Klavikula wrote:daddy-kool wrote:Klavikula wrote:"Kod nas, u atmosferi iznuđenog prozapadnjaštva, nije nikakvo čudo da se o Rusiji misli loše i pogrešno.
Zaboravlja se, međutim, da Rusiju od toga glava neće zaboljeti, ali neke od nas može" - Muhamed Filipovic.
Praviti od sebe ruskog neprijatelja mogu ili mnogo jaki ili mnogo glupi. stavljati americke interese ispred vlastitih je blago receno retardirano. biti dobar i sa istokom i sa zapadom je ono cemu se treba teziti. na kraju krajeva, dok se vodila takva politika na ovim prostorima se jako lijepo zivjelo.
Neki kao @jefferson se sjećaju ruske uloge u ratu i nakon njega, a ta ista uloga nije bila pozitivna ni prije rata kada se išlo u Rusiju po podršku za vojni udar ili po obavještajne podatke o raspoloženju zapada za intervenciju u Jugoslaviji. Razumijem ja da Srbija u Rusiji vidi velikog saveznika i prijatelja, ali mi u BiH ih vidimo kao podršku srpskom hegemonizmu i kao destabilizirajuću pojavu. Posebno je neprilično primjenjivati ruski (azijski) mentalitet i razmišljanja u evropskim okolnostima.
onda vidis dobro, ali samo na jedno oko
kao sto sam vec rekao, ako budemo od sebe stvarali neprijatelja Rusiji mnogo smo glupi, jer jaki ocigledno nismo.
A sta ce Rusija?
Jedva prebace preko svoje granice, a o tome da jedino znaju ispumat gas i naftu (sa americkom opremom by the way) i proizvest ingot ( i to upitne kvalitete) je suvisno pricati.
Jedina opcija im je opet poslati pjesnike i akademike da vjezbaju gadjanje sa brda.
Tito, kojeg smatram Periklom Balkana, je na vrijeme skontao ko su i sta su Rusi.
Inace stanje u ex-Yu i zemljama koje je Rusija "oslobodila" od imperijalizma i kapitalizma nakon 45 je govorilo dovoljno za sebe.
Ne sjecam se nesto da smo mi fatali signale Rumunske TV da bi dobili sliku sta se desava u varsavskom paktu, ali je zato Brena helikopterom se spustala na stadion u Sofiju jer je bila simbol necega sto je bilo daleko njima.
Da mnogo su jaki...