Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mali_milojica wrote:
Skoda Octavia 1.9 TDI sa DSG mjenjacem (ako je bila opcija) ili 1.6 i 2.0 TDI.
Octavia je definitivno u izboru.. S obzirom na cijene, dostupan bi mi je model koji je bio aktuelan do 2008-09,.. Ima li iko iskustava, motor-mjenjac?
Mislim da 1.9tdi nije bio u opciji sa DSG mjenjacem.
Inace DSG je daleko bolja opcija nego klasicni automatik osim ako to nije novi ZF sa 8 brzina ili poboljsani MB 7G.
Ako je i benzin opcija, s obzirom na kilometrazu koju prelazis pogledaj Octaviju 1.8TSI sa DSG mjenjacem.
Da se i ja ubacim "klizeći" na ovu temu. Nadam se da kolega forumaš neće zamjerit. Automatic za po gradu, dakle 90% bi bila gradska voznja, budzet 10.000 km. Ima li kakvih preporuka i da li se isplati gledat u BiH ili valja u Deutschland?! Napominjem da mi je vrlo bitno da taj mjenjač, ako se i pokvari da nije žara popravka kao što se zna desit na automaticima. Toga se najviše pribojavam. Inače, nije bitno, dizel/benzin.
Koliko racunas te pratece troskove? (registracija, gume, mali i veliki servis, eventualno politlranje, zastita od krađe, zamjena ponekog skrivenog senzora, kugle , remenice i sl ).
To zna biti cifra od 5000/6000 KM. A da ne pretjerujem, znam iz licnog iskustva.
Ako imas jos taj dodatni novac imam savrsenu ponudu za tebe
mali_milojica wrote:
Skoda Octavia 1.9 TDI sa DSG mjenjacem (ako je bila opcija) ili 1.6 i 2.0 TDI.
Octavia je definitivno u izboru.. S obzirom na cijene, dostupan bi mi je model koji je bio aktuelan do 2008-09,.. Ima li iko iskustava, motor-mjenjac?
Mislim da 1.9tdi nije bio u opciji sa DSG mjenjacem.
Inace DSG je daleko bolja opcija nego klasicni automatik osim ako to nije novi ZF sa 8 brzina ili poboljsani MB 7G.
Ako je i benzin opcija, s obzirom na kilometrazu koju prelazis pogledaj Octaviju 1.8TSI sa DSG mjenjacem.
ne bjezim od ovih novih turbo benzinaca, ali ih je pravo malo na trzistu.. morao bi traziti nesto vani, a nemam bas iskustva sa uvozom..
generalno sa vw dsg-om, na sta bi trebao obratiti paznju prilikom kupovine? imaju li neki svoj radni vijek nakon kojeg su za remont?
Haj da ja jos koju bacim,vezano oko tih automatskih mjenjaca i benzinaca.Uzeo ja svojevremeno Passata 1.8 T,tiptronic. 280 hiljada na satu,doduše originalnih.Auto bilo od firme,a u biti ga vozila samo jedna osoba,ono svi servisi u ovlastenom i tako to.E pazi sad,sve one priče oko turbine,mjenjaca kako cu ja popušiti foru,da će mi nakon sedmicu sve živo pocrkati na njemu zbog te kilometraze bla bla.i ja ga uzmem namjerno.Svakako po naravi tvrdoglav,ako šta crkne,jbg. I pri povratku sa jednog puta,iz drugog grada vozim prema mjestu gdje zivim,kad upali se lampica od ulja:''low pressure oil''. Stanem,pogledam vidim nivo ulja ok,i skontam otprilike sta je-zacepljena pumpa ulja,mana na svim tim motorima koji su koristili long life service.Elem kad sam stigao kuci,skinem karter ocistim pumpu ulja i nakon toga gazio je taj auto jos haj i haj kilometara, nikad nikakvih apsolutno vise problema.Niti sa tiptronicom niti sa turbinom,koji su bili svakako fabricka ugradnja.
Sta zelim da kazem.Ako je vozilo servisirano redovno i nije mu dusa vadjena,nemas brige niti oko turbine niti oko mjenjaca niti bilo cega.A ne znam jel potrebno napomenuti da je ovo vozilo eksploatisano u skandinavskim uslovima.
Evo drugi slucaj,ispalo mi isto drugo jeftino auto,300 hiljada na satu.Uzeo ga zeni,zena ga maltretira,nikad nista.Bio u Bosni sad sa njim na ljeto,uradio mu veliki servis i on i dalje piči.
Tako da ta kilometraza ne mora da bude uopste neko mjerilo,da li ces imati zavale u auto ili ne.
golfiista wrote:Koliko racunas te pratece troskove? (registracija, gume, mali i veliki servis, eventualno politlranje, zastita od krađe, zamjena ponekog skrivenog senzora, kugle , remenice i sl ).
To zna biti cifra od 5000/6000 KM. A da ne pretjerujem, znam iz licnog iskustva.
Ako imas jos taj dodatni novac imam savrsenu ponudu za tebe
auta koja tražiš su u 95% auta koje su kupile kompanije svojim radnicima... nemoguće je naći nekog koji je prešao malo
prošli mjesec vozio Audi A4 2.0 TDI Multitronic 2012 sa 145000 km prešao, auto iz njemačke ...
za ove novce što ti hoćeš i te klase, ne očekuj ispod 250000km da je prešao
ne bjezim od ovih novih turbo benzinaca, ali ih je pravo malo na trzistu.. morao bi traziti nesto vani, a nemam bas iskustva sa uvozom..
generalno sa vw dsg-om, na sta bi trebao obratiti paznju prilikom kupovine? imaju li neki svoj radni vijek nakon kojeg su za remont?
DSG, svakih 60,000km moras ulje mjenjat i to je to.
Ja nikad nisam imao problema.
Zna se desiti kod agresivne voznje da ode nosac mjenjaca na vozacevoj strani jer je promjena brzina vrlo brza i agresivna.
530i wrote:Najvažnije ti je da skontaš kakav ti auto treba...jer to je rang cijena od starijih S-klasa i BMW 7, do nove Fabije ili Sandera.
Ako imaš solidna primanja izdvoji 10 ili 15 hiljada keša za učešće i kupi nešto novo na kredit...Octaviju, Corollu ili slično...
Od svih gluposti na svijetu u sam vrh spada kredit za automobil. Kia nudi finansiranje bez kamata, to je vec nesto drugo i vrijedilo bi pogledati, ali kredit, no way.
staradis wrote:Nije mi jasno kako ozbiljno možete predložiti auto sa 200 000 km
Neznam sto nebi moglo. Imao sam auta koje su presli preko 250.000
a bili bolji nego neki na ovim cestama koji su presli samo 100.000
Evo zadnji par:
Alfa 145 1.4TS iz 1997, presao 187.000 kad sam ga kupio a prodao ga sa 257.000
Golf IV TDi iz 1999, presao 312.000 kad sam ga kupio a prodao ga sa 402.000
Renault Laguna 2.2DCi iz 2003, presao 265.000 kad sam ga kupio a 358.000 kad sam ga prodao.
Audi A6 3.0TDi iz 2005, presao 255.000 kad sam ga kupio, a 312.000 kad sam ga prodao.
Passat CC 2.0TDi iz 2008, presao 280.000 kad ga kupio a 389.000 kad sam ga prodao.
Land Rover Sport HSE TDV6 iz 2012, presao 154.000 kad sam ga kupio a 267.000 kad sam ga prodao.
Mislim, ako je auto preslo preko 200.000km netreba znaciti da nevalja.
Sve zavisi gdje je toliko presao, kako je servisirano i na kakvim putevima je tu kilometrazu presao..
Ali ontopic:
Auto do 18000KM a vlastik ce ga voziti oko 15.000 kilometara godisnje.
Ja licno bi u takvu situaciju kupio nesta manje a novo, 15000 nije nista. Moze se i u manjem autu preci.
ne sumnjam da je radni vijek auta puno vise od 200.000, ali nije auto samo mehanika.. volan, sjedista, i generalno unutrasnjost itekako osjeti 200+. U principu, uvijek sam za klasu manje, ali i manje kilometara.
Trenutno imam polo 9N, SDI sa 80.000 kilometara, ali mi treba nesto malo vece.
530i wrote:Najvažnije ti je da skontaš kakav ti auto treba...jer to je rang cijena od starijih S-klasa i BMW 7, do nove Fabije ili Sandera.
Ako imaš solidna primanja izdvoji 10 ili 15 hiljada keša za učešće i kupi nešto novo na kredit...Octaviju, Corollu ili slično...
Od svih gluposti na svijetu u sam vrh spada kredit za automobil. Kia nudi finansiranje bez kamata, to je vec nesto drugo i vrijedilo bi pogledati, ali kredit, no way.
Zaboravio sam u uvodnom postu spomenuti i J.Koreju kao proizvodjaca. Hyundai, Kia, no no no
Mislim da ti najveci problem u izboru predstavlja automatski mjenjac. Kod nas ljudi imaju averziju od toga zbog mogucih skupih popravaka i samim tim je mali broj auta je uopste kupovan sa automatikom. Ako imas mogucnost potrazi auto i u EU.
Seat Leon,predzadnji,ne najnoviji.
Nisam nigdje rekao da trazim benzinca. Ne favoriziran ni benzin ni dizel, ali kolege forumasi predlazu, s obzirom na godisnju kilometrazu.
Dizelas je bolji bez obzira kako i gdje da vozis.
Jeste pogotov kada legne turbina
BTW covjek prelazi max 15 000 godisnje. Za pare sto ima vjerovatno ce kupiti dizela sa 200 000. Sa druge strane moze naci savrseno ocuvanog benzinca sa duplo manje km i u boljem stanju. Ne kazem da nema ocuvanih dizela, ali ih je mnogo teze naci nego benzinca.
Jeste da ce trositi 2 l vise goriva, ali ce ga manje glava boliti s obzirom da prelazi tako malu kilometrazu. A i na mnogim analizama, iskustvima je dokazano da se dizel isplati tek ako prelazis 30 000 godisnje.
BTW prijatelj kupio C5 za oko 16 000 KM, presao 130 000, nije ni isprobao auto krepao zamajac i kvacilo - popravka oko 1 000 KM. Koliko treba voziti sada bez dodatnih kvarova da bi "uštedio" na gorivu u odnosu na benzinca? 1000 KM / 2,45 = 408 litara goriva