Jemen

Post Reply
salik79

#26 Re: Jemen

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:Eš-Šejh Haldun, lični pratioc najpoznatijeg sunitskog učenjaka u Jemenu Abdulmedžida Zindanija, ubijen danas u napadu Huta na univerzitet El-Iman u Sani:

Image

Koliko razumijem sukob se desio kod univerziteta, izmedju al-(za)Zidanijeve milicije i Houta.
salik79

#27 Re: Jemen

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:
Gojeni H wrote:Hutiji nikada nisu bili borci za baciti. A, kad imam kaze: "Pucaj!" - onda se ide u borbu bez pogovora.
I onda bi trebalo da zacudi sto ove marionete nisu mogle odbraniti Sanaa-u.
Moze koja vise o Hutijima ako si upoznat?

O Jemenu fakat pojma nemam.

Zbog cega sukobi?
I kako to da ih ovi pregazise za sekundu? :-)
Zaista ne znam ništa o njima.U svakom slučaju, sve je sad zasad prošlo perfektno, nije bilo nikakvih većih paljevina,odsijecanja glava, krađe.Tako to rade šiiti, bar što se tiče tog dijela, eh sada...Suniti u cijelom svijetu su to sve lično shvatili glasnogovornik IS-a Adnani poludio, u zadnjem blago kazano zastrašujućem, skandaloznom, i uznemirujućem govoru između ostalog vrišti Jemen o Jemen, Sana o Sana.Već neki govore na red dolazi Meka, uzet će šiiti i Meku...Ludnica.
Gori od Sauda ne mogu biti.
sarajevoxxxx

#28 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Sa jednog od jemenskih portala:

''Vidimo kako su TV kanali Al Arabiya i Al Jazeera u svojevrsnom šoku, i iznenađeni time da Jemenci nisu unišli u sektaški rat kao što se desilo u Siriji, Iraku, a evo već dva dana kako raspiruju sektašku retoriku.Ljudi moji, Jemenci vrlo dobro znaju da sve ovo što se dešava je obična borba za stolicu i za vlast.A Jemenci nikada u svojoj istoriji nisu vodili sektaške ratove, a sljedbenici Šafijskog i Zejdijskog mezheba već 13 vijekova žive zajedno, ima li iko da to razumije''.

https://www.facebook.com/revolutionnewsyemen2011
dragma
Vozim: Pješe

#29 Re: Jemen

Post by dragma »

Kikibombona wrote:
Gojeni H wrote:Hutiji nikada nisu bili borci za baciti. A, kad imam kaze: "Pucaj!" - onda se ide u borbu bez pogovora.
I onda bi trebalo da zacudi sto ove marionete nisu mogle odbraniti Sanaa-u.
Moze koja vise o Hutijima ako si upoznat?

O Jemenu fakat pojma nemam.

Zbog cega sukobi?
I kako to da ih ovi pregazise za sekundu? :-)
http://blogs.aljazeera.com/blog/middle- ... ns-houthis

http://www.aljazeera.com/news/middleeas ... 18986.html
dragma
Vozim: Pješe

#30 Re: Jemen

Post by dragma »

Opetja033

#31 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

sarajevoxxxx wrote:Sa jednog od jemenskih portala:

''Vidimo kako su TV kanali Al Arabiya i Al Jazeera u svojevrsnom šoku, i iznenađeni time da Jemenci nisu unišli u sektaški rat kao što se desilo u Siriji, Iraku, a evo već dva dana kako raspiruju sektašku retoriku.Ljudi moji, Jemenci vrlo dobro znaju da sve ovo što se dešava je obična borba za stolicu i za vlast.A Jemenci nikada u svojoj istoriji nisu vodili sektaške ratove, a sljedbenici Šafijskog i Zejdijskog mezheba već 13 vijekova žive zajedno, ima li iko da to razumije''.

Ma Zejdije, iako su shije, ni vecini vehabija ne predstavljaju problem-cak i ovim ekstremnijim. Najumjereniji siitski pravac i zapravo istinski mezheb Poslanikove a.s. porodice. Interesantan je podatam da je vecina siija pripadala ovom mezhebu sve do uspostave Safavidskog Carstva i njihovog genocida nad ehlu sunnetom. Ne znam nijednog sunitskog ucenjaka koji ih je proglasio nevjernicima-ukljucujuci saudijsku. Saudijci su recimo otvoreno, i svojim trupama pomagali zejdijskog imama (tadasnji i vjersko vodja zejdija i politicki vodja Jemena) protiv naserista. Svrgnuti predsjednik Saleh je bio zejdija a Saudija njegov glavni saveznik. Cak je i on ratovao protiv Houthija.
salik79

#32 Re: Jemen

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
sarajevoxxxx wrote:Sa jednog od jemenskih portala:

Ma Zejdije, iako su shije, ni vecini vehabija ne predstavljaju problem-cak i ovim ekstremnijim. Najumjereniji siitski pravac i zapravo istinski mezheb Poslanikove a.s. porodice. Interesantan je podatam da je vecina siija pripadala ovom mezhebu sve do uspostave Safavidskog Carstva i njihovog genocida nad ehlu sunnetom. Ne znam nijednog sunitskog ucenjaka koji ih je proglasio nevjernicima-ukljucujuci saudijsku. Saudijci su recimo otvoreno, i svojim trupama pomagali zejdijskog imama (tadasnji i vjersko vodja zejdija i politicki vodja Jemena) protiv naserista. Svrgnuti predsjednik Saleh je bio zejdija a Saudija njegov glavni saveznik. Cak je i on ratovao protiv Houthija.
Jesi li ovo kod fahdovaca ucio? Uzmi Mujkijevu "Historiju islama", pronadji mi ovaj podatak, i samo mi napisi sta zelis.
asurbanipal

#33 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

salik79 wrote:
Opetja033 wrote: Ma Zejdije, iako su shije, ni vecini vehabija ne predstavljaju problem-cak i ovim ekstremnijim. Najumjereniji siitski pravac i zapravo istinski mezheb Poslanikove a.s. porodice. Interesantan je podatam da je vecina siija pripadala ovom mezhebu sve do uspostave Safavidskog Carstva i njihovog genocida nad ehlu sunnetom. Ne znam nijednog sunitskog ucenjaka koji ih je proglasio nevjernicima-ukljucujuci saudijsku. Saudijci su recimo otvoreno, i svojim trupama pomagali zejdijskog imama (tadasnji i vjersko vodja zejdija i politicki vodja Jemena) protiv naserista. Svrgnuti predsjednik Saleh je bio zejdija a Saudija njegov glavni saveznik. Cak je i on ratovao protiv Houthija.
Jesi li ovo kod fahdovaca ucio? Uzmi Mujkijevu "Historiju islama", pronadji mi ovaj podatak, i samo mi napisi sta zelis.

A ova mu je još jača :lol:
Opetja033 wrote: Ma Zejdije, iako su shije, ni vecini vehabija ne predstavljaju problem-cak i ovim ekstremnijim. Najumjereniji siitski pravac i zapravo istinski mezheb Poslanikove a.s. porodice. Interesantan je podatam da je vecina siija pripadala ovom mezhebu sve do uspostave Safavidskog Carstva i njihovog genocida nad ehlu sunnetom. Ne znam nijednog sunitskog ucenjaka koji ih je proglasio nevjernicima-ukljucujuci saudijsku. Saudijci su recimo otvoreno, i svojim trupama pomagali zejdijskog imama (tadasnji i vjersko vodja zejdija i politicki vodja Jemena) protiv naserista. Svrgnuti predsjednik Saleh je bio zejdija a Saudija njegov glavni saveznik. Cak je i on ratovao protiv Houthija.

Sjedne tako nekakva ulema na zahtjev kralja, sultana, šaha, za sto i proglasi nekog po kraljevom, sultanovom, šahovom interesu za nevjernika, i ode glava. Džaba post, džaba zekat, džaba namazi...Dakle, učenjaci proglašavaju ko je vjernik, ko nevjernik, ko zidnik, a ko mulhid ili heretik. Ništa Allah ? I onda kažu, nema u islamu inkvizicije... :D
salik79

#34 Re: Jemen

Post by salik79 »

asurbanipal wrote:
salik79 wrote:

A ova mu je još jača :lol:

Sjedne tako nekakva ulema na zahtjev kralja, sultana, šaha, za sto i proglasi nekog po kraljevom, sultanovom, šahovom interesu za nevjernika, i ode glava. Džaba post, džaba zekat, džaba namazi...Dakle, učenjaci proglašavaju ko je vjernik, ko nevjernik, ko zidnik, a ko mulhid ili heretik. Ništa Allah ? I onda kažu, nema u islamu inkvizicije... :D
Ma jok ba, dje bi to fina, postena i nadasve iskrena ulema!? Ulema, po nalogu Muavije, 100 i kusur godina s mimbera proklinjala hz Aliju, a ovamo nece tamo neke zejdije proglasiti nevjernicima...Obzirni, nema sta :roll:
Gojeni H

#35 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Hutiji su zejdije - sije (po Zejdu ibn Aliju) ili peterci. Cine oko 30% jemenskog stanovnistva.
Jemenska vojska kao i velika vecina arapskih vojski je slabo trenirana sa veoma slabom disciplinom.
Pukovnici i generali su po pravilu korumpirani i jedan broj ih ima svoje privatne poslove (najcesce firme za pruzanje usluga obezbjedjenja stranim kompanijama).
U ovakvim uslovima i uzimajuci u obzir tradicionalnu arapsku odanost klanu/plemenu a ne drzavi, jemenska vojska je bezubi tigar.

S druge strane, Huti zive na sjeverozapadu u planinama, imaju jaku slobodarsku tradiciju stvorenu tokom vladavine zejdijskih imamskih monarhija te tokom otpora Osmanlijama, i imaju jako vjersko ubjedjenje i motiv za otpor onome sto vide kao opresiju.

Ipak, treba imati na umu da je Jemen jedna od najsiromasnijih zemalja u svijetu, da su ljudi veoma nepismeni, da ljudi jos uvijek nose nozeve za pojasom, a AK 47 preko ramena ...
Gojeni H

#36 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

salik79 wrote: Ma jok ba, dje bi to fina, postena i nadasve iskrena ulema!? Ulema, po nalogu Muavije, 100 i kusur godina s mimbera proklinjala hz Aliju, a ovamo nece tamo neke zejdije proglasiti nevjernicima...Obzirni, nema sta :roll:

A ko je s minbera proklinjao hazreti Aisu? Jesi vidio kako je lijepo?

Ti i ovaj haver ti Toma Zdravkovic sve malo pa prosipate sitsku propagandu. Iskreno, ni u uho mi nije, ko vam se zakaci na udicu, sam je kriv. Istina je da bolju priliku niste mogli dobiti pa barem u zadnjih 100 godina. Ovi "izvorni" nisu samo skrenuli s puta, vec su otisli skroz u njivu ;-)

Ali sto ba vazda off-topic? Eno pdf Religija, stisnite i onda pocnite od Prve fitne pa do danasnjeg vakta.
El_comadante

#37 Re: Jemen

Post by El_comadante »

žao mi ove države. što kaže neko na Arapskom poluotoku jedino oni nemaju nafte i najsiromašniji su tu. onda svako malo ratovi i problemi.
Kikibombona

#38 Re: Jemen

Post by Kikibombona »

asurbanipal wrote:

:thumbup: :thumbup:

Ljudi se igraju Boga.

Otkud ikome pravo da nekoga proglasi nevjernikom?

Ako alviti, druzi ili bilo ko drugi za sebe tvrdi da je musliman, onda je i za mene musliman. I moj kum koji pije je musliman, jer on tako kaze. A ako ima Boga, na njemu je da u konacnici odluci.

Zadrtost - najgora osobina.
Rampage

#39 Re: Jemen

Post by Rampage »

Vice News - Yemen: A Failed State

Zanimljiv video, preporuke:)

@Kiki - svaka čast!
Last edited by Rampage on 23/09/2014 15:36, edited 1 time in total.
Klavikula

#40 Re: Jemen

Post by Klavikula »

Kikibombona wrote: :thumbup: :thumbup:

Ljudi se igraju Boga.

Otkud ikome pravo da nekoga proglasi nevjernikom?

Ako alviti, druzi ili bilo ko drugi za sebe tvrdi da je musliman, onda je i za mene musliman. I moj kum koji pije je musliman, jer on tako kaze. A ako ima Boga, na njemu je da u konacnici odluci.

Zadrtost - najgora osobina.
:thumbup:
salik79

#41 Re: Jemen

Post by salik79 »

Gojeni H wrote:
salik79 wrote: Ma jok ba, dje bi to fina, postena i nadasve iskrena ulema!? Ulema, po nalogu Muavije, 100 i kusur godina s mimbera proklinjala hz Aliju, a ovamo nece tamo neke zejdije proglasiti nevjernicima...Obzirni, nema sta :roll:

Ti i ovaj haver ti Toma Zdravkovic sve malo pa prosipate sitsku propagandu. Iskreno, ni u uho mi nije, ko vam se zakaci na udicu, sam je kriv. Istina je da bolju priliku niste mogli dobiti pa barem u zadnjih 100 godina. Ovi "izvorni" nisu samo skrenuli s puta, vec su otisli skroz u njivu ;-)

Ali sto ba vazda off-topic? Eno pdf Religija, stisnite i onda pocnite od Prve fitne pa do danasnjeg vakta.

S mimbere niko, a inace samo oni koji su jos vise zastranili od "izvornih" koje si spomenuo (takvi likovi, koji su stvarno minorni, proklinju i najeminentniju sijsku ulemu danasnjice). Toplo bih ti preporucio da skines sebi s neta knjigu "Let us understand each other"/"Shia - Sunni dialogue".
Chaush

#42 Re: Jemen

Post by Chaush »

sarajevoxxxx wrote:Portali iz Jemena pišu da su naoružani borci Huta napali i na kuću dobitnice Nobelove nagrade za mir 2011. Tawakkol Karman koja se nalazi u Sani:

Image
E cim su joj dali Nobelovu nagradu onda znaci da je napravila nesto golemo PROTIV muslimana.

Sent from my iPad using Tapatalk
Chaush

#43 Jemen

Post by Chaush »

sarajevoxxxx wrote:Već neki govore na red dolazi Meka, uzet će šiiti i Meku...Ludnica.
InshAllah !
I jeste krajnje vrijeme da se to sveto islamsko mjesto ocisti od nevjernika i razvratnika koji kace zlatne lance oko vrata Obamama, Bushmanima i ostalim masovnim ubojicama muslimanske sirotinje od Weziristana, Pakistana, Yemena, Somalije itd.

http://www.youtube.com/watch?v=PxVWckPZX0A

Sent from my iPad using Tapatalk
Pazzo

#44 Re: Jemen

Post by Pazzo »

salik79 wrote:
Gojeni H wrote:

S mimbere niko, a inace samo oni koji su jos vise zastranili od "izvornih" koje si spomenuo (takvi likovi, koji su stvarno minorni, proklinju i najeminentniju sijsku ulemu danasnjice). Toplo bih ti preporucio da skines sebi s neta knjigu "Let us understand each other"/"Shia - Sunni dialogue".
http://www.youtube.com/watch?v=taoOSfRGRfA ljubi tata :kiss: :izet:

http://www.youtube.com/watch?v=a2oFBAj-C-o da nisi jadan, bio bi smiješan
salik79

#45 Re: Jemen

Post by salik79 »

Pazzo wrote: http://www.youtube.com/watch?v=taoOSfRGRfA ljubi tata :kiss: :izet:

Samo vehabisticki mozak moze ovako nesto smisliti. Navodna fetva iz prvog videa je smisljena laz na imama, i to na isti nacin na koji je Poslanik s.a.v.a. proglasavan za pedofila. Ta fetva ne postoji, niti je ikada postojala, za sta je - izmedju ostalog - dokaz i zakon I.R. Iran o reguliranju bracne zajednice. Drugi video samo totalni debil moze pusiti, jer u Ahwazu, gradu u Iranu se ne govori Arapski, nego Perzijski. Na kojem jeziku se ovaj dernja? Perzijskom? :lol: Druga stvar, u Iranu je fetvom zabranjeno vrijedjanje casnih ashaba i majki vjernika, sto implicira da bi ovaj drekavac automatski zaglavio u cuzi.

Mani se ba tih tulicevskih ubleha i lazi. Vrlo lahko je doci do imamovih k.s. knjiga, njegovih govora i predavanja, tako da mi ne treba jedan Halid Tulic objasnjavati ko je imam Homeini k.s. bio, sta je govorio i pisao. Bujrum, imas bezbroj imamovih govora na youtubeu, nadji mi jedan gdje vrijedja ashabe r.a. i majke vjernika r.a., ili govori o pedofilskim gadostima, koje se spominju u prvom videu, i ja ti odnah skidam kapu.
Pazzo

#47 Re: Jemen

Post by Pazzo »

salik79 wrote:
Pazzo wrote: http://www.youtube.com/watch?v=taoOSfRGRfA ljubi tata :kiss: :izet:

Samo vehabisticki mozak moze ovako nesto smisliti. Navodna fetva iz prvog videa je smisljena laz na imama, i to na isti nacin na koji je Poslanik s.a.v.a. proglasavan za pedofila. Ta fetva ne postoji, niti je ikada postojala, za sta je - izmedju ostalog - dokaz i zakon I.R. Iran o reguliranju bracne zajednice. Drugi video samo totalni debil moze pusiti, jer u Ahwazu, gradu u Iranu se ne govori Arapski, nego Perzijski. Na kojem jeziku se ovaj dernja? Perzijskom? :lol: Druga stvar, u Iranu je fetvom zabranjeno vrijedjanje casnih ashaba i majki vjernika, sto implicira da bi ovaj drekavac automatski zaglavio u cuzi.

Mani se ba tih tulicevskih ubleha i lazi. Vrlo lahko je doci do imamovih k.s. knjiga, njegovih govora i predavanja, tako da mi ne treba jedan Halid Tulic objasnjavati ko je imam Homeini k.s. bio, sta je govorio i pisao. Bujrum, imas bezbroj imamovih govora na youtubeu, nadji mi jedan gdje vrijedja ashabe r.a. i majke vjernika r.a., ili govori o pedofilskim gadostima, koje se spominju u prvom videu, i ja ti odnah skidam kapu.
Slijepo vjerovanje te neće dovesti nidokud.
Ja ti prezentujem očigledne dokaze, a ti opet po svom.
https://www.youtube.com/watch?v=_zHpCqZsPDw
Mene ne zanima šta iranski zakon govori povodom braka, to nije moj problem! Ja ti govorim šta tvoj šejh Homeini el Pedofili u svojim knjigama piše. tata ljubi :kiss:
I kakve veze ima na kojem se jeziku dernja. To su ovi tvoji što se dernjaju.

A ovo ignorišeš li ignorišeš.
https://www.youtube.com/watch?v=ifQT8Hk89qM
Žao mi te... ali zaista
swanfilter

#48 Re: Jemen

Post by swanfilter »

Pozivas se na nekakave Kuduzovice, strucnjake na sceni od 92 godine ... I, kada su u ovom videu optuzili Homeinija pedofilije i spomenuli da je to odlomak u njegovoj knjizi, zasto taj isti odlomak nisu ubacili u video, podcrtali tekst ili nesto? Ova slika Homeinija sa djecakom i zvakom izgleda kao montaza, a uleti ove uleme sa komentarima kao da se ne odnose na ovu temu vec su isto tako montirani u ovaj film ...
salik79

#49 Re: Jemen

Post by salik79 »

@pazzo

Ti si bolestan covjek, kao i mentori ti. Nevjerovatno, sluzis se nekakvim nidje veze "dokazima", a kada ti kazem da su to najprimitivnije montaze, onda nastavljas sa postavljanjem jos gorih nebuloza i jos kao mene zalis. Jaro, puna mi kuca imamove literature, nad kojom redovno lijem suze kada je citam, a nikada nisam naisao na nebuloze koje ti spominjes. Kupi, posudi, pa procitaj barem jednu njegovu knjigu, pa mi onda dodji s konkretnim zakljuccima, a ne rekla-kazala tulicevskim folovima. U prethodnom poatu ti velim da na onom videu stoji da se radi o nekakvom skupu u Ahwazu, dakle u Iranu, a jezik bi mogao biti sve drugo sem Perzijski. Daj se dozovi, ba.

Jos jednom, meni je, pored moga, bitan stav insana kao sto su Sejh Salih ef. Ibrisevic, rahmetli h.hfz. Halid ef Hadzimulic, rahmetli sejh h.hfz. Mustafa ef Mujic, rahmetli Seid Strik, rahmetli Sejh Fejzulah ef Hadzibajric, rahmetli sejh Zakir Bektic, Alija Horman r.a., Hfz Sulejman ef. Bugari, h.hfz Mehmed Karahodzic, Alija ef Tvrtkovic, Midhat ef Celebic, Sejh Halil Brzina, Resid Hafizovic, sejh Edin Kukavica, ...., o imamu Homeiniju k.s., a ne stav nekog Tulica, Kuduzovica, Halilovica, Porce i njima slicnih.

Sto bi se reklo - mi smo dva svijeta razlicita...

Usput, ja tebe ne zalim.
salik79

#50 Re: Jemen

Post by salik79 »

swanfilter wrote:Pozivas se na nekakave Kuduzovice, strucnjake na sceni od 92 godine ... I, kada su u ovom videu optuzili Homeinija pedofilije i spomenuli da je to odlomak u njegovoj knjizi, zasto taj isti odlomak nisu ubacili u video, podcrtali tekst ili nesto? Ova slika Homeinija sa djecakom i zvakom izgleda kao montaza, a uleti ove uleme sa komentarima kao da se ne odnose na ovu temu vec su isto tako montirani u ovaj film ...

Uopce se ne radi o Homeiniju k.s. . Nisu ti oni sposobni ni za montaze :D
Post Reply