to znamo, ali koliko smo svjedocanstava svojim ocima vidjeli?...ne zelim reci da nismo dobri, odnosno da smo losi, zelim reci da smo statisticki ljudi od krvi i mesa kao i svi ostali, i da nismo nista pametniji ili gluplji od ostalih, i da pretjerivanje i hvaljenje moze odvesti u sasvim pogresnom pravcu, naime u samozadovoljnost i divljenje samima sebi, i stvoriti pogresno misljenje o drugima...
...
nemoj mi samo reci da ce mi svako u bosni/(mozemo ovo slobodno prosiriti na cijeli balkan)
odmah znati reci ko je pisao otela, odnosno da ce se stidjeti sto ne zna???...jos jednom ponavljam, opasno je generalizovati, i velika je zabluda smatrati da zapadna djeca nisu svestrana, npr., moj (doskorasnji) mentor i (sadasnji)
prijatelj je doktorirao tehnicke nauke, paralelno zavrsio pravni fakultet (sto nije unovcio), svira klavir u univerzitetskom orkestru (sto takodjer nije unovcio) i daje casove letenja, i vjeruj mi da sasvim sigurno zna da 0/0 nije 0 i ko je shakespeare...ok, ovo je ekstreman primjer, ali zelim reci da nije to bas sve tako u fazonu "mi znamo svasta nesto, oni znaju samo ono sto im treba"...svijet nije crno-bijel, nego siv...
...slazem se sa tim da su nase osnovne skole imale obimniji plan i program, sto ne mora znaciti da se on svugdje rigorozno i provodio, kao i to da je obavezno u prednosti...ja sam u srednju skolu dosao u austriju, i bio sam jedini u razredu koji je znao da vadi korijen "rucno" (dakle bez digitrona)...ali sta mi je to vrijedilo, kada je digitrona bilo na svakom cosku, a sa druge strane nisam znao ni osnovne DOS-zapovijedi, sto su oni imali u malom prstu?...ja sam znao glavni grad katalonije jer sam ga vidio na karti, njima nije bilo vazno, oni su tamo bili i vidjeli ga...prema tome, nije sve do sistema i rigorozne nastave, stvar je i do pojedinca, koliko zeli da uci i da se razvija...