Passat B6 cijena turbine?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- spreca
#26 Re: Passat B6 cijena turbine?
kad smo vec kod B6...........znali neko koliko kosta nov katalizator ?
-
jefferson
#27 Re: Passat B6 cijena turbine?
A sta pokrece turbinu?developer10 wrote:Ne znam zašto neko pominje gorivo u kontekstu turbine - nemaju dodirnih tačaka u funkcionisanju. Ulje da, ali gorivo nikako
-
jefferson
#28 Re: Passat B6 cijena turbine?
Nije to bas isto prijatelju.HB_BHF wrote:Preporuka: Petrol, Gazprom, Energopetrol? Za mene je to sve isto.
Btw. cijena nove turbine u ovlaštenom je 4500 KM, a reparirane 2800 KM.. Pa jbt bolje dati bilo kome da ti za 500 odradi, pa i po cijeni da ti 3 - 4 puta crkne
Koliko km je preslo auto?
Koje ulje sipas?
Koji je interval izmjene ulja?
-
developer10
#29 Re: Passat B6 cijena turbine?
Izduvni sistem automobila.jefferson wrote:A sta pokrece turbinu?developer10 wrote:Ne znam zašto neko pominje gorivo u kontekstu turbine - nemaju dodirnih tačaka u funkcionisanju. Ulje da, ali gorivo nikako
"In order to achieve this boost, the turbocharger uses the exhaust flow from the engine to spin a turbine, which in turn spins an air pump."
Poslije izlaska iz turbine, taj isti zrak ide kroz EGR ventil pa tek onda u izduvnu granu. EGR ventil isto moze biti zacepljen tj. smanjen protok zbog nakupljene čađi i prljavstine - neki ga čak i skinu, tj. zaobidju, mada se to naravno ne preporucuje.
-
direstraits0078
#30 Re: Passat B6 cijena turbine?
Vidi djavla... A od cega je sastavljen taj izduvni gas? Da nije negdje gorivo bilo u cilindru kojim slucajem? Pa nesto izgorilo, a nesto nije? 
- Optimist
#31 Re: Passat B6 cijena turbine?
Ja sam cuo da ima neki servis na potezu stup-butmir te da daje garanciju od godinu dana. Ne znam ima li neko iskustva sa njima.
-
jefferson
#32 Re: Passat B6 cijena turbine?
A od cega je sastavljen taj "zrak"?developer10 wrote:Izduvni sistem automobila.jefferson wrote:A sta pokrece turbinu?developer10 wrote:Ne znam zašto neko pominje gorivo u kontekstu turbine - nemaju dodirnih tačaka u funkcionisanju. Ulje da, ali gorivo nikako
"In order to achieve this boost, the turbocharger uses the exhaust flow from the engine to spin a turbine, which in turn spins an air pump."
Poslije izlaska iz turbine, taj isti zrak ide kroz EGR ventil pa tek onda u izduvnu granu. EGR ventil isto moze biti zacepljen tj. smanjen protok zbog nakupljene čađi i prljavstine - neki ga čak i skinu, tj. zaobidju, mada se to naravno ne preporucuje.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#33 Re: Passat B6 cijena turbine?
Na životni vijek turbine utiču ova tri faktora:developer10 wrote:Ne znam zašto neko pominje gorivo u kontekstu turbine - nemaju dodirnih tačaka u funkcionisanju. Ulje da, ali gorivo nikako
- kvalitet motornog ulja,
- kvalitet goriva/izduvnih gasova,
- način vožnje
i svi su podjednako važni.
- HB_BHF
#34 Re: Passat B6 cijena turbine?
Auto je prešlo oko 222 000 km. Ulje mijenjam svakih 15 000 km (otprilike godišnje jednom). Koristim Elf 5W40.jefferson wrote:Nije to bas isto prijatelju.HB_BHF wrote:Preporuka: Petrol, Gazprom, Energopetrol? Za mene je to sve isto.
Btw. cijena nove turbine u ovlaštenom je 4500 KM, a reparirane 2800 KM.. Pa jbt bolje dati bilo kome da ti za 500 odradi, pa i po cijeni da ti 3 - 4 puta crkne
Koje ulje sipas?
Turbinu sam čisto jednom na 170 000 - 180 000 km, ali ovaj put majstor kaže da nema više čišćenja. Samo reparacija rješava problem, valjda.
-
jefferson
#35 Re: Passat B6 cijena turbine?
Za mene ta turbina ne smije tako rano leci.HB_BHF wrote:Auto je prešlo oko 222 000 km. Ulje mijenjam svakih 15 000 km (otprilike godišnje jednom). Koristim Elf 5W40.jefferson wrote:Nije to bas isto prijatelju.HB_BHF wrote:Preporuka: Petrol, Gazprom, Energopetrol? Za mene je to sve isto.
Koje ulje sipas?
Turbinu sam čisto jednom na 170 000 - 180 000 km, ali ovaj put majstor kaže da nema više čišćenja. Samo reparacija rješava problem, valjda.
Znaci ima nesto sto je doprinjelo stradavanju turbine, posebno ako je ciscena ranije, sto nije normalno.
Kakav je EGR ventil? Jel mjenjan ili mozda skinut skroz?
Kazes ELF 5W40. OK. Koji ELF 5W40? Ako je tkz. Full-SAPS moze ostetiti izduvni sistem, EGR. Znaci ulje koje ide u taj motor (pretpostavljam da je PD motor) mora imati oznaku VW 505.01.
Ako pravis puno km u gradu probaj ELF sa oznakom VW 505.01 ali gradacije 5W30.
Medjutim, mislim da je ovdje glavni krivac gorivo. Probaj se drzat EP.
- HB_BHF
#36 Re: Passat B6 cijena turbine?
Ulje sam mijenjao prije 3 dana. Majstor je usuo 5 litara tog Elf - a. Nemam pojma koja je oznaka ali vjerujem mu na riječ s obzirom da već 4 god. idem kod njega. Nemam nikad problema sa uljem, nisam nikad dosipao s obzirom da kruže priče kako 2.0 motori iz 2005. imaju problema sa velikom potrošnjom ulja.
Kao što rekoh, laik sam za održavanje auta. EGR nisam nikad čistio, ali pretpostavljam da ima onaj indikator za EGR. Nije se nikad palio, pa kontam valjda nema belaja
.
Turbinu sam čistio prije 40 000 km. I meni je čudan ovaj problem jer ne dešava mi se često. Desi se jednom i 2-3 mjeseca sve bude ok. I opet tako...
Što se goriva tiče... Prije par godina uvijek sam sipao na OMV - u, da bi mi jedne prilike crkla dizna (tad sam imao Siemensove, sad su Bosch). Od tad sam prešao na Petrol i nisam imao nikakvih problema.
Kao što rekoh, laik sam za održavanje auta. EGR nisam nikad čistio, ali pretpostavljam da ima onaj indikator za EGR. Nije se nikad palio, pa kontam valjda nema belaja
Turbinu sam čistio prije 40 000 km. I meni je čudan ovaj problem jer ne dešava mi se često. Desi se jednom i 2-3 mjeseca sve bude ok. I opet tako...
Što se goriva tiče... Prije par godina uvijek sam sipao na OMV - u, da bi mi jedne prilike crkla dizna (tad sam imao Siemensove, sad su Bosch). Od tad sam prešao na Petrol i nisam imao nikakvih problema.
- HB_BHF
#37 Re: Passat B6 cijena turbine?
Čuo sam se sa ovim Krešom. Kaže da bi problem mogao biti u nekoj varijabilnoj geometriji, da kao zablokira. Ima li to logike? 
- basicm
#38 Re: Passat B6 cijena turbine?
Ja bih takodje provjerio vrstu ulja, i preporuka da ocistis katalizator ili DPF, kao i EGR, 100% sam siguran da su ti izlazni kanali zacepljeni. Jedno bez drugoga ne ide.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- HB_BHF
#39 Re: Passat B6 cijena turbine?
Ok, ali valjda bi mi na dijagnostici pokazivalo da su začepljeni?
-
jefferson
#40 Re: Passat B6 cijena turbine?
Na dijagnostici ti nece pokazati tacno sta je, nego ce usmjeriti mehanicara gdje treba traziti kvar.HB_BHF wrote:Ok, ali valjda bi mi na dijagnostici pokazivalo da su začepljeni?
Elf ulje koja tvom autu odgovara u gradaciji 5W40 je:
ELF Evolution Full-Tech LSX 5W40
Znaci to sto motor ne trosi ulje ne znaci da odgovara izduvnom sistemu.
Ako je ELF koji ti majstor stavlja tkz. Full-SAPS tj. ispunjava VW 502.00, 505.00 a ne ispunjava VW 505.01 (tkz. Mid-SAPS) moze doci do zacepljenja EGR ventila, karbonizacije izduvnih ventila, katalizatora, a time i oneciscenja turbine koje vremenom moze dovesti do kolapsa.
- ElDzidziIbnDzo
#41 Re: Passat B6 cijena turbine?
Tako to zvuci u internet praksi.
Medjutim u realnom svijetu,ja evo sipam kamionsko ulje u auto PD i gazi vec dobrih 300 hiljada,niti je EGR prljav niti dolazi do nekih problema.
Sta sad?
Medjutim u realnom svijetu,ja evo sipam kamionsko ulje u auto PD i gazi vec dobrih 300 hiljada,niti je EGR prljav niti dolazi do nekih problema.
Sta sad?
-
hladan.preminger
#42 Re: Passat B6 cijena turbine?
HB_BHF wrote:Koliko je cijena nove turbine za 2.0 TDI 103 kW u ovlaštenom?
Isplati li se slati na reparaciju kod onih frajera u Ljubuškom (450 - 500 KM)?
Otjeraj auto kod Đulkića, kad ga majstor Rasim pogleda znat ces na cemu si.
- ranger
#43 Re: Passat B6 cijena turbine?
ne znam kakvi su, al ovako djeluju kao velika i ozbiljna firma.. pricam o Unitrade-u, imas ih i u Bihacu.
ja sam ih zvao prije 10tak dana trazio neke dijelove za auto, lik ljubazno odgovorio i pitam za turbinu, posto mi se cuje tj.zvizdi kaze dodji da majstor pogleda pa cemo vidit jel je treba radit..
dakle, moj savjet ti je otidji nek pogledaju, ako treba radit, nek ti daju predracun, dogovori garanciju i ostalo...
a to sto ti je rekao za varijabilnu geometriju, da, ima veze jer krilca turbine "rade" zakrecu se pod razlicitim uglom u ovisnosti o pritisku zraka pa kad turbo vremenom zacadi oteza se ili blokira rad krilca i imas problem kao npr.kod tebe...
u najgorem slucaju mozes ti ostaje Uzice turbo servis, a ja bih ti jos preporucio i Sabac, majstor Ilija Milosevic Burin jako profesionalan i POSTEN sto je najbitnije. Meni je na proslom autu radio bosch pumpu i naplatio mi manje nego sto smo bili dog. jer nije radio puni posao.
ja sam ih zvao prije 10tak dana trazio neke dijelove za auto, lik ljubazno odgovorio i pitam za turbinu, posto mi se cuje tj.zvizdi kaze dodji da majstor pogleda pa cemo vidit jel je treba radit..
dakle, moj savjet ti je otidji nek pogledaju, ako treba radit, nek ti daju predracun, dogovori garanciju i ostalo...
a to sto ti je rekao za varijabilnu geometriju, da, ima veze jer krilca turbine "rade" zakrecu se pod razlicitim uglom u ovisnosti o pritisku zraka pa kad turbo vremenom zacadi oteza se ili blokira rad krilca i imas problem kao npr.kod tebe...
u najgorem slucaju mozes ti ostaje Uzice turbo servis, a ja bih ti jos preporucio i Sabac, majstor Ilija Milosevic Burin jako profesionalan i POSTEN sto je najbitnije. Meni je na proslom autu radio bosch pumpu i naplatio mi manje nego sto smo bili dog. jer nije radio puni posao.
-
direstraits0078
#44 Re: Passat B6 cijena turbine?
Krilca turbine se ne zakrecu, zakrecu se krilca unutar kucista turbine.ranger wrote:ne znam kakvi su, al ovako djeluju kao velika i ozbiljna firma.. pricam o Unitrade-u, imas ih i u Bihacu.
-
direstraits0078
#45 Re: Passat B6 cijena turbine?
Nista, samo po gasu.ElDzidziIbnDzo wrote:Tako to zvuci u internet praksi.
Sta sad?
- ranger
#46 Re: Passat B6 cijena turbine?
morebit nisam te struke..direstraits0078 wrote:Krilca turbine se ne zakrecu, zakrecu se krilca unutar kucista turbine.ranger wrote:ne znam kakvi su, al ovako djeluju kao velika i ozbiljna firma.. pricam o Unitrade-u, imas ih i u Bihacu.
-
Petrol
#47 Re: Passat B6 cijena turbine?
Poštovani,jefferson wrote: Kani se Petrola jer je potpisniku ovih redova crkla turbina zbog njihovog dizela.
trudimo se da sva goriva na našim benzinskim stanicama budu najviše kvalitete. Dnevno sa našim gorivom opskrbljujemo tisuće kupaca, i nemamo praktično nikakvih reklamacija. Ipak, želimo opovrgnuti svaku sumnju, da je za problem sa vašim automobilom krivo Petrol gorivo. Zato Vas molimo, da nam dostavite više podatka o događaju, posebno gdje ste sipali gorivo i automobilski servis u kojem su zaključili, da je za problem krivo naše gorivo.
Sa poštovanjem,
Petrol BH Oil Company d.o.o., Sarajevo
-
direstraits0078
#48 Re: Passat B6 cijena turbine?
-
hladan.preminger
#49 Re: Passat B6 cijena turbine?
Vidi ovih iz PR sluzbe. Kao da jefferson ima potrvdu na papiru da je zbog njihovog goriva. Odes kod majstora koji zna svoj posao i kaze ti da je od goriva, ako sipas vecinom na jednoj benzinkoj pumpi lako je sabrati 2+2.
- sema911s
#50 Re: Passat B6 cijena turbine?
nemojte tako pa petrol prodaje najbolje gorivo, naspes u kola sa 76 konja i poslije nanah imas 176 jer petrol daje vise,.,
kako prepoznat zimi auta koja toce na petrolu,.,
kako prepoznat zimi auta koja toce na petrolu,.,